Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Ja próbowałam na czarnej drobnicy bo tylko taką mam , obsiadła kwiaty derenia i naparstnice . Przed chwilą sprawdziłam , na dereniu od kilku dni ani śladu , za to jedna gałązka u naparstnicy oblepiona na nowo , reszta czysta , możliwe ,że ją przeoczyłam przy opryskach
OW gotowe , za chwilkę opryskam ogórki fasolę i naparstnicę .

Było pisane. W paczkach jest po 10 g. Czyli dajemy w sumie 20 g tymianku i 20 g oregano.tomate pisze: Nie wiem ile gram jest w polskich paczkach z ziolami. Chyba ze bylo juz pisane a nie wyczytalam...
Ewo 20g tymianku i 20 g oregano
Dziekuje serdecznie! Zaraz sobie zapisze w moim zeszyciku...
Na moim OW tez plywala plesn. Popatrzylam na ocet, a tam, ze z sokiem jablkowym... Musze kupic inny. Zrobie sobie koncentrat....
(Sorry, brak polskich liter)

Na moim OW tez plywala plesn. Popatrzylam na ocet, a tam, ze z sokiem jablkowym... Musze kupic inny. Zrobie sobie koncentrat....
(Sorry, brak polskich liter)
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
Ocet jabłkowy 5% ,,czysty" (naturalnie mętny
), bez dodatków można kupić w Rossmanie.

Kasia
- lunaria
- 50p
- Od: 5 sie 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No tylko trochę drogi ten ocet 11,99 za 750 ml....ale jak jest dobry to czemu nie.
Ostatnio dorwałam ocet jabłkowy w Leclercu z serii Wiodąca Marka, nazywa się Rustica. Za butlę 750ml zapłaciłam 4,99. Jest to czysty ocet z dodatkiem pirosiarczynu potasu. OW wychodzi z niego cacy. Polecam
Ostatnio dorwałam ocet jabłkowy w Leclercu z serii Wiodąca Marka, nazywa się Rustica. Za butlę 750ml zapłaciłam 4,99. Jest to czysty ocet z dodatkiem pirosiarczynu potasu. OW wychodzi z niego cacy. Polecam

?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
pozdrawiam Ania
W piatek zrobiłam OW - kreda szkolna dziwna + ocet 6% winny i tylko leciutko sie pieniło prawie wcale ale zostawiłam w butli ( będę myć tym kabinę prysznicową...) i toto jest klarowne bez osadu. Dziś zrobiłam nowe OW - 5% ocet z cydru czyli jablkowy mniemam
i kreda też szkolna ale konsystencja normalna pieniło się elegancko ale został osad kredy na dnie to normalne? Dzisiaj koniecznie chcę zrobić oprysk ale ktore OW wykorzystać?

Z lewej bez oprysku. Nowy przyrost zaledwie na 2-3 listki ze sporą ilością bąbli na liściach.
Po prawej pierwszy, delikatny oprysk HT a następnie już dokładny również HT. Przyrosty na 20-30 cm. Duże , zdrowe liście.

Pomimo jesienno-wiosennych oprysków miedzianem oraz silitem , obsypana była kędzierzawką. Pewnie dlatego zrzuciła dużo kwiatków i owoców. Myślałam, że pójdzie pod topór. A teraz tak śmignęła, że ręcznym opryskiwaczem już nie da rady.
U sąsiada podobnej wielkości z wielkimi pęcherzami na nowych przyrostach.
U róż piękne przyrosty z mnóstwem pąków oraz kwiatów, pomimo ciągłej walki z mszycami.
Dzisiaj oprysk pomidorów a bardziej kwiatków HT na szarą w tunelu a wcześniej gruntowych, które po posadzeniu oberwały solidną dawkę deszczu i chłodu. I tu zrobiłam błąd bo doczytałam teraz, że lepiej zaczynać od OW.
Natomiast OW + HB były pryskane ogórki przed wysadzeniem do gruntu. Ocet Kamis jabłkowy.
Srodki chemiczne na razie w odstawce.
Dużo zdrówka właścicielowi tego wątku

- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Witaj "Sąsiadko zza miedzy".
Grażynko czy obrywałaś chore liście przed opryskiem HT i ile zrobiłaś oprysków?
Ja brzoskwinie sobie odpuściłamw w tym roku , połowa liści jest pozwijanych ,tak samo mają moi sąsiedzi na działkach.
Walczę natomiast z nektaryną , której od początku masowo gniją owoce na etapie dojrzewania ,w sobotę zrobilam oprysk OW z HB ,może po skutkuje ,nie pomyślałam , że można zacząć od HT.
Pozdrawiam
Grażynko czy obrywałaś chore liście przed opryskiem HT i ile zrobiłaś oprysków?
Ja brzoskwinie sobie odpuściłamw w tym roku , połowa liści jest pozwijanych ,tak samo mają moi sąsiedzi na działkach.
Walczę natomiast z nektaryną , której od początku masowo gniją owoce na etapie dojrzewania ,w sobotę zrobilam oprysk OW z HB ,może po skutkuje ,nie pomyślałam , że można zacząć od HT.
Pozdrawiam
W sumie z wczorajszym 3.
Z początku podskubywałam chore liście, później sobie odpuściłam.
Z początku podskubywałam chore liście, później sobie odpuściłam.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 lip 2013, o 20:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chciałbym wykonać preparat HT w oparciu o najtańszy alk. o mocy 38%.
Czy mogę taki użyć bez zmiany proporcji , czy należy ją skorygować..?
Na wielu roślinach działkowych pojawiły się mszyce.
OW niestety na nie nie działa choć niektóre osoby potwierdzały jego skuteczność.
Mam nadzieję , że HT zadziała.
Na wielu roślinach działkowych pojawiły się mszyce.
OW niestety na nie nie działa choć niektóre osoby potwierdzały jego skuteczność.
Mam nadzieję , że HT zadziała.
Nic nie korygujesz. Postępujesz tak, jak gdyby wódka miała 40 %. Problem jest ale przy większych stężeniach.jpionka pisze:Chciałbym wykonać preparat HT w oparciu o najtańszy alk. o mocy 38%.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Jaki problem? Bo Ja zrobiłem z 55%forumowicz pisze:Nic nie korygujesz. Postępujesz tak, jak gdyby wódka miała 40 %. Problem jest ale przy większych stężeniach.jpionka pisze:Chciałbym wykonać preparat HT w oparciu o najtańszy alk. o mocy 38%.
Błażej
Nie będę z Tobą dyskutował na temat przepisu. Chcesz robić na swoją rękę- Twoja sprawa.
Nie będę z Tobą dyskutował na temat przepisu. Chcesz robić na swoją rękę- Twoja sprawa.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zrobiłam HT z wódki 40% chociaż była też 38% Zgodnie z przepisem.Błażej chyba przedobrzył z %
Proszę Cię forumowicz o wyjaśnienie.W/g mnie chyba za silne stężenie i może spowodować poparzenia.
Zgodnie z powiedzeniem:
Co za dużo to niezdrowo!
Pewnie trzeba dać więcej wody!
Co to znaczy rozmaić?Maj już minął!
Proszę Cię forumowicz o wyjaśnienie.W/g mnie chyba za silne stężenie i może spowodować poparzenia.
Zgodnie z powiedzeniem:
Co za dużo to niezdrowo!
Pewnie trzeba dać więcej wody!
Co to znaczy rozmaić?Maj już minął!