Ogród zielonej cz II
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zielonej cz II
Martwisz się że lilia niska, choć absolutnie śliczna. A ja się martwię, że mam lilie wyższe ode mnie a kurdupel nie jestem. Jak ja je będę wąchać? Jak im zrobię zdjęcie? W zeszłym roku były znacznie niższe. Może za bardzo podkarmiłam...
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Myślę sobie, że ta trawa kanarkowa podobna trochę do Mozgi Kanaryjskiej. Wrzuciłam do googla a tu się okazuje, że to to samo
W sumie to mogłam się domyślić, nazwy przecież podobne...

W sumie to mogłam się domyślić, nazwy przecież podobne...

- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Soniu, cudnie ujęłaś tego ptaszka
.

- Ola2310
- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
Soniu , dobry sąsiad nie jest zły , ale taki co nic nie robi przy domu to zaraza...Pokrzywy mu na schodach rosną...
Ty jesteś szczęściara , nikt ci nie przeszkadza i odwrotnie...
Powtarzam się znów -lawenda super ci kwitnie.
Ty jesteś szczęściara , nikt ci nie przeszkadza i odwrotnie...

Powtarzam się znów -lawenda super ci kwitnie.

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Ptaszek uroczo pozował
dla fotografa!
Lawenda też ładna ,moja jakaś taka delikatna choć kilkuletnia ..Pada...wreszcie może trochę wilgoci rośliny zaliczą...

- ogrodniczka01
- 1000p
- Od: 18 lip 2009, o 11:45
Soniu lawenda ślicznie kwitnie, a ptak na zdjęciu
widocznie dobrze mu w Twoim ogrodzie 

- wisia7
Soniu , co to znaczy twój pierwszy liliowiec ,wyhodowałaś go z nasionka?
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Soniu piękna Solina. Moja dopiero zaczyna, znalazłam otwarte 4 kwiatki.
Co tam lawenda przy tarasie! ( Nie to by mi się nid? Podobała! O nie!) Mój wzrok od razu ściągnęło to wielkie cudne trawsko!
Ach zazdroszczę!
( ale tak pozytywnie, niech rośnie jeszcze większe!) Który sezon u Ciebie?
Wróbcio śliczniutki. Ja muszę rozejżeć się za poidełkiem dla swoich. Wiesz gdzie można kupić coś ładnego za rozsądne pieniądze?
Co tam lawenda przy tarasie! ( Nie to by mi się nid? Podobała! O nie!) Mój wzrok od razu ściągnęło to wielkie cudne trawsko!

Wróbcio śliczniutki. Ja muszę rozejżeć się za poidełkiem dla swoich. Wiesz gdzie można kupić coś ładnego za rozsądne pieniądze?
-
- 1000p
- Od: 1 sie 2014, o 14:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co do ptaszków to dzisiaj któryś z kotów zabił jednego
szkoda zwierzaka ja nie mogłabym postawić poidełka bo koty by się na nie czaiły.

-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Soniu a czemu ścinasz szałwie? Zdjęcie ptaszka czysta profeska 

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Grażynko lubię jasne kolory, więc razem rosną lilie białe i różowe. Trawa kanarkowa jest jednoroczna i sporo z nią zachodu, więc pewnie pierwszy raz i ostatni w ogrodzie.
Mam zwykłą cyfrówkę, tylko z możliwością wysuwania obiektywu. Mogę robić czytelne zdjęcie z 30 m. Jedyny problem, to utrzymanie obiektu w kadrze, bo drgnienie ręki i ponowne ustawianie, a ptaszek w tym czasie odfruwa.
Anitko moje lilie pewnie za słabe na wystrzelenie w górę. Sadziłam je wiosną. Być może były sztucznie skarlane. U mnie też czasem koty sąsiadów czają się na ptaki, ale jak widzę to przeganiam drapieżniki z ogrodu. Trawa wygląda jak gigantyczny perz.
Ula znajomy pszczelarz mnie zawsze uspokaja, że pszczoła nigdy nie użądli, jeśli spokojnie się zachowujemy i nie robimy jej krzywdy. Nigdy nie byłam w ogrodzie użądlona, choć mam kilkadziesiąt lawend i szałwii. Na każdej z tych roślin zawsze pełno bzyczków.
Niebieska szałwia kupiona jako miniaturka, ma nie więcej niż 20 cm wysokości i podobną szerokość. Mam taką samą białą, tylko posadzone trzy sadzonki razem, żeby tworzyły większą plamę.

Jolu rzeczywiście jest ładna, taki rozbielony róż. Tylko śmiesznie wygląda z innymi, które są normalnej wysokości i rosną z przodu.
Wszystkie sadzone wiosną, może w przyszłym roku, będzie normalna. Do swoich musisz kupić drabinę.

