Moja działeczka ROD zielony domek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja działeczka ROD zielony domek

Post »

Witam własnie wróciłam z działki, zatrzymałam się tam trochu bo najpierw była awaria prądu i nic nie mogłam zrobić, a potem chciałam pokosić gdyż w sobotę mam sporo gości na działce bo przychodzą swaty, rodzice swatowej, brat, dwie córy zięć nie licząc kochanych wnucząt. Zaprosiłam tez kuzynkę z mężem bo nie raz to ona mnie zaprasza do siebie na grilla czy duszonki, no i oczywiście my tak że imprezka się szykuje w sobotę. Z tego co mówią pogoda ma być więc powinno się wszystko udać.
Jutro jadę na działkę bo chcę rozłożyć basen co kupiłam go prawie dwa tygodnie temu i choć lato się kończy to jeszcze pogoda pozwala na skorzystanie z niego. Z tym basenem to miałam ubaw przeglądałam allegro i napatoczyłam sie na taniutki basen 3 na 2 metry był do kupienia w drodze licytacji spróbowałam i wygrałam licytację mam basen wart około 250 zł za 20 zł z kosztami wysyłki. Jak przyszedł od razu pojechałam na działkę nadmuchałam go bo nie mogła uwierzyć, że go mam za takie małe pieniążki na drugi dzień napełniłam wodą i okazało się wszystko jest ok. Kąpaliśmy się w nim przez tydzień super sprawa najwięcej radochy miał wnusio nie chciał już swojego małego basenu wolał babci. Woda się trochu zabrudziła więc wylałam ją umyłam basen, a że zapowiadają piękna pogodę to musi być z powrotem choćby dla wnusia.

Obrazek

Obrazek

Moje kwiatuchy ucierpiały wczoraj była taka burza ze łamało drzewa w dodatku leciał grad wielkości orzecha laskowego waliło strasznie, a ja siedziałam w altanie i patrzyłam jak siekło i niszczyło mam nadzieje że jeszcze trochu odżyją. Mieczyki musiałam uciąć bo połamało mi, ale zrobiłam kilka zdjęć przed burzą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a to moje grzybki mój małżonek poszedł do lasu koło działki i takie przyniósł

Obrazek

Witaj Aniu pomidorków u mnie w tym roku sporo co bardzo się cieszę w zeszłym roku była klapa nic się nie ucieszyłam. Zmiany już zrobione przesadzam jeszcze piołun i będzie ok na ten rok.
Witaj Mariuszu ja jestem spokojna, ale nie można sobie na wszystko pozwolić teraz już jest dobrze poza drugimi sąsiadami poczekam i będę widziała co dalej.
Witaj Ed masz rację cieszą plony i to bardzo od razu chce się robić i snuć plany na przyszły rok.

Pozdrawiam serdecznie ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam! Czytam o utarczkach z sąsiadami na ROD... Nie ma się co szarpać,należy zgłosić do zarządu i po sprawie.Oni są od tego,żeby zwrócić uwagę niesfornemu działkowiczowi a sama zwracając uwagę narażasz się na sąsiedzkie niesnaski.. ;:108
Pozdrawiam bratnią ROD-ową forumowiczkę! :D

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
firletka80
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 mar 2018, o 11:33

Post »

Dzień dobry ;:3 Piękną ma Pani działkę. Taka mi się właśnie marzy... taka na bogato :D bogata w drzewa, krzewy, cudowne kwiaty. Piękna i rodzinna, tętniąca życiem. Ja dopiero zaczynam przygodę z działką ROD. Mam ją 2 lata ale dopiero od roku przypomina działkę. Forumowe działki sa dla mnie inspiracją.
Choć cieszę się z naszej działki i jest ona moim "oczkiem w głowie" to mam też smutniejsze refleksje na temat działkowych sąsiadów. Powiem nawet, że jestem bardzo rozczarowana i zszokowana. Mam też w okolicy działki takich "oszołomów" :) o jakich Pani pisze i z tego co słuchy mnie dochodzą to tylko trzeba zgłaszać do zarządu takich działkowców. Mnie natomiast szokuje inna rzecz. W sumie powinnam się cieszyć ale jakoś tak dziwnie mi z tym. Kupiliśmy strasznie zaniedbaną działkę, w zasadzie śmietnik który posprzątaliśmy. Wydawało mi się że ludzie, sąsiedzi będą zadowoleni, liczyłam na nowe znajomości. A tu zonk... z jednej strony na całej długości płotu posadzili tuje, będą się odgradzać, z tyłu to samo tylko żywopłot z roślin posadzili. Smutno mi jakoś, po 2 latach widze że to jakaś ogrodowa moda... ogrodowy parawaning. Druga rzecz to moda trawnikowa. Ciągle słyszę że po co to sadzę, po co to uprawiam, żebym dwa czarne bzy wycięła bo komary. Jeden sąsiad każe drugiemu drzewo wyciąć na którym ptaki mają gniazdo... "bo mu latają nad jego działką i sr...ją" ;:219 Karmniki też be. Pszczoły latają jak pijane od chemii. Czy tylko mi się tak trafiło czy to jakaś norma na działkach?
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Cię serdecznie Martynko miło mi że mnie odwiedziłaś i zapraszam w każdej wolnej chwili. Do tego roku z przodu i z boków działki nikogo nie było, teraz doszło dwóch po bokach jeden fajny, jeden nie, ale mówi się trudno. Ja nie mam zamiaru toczyć wojny żebym potem najgorsza nie byłam. Zwróciłam uwagę, ale widzę, że to nic nie dało tylko odwrotnie, jeszcze pogorszyło. Wygląda na to, że są to ludzie, którzy nie lubią jak się im zwraca uwagę. W związku z tym jak tak dalej będzie to pójdą do zarządu oni są od tego nie ja. Myślę, że jak przejdą się po działkach to ludzie tez powiedzą co się dzieje bo słychać ich w całej alejce. Jeden nawet już nie wytrzymał i zaczął krzyczeć zamknij te mordę, śmiać mi się chciało, a oni nic z tego sobie nie zrobili. Pozdrawiam :)

