Storczyki Anusski
- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyki Anusski
Witam wszystkich wakacyjnie I pokazuję od razu kilka zdjęć, które udało mi się dzisiaj zrobić
Phalaenopsis hybryda w kolorze fioletowym rozkwita i przedłuża swoje rozgałęzienie:
I prezentuję od razu świeżo rozwinięty kwiatek Kingidium deliciosum (syn. Phalaenopsis deliciosa). Jest dość mały, jednak dla mnie nie aż tak bardzo, bo widziałam "większe" mikruski Dla porównania zrobiłam zdjęcie z grosikiem. Na rozwinięcie czeka jeszcze kilka pączków z tego samego pędu, ale obok rośnie drugi, schowany pod pięknie falującymi liśćmi, które mnie urzekły przy zakupie Jest to moje własne kwitnienie, roślinę kupiłam kwitnącą we wrześniu zeszłego roku.
Phalaenopsis hybryda w kolorze fioletowym rozkwita i przedłuża swoje rozgałęzienie:
I prezentuję od razu świeżo rozwinięty kwiatek Kingidium deliciosum (syn. Phalaenopsis deliciosa). Jest dość mały, jednak dla mnie nie aż tak bardzo, bo widziałam "większe" mikruski Dla porównania zrobiłam zdjęcie z grosikiem. Na rozwinięcie czeka jeszcze kilka pączków z tego samego pędu, ale obok rośnie drugi, schowany pod pięknie falującymi liśćmi, które mnie urzekły przy zakupie Jest to moje własne kwitnienie, roślinę kupiłam kwitnącą we wrześniu zeszłego roku.
- grazka2211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Ty chcesz abym zawału dostała.Muszę pokazać swojemu toAnusska pisze:Obiecane zdjęcia Schoenorchis fragrans z rozwiniętymi już kwiatkami, tym razem z dedykacją dla dwóch osób - MariiTeresy oraz Asi/Art
Tutaj prawie cała roślinka, widać ile kwiatków się otworzyło z wszystkich pączków...
... a tutaj, co by mnie nikt nie posądzał o to, że pokazuję wielkoluda zdjęcie roślinki w porównaniu z grosikiem. Prawda, że jest ogrooomna?
I następne cudo.Dobrze że twardo siedzę na krześle bo inaczej poszłabym chyba cała poobijana po urlopie do pracyAnusska pisze:Witam wszystkich wakacyjnie I pokazuję od razu kilka zdjęć, które udało mi się dzisiaj zrobić
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
-
- 1000p
- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Piękności! Warżka Twojego Phalaenopsis deliciosa skojarzyła mi się z warżką Zygopetalum
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Aniu, szczęka mi opadła kiedy zobaczyłam zdjęcie Schoenorchis fragrans.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
-
- 100p
- Od: 17 cze 2010, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zachwycające!
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Ten maleńki Phalaenopsis piękny, ładnie wyszedł na zdjęciach. W rzeczywistości pewnie jest bardzo mikry...
- Anusska
- 1000p
Dziękuję Wam kochani za odwiedziny
Grażko, czyżby to znaczyło, że również posiadasz Schoenorchis fragrans Mój się ostatnio zmienił od czasu zrobienia zdjęcia... kwiatków mu przybyło
Moniu, fakt, trochę nietypowa ta warżka Jednak do Zygopetalum bym jej nie porównała, dla mnie jest delikatniejsza
Justynko, miło mi, że Ci się podoba Teraz jest trochębardziej "różowy".
Fragolotto, dziękuję.
Dusiu, cała roślina nie jest taka mała - największy liść ma ok. 12-13cm. Kwiatki w porównaniu z grosikiem wydają się być bardzo małe - choć dla mnie to jest na plus - lecz przy całej roślinie skupione w większej ilości wyglądają dość efektownie.
A ja... ja chyba oczom nie wierzę. Ostatnio robiąc przegląd wśród roślinek przy porannym podlewaniu zauważyłam u Pteroceras teres (a może semiteretifolium?) kolejne 3 małe zielone cosie. Kolejne, bo już 3 były wcześniej Ale nie wiem, czy jest to możliwe, by u tego rodzaju w tym samym miejscu, co poprzednie, rosły nowe pędy Wydaje mi się to dość zaskakujące, szczególnie że chyba jeszcze nigdy nie widziałam tak obficie kwitnącego Pterocerasa uprawianego w warunkach domowo-parapetowych!
Grażko, czyżby to znaczyło, że również posiadasz Schoenorchis fragrans Mój się ostatnio zmienił od czasu zrobienia zdjęcia... kwiatków mu przybyło
Moniu, fakt, trochę nietypowa ta warżka Jednak do Zygopetalum bym jej nie porównała, dla mnie jest delikatniejsza
Justynko, miło mi, że Ci się podoba Teraz jest trochębardziej "różowy".
Fragolotto, dziękuję.
Dusiu, cała roślina nie jest taka mała - największy liść ma ok. 12-13cm. Kwiatki w porównaniu z grosikiem wydają się być bardzo małe - choć dla mnie to jest na plus - lecz przy całej roślinie skupione w większej ilości wyglądają dość efektownie.
