Kwiatki Grazki2211
- grazka2211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kwiatki Grazki2211
To prawda zapach niesamowity.Nie ma za co przepraszać.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
- Andziax007
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
Grażynko gratuluję odratowania roślinki
A jeśli chodzi o hiacynta to myślę że normalne bo u mojej Teściowej też z jednej cebulki wyrosły dwa kwiatostany
A jeśli chodzi o hiacynta to myślę że normalne bo u mojej Teściowej też z jednej cebulki wyrosły dwa kwiatostany
- grazka2211
No to dobrze że chociaż kwiatki w domu u mnie są normalne.
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja chyba zgłupiałam? : bo kupiłam teraz Phalenopsisy. Tylko nie wiem jak je podlewać, i po czym się poznaje że mają za sucho, czy coś w tym stylu??
Doradź mi coś Grażynko.
Doradź mi coś Grażynko.
- grazka2211
Krysiu witam .Nie zgłupiałaś.
U phalenopsisów widać że mają sucho po
-korzeniach ,jeżeli zrobią się szare to wtedy należy je namoczyć przegotowaną odstaną wodą lub wodą destylowaną.Polecana jest też deszczówka.
-jeżeli na ściankach doniczki widać krople wody a mimo to korzenie są jeszcze troche zielone ja odczekuję dzień dwa i dopiero podlewam
-po ciężarze doniczki -ta metoda jest dobra jak już poznasz trochę jej ciężar lekka-sucho,ciężka -mokra.
-Moja siostra która dostała 2 storczyki ode mnie i mojego dziecka na ślub codziennie je delikatnie zrasza.Od czerwca nic się nie dzieje a one spokojnie rosną i kwitną z króciutką przerwą.Jak widzi że storczykowi to nie pomaga-ma za mało wilgoci np.przy ogrzewaniu-wtedy na chwilę zamacza.Może spróbuj w ten sposób.
-Ja namaczam średnio raz na 2 tyg.
Życzę powodzenia.
U phalenopsisów widać że mają sucho po
-korzeniach ,jeżeli zrobią się szare to wtedy należy je namoczyć przegotowaną odstaną wodą lub wodą destylowaną.Polecana jest też deszczówka.
-jeżeli na ściankach doniczki widać krople wody a mimo to korzenie są jeszcze troche zielone ja odczekuję dzień dwa i dopiero podlewam
-po ciężarze doniczki -ta metoda jest dobra jak już poznasz trochę jej ciężar lekka-sucho,ciężka -mokra.
-Moja siostra która dostała 2 storczyki ode mnie i mojego dziecka na ślub codziennie je delikatnie zrasza.Od czerwca nic się nie dzieje a one spokojnie rosną i kwitną z króciutką przerwą.Jak widzi że storczykowi to nie pomaga-ma za mało wilgoci np.przy ogrzewaniu-wtedy na chwilę zamacza.Może spróbuj w ten sposób.
-Ja namaczam średnio raz na 2 tyg.
Życzę powodzenia.
Dziękuję Ci, Grażynko,jesteś kochana, zaraz powiem Krysi.
- grazka2211
Wiesiu nie ma za co .Krysia potrzebowała pomocy to ją dostała.
Grażynko Twoje ogrodowe siewki już strasznie duże Jakie roślinki wysiałaś?
Chyba będę się musiała poradzić Ciebie w sprawie jednego storczyka Mam ich już 10 z resztą daję sobie radę a jeden kupiony z przeceny mnie martwi Chodzi o jego listki są strasznie oklapnięte i pomarszczone,reszta roślinki ma się dobrze wypuszcza nowe korzonki i pędzik kwiatowy..ale nie wiem jak te listki podnieść Zraszam codziennie i nie pomaga
Chyba będę się musiała poradzić Ciebie w sprawie jednego storczyka Mam ich już 10 z resztą daję sobie radę a jeden kupiony z przeceny mnie martwi Chodzi o jego listki są strasznie oklapnięte i pomarszczone,reszta roślinki ma się dobrze wypuszcza nowe korzonki i pędzik kwiatowy..ale nie wiem jak te listki podnieść Zraszam codziennie i nie pomaga
-
- ZBANOWANY
Grażynko, a po czym się poznaje że już czas przesadzić storczyka? Przecież on i od góry ma te ''badylki'', czy jak tam to się zwie.
- grazka2211
Aniu możesz dać u mnie w wątku storczykowym zdjęcie ?Ania.1 pisze:Grażynko Twoje ogrodowe siewki już strasznie duże Jakie roślinki wysiałaś?
Oglądałaś roślinkę "od środka" może ma podgniłe korzonki i to też może być przyczyna.?