Zuza trawę kupiłam, bo opakowanie nasion mi się spodobało.
Był ładnie sfotografowany kłos, bez liści. Posadzona między różami okrywowymi wygląda zdecydowanie lepiej, niż wyeksponowana na rabacie, gdzie inne rośliny niskie.
Wiesiu dzięki,
model był wyjątkowo spokojny.
Olu lawenda chyba mnie lubi,
co roku jej przybywa i ładnie kwitnie. Działka specjalnie wybrana tak, żeby trochę pomieszkać w samotności. Mam jednak świadomość, że nie potrwa to długo.
Marysiu dzięki,
rzadko mi się udaje sfotografować latem ptaki, są tak płochliwe, że jak otworzę okno, to najczęściej uciekają. Przez szybę trudno fotografować. Niestety deszczu u mnie nadal nie było. Dziś znowu podlewanie.
Asiu mamy za płotem budki lęgowe, to ogród traktują jak swoje terytorium i często zaglądają. Nie mam na działce wysokich drzew, to ptaki uciekają do pobliskiego zagajnika. Muszę znaleźć czas i porobić zdjęcia lawendzie, jutro do południa się postaram.
Wiesiu nie,
dostałam dwie kępki, ale nie mam pojęcia jakie, bo przyjechały 150 km, więc ich nie widziałam.
Aniu jestem zaskoczona ilością kwiatów u tak młodych powojników.
Trawa rośnie przy tarasie trzeci rok, dlatego taka wysoka, ma ok. 150 cm. Już świetnie ukorzeniona i na południowej skarpie ma ciepło od nagrzanej kostki tarasowej. W tym roku przesadzana ma 50 -70cm. Za bukszpanami też drugi rok i podobnie wysoka. Już z kwitnącą werbeną. Poidełko mam z ceramicznego rondelka,
świetnie się sprawdza. Jak znajdę coś odpowiedniego, pokażę. Czy ten kłosowiec jest jednoroczny.

Małgosiu szałwia bezodmianowa rośnie u mnie powyżej 70 cm i się pokłada. Poza tym jak zetnę, to ponownie zakwita i nie straszy badylami. Zdecydowanie mniej się też wysiewa. Pielenie kilku setek siewek jest niezbyt miłe. Ptaszek świetnie pozował.
Ostróżka miała być ciemnoniebieska.

Smagliczka nadmorska znowu w tym roku zapełniła puste miejsca na rabatach.

Jasnota plamista zakwitła.

Pelargonie na schodach wreszcie rozwijają kwiaty.

Anitko moje lilie pewnie za słabe na wystrzelenie w górę. Sadziłam je wiosną. Być może były sztucznie skarlane. U mnie też czasem koty sąsiadów czają się na ptaki, ale jak widzę to przeganiam drapieżniki z ogrodu. Trawa wygląda jak gigantyczny perz.

Ula znajomy pszczelarz mnie zawsze uspokaja, że pszczoła nigdy nie użądli, jeśli spokojnie się zachowujemy i nie robimy jej krzywdy. Nigdy nie byłam w ogrodzie użądlona, choć mam kilkadziesiąt lawend i szałwii. Na każdej z tych roślin zawsze pełno bzyczków.

Jolu rzeczywiście jest ładna, taki rozbielony róż. Tylko śmiesznie wygląda z innymi, które są normalnej wysokości i rosną z przodu.

Zuza trawę kupiłam, bo opakowanie nasion mi się spodobało.

Wiesiu dzięki,

Olu lawenda chyba mnie lubi,

Marysiu dzięki,

Asiu mamy za płotem budki lęgowe, to ogród traktują jak swoje terytorium i często zaglądają. Nie mam na działce wysokich drzew, to ptaki uciekają do pobliskiego zagajnika. Muszę znaleźć czas i porobić zdjęcia lawendzie, jutro do południa się postaram.

Wiesiu nie,

Aniu jestem zaskoczona ilością kwiatów u tak młodych powojników.

Małgosiu szałwia bezodmianowa rośnie u mnie powyżej 70 cm i się pokłada. Poza tym jak zetnę, to ponownie zakwita i nie straszy badylami. Zdecydowanie mniej się też wysiewa. Pielenie kilku setek siewek jest niezbyt miłe. Ptaszek świetnie pozował.

Ostróżka miała być ciemnoniebieska.

Smagliczka nadmorska znowu w tym roku zapełniła puste miejsca na rabatach.

Jasnota plamista zakwitła.

Pelargonie na schodach wreszcie rozwijają kwiaty.

- wisia7
Soniu, ja to w tym roku będę miała liliowcowe niespodzianki, mam ich bardzo dużo i to wszystkie z nasion, a dopiero w tym roku po raz pierwszy będą kwitnąć. Ta biała pelargonia jest śliczniutka , taka niewinna.
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Soniu, prześlicznie wyglądają rabaty w tle pelargonii z ostatniego zdjęcia
Coś pięknego

Coś pięknego

- Ola2310
- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
Soniu u mnie roślinki podlało, może i do ciebie chmura zajrzy
.Posyłam ją na noc w twoją stronę, tak żeby rano świeciło już
.
.Posyłam ją na noc w twoją stronę, tak żeby rano świeciło już

-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
A ja głupia pomyślałam, że ci się nie podoba i ją wywalasz z ogrodu 

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe