TakROBERT1988 pisze:Ogród2000 zamiast sypać nawozy , można tylko pryskać po skoszeniu dolistnie Plonowitem Opty i nic więcej nie stosować ?
Trawnik po zimie cz. 1
Re: Trawnik po zimie
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 maja 2012, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W takim razie tak będę robił.
Nawóz o którym pisałem można zastosować po skoszeniu nie czekając na zabliźnienie rany ?
Max stężenie przy takim pryskaniu 2-3% ?
Mam nadzieję ,że już go Ogrodzie2000 testowałeś w takim układzie jak pisze powyżej.
Nawóz o którym pisałem można zastosować po skoszeniu nie czekając na zabliźnienie rany ?
Mam nadzieję ,że już go Ogrodzie2000 testowałeś w takim układzie jak pisze powyżej.
Witam , ponieważ obecnie nie mam czasu czytać całego wątku ( co obiecuję zrobię zimą ) proszę mi tylko napisać do kiedy mogę wysiać trawę , bo właśnie rozplantowaliśmy ziemię i szkoda żeby zarosła chwastami , a jest fajnie wilgotno więc może warto?
duduś
Czasami warto też wrzucić w google zapytanie, tak jak w tym przypadku "zakładanie trawnika jesienią". A tam ho ho informacji...i
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
Można. Przy ranach nawóz szybciej jest pobierany, ale też trawa wrażliwsza, dlatego lepiej zastoswać nieco mniejsze stężenie niż zaleca producent.ROBERT1988 pisze:W takim razie tak będę robił.
-- 9 wrz 2012, o 07:53 --
Jeśli masz pewność, że przez najbliższe 4 tyg nie będzie przymrozku, a temperatura w nocy nie będzie zbyt często niższa niż +15"C to śmiało możesz siać. Zeszły rok był wyjątkowy i trawa siana w listopadzie doskonale wygląda w tym roku, ale to był wyjątek i nie należy się tym sugerować.duduś pisze:Witam , ponieważ obecnie nie mam czasu czytać całego wątku ( co obiecuję zrobię zimą ) proszę mi tylko napisać do kiedy mogę wysiać trawę , bo właśnie rozplantowaliśmy ziemię i szkoda żeby zarosła chwastami , a jest fajnie wilgotno więc może warto?
Wrzesień jest miesiącem pewnego ryzyka, wiec wybór należy do Ciebie.
Z ciekawości wrzuciłem hasło i poczytałem sobie artykuły, fajnie jest zawsze coś więcej się dowiedzieć. Większość art. to Crtl+C, Crrl+V z powtarzanymi starymi i już nieaktualnymi metodami.vitoldo pisze:Czasami warto też wrzucić w google zapytanie, tak jak w tym przypadku "zakładanie trawnika jesienią". A tam ho ho informacji...i
Dziś są inne czasy inne warunki pogodowe, modyfikowane gatunki traw, sprzęt i wymagania. Pocieszające jest to, że szybko pokazują się komentarze prostujące art. bo to aż ciarki przechodzą jak bardzo sieć jest zaśmiecona przez podawanie niekompletnych i nie rzetelnych informacji.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 maja 2012, o 21:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie,
Do tej pory nie udzielałem się na forum czerpiąc wiedzę z już zamieszczonych informacji. A sporo tego i naprawdę jestem wdzięczny wielu z Was za wskazówki, którymi chętnie dzielicie się.
Szczególne podziękowania należą się dla ogród2000 za profesjonalizm i fachowe wskazówki, jak i pedantyczne wręcz podejście do własnej roboty. Dziękuję raz jeszcze.
Zasiałem wczoraj i dziś rano trawę:
- ok. 400m2
- stanowisko południowe (część, ok 100m2 - zachód)
- gleba rodzima: humus zgarnięty na czas budowy rozplanowany ponownie. Buraki na tym by nie wyrosły bo nie jest zbyt bogata, a raczej pylista. 'Podglebie' na ok 60cm głębokości to piasek. Z terenem bawiłem się od początku maja (najpierw glebogryzarka, wywalony perz; następnie rekultywator - agregat uprawowy ciągnikiem, później juz grabki, walec, paleta ciągana na sznurku; kolejny krok - roundup z siarczanem amonu + adiuwant 2 razy w odstępach 3 tygodniowych; ostanie równanie)
- w międzyczasie badanie gleby: pH 6,8, czyli obojętna, co było dla mnie zaskoczeniem, bo spodziewałem się raczej kwaśnej
- podrzuciłem siarczanem amonu (połowa lipca)
- po ostatnim wyrównaniu walcem rowki zrobione skaryfikatorem (gęstsza strona w kierunku prostopadłym do kier. patrzenia)
- siew z ręki w 2 krokach: wzdłuż rowków + po przekątnej - kąt 45st. Ilość wysianego materiału: 50g/m2, czyli więcej niż zaleca producent (25g/m2), ale mniej niż zaleca ogród2000 (70-80g/m2)
- brak nawozu przedsiewnego. Bałem się, że podając teraz nawóz z azotem trawa nie zdąży "odpocząć" przed zimą
- przykrycie piaskiem - jestem w trakcie (chwilowo brak sił, a dziś-jutro nie powinno być nawałnic zagrażających nasionom
- od dziś leję wodę 2 razy dziennie po 1h
- mieszanka: Agro-Land Diana:
Kostrzewa czerwona CORAIL 10%
Kostrzewa czerwona NISTA 12%
Kostrzewa czerwona LAMBADA 15%
Kostrzewa czerwona MAXIMA1 25%
Kostrzewa czerwona LIVISION 10%
Kostrzewa czerwona ADIO 5%
Życica trwała NIRA 20%
Wiechlina łąkowa BROOKLAWN 8%
Przepraszam, za tak długi wstęp, a teraz pytania, na które nie znalazłem odpowiedzi:
1. piasek na przykrycie. Sypię tak by tylko zakryć powierzchnię - dosłownie kilka mm. Czy to wystarczająco, czy musi być np 1-2 cm
2. nawóz. Czy mimo wszystko sypnąć jakimś nawozem już, czy może poczekać na wschody i wtedy podać dolistnie bogaty w potas/fosfor?
Z góry dzięki za podpowiedzi.
zdrówka,
mrozek
Do tej pory nie udzielałem się na forum czerpiąc wiedzę z już zamieszczonych informacji. A sporo tego i naprawdę jestem wdzięczny wielu z Was za wskazówki, którymi chętnie dzielicie się.
Szczególne podziękowania należą się dla ogród2000 za profesjonalizm i fachowe wskazówki, jak i pedantyczne wręcz podejście do własnej roboty. Dziękuję raz jeszcze.
Zasiałem wczoraj i dziś rano trawę:
- ok. 400m2
- stanowisko południowe (część, ok 100m2 - zachód)
- gleba rodzima: humus zgarnięty na czas budowy rozplanowany ponownie. Buraki na tym by nie wyrosły bo nie jest zbyt bogata, a raczej pylista. 'Podglebie' na ok 60cm głębokości to piasek. Z terenem bawiłem się od początku maja (najpierw glebogryzarka, wywalony perz; następnie rekultywator - agregat uprawowy ciągnikiem, później juz grabki, walec, paleta ciągana na sznurku; kolejny krok - roundup z siarczanem amonu + adiuwant 2 razy w odstępach 3 tygodniowych; ostanie równanie)
- w międzyczasie badanie gleby: pH 6,8, czyli obojętna, co było dla mnie zaskoczeniem, bo spodziewałem się raczej kwaśnej
- podrzuciłem siarczanem amonu (połowa lipca)
- po ostatnim wyrównaniu walcem rowki zrobione skaryfikatorem (gęstsza strona w kierunku prostopadłym do kier. patrzenia)
- siew z ręki w 2 krokach: wzdłuż rowków + po przekątnej - kąt 45st. Ilość wysianego materiału: 50g/m2, czyli więcej niż zaleca producent (25g/m2), ale mniej niż zaleca ogród2000 (70-80g/m2)
- brak nawozu przedsiewnego. Bałem się, że podając teraz nawóz z azotem trawa nie zdąży "odpocząć" przed zimą
- przykrycie piaskiem - jestem w trakcie (chwilowo brak sił, a dziś-jutro nie powinno być nawałnic zagrażających nasionom
- od dziś leję wodę 2 razy dziennie po 1h
- mieszanka: Agro-Land Diana:
Kostrzewa czerwona CORAIL 10%
Kostrzewa czerwona NISTA 12%
Kostrzewa czerwona LAMBADA 15%
Kostrzewa czerwona MAXIMA1 25%
Kostrzewa czerwona LIVISION 10%
Kostrzewa czerwona ADIO 5%
Życica trwała NIRA 20%
Wiechlina łąkowa BROOKLAWN 8%
Przepraszam, za tak długi wstęp, a teraz pytania, na które nie znalazłem odpowiedzi:
1. piasek na przykrycie. Sypię tak by tylko zakryć powierzchnię - dosłownie kilka mm. Czy to wystarczająco, czy musi być np 1-2 cm
2. nawóz. Czy mimo wszystko sypnąć jakimś nawozem już, czy może poczekać na wschody i wtedy podać dolistnie bogaty w potas/fosfor?
Z góry dzięki za podpowiedzi.
zdrówka,
mrozek
1. Piasek ma delikatnie ustabilizować nasiona i utrzymać gospodarkę wodną na właściwym poziomie, umożliwić dostęp światła co stymuluje szybki wzrost, warstwa piasku to 2mm, nie wolno przekraczać 5mm.
