Kwiatki Grazki2211

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiatki Grazki2211

Post »

To prawda zapach niesamowity.Nie ma za co przepraszać.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Grażynko gratuluję odratowania roślinki ;:138
A jeśli chodzi o hiacynta to myślę że normalne bo u mojej Teściowej też z jednej cebulki wyrosły dwa kwiatostany :wink:
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to dobrze że chociaż kwiatki w domu u mnie są normalne.
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja chyba zgłupiałam? : bo kupiłam teraz Phalenopsisy. Tylko nie wiem jak je podlewać, i po czym się poznaje że mają za sucho, czy coś w tym stylu?? :roll: ObrazekObrazek
Doradź mi coś Grażynko. ;:180
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu witam .Nie zgłupiałaś.
U phalenopsisów widać że mają sucho po
-korzeniach ,jeżeli zrobią się szare to wtedy należy je namoczyć przegotowaną odstaną wodą lub wodą destylowaną.Polecana jest też deszczówka.
-jeżeli na ściankach doniczki widać krople wody a mimo to korzenie są jeszcze troche zielone ja odczekuję dzień dwa i dopiero podlewam
-po ciężarze doniczki -ta metoda jest dobra jak już poznasz trochę jej ciężar lekka-sucho,ciężka -mokra.
-Moja siostra która dostała 2 storczyki ode mnie i mojego dziecka na ślub codziennie je delikatnie zrasza.Od czerwca nic się nie dzieje a one spokojnie rosną i kwitną z króciutką przerwą.Jak widzi że storczykowi to nie pomaga-ma za mało wilgoci np.przy ogrzewaniu-wtedy na chwilę zamacza.Może spróbuj w ten sposób.
-Ja namaczam średnio raz na 2 tyg.
Życzę powodzenia.
Kermit40
ZBANOWANY
Od: 19 wrz 2009, o 22:01

Post »

Dziękuję Ci, Grażynko,jesteś kochana, zaraz powiem Krysi. ;:167 ;:196 :D
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesiu nie ma za co .Krysia potrzebowała pomocy to ją dostała.
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53

Post »

Grażynko Twoje ogrodowe siewki już strasznie duże :shock: Jakie roślinki wysiałaś?
Chyba będę się musiała poradzić Ciebie w sprawie jednego storczyka :oops: Mam ich już 10 z resztą daję sobie radę a jeden kupiony z przeceny mnie martwi :( Chodzi o jego listki są strasznie oklapnięte i pomarszczone,reszta roślinki ma się dobrze wypuszcza nowe korzonki i pędzik kwiatowy..ale nie wiem jak te listki podnieść :? Zraszam codziennie i nie pomaga :cry:
Krystyna.F
ZBANOWANY

Post »

Grażynko, a po czym się poznaje że już czas przesadzić storczyka? Przecież on i od góry ma te ''badylki'', czy jak tam to się zwie.
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania.1 pisze:Grażynko Twoje ogrodowe siewki już strasznie duże :shock: Jakie roślinki wysiałaś?
Chyba będę się musiała poradzić Ciebie w sprawie jednego storczyka :oops: Mam ich już 10 z resztą daję sobie radę a jeden kupiony z przeceny mnie martwi :( Chodzi o jego listki są strasznie oklapnięte i pomarszczone,reszta roślinki ma się dobrze wypuszcza nowe korzonki i pędzik kwiatowy..ale nie wiem jak te listki podnieść :? Zraszam codziennie i nie pomaga :cry:
Aniu możesz dać u mnie w wątku storczykowym zdjęcie ?
Oglądałaś roślinkę "od środka" może ma podgniłe korzonki i to też może być przyczyna.?
Od kiedy ma oklapnięte i pomarszczone liście?Jak często podlewasz?
To kilka pytań które mi na razie przychodzą do głowy.Daj proszę zdjęcie to coś zaradzimy.Watek mój przegląda kilka doświadczonych osób więc coś znajdziemy-poradzimy.
Aniu na resztę pytań odpowiem może za jakieś dwie godz.Teraz gonią mnie obowiążki.
Krystyna.F pisze:Grażynko, a po czym się poznaje że już czas przesadzić storczyka? Przecież on i od góry ma te ''badylki'', czy jak tam to się zwie.
Krysiu te "badylki"to korzenie powietrzne.Storczyka najlepiej przesadzić gdy
-roślina jest zbyt duża względem doniczki,
-podłoże jest miękkie ,jednolite i rozłożone,
-korzenie zbyt mocno wychodzą za doniczkę.
Krystyna.F
ZBANOWANY

Post »

Graziu, a gdybym zakupiła storczyka z paskudami, czy wtedy można by było użyć chemii?
A co zrobić z tymi korzeniami powietrznymi, które wyglądają jak zasuszone na amen?
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

igor944 pisze:A można go przesadzić jak kwitnie czy poczekać aż przestanie? bo ja mam takiego to ma tyle korzeni za doniczką , że głowa mała. I do czego można go przesadzić jak nie mam większej przezroczystej doniczki?
Poczekaj aż przekwitnie.Storczyki najlepiej rosną w przezroczystych doniczkach bo dochodzi do fotosyntezy którą potrzebuja do wzrostu.Ponieważ u siebie mam problemy z dużymi doniczkami bezbarwnymi myślę nad zastosowaniem wiaderek po kapuście lub ogórkach.Oczywiście wcześniej będę musiała je porządnie wymyć,wyparzyć i porobić odpowiednie dziurki.Zastanawiam się tylko czy "nie przeszło "za dużo soli w ten plastik.
Krystyna.F pisze:Graziu, a gdybym zakupiła storczyka z paskudami, czy wtedy można by było użyć chemii?
A co zrobić z tymi korzeniami powietrznymi, które wyglądają jak zasuszone na amen?
Korzenie pousuwaj -obcinając zdezynfekowanymi nożyczkami.Wszystkie inne części suche taż bo one roślince są już nie potrzebne.
Krysiu jak najbardziej możesz użyć chemi ale ostrożnie.Osobiście praktykuję usunięcie robactwa poprzez prysznic ale tak żeby nic nie wleciało do doniczki.Jeżeli to nie pomaga to biorę się za chemię.Ponieważ u siebie mam problem ze specjalną chemią ,korzystam z tej ogólnodostępnej.Tylko Krysiu pamiętaj storczyki chemii nie lubią -więc to ostateczność.Życzę Tobie roślin bez dodatków.
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniuwróciłam do Twojego problemu.
Jeżeli Twoja roślina jest zdrowa.Nie ma pogniłych korzeni,również w środku doniczki,nie zauważyłaś jakiś zmian na zew.rośliny to możesz podnieść jej wilgotność przez:
-zastosowanie okładów z mokrej chusteczki-zabieg wymagający poświęcenia dużej ilości czasu i uwagi,
-postawienia doniczki na podstawce z karmazytem i wodą uważając aby doniczka i przy okazji korzenie nie stały w wodzie.

Z nasion jakie wysiałam to
nasturcja(2 rodzaje),słonecznik,dalie,aksamitki(2 rodzaje)bratki-mini,petunie.Dodatkowo już w długiej doniczcee wyrósł mi mix nasion doniczkowych,coś podobnego do powoja i trawkę dla kota.
igor944 pisze:Może też połówki 5 litrowego baniaka po wodzie?
O baniaku nie pomyślałam.Jeżeli jest bezbarwny to też może być.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”