Rośliny Mandragory

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny Mandragory

Post »

Balkonowe roślinki - śliczne.

Skrętnikiem się zachwycam ;:63
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Powracam jak syn marnotrawny po ponad miesięcznej przerwie :wit Zaniedbałam swój wątek, ale trochę się przez ten czas wydarzyło u mnie. Prawie, że spontaniczna (choć przebąkiwaliśmy razem z TŻ o tym od dłuższego czasu) decyzja - wynosimy się z bloku do domku. Ruszyła więc zmasowana akcja - ogłaszanie mieszkania i poszukiwanie domu. W sumie w niecałe 2 miesiące udało nam się znaleźć wymarzony (no prawie wymarzony :wink: ) dom i jakimś cudem sprzedać mieszkanie. Oczywiście ciężko jest znaleźć gotowy domek tak, by być z niego w 100% zadowolonym, nasz też nie jest ideałem pod kątem np. rozmieszczenia pomieszczeń, ale wszystkie jego mankamenty są do zaakceptowania. Finalne transakcje podpisujemy jedną jutro, drugą we wtorek. Kilka fotek ogrodu:

Narożnik ogrodu od strony ulicy:
Obrazek

Tylna ściana tuj, w rogu jakaś sosenka:
Obrazek

Widok z tarasu na altankę:
Obrazek

Ogród pewnie kiedyś dorobi się swojego wątku, póki co na gościnnych występach w wątku doniczkowym, mam nadzieję, że nie macie mi za złe :D

Żeby nie było, że zupełnie offtopic, tak zaczął mi wreszcie kwitnąć fioletowy skrętnik kundelek:
Obrazek

Aichryson kupiony u Eby i gratisik od niej - Synadenium grantii (ok. 2 m-ce temu posadziłam je, miało 2 listki i ledwo odstawało od ziemi):
Obrazek

hoja Parasitica Variegata wypuściła 2 dorodne listki i czekam, aż puści się dalej:
Obrazek

hoja Australis Variegata puszcza młode listki:
Obrazek

(obie mają tak sucho, bo były przed podlaniem - staram się podlewać je dopiero, jak ziemia dobrze przeschnie i chyba im to służy.)

I kawałek balkonu - komarzyca przekroczyła poziom mojego balkonu i sięga w dół już do sąsiadki :)
Obrazek

Palczychę niestety zjadł przędziorek, obcięłam wszystkie 4 ogromne liście, wypuściła po jakimś czasie jeszcze jednego, ale rozmiarem już nie powala. Tu jedno z ostatnich fotek przed obcięciem:

Obrazek

Wczoraj byliśmy w (jeszcze formalnie nie do końca naszym) domku z wizytą i jak głupia liczyłam parapety w całym domu. TŻ stukał się w głowę, a ja doliczyłam się ich aż 11 (razem z łazienkami, przedpokojem i spiżarką) ;:oj Teraz mam raptem 3 (bo 4 - jak zawsze powtarzam, nie liczy się, bo na nim mieszka pies ;), więc będzie gdzie poszaleć :tan
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Wow piekny ogrod Ci sie szykuje ;:138 ;:138
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie u ciebie w ogrodzie, zapewne na tarasie i w altance super się kawusię pije i odpoczywa :wit .
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Rewelacja, gratuluję ogródka i tylu parapetów ;:138 ;:138
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Super ze spełnisz swoje marzenia i będziesz mieć tyle parapetow :) ogród też śliczny zadbany no i musisz potem zapełnić te 11 parapetow :;230 nic sie nie bój my ci pomożemy :;230 ;:224 fajnie szaleją zieloności :wit
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

doromichu pisze:Wow piekny ogrod Ci sie szykuje ;:138 ;:138
Dorotko, dziękuję ;:167 Od lat o tym marzyłam, powiem szczerze, że jeszcze to wszystko jakoś do mnie do końca nie dociera..
Filigranowa27 pisze:Pięknie u ciebie w ogrodzie, zapewne na tarasie i w altance super się kawusię pije i odpoczywa :wit .
To póki co nie moja zasługa, że ogród tak wygląda, w zasadzie nasadzeń na nim mało, ale sprzedający nie mieszkali w nim na co dzień (tylko w wakacje i to nie całe), więc i tak chwała im za to, że i trawka jest i tuje zadbane. Dziękuję ;:196
Niunia1981 pisze:Rewelacja, gratuluję ogródka i tylu parapetów ;:138 ;:138
Monika, dzięki. Perspektywy na nowe parapety, a ja widząc wczoraj piękną peperomię variegatę w Kaufl. powstrzymałam się ;:oj
trzynastka pisze:Super ze spełnisz swoje marzenia i będziesz mieć tyle parapetow :) ogród też śliczny zadbany no i musisz potem zapełnić te 11 parapetow :;230 nic sie nie bój my ci pomożemy :;230 ;:224 fajnie szaleją zieloności :wit
Oj w to nie wątpię, że pomożecie :D Właśnie listki nowych fiołków od Mroofki moczą nóżki - minęły 2 tygodnie i już widać korzonki :)

Dziewczyny, a co domu, to spójrzcie, że droga dojazdowa (ostatnie kilkadziesiąt metrów) jest utwardzona, nie gminna, więc nie jestem pewna, czy za rok nie wkleję tu takich wpisów z pamiętnika: http://maxhumor.pl/teksty/Ach_te_cudne_Beskidy-265.html
Historyjka bardzo stara, ale idealnie pasuje do nas, nawet lokalizacja (Beskidy) pasuje ;:191
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Ale to jest dobre :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Na razie pomacham byłej sąsiadce, no i czekam na wątek ogrodowy :wit Na razie w dużym skrócie. Tak na prawdę to 2 razy w życiu mieszkałam na Karpackim, w tym na jednostce C :;230 I podzielam ocenę, że bardzo się tam pogrszyło. U mnie w dolinie słonka nie brakuje, śniegu również ;:224 (ale radzić sobie trzeba), a zimni ogrodnicy co roku dają w kość i zawsze coś zmarznie. Trzeba przywyknąć ;:170 Co do ogrodu nie ma się co bać, bo z tego, co widzę baza i to solidna już jest. U mnie był kamień na kamieniu. A kiedy się przeprowadzacie???
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, też się uśmiałam (póki co), zimą może już nie być tak śmiesznie ;:173 :D
Aniu, dziękuję, nie wiem dokładnie jeszcze kiedy, ale w przeciągu najbliższych 2 tygodni.

Pokażę kilka fotek z końca lipca:

Ketmia syryjska:

Obrazek

Paszczakowiec w ogródeczku Mamy:

Obrazek

Oprócz błękitnego nieba...

Obrazek

Wilec Arlequin zakwitł, zakwitł też trochę później wilec Heavenly Blue, niestety nie mam jego fotki:

Obrazek

Na balkonie u mnie groszek pachnący - chory, ale kwitł:

Obrazek

I skrętnik Samba:

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Milenko ale cudne kwiatuchy ;:167 Wilec arlekin bomba - też będę miała za rok na balkonie ;:215 skrętnik to wprost cudo, ketmia rewelka ale paszczakowiec jeszcze lepszy ;:172
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p
Od: 22 kwie 2012, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Milenko gratuluję Ci nowego domku z pięknym terenem i w ciekawej okolicy ;:63 ;:63 ;:63
Pięknie rosną Ci roślinki. Ketmia syryjska bardzo interesująca. A skrętnik samba ;:oj ;:oj ;:oj powalający!
Wszystkiego najlepszego w nowym domku, a Licziemu chyba się podoba nowa siedziba :lol:
Jeśli chodzi o Twoje liczenie parapetów :lol: też bym liczyła na Twoim miejscu, super!
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Piękne rośliny a Samba powala na kolana ale ogromna :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”