Storczyki Anusski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Anusski

Post »

Witam wszystkich wakacyjnie :wink: I pokazuję od razu kilka zdjęć, które udało mi się dzisiaj zrobić :)

Phalaenopsis hybryda w kolorze fioletowym rozkwita i przedłuża swoje rozgałęzienie:

Obrazek

I prezentuję od razu świeżo rozwinięty kwiatek Kingidium deliciosum (syn. Phalaenopsis deliciosa). Jest dość mały, jednak dla mnie nie aż tak bardzo, bo widziałam "większe" mikruski :wink: Dla porównania zrobiłam zdjęcie z grosikiem. Na rozwinięcie czeka jeszcze kilka pączków z tego samego pędu, ale obok rośnie drugi, schowany pod pięknie falującymi liśćmi, które mnie urzekły przy zakupie :tan Jest to moje własne kwitnienie, roślinę kupiłam kwitnącą we wrześniu zeszłego roku.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Anusska pisze:Obiecane zdjęcia Schoenorchis fragrans z rozwiniętymi już kwiatkami, tym razem z dedykacją dla dwóch osób - MariiTeresy oraz Asi/Art ;:196

Tutaj prawie cała roślinka, widać ile kwiatków się otworzyło z wszystkich pączków...

Obrazek

... a tutaj, co by mnie nikt nie posądzał o to, że pokazuję wielkoluda :lol: zdjęcie roślinki w porównaniu z grosikiem. Prawda, że jest ogrooomna? :wink:

Obrazek
Ty chcesz abym zawału dostała.Muszę pokazać swojemu to :shock:
Anusska pisze:Witam wszystkich wakacyjnie :wink: I pokazuję od razu kilka zdjęć, które udało mi się dzisiaj zrobić :)

Phalaenopsis hybryda w kolorze fioletowym rozkwita i przedłuża swoje rozgałęzienie:

Obrazek

I prezentuję od razu świeżo rozwinięty kwiatek Kingidium deliciosum (syn. Phalaenopsis deliciosa). Jest dość mały, jednak dla mnie nie aż tak bardzo, bo widziałam "większe" mikruski :wink: Dla porównania zrobiłam zdjęcie z grosikiem. Na rozwinięcie czeka jeszcze kilka pączków z tego samego pędu, ale obok rośnie drugi, schowany pod pięknie falującymi liśćmi, które mnie urzekły przy zakupie :tan Jest to moje własne kwitnienie, roślinę kupiłam kwitnącą we wrześniu zeszłego roku.

Obrazek Obrazek Obrazek
I następne cudo.Dobrze że twardo siedzę na krześle bo inaczej poszłabym chyba cała poobijana po urlopie do pracy
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Piękności! ;:138 Warżka Twojego Phalaenopsis deliciosa skojarzyła mi się z warżką Zygopetalum :D :D
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Aniu, szczęka mi opadła kiedy zobaczyłam zdjęcie Schoenorchis fragrans.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
fragolotta
100p
100p
Od: 17 cze 2010, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zachwycające!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ten maleńki Phalaenopsis piękny, ładnie wyszedł na zdjęciach. W rzeczywistości pewnie jest bardzo mikry...
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Wam kochani za odwiedziny ;:168

Grażko, czyżby to znaczyło, że również posiadasz Schoenorchis fragrans :?: Mój się ostatnio zmienił od czasu zrobienia zdjęcia... kwiatków mu przybyło :lol:

Moniu, fakt, trochę nietypowa ta warżka :wink: Jednak do Zygopetalum bym jej nie porównała, dla mnie jest delikatniejsza ;:108

Justynko, miło mi, że Ci się podoba :) Teraz jest trochębardziej "różowy".

Fragolotto, dziękuję.

Dusiu, cała roślina nie jest taka mała - największy liść ma ok. 12-13cm. Kwiatki w porównaniu z grosikiem wydają się być bardzo małe - choć dla mnie to jest na plus - lecz przy całej roślinie skupione w większej ilości wyglądają dość efektownie.

A ja... ja chyba oczom nie wierzę. Ostatnio robiąc przegląd wśród roślinek przy porannym podlewaniu zauważyłam u Pteroceras teres (a może semiteretifolium?) kolejne 3 małe zielone cosie. Kolejne, bo już 3 były wcześniej :shock: Ale nie wiem, czy jest to możliwe, by u tego rodzaju w tym samym miejscu, co poprzednie, rosły nowe pędy :?: Wydaje mi się to dość zaskakujące, szczególnie że chyba jeszcze nigdy nie widziałam tak obficie kwitnącego Pterocerasa uprawianego w warunkach domowo-parapetowych!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusiu, cała roślina nie jest taka mała - największy liść ma ok. 12-13cm. Kwiatki w porównaniu z grosikiem wydają się być bardzo małe - choć dla mnie to jest na plus - lecz przy całej roślinie skupione w większej ilości wyglądają dość efektownie.
Aha, myślałam, że jest dużo mniejsza (cała roslina 12-13 cm), bo kwiatki ma takie malenkie... Ale kolor ładny, warżka rzeczywiście kształtem podobna do warzki Zygopetalum.
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażko, czyżby to znaczyło, że również posiadasz Schoenorchis fragrans :?: Mój się ostatnio zmienił od czasu zrobienia zdjęcia... kwiatków mu przybyło :lol:

Niestety nie mam tego cudenka . Muszę go pokazać swojemu Radkowi- to miałam na myśli.Przepraszam za nie dopowiedzenie.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Anusska pisze:Dziękuję Wam kochani za odwiedziny ;:168 ...
A ja... ja chyba oczom nie wierzę. Ostatnio robiąc przegląd wśród roślinek przy porannym podlewaniu zauważyłam u Pteroceras teres (a może semiteretifolium?) kolejne 3 małe zielone cosie. Kolejne, bo już 3 były wcześniej :shock: Ale nie wiem, czy jest to możliwe, by u tego rodzaju w tym samym miejscu, co poprzednie, rosły nowe pędy :?: Wydaje mi się to dość zaskakujące, szczególnie że chyba jeszcze nigdy nie widziałam tak obficie kwitnącego Pterocerasa uprawianego w warunkach domowo-parapetowych!
Wspaniały sukces i czekamy na zdjęcia ;:63 dziękuję za te z grosikiem, są naprawdę niesamowite :tan
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:Obiecane zdjęcia Schoenorchis fragrans z rozwiniętymi już kwiatkami, tym razem z dedykacją dla dwóch osób - MariiTeresy oraz Asi/Art ;:196

Tutaj prawie cała roślinka, widać ile kwiatków się otworzyło z wszystkich pączków...

Obrazek

... tutaj można zobaczyć jak wyglądają pojedyncze kwiatuszki, trochę w zbliżeniu...

Obrazek

... a tutaj, co by mnie nikt nie posądzał o to, że pokazuję wielkoluda :lol: zdjęcie roślinki w porównaniu z grosikiem. Prawda, że jest ogrooomna? :wink:

Obrazek
I jak masz zdjęcie może całej rozkwitniętej roślinki?.Widok na pewno oszałamiający :D
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dusiu, kwiatki maleńkie, ale całą roślinę można by wsadzić do "worka" ze średnio-mniejszymi botanikami Phal. :lol:

Grażko, nic nie szkodzi :wink: Mam nadzieję, że się spodobał. Jeśli chodzi o zdjęcia całej rozkwitniętej roślinki, to niestety ich nie posiadam :( A dlaczego? Bo zanim wszystkie pączki się otworzyły, a na to czekałam ze zrobieniem zdjęć, najstarsze kwiatki zdążyły zacząć więdnąć. Ale jakieś tam fotki mam, więc zaraz wstawię :)

MarioTereso, dziękuję :) Pędy na Pteroceras'ie się już uwidoczniły, więc jednak będzie ich 6. A zdjęcia - proszę bardzo :wink:

Schoenorchis fragrans, pierwsze zdjęcie oddaje faktyczny kolor kwiatów :) Ciężko było zrobić zdjęcie jednego pojedynczego, bo ma ok. 2-3mm, ale wklejam takie trochę niewyraźne oraz z grosikiem.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Kingidium deliciosum (syn. Phalaenopsis deliciosa), cała roślinka oraz pojedyncze kwiatki. Akurat była w pełni kwitnienia - jak na razie 4 kwiatki na raz (na 2 pędach) to mój, a raczej jej, rekord :lol: Jednego dnia się jeden kwiatek otwiera, a w tym czasie inny więdnie. I zdjęcie z dyżurną, jak to ktoś kiedyś nazwał, jednogroszówką :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Aniu, z przyjemnością oglądam Twoje " wielkoludy " :wink:
Schoenorchis fragrans wygląda jak drogocenny klejnot, kwitnienia Kingidium deliciosum najzwyczajniej gratuluję ;:138

Pozdrawiam,
Ewelina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”