Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 4
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 4
KaLo - może do tego mocznika doszło 

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nie w przypadku mocznika i w takim stężeniu. Może dowalił czegoś wcześniej i zareagowało z mocznikiem. Mógł to być jakiś nawóz potasowy lub fosforowy o odczynie alkalicznym i wydzielił się amoniak, który uszkodził liście.
- MagdaMisia
Może podstawowy błąd rachunkowy 
lub nierobienie nic i mówienie że padło... są też tacy

lub nierobienie nic i mówienie że padło... są też tacy
-
Robił, robił i chyba nawet za dużo . 

Kalo,
a jak i czy, stosować tą wodę utlenioną przy podkiełkowaniu nasion ?
Czyli, nasiona na płatku kosmetycznym, nawilżonym mocno wodą. Przy założeniu, że dłuższy czas, na tym płatku poleżą.
Kiedyś, wspominałeś coś o saletrze potasowej. Może przypomnij, jak ją stosować w tym celu.
Ewentualnie, jakieś inne patenty, jeśli coś wiesz, wiecie.
a jak i czy, stosować tą wodę utlenioną przy podkiełkowaniu nasion ?
Czyli, nasiona na płatku kosmetycznym, nawilżonym mocno wodą. Przy założeniu, że dłuższy czas, na tym płatku poleżą.
Kiedyś, wspominałeś coś o saletrze potasowej. Może przypomnij, jak ją stosować w tym celu.
Ewentualnie, jakieś inne patenty, jeśli coś wiesz, wiecie.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wtrącę swoje trzy grosze a propos długiego kiełkowania starych nasion. 24 stycznia siałam rzut papryk, w tym kilka nasion Chilchuacle Negro z 2013 roku. Żadne nie wzeszło. Przypadkowo nie wywaliłam kubka, tylko stał sobie nadal na tunerze tv, tak po prawdzie to o zapomniałam, że to papryka, myślałam, że pomidory. Wczoraj patrzę a tu wynurza się kolanko. Po prawie dwóch miesiącach!
Co do wody utlenionej, to często jej używam, polewam leniwe nasionka na wacikach roztworem a gdy już nie ma nadziei to 3% roztworem.
Sprawdza się też przy zalanych korzeniach i to wszelkich roślin.
A na koniec moje Kozulęta, na razie niemowlaczki:

Co do wody utlenionej, to często jej używam, polewam leniwe nasionka na wacikach roztworem a gdy już nie ma nadziei to 3% roztworem.
Sprawdza się też przy zalanych korzeniach i to wszelkich roślin.
A na koniec moje Kozulęta, na razie niemowlaczki:

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
Kasia doskonale wytłumaczyła stosowanie wody utlenionej.
Saletra potasowa w ilości 4g/1,5 l. https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 3&start=98
Sposób dla elektryków wysokich napięć https://www.google.com/search?q=kie%C5% ... e&ie=UTF-8 pierwsze linki
Sposób na posiadaczy magnesów neodymowych https://www.google.com/search?q=wp%C5%8 ... e&ie=UTF-8
Ufff, aż się cały naelektryzowałem , ciekawe kiedy wypuszczę kiełki
.
Saletra potasowa w ilości 4g/1,5 l. https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 3&start=98
Sposób dla elektryków wysokich napięć https://www.google.com/search?q=kie%C5% ... e&ie=UTF-8 pierwsze linki
Sposób na posiadaczy magnesów neodymowych https://www.google.com/search?q=wp%C5%8 ... e&ie=UTF-8
Ufff, aż się cały naelektryzowałem , ciekawe kiedy wypuszczę kiełki