Witaj Firletka80 Dziękuje za miłe słowa. Ja mam działkę tez nie długo dopiero w kwietniu było dwa lata to była okropnie zaniedbana działka z samego kominka kilka wiader popiołu wyniosłam pełno butelek plastikowych, puszek po kilka worków, złomu to było na duże auto gość z ogłoszenia sobie zabrał i bardzo sie ucieszył jeszcze czekolad i piwa kupił. Sprzątania roboty codziennie od rana do wieczora wywożenie starych ubrań śmieci po prostu tragedia teraz jak na to patrze nie wiem czy bym się drugi raz zdecydowała na taka działkę, ale jak ja zobaczyłam pierwszy raz to nie widziałam tego wszystkiego miejsce mnie zauroczyło. Sąsiedzi nie mieli jak się odgradzać bo byłam sama przed działka i po bokach, ale Ci co byli dalej pomagali mi jak mogli dawali sadzonki pomidorów, żebym sobie posadziła przynosili szczypiorek, kwiaty kibicowali w pracach podtrzymywali na duchu co dawało nam energii i chęci do pracy. Kuzyn zrobił mi chodnik taras choć nie zawsze było dobrze i zamiast dwóch tygodni zrobił się miesiąc przez co nie wyjechałam nigdzie odpocząć ale mówi się trudno najważniejsze że już mam. Mam też sąsiadów z tyły działki to byli jedyni sąsiedzi moi sąsiadka jak zaczęły się prace co chwile mi mówiła co mam wyciąć przyciąć czy wyrzucić. Nie wszystko było tak jak chciała więc zaczęło jej nie pasować nawet woda co szła fosą z tyłu działki bo jej podmaka. Kiedyś kwiatka dała innej sąsiadce, a jak ja ją poprosiłam to powiedziała że nie ma. To była zazdrość teraz się wszystko uspokoiło rozmawiamy bardzo miło, jej mąż się śmieje, że stół by się przydał i z tyłu i furtka, żeby było bliżej chodzić. Trzeba wszystko wytrzymać przypuszczam że i u Ciebie się ułoży będzie dobrze. Pozdrawiam serdecznie będę Ci kibicować i trzymam kciuki.
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Dziwi mnie tylko ,że wszyscy nowi działkowicze ROD zagospodarowują działki w najwyższym stanie dewastacji
i zaniedbania...Nasz ogród ROD ma ok. 40 lat ale skrajnie zaniedbanych działek po prostu nigdy nie było i nie ma .. ;:oj Jakoś tak przykro mi,że powstaje taki dziki obraz ROD-osów... ;:131 A tak nie jest z pewnością...Może to tak jak w powiedzeniu ..co Kraj to obyczaj.. :roll: W naszym Ogrodzie jest 350 działek ostatnio wiele zmienia użytkowników bo wielu Działkowców rezygnuje z przyczyn naturalnych...Ale do końca są utrzymanie w stanie estetycznym. ;:108
Pozdrawiam bratnią działkowiczkę z ROD-os! i życzę samych przyjemności czerpanych z uprawiania działki :D

