Miłko, niezwykle ciekawe spojrzenie na paprocie w zimowej scenerii, zdjęcia są super. A wydawało by się, że to nie jest temat na ładne fotografie. Widać trzeba umieć patrzećMiłka pisze:A w ogrodzie, przynajmniej moim zima pełną parą ... i nieliczne tylko sztywniejsze liście zimozielonych paproci wystają ponad śnieżną kołderkę.
Paprocie ogrodowe Cz.1
-
- 200p
- Od: 23 gru 2008, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Paprocie ogrodowe -kto jakie ma ?
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
howlit ile ma wysokości ta Furcata? Mam wrażenie, że mój jest znacznie wyższy za to nie ma takich pięknych liści
Pozdrawiam, Marta
Tomku, moja W. intermedia, wyglądała tak we wrześniu. Jeżeli będzie rosła, to da się ze 2 podebrać. Ale co będzie po zimie - zobaczymy. W ogóle jestem ciekaw co się okaże wiosną.
Pozdrawiam - Jean
Jean, wiosną się przypomnę
Howlit ,faktycznie moja Woodsia ma liście długie i rzadkie niczym włosy hipisa po 50-ce,ale w przeciwieństwie do tegoż hipisa prezentuje się nieźle .Uważam,ze to jedna z najciekawszych odmian Woodsii.Moje obtusa(stępiona?),glabella czy ilvensis w połowie sezonu robią się mało atrakcyjne ponieważ cześć liści im czernieje... czy schnie.Nie wiem czy to wina gorąca,nadmiaru czy niedoboru wody.Może u mnie coś im nie odpowiada,a może te odmiany tak mają?Ciekawe jak u Was się zachowują?
Natomiast W.polystichoides nie dość że wiosną melduje się jako jedna z pierwszych paproci,to jest atrakcyjna do późnej jesieni.
Ponieważ wiosna za progiem to dodam odpowiednie zdjęcia
Howlit ,faktycznie moja Woodsia ma liście długie i rzadkie niczym włosy hipisa po 50-ce,ale w przeciwieństwie do tegoż hipisa prezentuje się nieźle .Uważam,ze to jedna z najciekawszych odmian Woodsii.Moje obtusa(stępiona?),glabella czy ilvensis w połowie sezonu robią się mało atrakcyjne ponieważ cześć liści im czernieje... czy schnie.Nie wiem czy to wina gorąca,nadmiaru czy niedoboru wody.Może u mnie coś im nie odpowiada,a może te odmiany tak mają?Ciekawe jak u Was się zachowują?
Natomiast W.polystichoides nie dość że wiosną melduje się jako jedna z pierwszych paproci,to jest atrakcyjna do późnej jesieni.
Ponieważ wiosna za progiem to dodam odpowiednie zdjęcia
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 sty 2011, o 12:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
howlit Bardzo ładne i ciekawe paprocie rosną w twoim ogrodzie , fajnie że podzieliłeś się z nami
swoimi podopiecznymi szczególna uwagę zwróciłem na Phyllitis scol.Furkata.Gratulację
A swoją drogą też zastanawiam się co tak naprawdę wyrośnie po tak srogiej zimie .
Rośliny które przyjechały jesienią wstawiłem do zimnego pokoju na okno trzymają się świetnie
nadal śpią i oczekują wiosny . W marcu zawiozę sadzonki do zaprzyjaźnionego ogrodnika gdzie przez
2 miesiące nabiorą wigoru .
swoimi podopiecznymi szczególna uwagę zwróciłem na Phyllitis scol.Furkata.Gratulację
A swoją drogą też zastanawiam się co tak naprawdę wyrośnie po tak srogiej zimie .
Rośliny które przyjechały jesienią wstawiłem do zimnego pokoju na okno trzymają się świetnie
nadal śpią i oczekują wiosny . W marcu zawiozę sadzonki do zaprzyjaźnionego ogrodnika gdzie przez
2 miesiące nabiorą wigoru .
-
- 200p
- Od: 23 gru 2008, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Howlit Ładne paprocie. Gratuluje. Też lubie paprocie z rodzaju woodsia. U Ciebie, jak widać świetnie rosną. Mam wątpliwość czy pokazana na zdjęciu Woodsia alpina jest dobrze oznaczona?
To zdjęcie dorosłej, zarodnikującej rośliny.
Kępka dorosłych roślin w naturze
Poznaje, że Twoje woodsie, pochodzą z Zielonej Góry. Pomimo, że mają najbogatszą gatunkowo oferte paproci to jednak zdarzaja się pomyłki przy oznaczaniu.
Tu są też niezłe zdjęcia tego gatunku - http://www.plant-identification.co.uk/s ... alpina.htm
To zdjęcie dorosłej, zarodnikującej rośliny.
Kępka dorosłych roślin w naturze
Poznaje, że Twoje woodsie, pochodzą z Zielonej Góry. Pomimo, że mają najbogatszą gatunkowo oferte paproci to jednak zdarzaja się pomyłki przy oznaczaniu.
Tu są też niezłe zdjęcia tego gatunku - http://www.plant-identification.co.uk/s ... alpina.htm
Majku,ja mam dwa pewniaki Matteucia struthiopteris iOnoclea sensibilis ,nigdy się na nich nie zawiodłemmajek68 pisze: A swoją drogą też zastanawiam się co tak naprawdę wyrośnie po tak srogiej zimie .
A tak poważniej to jestem optymistą i wydaje mi się,że będzie mniej przykrych niespodzianek niż po poprzedniej zimie.
Larix dzięki za zwrócenie uwagi co do Woodsia alpina. Co prawda kupowałem u znawcy, pana Zdzisława, ale też wydawała mi się przede wszystkim za wysoka. A woodsia alpina to miniaturka. Będę musiał szukac jej gdzie indziej.
Athyrium Dre's Dagger
Athyrium ff. Victoriae
Athyrium ff.Pseudo Victoriae
Polystichum setiferum Grandiceps - pięknie rozkrzewione końcówki.
Athyrium Dre's Dagger
Athyrium ff. Victoriae
Athyrium ff.Pseudo Victoriae
Polystichum setiferum Grandiceps - pięknie rozkrzewione końcówki.