A ja... ja chyba oczom nie wierzę. Ostatnio robiąc przegląd wśród roślinek przy porannym podlewaniu zauważyłam u Pteroceras teres (a może semiteretifolium?) kolejne 3 małe zielone cosie. Kolejne, bo już 3 były wcześniej Ale nie wiem, czy jest to możliwe, by u tego rodzaju w tym samym miejscu, co poprzednie, rosły nowe pędy Wydaje mi się to dość zaskakujące, szczególnie że chyba jeszcze nigdy nie widziałam tak obficie kwitnącego Pterocerasa uprawianego w warunkach domowo-parapetowych!
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Aha, myślałam, że jest dużo mniejsza (cała roslina 12-13 cm), bo kwiatki ma takie malenkie... Ale kolor ładny, warżka rzeczywiście kształtem podobna do warzki Zygopetalum.Dusiu, cała roślina nie jest taka mała - największy liść ma ok. 12-13cm. Kwiatki w porównaniu z grosikiem wydają się być bardzo małe - choć dla mnie to jest na plus - lecz przy całej roślinie skupione w większej ilości wyglądają dość efektownie.
- grazka2211
Niestety nie mam tego cudenka . Muszę go pokazać swojemu Radkowi- to miałam na myśli.Przepraszam za nie dopowiedzenie.
Niestety nie mam tego cudenka . Muszę go pokazać swojemu Radkowi- to miałam na myśli.Przepraszam za nie dopowiedzenie.
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Wspaniały sukces i czekamy na zdjęcia dziękuję za te z grosikiem, są naprawdę niesamowiteAnusska pisze:Dziękuję Wam kochani za odwiedziny ...
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- grazka2211
I jak masz zdjęcie może całej rozkwitniętej roślinki?.Widok na pewno oszałamiającyAnusska pisze:Obiecane zdjęcia Schoenorchis fragrans z rozwiniętymi już kwiatkami, tym razem z dedykacją dla dwóch osób - MariiTeresy oraz Asi/Art
Tutaj prawie cała roślinka, widać ile kwiatków się otworzyło z wszystkich pączków...
... tutaj można zobaczyć jak wyglądają pojedyncze kwiatuszki, trochę w zbliżeniu...
... a tutaj, co by mnie nikt nie posądzał o to, że pokazuję wielkoluda zdjęcie roślinki w porównaniu z grosikiem. Prawda, że jest ogrooomna?
- Anusska
- 1000p
Dusiu, kwiatki maleńkie, ale całą roślinę można by wsadzić do "worka" ze średnio-mniejszymi botanikami Phal.
Grażko, nic nie szkodzi Mam nadzieję, że się spodobał. Jeśli chodzi o zdjęcia całej rozkwitniętej roślinki, to niestety ich nie posiadam A dlaczego? Bo zanim wszystkie pączki się otworzyły, a na to czekałam ze zrobieniem zdjęć, najstarsze kwiatki zdążyły zacząć więdnąć. Ale jakieś tam fotki mam, więc zaraz wstawię
MarioTereso, dziękuję Pędy na Pteroceras'ie się już uwidoczniły, więc jednak będzie ich 6. A zdjęcia - proszę bardzo
Schoenorchis fragrans, pierwsze zdjęcie oddaje faktyczny kolor kwiatów Ciężko było zrobić zdjęcie jednego pojedynczego, bo ma ok. 2-3mm, ale wklejam takie trochę niewyraźne oraz z grosikiem.
Kingidium deliciosum (syn. Phalaenopsis deliciosa), cała roślinka oraz pojedyncze kwiatki. Akurat była w pełni kwitnienia - jak na razie 4 kwiatki na raz (na 2 pędach) to mój, a raczej jej, rekord Jednego dnia się jeden kwiatek otwiera, a w tym czasie inny więdnie. I zdjęcie z dyżurną, jak to ktoś kiedyś nazwał, jednogroszówką
Grażko, nic nie szkodzi Mam nadzieję, że się spodobał. Jeśli chodzi o zdjęcia całej rozkwitniętej roślinki, to niestety ich nie posiadam A dlaczego? Bo zanim wszystkie pączki się otworzyły, a na to czekałam ze zrobieniem zdjęć, najstarsze kwiatki zdążyły zacząć więdnąć. Ale jakieś tam fotki mam, więc zaraz wstawię
MarioTereso, dziękuję Pędy na Pteroceras'ie się już uwidoczniły, więc jednak będzie ich 6. A zdjęcia - proszę bardzo
Schoenorchis fragrans, pierwsze zdjęcie oddaje faktyczny kolor kwiatów Ciężko było zrobić zdjęcie jednego pojedynczego, bo ma ok. 2-3mm, ale wklejam takie trochę niewyraźne oraz z grosikiem.
Kingidium deliciosum (syn. Phalaenopsis deliciosa), cała roślinka oraz pojedyncze kwiatki. Akurat była w pełni kwitnienia - jak na razie 4 kwiatki na raz (na 2 pędach) to mój, a raczej jej, rekord Jednego dnia się jeden kwiatek otwiera, a w tym czasie inny więdnie. I zdjęcie z dyżurną, jak to ktoś kiedyś nazwał, jednogroszówką
- -ewelina-
- 500p
- Od: 14 sie 2007, o 23:14
Aniu, z przyjemnością oglądam Twoje " wielkoludy "
Schoenorchis fragrans wygląda jak drogocenny klejnot, kwitnienia Kingidium deliciosum najzwyczajniej gratuluję
Pozdrawiam,
Ewelina
Schoenorchis fragrans wygląda jak drogocenny klejnot, kwitnienia Kingidium deliciosum najzwyczajniej gratuluję
Pozdrawiam,
Ewelina