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Witaj Alu ;:168 . Kwiatki ładnie jeszcze prezentują działeczkę ale najładniej ten w baseniku ;:215 . Dobroczynny basenik z wodą na te upały a i w słoiczki jest co kłaść ;:108 . Co do upierdliwych sąsiadów i zarząd nic nie pomorze, może co najwyżej upomnieć danego właściciela działki a ten posłucha bądź nie i koło się zamyka więc lepiej sobie odpuścić ;:224 . Pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Martynko nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale wydaje mi się , że ludzie kupują zaniedbane działki bo po pierwsze są najtańsze, a po drugie chcą robić od początku po swojemu. Ludzie czasami nie wiedzą ile to wymaga pracy i ich zapał szybko mija.
Witaj Zuzia już powoli to co piękne się kończy jesień zbliża się do nas. U mnie od dzisiaj pada i zrobiło się chłodno. Czekam na babie lato. Pozdrawiam.
Pozdrawiam Alicja
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alu, podziwiam plony i kwiaty. ;:138 Bardzo szybko i pięknie urządziliście swoją działeczkę. ;:215 Wielkie brawa dla Was. ;:433 ;:433
Basenik wspaniała sprawa na upalne dni, a wnusio jaki w nim szczęśliwy! ;:23
Gburowatych sąsiadów nie zazdroszczę. ;:185 ;:185 Może w końcu dotrze do nich, że nie są sami na ROD i zmienią stosunek do sąsiadów ;:218 , ale jeśli nie, to koniecznie musisz zgłosić do zarządu. ;:108 Za to mogą im nawet odebrać działkę.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
Kolejny piękny dzień choc już nie tak ciepły, ale mimo to fajnie cos porobić i posiedzieć w słoneczku. Basen już umyty wysuszony i złożony czeka na nowy sezon. Zakupy dopiero teraz mogłam sobie zrobić i kupić ławę i stół i przygotowuję już teren gdzie to postawię. Trochu u mnie w tym miejscu trzeba wyrównać i będzie ok potem tylko płyty chodnikowe poukładać i będzie fajnie bo brakuje takiego miejsca do posiedzenia. W ostatnia sobotę sierpnia robiłam pierwszy raz pożegnanie lata było super. Przyszło 12 osób siedzieliśmy długo wieczór był ciepły i nikomu nie chciało się iść do domu były tańce i wspólne biesiadowanie przy ognisku. Grill duszonki obowiązkowo był i wszystko smakowało to najważniejsze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to moja ławka i stół.
Obrazek

Zakupy sadzonek tez już mam zamówione czekam na lilie drzewiastą i tulipany będzie co sadzić :)
U mnie na działce powoli kończą się pomidory, ale i tak się cieszę bo w zeszłym roku padły mi już końcem lipca. Noce zimne więc rośnie jeszcze tylko cukinia, seler, marchew i rzodkiewka oraz mizerna pietruszka reszta już powoli zostaje wykopywana. Teraz tez u mnie czas na zbieranie nasionek z jeżówek i innych sa tak piękne że chce je mieć na przyszły rok. Tym zbieraniem tak się rozpędziłam, że jak wychodzę z psem to ide z woreczkami na nasionka bo koło mojego bloku jest dużo różnych kwiatów co posadzili więc skubnę tu i tam będzie na przyszły rok na działkę.

Lucynko dziękuję za miłe słowa. Sąsiedzi dalej krzyczą jak przychodzą. W sobotę włączył facet kosiarkę to u mnie na działce było aż siwo i okropnie śmierdziało, ale tym razem to jego zonie przeszkadzało i kazała mu wyłączyć. Obcięli kilka gałązek z drzewa i poszli do domu. Dziwni ci sąsiedzi, ale może kiedyś się zmienią bo dowiedziałam się że sąsiadka tez zwracała im już też uwagę kilka razy, że trawa rośnie przy płocie u nich i przechodzi na jej działkę, a oni nic nie zrobili. Ta babka jest w zarządzie więc niech ona to zgłosi. My jak na razie mamy komedię za darmo jak przychodzą nic tylko siadać i oglądać.

Pozdrawiam wszystkich życzę miłego ciepłego tygodnia ;:196
Pozdrawiam Alicja
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Alu, nasiona jeżówek od razu wysiewaj, dzięki czemu możesz być pewna, że wzejdą.
Ja tak robię i mam siewki wiosną. Podobnie sieje się sasanki: prosto z rośliny do ziemi.
Ładny drewniany komplet sobie zafundowaliście, a zabawy przy grillu ;:215 ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

Taki kociołek na świeżym powietrzu to super sprawa. Musi smakować. ;:63
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
Lucynko czy ty wysiewasz teraz bezpośrednio do gruntu ? czy do doniczek ?
Ed4 Oj smakowało nic nie zostało a na drugi dzień tez by się zjadło. Trzeba powtórzyć :D
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Alu super kociołek, w nim wszystko zawsze super smakuje ;:215 ;:215 , no a komplecik działkowy fajny, będzie się sprawdzał przy ogrodowych imprezach, ognisko super, lubię takie ogniskowe imprezki ;:215 , pozdrawiam :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”