Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2
Re: Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2
Trochę moich sansewierii
S.aubrytiana, S.t.'Diamond Flame' (albo 'Midnight Shine'), S.t.'Gold Flame', S.grandis, S.masoniana, z przodu S.trifasciata (mała, bo jeszcze młoda), S.t.futura.
S.aubrytiana to moja najnowsza, takie fajne cętki ma
S.aubrytiana, S.t.'Diamond Flame' (albo 'Midnight Shine'), S.t.'Gold Flame', S.grandis, S.masoniana, z przodu S.trifasciata (mała, bo jeszcze młoda), S.t.futura.
S.aubrytiana to moja najnowsza, takie fajne cętki ma
Muszę się wyżalić. Kupiłam S.t. Mettalica, ładną, dużą, rozrośniętą. Nie miałam się nią czasu od razu zająć i jakieś dwa tygodnie stała w sklepowej ziemi. Dzisiaj się wzięłam za przesadzanie i się okazało że to wszystko to są ukorzenione liście Czyli wszystkie odrosty będą zielone, bez ubarwienia
Ania
- dalisbea
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I ja widywałam takie ładnie ułożone w liście, nie kłącza. Na doniczkach powinna być informacja, ale to przecież nie w interesie producentów. Nie wszystko da się zauważyć bez wyjmowania rośliny z doniczki, bo bardzo często sansewierie są zasypane po uszy podłożem.
Dalisbea, ładny zbiorek . Jak masz podpisaną tę na ostatnim zdjęciu po lewej, z żółtym paskiem ( obok 'Whitney')?
Dalisbea, ładny zbiorek . Jak masz podpisaną tę na ostatnim zdjęciu po lewej, z żółtym paskiem ( obok 'Whitney')?
- dalisbea
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
barbra13 kupiłam jako diamond flame .
Dzięki, to coraz bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, że moja to też 'Diamond Flame' ( ta z fotki wyżej).
Mam pytanie odnośnie donicy do takiego cuda. przechwyciłem je od babci, przez pół roku w ogóle nie rosło, donica nie miała odpływu i była ciasna. Zmieniłem na większą i głębszą (średnica 28 cm, ziemi na głębokość jest niecałe 20 cm). Czy ona nie jest za głęboka ? To nie są pojedyńcze rośliny, jakoś się tak rozrosły w pary. Niby widać świeże odrosty, ale jedna taka długa łodyga zgniła od spodu, pewnie za dużo podlałem. Na dole jest kilka cm keramzytu, ziemia wymieszana z agroperlitem. Na co dzień stoi przy oknie od strony południowej. Aby woda dotarła na samo dno to pewnie ze 2 litry bym musiał wlać, mam obawy czy mi to nie zgnije. Czy nie powinienem zmienić donicy na bardziej płaską ?
,
,
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Raczej za głęboka, daj mniejszą dopasowaną do wielkości systemu korzeniowego. Sansewierie lubią ciaśniejsze pojemniki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Wg mnie donica za głęboka i za głęboko posadzone rosliny. Być może dlatego gniją.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
- norbert76
I oczywiście donica musi być z odpływem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ich nie da się płytko posadzi, bo się przewrócą, donica jeśli mała to powinna być chyba ciężka, a ja nie chcę w domu takiej glinianej. Na szczęście są takie same jak ta moja, tylko mniejsze. One mają odpływ, to jest takie białe wiadro wsadzone w szarą osłonę, na dole jest kilka cm wolnej przestrzeni. Na razie zgniła 1 łodyga, ale wcześniej podlewałem co 2 tyg. teraz 1x w miesiącu.Emilia pisze:Wg mnie donica za głęboka i za głęboko posadzone rosliny. Być może dlatego gniją.
Jeszcze takie 2 pytanka:
1. Jeśli głębokość donicy to np. 20 cm, to ile cm na dnie powinno być keramzytu ?
2. Czy ta roślina będzie rosła też na parapecie od strony północnej ? ponoć dobrze oczyszcza powietrze. chciałbym kupić takie, tylko mniejsze.
Pisz poprawnie po polsku - zdania zaczynamy z dużej litery, poprawiłem/mod.
- norbert76
W handlu oprócz glinianych masz jeszcze ceramiczne doniczki...
Płytko można posadzić i się nie przewrócą - mam tak posadzone swoje sansewierie, również wysokie.
U Ciebie ta jedna zgniła nie tylko dlatego, że posadziłaś do zbyt dużej doniczki, ale również dlatego że za głęboko.
Jeśli przewracają się, tutaj nie do końca rozumiem czy sama roślina czy razem z doniczką?
Wielkość doniczki dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej. Czyli wpierw wyciągnij z doniczki, zobaczysz jaka wielkość korzeni i wtedy kupisz doniczki, a nie odwrotnie...
Sansewierie mogą oczywiście rosnąć na północnym parapecie.
Keramzytu dajesz warstwę, może być pojedyncza.
Jeśli chodzi o podłoże zrób mieszankę ziemi i żwirku (agroperlitu) w proporcji 1:1 - 1:2.
W okresie wiosna - lato podlewasz częściej niż raz na miesiąc, podlewasz wtedy większą ilością wody, a podłoże przed kolejnym podlaniem musi całkowicie przeschnąć.
Płytko można posadzić i się nie przewrócą - mam tak posadzone swoje sansewierie, również wysokie.
U Ciebie ta jedna zgniła nie tylko dlatego, że posadziłaś do zbyt dużej doniczki, ale również dlatego że za głęboko.
Jeśli przewracają się, tutaj nie do końca rozumiem czy sama roślina czy razem z doniczką?
Wielkość doniczki dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej. Czyli wpierw wyciągnij z doniczki, zobaczysz jaka wielkość korzeni i wtedy kupisz doniczki, a nie odwrotnie...
Sansewierie mogą oczywiście rosnąć na północnym parapecie.
Keramzytu dajesz warstwę, może być pojedyncza.
Jeśli chodzi o podłoże zrób mieszankę ziemi i żwirku (agroperlitu) w proporcji 1:1 - 1:2.
W okresie wiosna - lato podlewasz częściej niż raz na miesiąc, podlewasz wtedy większą ilością wody, a podłoże przed kolejnym podlaniem musi całkowicie przeschnąć.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta