Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Marchew
Dla mnie też są podobne, ale koper od pierwszego liścia właściwego miał swój charakterystyczny zapach. Jeśli Ci nie szkoda, to rozgnieć jedną i dla pewności sprawdź
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
Tylko problem polega na tym że na jednej grządce jest posiana marchew i sam posiał się koper.Więc jeśli wyrwę koper to nie mam pewności że to obok nie jest akurat marchwią.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marchew wygląda inaczej niż koper. Jeśli jest tam rzeczywiście marchew z koprem to po krótkiej chwili i być może poświęceniu jakiejś roślinki zaczniesz rozróżniać.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Re: Wczesna marchew i inne
Nawet ja nie wiem, jak to się dzieje, ja tylko rzadko podlewam,a o czystość pozostawiam kobietom. Glebę mam taką, że wystarczy nieco przegrabić i chwasty usychają, tak słoneczko wysusza. Kilka dni temu wysiałem buraczki, ale podlałem tylko w rządki, gdzie są nasiona buraków i praktyczne jeśli nie będzie deszczu, to chwasty nie wzejdą zanim nie będą buraki na wierzchu.
moja marchew tez ma problem z przebiciem się siana początkiem kwietnia wschodzi punktowo ?
Moja marchew wzeszła bardzo dobrze, pierwszy raz posiałam sposobem angielskich ogrodników, w grządkę o szerokości 15 cm. Jestem ciekawa jakie będą plony
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Ja polecam marchew otoczkowaną . Siałam punktowo , ładnie wzeszła beż przerywania .Teraz poszukuję
innych warzyw co mają drobne nasiona , otoczkowanych nasion .Taśma mi się nie sprawdziła .Myślę o pietruszce,
sałacie no i cebuli i porze.Chyba też kupię nasiona buraczków jedno kiełkowych .
innych warzyw co mają drobne nasiona , otoczkowanych nasion .Taśma mi się nie sprawdziła .Myślę o pietruszce,
sałacie no i cebuli i porze.Chyba też kupię nasiona buraczków jedno kiełkowych .
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
Ario, możesz dokladnie przybliżyć tą metodę? Co daje tak szeroka grządka? Zaciekawiłaś mnie
Udanych plonów.
Magda
Magda
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Czy nie chodzi o uprawę na redlinach, to też taka wąska grządka.
Nie, chodzi o coś innego Zamiast siać nasiona do wąskiego rowka robi się szeroki rowek np motyczką, całą powierzchnią ostrza, i tam wsiewa się nasiona na szerokość 10-15 cm. Potem normalnie zasypuje ziemią, przerywa, itd. Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłam, zamiast jednego rządka, mamy jakby 3-4 obok siebie, potem przerwa i kolejny szeroki rządek. Pokazywali to w tv i pisali w Gardeners World. Jestem ciekawa jak to się sprawdzi.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
To jednak redliny przewyższają techniką. Także jest nawet potrójny rząd marchwi, nie przerywa się, bo sieje się pojedynczo każde nasionko (taki siewnik) i dodatkowa zaleta, że korzenie mają dużo powietrza, a przez to tworzą długi korzeń.
No tak, ale w warunkach działkowych ciężko jest uformować redliny.
Mówię o uprawie amatorskiej, nie profesjonalnej. Ja uprawiam dużą marchew pastewną Jaune de Doubs ona rośnie wielka, zdrowa i świetnie się przechowuje na grządce bez wykopywania do wiosny. Szukam tylko sposobu jak mieć jej więcej z tej samej powierzchni
Mówię o uprawie amatorskiej, nie profesjonalnej. Ja uprawiam dużą marchew pastewną Jaune de Doubs ona rośnie wielka, zdrowa i świetnie się przechowuje na grządce bez wykopywania do wiosny. Szukam tylko sposobu jak mieć jej więcej z tej samej powierzchni