2. Podaj jak najszybciej nawóz azotowy szybko rozpuszczalny, np Yara Bela Exstrim 27 lub podobny, podlej nawóz 3 razy z przerwami o 15 minut, powinien całkowicie się rozpuścić. Młoda trawa zje azot szybciej niż jesteś jej w stanie dostarczać kolejne racje. Wrzesień nie jest jeszcze, aż tak newralgiczny. Pod koniec października Nawóz PK np Tarnogran R lub podobny lub w listopadzie,grudniu poniżej +10"C Intermag Hortiform Trawnik. Trawa jeśli nawet będzie duża ilość azotu w ziemi a temperatury niskie, nie będzie pobierać a tym samym rosnąć, trawy mają to do siebie że lubią ciepło i wilgoć jeśli tego brakuje wegetacja jest wstrzymana.
2. Podaj jak najszybciej nawóz azotowy szybko rozpuszczalny, np Yara Bela Exstrim 27 lub podobny, podlej nawóz 3 razy z przerwami o 15 minut, powinien całkowicie się rozpuścić. Młoda trawa zje azot szybciej niż jesteś jej w stanie dostarczać kolejne racje. Wrzesień nie jest jeszcze, aż tak newralgiczny. Pod koniec października Nawóz PK np Tarnogran R lub podobny lub w listopadzie,grudniu poniżej +10"C Intermag Hortiform Trawnik. Trawa jeśli nawet będzie duża ilość azotu w ziemi a temperatury niskie, nie będzie pobierać a tym samym rosnąć, trawy mają to do siebie że lubią ciepło i wilgoć jeśli tego brakuje wegetacja jest wstrzymana.
-
- 0p - Nowonarodzony
ogród2000 dzięki za odpowiedzi. Co do piachu - tak właśnie zacząłem, będę sypał dalej. W kwestii nawozów muszę porozmawiać u lokalnego dostawcy nawozów czy mają wskazane Yara. Najbliższy sklep ogrodniczy wołający się jako 'centrum' ma Yara, ale w cenach przewyższających rynkowe o ok. 2 razy
duduś, zakupy były w siedzibie Agro Land - Zgierz, koło Łodzi, ul. Benzantronowa (mam rzut beretem, zatem przejechałem się osobiście). Ceny: 2 x 10 kg = 2 x 150 PLN (podaję mniej więcej, bo nie mam pod ręką paragonu). Pan w firmie powiedział, że sprzedają w cenach hurtowych. Pewnie gdybym chciał więcej trawy, to coś by jeszcze spuścił. Z całego zapasu zostało ok 1,5 kg. Schowałem na dosiewki.
zdrówka, mrozek
duduś, zakupy były w siedzibie Agro Land - Zgierz, koło Łodzi, ul. Benzantronowa (mam rzut beretem, zatem przejechałem się osobiście). Ceny: 2 x 10 kg = 2 x 150 PLN (podaję mniej więcej, bo nie mam pod ręką paragonu). Pan w firmie powiedział, że sprzedają w cenach hurtowych. Pewnie gdybym chciał więcej trawy, to coś by jeszcze spuścił. Z całego zapasu zostało ok 1,5 kg. Schowałem na dosiewki.
zdrówka, mrozek
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 sie 2012, o 12:33
Czy może być Saletrzak Canwil zamiast Yara Bela Exstrim 27, bo też dosiałem trochę trawy a sklep nie prowadzi Yary?ogrod2000 pisze:1. Piasek ma delikatnie ustabilizować nasiona i utrzymać gospodarkę wodną na właściwym poziomie, umożliwić dostęp światła co stymuluje szybki wzrost, warstwa piasku to 2mm, nie wolno przekraczać 5mm.
2. Podaj jak najszybciej nawóz azotowy szybko rozpuszczalny, np Yara Bela Exstrim 27 lub podobny, podlej nawóz 3 razy z przerwami o 15 minut, powinien całkowicie się rozpuścić. Młoda trawa zje azot szybciej niż jesteś jej w stanie dostarczać kolejne racje. Wrzesień nie jest jeszcze, aż tak newralgiczny.
-
- 0p - Nowonarodzony
ja dałem saletrzak can 27, bo Yara Mila to jeszcze znalazłem, ale z Belą kłopot. Rozpuścił się ładnie po 3 podlewaniach (z przerwami), posiada CaO i źródło Mg. Mam nadzieję, że zrobi swoją robotę.
zdrówka, mrozek
zdrówka, mrozek
saletrzak can 27 = Yara Bela Exstrim 27. Yara rozpuści się o jedno podlewanie szybciej, to jedyna róznica.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 sie 2012, o 12:33
No własnie pytałem telefonicznie czy maja saletrzak CAN27 a kobieta przeczytała jedynie na opakowaniu saletrzak Canwil.
Czy ten Canwil = CAN27?
Czy ten Canwil = CAN27?