Od kiedy ma oklapnięte i pomarszczone liście?Jak często podlewasz?
To kilka pytań które mi na razie przychodzą do głowy.Daj proszę zdjęcie to coś zaradzimy.Watek mój przegląda kilka doświadczonych osób więc coś znajdziemy-poradzimy.
Aniu na resztę pytań odpowiem może za jakieś dwie godz.Teraz gonią mnie obowiążki.
Krysiu te "badylki"to korzenie powietrzne.Storczyka najlepiej przesadzić gdyKrystyna.F pisze:Grażynko, a po czym się poznaje że już czas przesadzić storczyka? Przecież on i od góry ma te ''badylki'', czy jak tam to się zwie.
-roślina jest zbyt duża względem doniczki,
-podłoże jest miękkie ,jednolite i rozłożone,
-korzenie zbyt mocno wychodzą za doniczkę.
-
- ZBANOWANY
Graziu, a gdybym zakupiła storczyka z paskudami, czy wtedy można by było użyć chemii?
A co zrobić z tymi korzeniami powietrznymi, które wyglądają jak zasuszone na amen?
A co zrobić z tymi korzeniami powietrznymi, które wyglądają jak zasuszone na amen?
- grazka2211
Poczekaj aż przekwitnie.Storczyki najlepiej rosną w przezroczystych doniczkach bo dochodzi do fotosyntezy którą potrzebuja do wzrostu.Ponieważ u siebie mam problemy z dużymi doniczkami bezbarwnymi myślę nad zastosowaniem wiaderek po kapuście lub ogórkach.Oczywiście wcześniej będę musiała je porządnie wymyć,wyparzyć i porobić odpowiednie dziurki.Zastanawiam się tylko czy "nie przeszło "za dużo soli w ten plastik.igor944 pisze:A można go przesadzić jak kwitnie czy poczekać aż przestanie? bo ja mam takiego to ma tyle korzeni za doniczką , że głowa mała. I do czego można go przesadzić jak nie mam większej przezroczystej doniczki?
Korzenie pousuwaj -obcinając zdezynfekowanymi nożyczkami.Wszystkie inne części suche taż bo one roślince są już nie potrzebne.Krystyna.F pisze:Graziu, a gdybym zakupiła storczyka z paskudami, czy wtedy można by było użyć chemii?
Krysiu jak najbardziej możesz użyć chemi ale ostrożnie.Osobiście praktykuję usunięcie robactwa poprzez prysznic ale tak żeby nic nie wleciało do doniczki.Jeżeli to nie pomaga to biorę się za chemię.Ponieważ u siebie mam problem ze specjalną chemią ,korzystam z tej ogólnodostępnej.Tylko Krysiu pamiętaj storczyki chemii nie lubią -więc to ostateczność.Życzę Tobie roślin bez dodatków.
- grazka2211
Aniuwróciłam do Twojego problemu.
Jeżeli Twoja roślina jest zdrowa.Nie ma pogniłych korzeni,również w środku doniczki,nie zauważyłaś jakiś zmian na zew.rośliny to możesz podnieść jej wilgotność przez:
-zastosowanie okładów z mokrej chusteczki-zabieg wymagający poświęcenia dużej ilości czasu i uwagi,
-postawienia doniczki na podstawce z karmazytem i wodą uważając aby doniczka i przy okazji korzenie nie stały w wodzie.
Z nasion jakie wysiałam to
nasturcja(2 rodzaje),słonecznik,dalie,aksamitki(2 rodzaje)bratki-mini,petunie.Dodatkowo już w długiej doniczcee wyrósł mi mix nasion doniczkowych,coś podobnego do powoja i trawkę dla kota.
Jeżeli Twoja roślina jest zdrowa.Nie ma pogniłych korzeni,również w środku doniczki,nie zauważyłaś jakiś zmian na zew.rośliny to możesz podnieść jej wilgotność przez:
-zastosowanie okładów z mokrej chusteczki-zabieg wymagający poświęcenia dużej ilości czasu i uwagi,
-postawienia doniczki na podstawce z karmazytem i wodą uważając aby doniczka i przy okazji korzenie nie stały w wodzie.
Z nasion jakie wysiałam to
nasturcja(2 rodzaje),słonecznik,dalie,aksamitki(2 rodzaje)bratki-mini,petunie.Dodatkowo już w długiej doniczcee wyrósł mi mix nasion doniczkowych,coś podobnego do powoja i trawkę dla kota.
O baniaku nie pomyślałam.Jeżeli jest bezbarwny to też może być.igor944 pisze:Może też połówki 5 litrowego baniaka po wodzie?