Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
RYSIEK141
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2015, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Dlaczego bananowiec przestał się rozwijać?

Post »

Witam-mam dużego i dość starego bananowca.W tym roku chyba w lutym wypuścił liść który się rozwinął do połowy i tak stoi do tej pory.Roślina jest normalnie zielona,bez widocznych schorzeń.No chyba że przyczyną są wyrastające z ziemi dwie młode rośliny,które są już dość spore(około 30 cm.),ale taki przypadek już miałem kilkakrotnie i "staremu" to nie przeszkadzało w rozwoju.No i te młode też nie najlepiej rosną.....i co Wy na to?
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Od: 14 mar 2016, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dlaczego bananowiec przestał się rozwijać?

Post »

Ja młode pędy wykopałam i wsadziłam do doniczek :) Też chwilę stały w miejscu, a teraz wystrzeliły :)
Mój bananowiec przezimowany w gruncie rośnie w nieoczekiwanie szybkim tempie. Wsadziłam już też przezimowanego w domu banana do gruntu. Niestety liście, nieprzyzwyczajone do mocnego wiosennego słońca, są wszystkie poparzone. Teraz mieliśmy parę dni pochmurnej i chłodnej pogody - dla bananowców do dobry czas na aklimatyzacje i ukorzenienie. Spodziewam się solidnych efektów już za parę tygodni :)
Kart
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 sie 2015, o 17:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie

Post »

Oto pocieszające słowa. Ja wystawiłam swoje bananowce już dwa tygodnie temu na słoneczny taras i mimo tego, że w kwietniu były wystawiane na słońce i ładnie je znosiły, nawet to najostrzejsze, to niestety majowe słońce dało im popalić i to dosłownie. Mamy właśnie pochmurne dni, więc mam nadzieję, że się już dzięki temu zaaklimatyzowały w 100% i odtąd już będzie tylko lepiej.
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

Moje bananowce już się przyzwyczaiły do mocnego majowego słońca i wypuszczają młode zieloniutkie liście :) Banan przezimowany w gruncie zadziwia mnie swoim tempem wzrostu.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

Tak wygląda mój bananowiec po niecałym miesiącu od poprzedniego zdjęcia:

Obrazek

Widać różnicę? :D:D:D
Kart
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ale piękny. Mój poszedł w górę, ale nie obfituje w tyle liści. Zaczynam wątpić w ten nawóz w kulkach do nawożenia co pół roku. Kupiłam go razem z bananowcami ale nie wiem czy to był dobry pomysł.
A czy ktoś miał taki przypadek z Maurelli, ze wychodza pp 2 liście na raz i przez to są zdeformowane, jakby nie miały siły i miejsca swobodnie się rozwinąć.
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46

Post »

Wcale na kwitnienie nie czekałem, bardziej obawiałem się śmierci nibypnia, a tutaj taka niespodzianka :D Musa basjoo ( ktoś potwierdzi? )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

tom_mix Tomek Twoj banan niezłą Ci zrobił niespodziankę :D Zimowales go w domu?
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p

Post »

Zawsze zimuję w ciemnej ( jedno małe okienko) , niezbyt zimnej (10-15st. C) piwnicy :)
Pozdrawiam Tomek
bajagl
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lip 2016, o 19:42

Post »

tom_mix

Mam bananowca tybetańskiego, czy jest to tak zwane musjo basjo.
Rośnie już 4 lata ale nie chce zakwitnąć. Nie wiem jaki popełniam błąd. Być może zimą nie powinienem go nawozić i doświetlać.
Czy bananowiec każdego gatunku powinien odpocząć zimą? :D

Prosiłbym o szybką odpowiedź
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p

Post »

bajagl, niestety nie pomogę, u mnie kwitnienie Bananowca to totalny przypadek, nic specjalnego nie robiłem, a zimowanie w taki sposób u mnie jest konieczne ( w domu są inne rośliny, a wiadomo z ogrodu byle robactwo można przynieść więc szkoda mi innych roślin),plus ilość miejsca jakie zajmują bananowce....
Jeśli chcesz odpowiedzi na swoje pytanie sprawdź gdzie rośnie ten bananowiec naturalnie, spójrz na tabele z śr. temp. w ciągu roku i będziesz wiedzieć czy trzeba przechłodzić czy ma mieć cały czas cieplo :)
Pozdrawiam Tomek
WojtekS
200p
200p
Od: 6 lut 2013, o 15:01
Kontakt:

Post »

@tom_mix tak to basjoo, gratuluję : )
@bajagl nie, nie jest to reguła. W zasadzie chodzi o to, aby banan po prostu przetrwał ten ciężki okres, jakim jest w naszym klimacie zima. Najłatwiej po prostu go przechować w chłodnym w przypadku np. M. basjoo.
Tak z ciekawości, gdzie kupiłeś pod taką nazwą tego bananowca? Pytam ponieważ Musa basjoo przyjęto za nazwę polską jako bananowiec japoński, rzadziej chiński, a niektórzy dla marketingu wymyśli jeszcze nazwę freddi banani...
pozdrawiam,
Wojtek
Aragrod
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 kwie 2008, o 18:33

Post »

Witam, mam kilka problemów w uprawie bananowców i chciałbym Was prosić o porady.
1. Bananowce mają tendencję do przewracania się - ogólnie są mało stabilne w miejscu gdzie wyrastają z ziemi, przykładowo gdy chcę je wystawić na dwór to nawet przy lekkim wietrze się łatwo przechylają i muszę je podpierać. Jaka może być tego przyczyna? Czy są może zbyt płytko posadzone?
2. Liście łamią się pod własnym ciężarem - dolne liście też zauważyłem, że mają dość miękkie łodygi. Czy tutaj przyczyną jest zbyt małe nasłonecznienie? Niestety tutaj nie mogę im zapewnić go za dużo, a wiem, że go potrzebują, bo się w stronę okna wyginają. Albo za mało je nawożę? Robię to raz na 2 tygodnie. Zdarzało się też, że liście łamały się jak akurat słońce przyświecało.
3. U Ensete Glaucum liście niekiedy marnieją i się na końcach zwijają, czasem zdarza się to gdy silnie słońce na nie świeci, choć wtedy później wracają do normy. Teraz natomiast dolne cały czas są takie. Nie wiem czy może za dużo nie podlewam, bo w łodygach jest zebrana woda.
Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p
Od: 24 gru 2014, o 23:00

Post »

Liście bananowcow pod wpływem silnego słońca zwijaja się by nie stracić zbyt dużej ilości wody. Skoro Twoje bananowce sie przywracają może mają za małe doniczki, chyba że masz je w sadzone gruncie, to może stoją w cieniu. One są dość słońco i żarłolubne.
Kart
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Czy to skręcanie liści nie wygląda czasem tak jak u mnie? Od jakiegos czasu mój Maurelli ma takie liście, wypuszcza po dwa, przez co są takie pościskane. Nie mogę odgadnąć przyczyny. Może ktoś miał podobny przypadek?
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”