Dzięki Beata, dzięki Kalo.
Przy okazji, skoro już tu razem jesteście.
Beata, podzielam Twoje zdanie, na ten temat :
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 6#p6115196
I cieszę się, że smakował.
Chyba trafiłaś, na tego mojego.
Kalo, mogłeś mieć mniej szczęścia, jeśli smakowo Ci nie podszedł.
Miałem Wesa też i z innego, dobrego źródła i ten, niczym się u mnie nie wyróżnił. Mimo podobieństwa, to był zupełnie inny pomidor. Nijaki.
Przy dobrym roku, ciężko znaleźć dla Wesa, jakąkolwiek konkurencję. Jeśli o smak chodzi.
Pozdrawiam.
Przy okazji, skoro już tu razem jesteście.
Beata, podzielam Twoje zdanie, na ten temat :
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 6#p6115196
I cieszę się, że smakował.
Chyba trafiłaś, na tego mojego.
Kalo, mogłeś mieć mniej szczęścia, jeśli smakowo Ci nie podszedł.
Miałem Wesa też i z innego, dobrego źródła i ten, niczym się u mnie nie wyróżnił. Mimo podobieństwa, to był zupełnie inny pomidor. Nijaki.
Przy dobrym roku, ciężko znaleźć dla Wesa, jakąkolwiek konkurencję. Jeśli o smak chodzi.
Pozdrawiam.
- MagdaMisia
Mam pytanie związane z K/9 Grightmire's Pride.
Wysiałam z nasion z 2009 r., mimo, że to odmiana ustalona - zgodnie z informacjami Ani Kozuli - bawole serce z krótkimi międzywęźlami, rosnące praktycznie jak standardowy pomidor.
Na FO znalazłam post osoby, której z tych nasion wyrosła Black Zebra (tak tego pomidora oceniła wtedy Kozula) i podejrzenie, że świstak z 2009 r. pomylił się w opisie.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów uprawiał K/9 Grightmire's Pride z nasion od Ani?
Jeśli tak to czy rzeczywiście zaszła pomyłka i Ida74 świstak w czasie ówczesnej akcji wymiany pomyliła nasiona?
Wysiałam z nasion z 2009 r., mimo, że to odmiana ustalona - zgodnie z informacjami Ani Kozuli - bawole serce z krótkimi międzywęźlami, rosnące praktycznie jak standardowy pomidor.
Na FO znalazłam post osoby, której z tych nasion wyrosła Black Zebra (tak tego pomidora oceniła wtedy Kozula) i podejrzenie, że świstak z 2009 r. pomylił się w opisie.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów uprawiał K/9 Grightmire's Pride z nasion od Ani?
Jeśli tak to czy rzeczywiście zaszła pomyłka i Ida74 świstak w czasie ówczesnej akcji wymiany pomyliła nasiona?
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To mój pierwszy sezon z Kozulkami
Wysiane; K/37, K/41 i K/133
Wysiane; K/37, K/41 i K/133
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Pora powoli po kolei się zacząć przedstawiać w tym nowym sezonie.
Megagron.Pierwszych sześciu z docelowo 15 osobników.

Megagron.Pierwszych sześciu z docelowo 15 osobników.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- MagdaMisia
Witku, Twoje pomidory jak zwykle spektakularne 
Dzięki Tereni i u mnie w tym sezonie będą Kozulki wywodzące się od Ciebie!
Chodzi o k/41 ciemną sakiewkę i k/122 czekistę malinową sakiewkę

Dzięki Tereni i u mnie w tym sezonie będą Kozulki wywodzące się od Ciebie!
Chodzi o k/41 ciemną sakiewkę i k/122 czekistę malinową sakiewkę

- Faworyt
póki co Madziu spektakularnie,ale blade.
Do połowy kwietnia jednak będą już jednak jak potrzeba.
Myślę że z K 122 powinnaś być zadowolona a z K41 wiążę duże nadzieję na przyszłość.W ubiegłym pokazała już spore sakiewkowe zadatki a na tym i smaku jednocześnie bardzo mi zależy.
Także oby Ci się udały na Twoim gruncie.

Także oby Ci się udały na Twoim gruncie.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Faworyt
K 68
Tradycyjnie na tym etapie wzrostu sadzonki najbardziej liche ze wszystkich odmian.Ale już za dwa tygodnie będą wyglądać zupełnie inaczej i gdybym pierwszy raz widział tą odmianę nie uwierzyłbym że to te same krzaki.A przejdą taką metamorfozę.

Tradycyjnie na tym etapie wzrostu sadzonki najbardziej liche ze wszystkich odmian.Ale już za dwa tygodnie będą wyglądać zupełnie inaczej i gdybym pierwszy raz widział tą odmianę nie uwierzyłbym że to te same krzaki.A przejdą taką metamorfozę.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tym roku wybrałem odmiany k141 , k60 , k77 , k100 , k37/4 , k122 , k77 , k136 ,
k37/ , k14 .
k37/ , k14 .