Grusza: pytania podstawowe i nietypowe
Re: Grusza: pytania podstawowe i nietypowe
Wiosną, na zeszłorocznych, opadłych liściach porażonych parchem, przy pasującej mu pogodzie, ten grzyb wytwarza zarodniki. I one muszą dostać się na młode liście – tutaj potrzebny jest przysłowiowy "wiatr" który je z gleby przeniesie na drzewo. Jak zakopiesz liście pod ziemią albo przysypiesz w kompostowniku kupą innego zielonego, to nawet jak się zarodniki uformują, to nie będą mieć jak się z powrotem na drzewo dostać.
Dlatego jako walkę z parchem można stosować walkę z liśćmi – albo zadbać żeby liście coś przed wiosną zjadło (polewanie mocznikiem to "nawożenie" zjadających liście drobnoustrojów), albo je mechanicznie sprzątnąć (i zakopać, albo spalić, albo wrzucić do pojemnika na bioodpady żeby skończyły w przemysłowym kompoście etc.). Bardziej to ekologiczne niż wiosenne zabezpieczanie liści chemią żeby zarodniki nie mogły ich zakazić.
Edytowano: Argh, pomyliłem przycisk "cytuj" z "edytuj".... czy mogę prosić moderatora o posprzątanie tego bałaganu?
Dlatego jako walkę z parchem można stosować walkę z liśćmi – albo zadbać żeby liście coś przed wiosną zjadło (polewanie mocznikiem to "nawożenie" zjadających liście drobnoustrojów), albo je mechanicznie sprzątnąć (i zakopać, albo spalić, albo wrzucić do pojemnika na bioodpady żeby skończyły w przemysłowym kompoście etc.). Bardziej to ekologiczne niż wiosenne zabezpieczanie liści chemią żeby zarodniki nie mogły ich zakazić.
Edytowano: Argh, pomyliłem przycisk "cytuj" z "edytuj".... czy mogę prosić moderatora o posprzątanie tego bałaganu?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki za odpowiedż .
Oprysku mocznikiem nie zrobiłam , ale opryskałam Nordoxem .
Oprysku mocznikiem nie zrobiłam , ale opryskałam Nordoxem .
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Warto pamiętać, że problemem nie są wszystkie jałowce. I może się okazać, że mamy ich w ogrodzie sporo różnych ale żaden nie należy to pechowej trójcy: sabiński, wirginijski, pośredni.
Przykladowo u mnie za gruszami rośnie szpaler ale ze skalnych Skyrocket.
Chcąc ograniczyć problem rdzy gruszy wcale nie musimy rezygnować z jałowców, jest ich na tyle dużo odmian, że znajdziemy i nadające się na sąsiedztwo grusz.
Przykladowo u mnie za gruszami rośnie szpaler ale ze skalnych Skyrocket.
Chcąc ograniczyć problem rdzy gruszy wcale nie musimy rezygnować z jałowców, jest ich na tyle dużo odmian, że znajdziemy i nadające się na sąsiedztwo grusz.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 lis 2024, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy siewka gruszki ulęgałki nadaje się na podkładkę pod gruszę?
-
- 0p - Nowonarodzony
Czy to dobry pomysł ? Czy może znacie jakieś lepsze materiały na podkładkę ?
-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Głównie szczepią na kaukaskiej i pigwie gdzie jest problem z kompatybilnością. W 2024 roku zebrałem ulegałek i obecnie nasiona stratyfikuje w doniczkach w ziemi. Jak będą dobrze rosły to już w sierpniu będzie można próbować okulizować.
-
- 0p - Nowonarodzony
Może wiosną pod drzewem ulęgałki znajdę jakieś malutkie sadzonki. Wtedy myk do doniczki, podrosną i wykonam pierwszą próbę
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
U moich dziadków w sadzie rosła grusza, która miała średniej wielkości owoce, a jak dojrzała to miąższ był brązowy
i bardzo słodki. Babcia je suszyła trochę na słońcu, trochę w piekarniku /K. po upieczeniu chleba.
Były słodkie i pyszne jak figi! W środku miały dużo ziarenek.
Czy ktoś wie co to mogła być za odmiana? Do dzisiaj pamiętam ten smak i marzy mi się mieć taką gruszę w sadzie.
i bardzo słodki. Babcia je suszyła trochę na słońcu, trochę w piekarniku /K. po upieczeniu chleba.
Były słodkie i pyszne jak figi! W środku miały dużo ziarenek.
Czy ktoś wie co to mogła być za odmiana? Do dzisiaj pamiętam ten smak i marzy mi się mieć taką gruszę w sadzie.
-
- 200p
Ulęgałka albo Dziekanka Lipcowa.
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
Dzięki. Będę szukać.
-
- 200p
Ulęgałka to dzika gruszka generalnie, owoce niesmaczne twarde. Kiedys cenione głownie dlatego że występowały w ogole. Z racji że bogactwa nie było po wsiach to zbierało sie i jadło wszystko co natura oferowała.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Czy grusza pasówka, inaczej schweizerhose jest zgodna z pigwą? Nie mogę znaleźć tej informacji w niemieckim internecie.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Dzięki serdecznie za odpowiedź, nigdzie mogłem znaleźć odpowiedzi, a mam 3 dorodne sadzonki pigwy S1Rysie pisze: ↑8 sty 2025, o 11:17 [...]
Schweizerhose może być na pigwie, tzn. gdzieś tak podawano, i szczepią na niej; na ile zgodna trudno rzec skoro mnożą ją od kilkunastu lat dopiero. Stare drzewa istnieją zaś podobno aż dwa, przy czym dawca zrazów to konar doszczepiony na dorosłym drzewie z pół wieku temu.
Na kaukaskiej rośnie średnio silnie, wygląda że zdrowo i nie marznie. Mały owoc, smaczny lecz nie jakiś cud.
viewtopic.php?p=6470033#p6470033
![]()
Seckle jest niezgodna z pigwą to widziałem u Stephan'a Hayes'a
Ulęgałka to malutkie gruszki i do jedzenia na surowo to się nie nadaje. Nie zbierałem tego ,bo rośnie u nas jako drzewo 20-25m? widuje tylko na ziemi spady i można się poślizgnąć. Kiedyś próbowałem , ale to mi nie smakuje. Słyszałem , że podobno dobry ocet wychodzi i coś tam jeszcze...