Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Post »

Justynko wielkie dzięki! Nawet nie przypuszczałam, że bodziszek może być tak cudny. A mam ich troszkę. Mam nadzieję, że kiedyś uda nam się spotkać w realu.

Prawie przez tydzień upał był straszny. Rośliny zaczęły wręcz mdleć. Jak skwar to i tradycyjnie problem z wodą :evil: Z kranu ledwie kapie albo i nie, w studni też nie wiele. Nie wiadomo co podlewać, co ratować. Poza tym ciężko się pracuje przy takich temperaturach. Dzisiaj ciut chłodniej, postraszyło burzą. Uciekłam z działki z pierwszymi kroplami deszczu, a się okazało, że burza poszła bokiem. Niestety już nie wróciłam się.
Po kwiatach wiosennych w zasadzie nie ma już śladu. Kwitną irysy, pąki mają róże, lilie i liliowce, a nawet jeżówki :roll: Lada moment zakwitną piwonie i lawenda. Pomieszanie z poplątaniem w tym roku.
Mam cztery budki lęgowe na działce. W dwóch na pewno zamieszkały ptaki, w trzeciej nie przyuważyłam lokatorów, a czwartą zasiedliły owady - jakieś bąki czy trzmiele. Sama nie wiem co to i dlaczego wybrały sobie budkę. Dopiero dzisiaj je odkryłam. Mam nadzieję, że budka była pusta jak tam zamieszkały.
Na różach oczywiście grasują wszelkie "paskudy" :evil: Zastanawiam się po co ja ich tyle posadziłam. A chodzi mi po głowie jeszcze kilka odmian ;:223
Wygląda na to, że zdjęć dzisiaj nie będzie. F znów się zbiesił.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie JPII też wariuje :D W zeszłym roku uwiądł przed kwitnieniem, a teraz wspina się pod niebo :D Jeszcze nie zakwitł, ale może w tym roku się uda.
Kielichowiec wygląda na całkiem żywy krzaczek, choć liście pokazały się przy samej ziemi.
Upał niemożliwy, ale dzisiaj jest już nieco chłodniej (tylko 23 stopnie w cieniu :wink: ). Wczoraj pojawiły się tylko chmury, z których nic nie spadło.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładnie prezentują się kamasje i goździki ;:333
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Bardzo lubię zapach goździków, niestety u mnie one wyginęły i w sumie nie wiem dlaczego. Powojnik zakwitł tylko na górnych pędach?
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Piękne kwiaty na działeczce, tak duża różnorodność a trawnika jest jak widzę dużo. Ja w tym roku kupiłam 2 powojniki (Warszawska Nike i montana Rubens), tylko 2 ponieważ muszą się po czymś wspinać i na więcej nie wymyśliłam miejsca. Ale jak tak się na forum na nie napatrzę to pewnie i miejsca będą.
Odpowiem tu o poziomkach, te ubiegłoroczne rosną i to wielkie kraczory i obficie owocują. W tym roku chciałam powiększyć ilość, ale takich już nie znalazłam w sprzedaży.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Pięknie kwitnie Twój powojnik ;:oj ;:138 ;:138 ;:138
Powoli też przekonuję się do powojników. JPII niestety nie udało mi się utrzymać.
Ale inne rosną i coraz więcej ich mam.
:wit
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Fajna fotka z mazurkami :) Basenowe nasadzenia bardzo ładne ;:108
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś JPII przepiękny....ależ wcześnie Ci zakwitł.... u mnie jeszcze nie widać pąków.... mam cichą nadzieję, że pierwsze kwiatuszki pojawią się w czerwcu.... zdarzało się, że musiałam czekać do jesieni....
Na różach i u mnie mnóstwo paskudztwa.... najgorsza bruzdownica, której nigdy u mnie nie było ;:145
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Ewo cieszę się, że kielichowiec żyje. Jak się zadomowi to zacznie mocno przybierać na masie. Niestety mój dość mocno oberwał przy ostatnich przymrozkach i zamiast kwitnąć zabrał się za odbudowę ulistnienia :evil: Upał minął, a deszczu jak nie było tak nie ma. U mnie JP II bardzo rzadko ma uwiąd. Mam innego "specjalistę" w tej dziedzinie. To powojnik NN z Leclerca. Zastanawiam się czy go czasem nie wywalić, a kupić na jego miejsce coś zdrowszego.

Jacku dziękuję. Kamasję u mnie rosną i kwitną bez problemu. A goździki uwielbiam wręcz. I zapach również. Nazbierałam sporo różnych, ale o dziwo coraz więcej białych mam :shock:

Ewo-kocico goździki chyba są krótkowieczne i trzeba je chyba odmładzać. Ja w tym roku też się nie mogę doliczyć kilku. Jedne są już chyba stracone na zawsze :( Ten powojnik chyba tak ma, że kwitnie wysoko. Odkąd pamiętam mimo cięcia kwiaty ma tylko u góry pergoli. Z jednej strony to dobrze, bo zaraz tam zakwitną dwie inne odmiany.

Krysiu u mnie trawnika jeszcze całe mnóstwo :wink: Śmiało mogę powiększać rabaty jeszcze przez kilka lat. Powojniki warto mieć. Faktem jest, że potrzebują podpór. Czasem jednak wystarczy siatka ogrodzeniowa. Są odmiany, które rosną do 1-2m. Powojnik montana Rubens chciałam mieć, ale on może przemarzać w moim regionie. Poza tym jego się nie przycina, a rośnie naprawdę duży. Jednak kwitnący wygląda zjawiskowo.

Krysiu -gdańska powojniki i róże to świetny zestaw. Jest tyle różnych odmian, że każdy znajdzie coś dla siebie. Ja pewnie też jeszcze coś dosadzę. Nie wiem jeszcze gdzie, ale jak dobrze pogłówkuję to miejsce się znajdzie.

Olu dziękuję! Czy wybierasz się w czerwcu do Starego Pola?

Agness też mi się zdaje, że w tym roku jakoś szybciej zakwitł niż zwykle. Po takiej angielskiej zimie to wszystko szybciej w tym roku. Czasem aż żal, że tak wszystko pędzi. Nawet niektóre jeżówki mają już pąki.

Zaległe fotki:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

u mnie trawnika jeszcze całe mnóstwo Śmiało mogę powiększać rabaty jeszcze przez kilka lat.
To szczęściara jesteś ;:333
Choć - ja też nie narzekam w tym temacie (właśnie przygotowuję się do odcięcia kawałka trawnika pod nową rabatę irysową)
Goździki krótkowieczne? :shock: Chyba nie ;:185
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Izo - jaka piękna ta "kwaśna" rabata ;:138 Masz może zdjęcia robione z bliższej perspektywy?
A jak tam "pomidorowa skrzynia"? W mojej rośnie osiem sadzonek, w tym jeden koktajlowy posadzony z myślą o wnuczkach. Na razie nieźle sobie radzą. Zobaczymy jak będzie dalej :lol:
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

O jak dobrze, że mi napisałaś Izuniu, że nie przycina się powojnika montana Rubens. Pani w sklepie namówiła mnie na niego, kolor z karteczki mnie się spodobał, a dopiero później doczytałam o jego wzroście. Posadziłam go przy siatce/byłej bramce wysokiej na ok 2,5 metra. To on pewnie pójdzie do sąsiadki, może go podeprze. A właściwie dlaczego go się nie przycina. Tylko, że obok niego posadziłam Warszawską Nike, pewnie będzie im za ciasno.
Pozdrawiam Krystyna
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Tujka , wróciłam :wit
U Ciebie pełnia kwitnień , cudnie :D szkoda tylko ,że tak mało czasu możesz poświęcać ogrodowi , nacieszyć się nim , czas tak szybko płynie . Coś za coś doskonale to rozumiem , praca to praca przyjemności z doskoku . Jak pisałam ,też się wybieram do Wipsowa ale jeszcze nie tak szybko , Bogdan od połowy czerwca ma urlop , wtedy dopiero podskoczymy i też nie specjalnie :roll: on po materiały budowlane no a przy okazji zboczy troszkę z trasy :wink: w razie jakbyś się rozmyśliła to wiesz ;:65
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Izuniu, rabatka "basenowa" wygląda bardzo efektownie. Chyba musi być spora, bo dużo roślin mieści. Azalie/różaneczniki cudnie się na niej prezentują.
Po zimie i u mnie nie odmeldowały się dwa goździki. Niby zima łagodna a jednak...Ty masz nadmiar białych, a u mnie ich mało. Może małe "machniom" zrobimy? :wink:
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Co Ci kwitnie na drugim zdjęciu? Jakby róża...
Ostatnio uwiąd pojawił się na Multi Blue, choć może to kwestia marnego podlewania :oops: Dziś chlupnęłam mu trochę wody, bo deszczu ani śladu.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”