Pozytywnie zakręcona
Re: Pozytywnie zakręcona
no ja tez mam oche coś pomóc, żeby się w koncu pąk rozwinął ..... ale powstrzymuje sie jakoś (na razie)
A za miniaturkę trzymajcie kciuki ....
A za miniaturkę trzymajcie kciuki ....
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gosiu jak jest zaczątek listeczka to jest znak że ma się świetnie .Chyba to przesadzenie dobrze im robi, u mnie też są nowe listeczki a jedna nawet ma nowy korzonek ,ale radocha
Szczerze dana to nie może być inaczej
Szczerze dana to nie może być inaczej
katarzynka575 dziękuję jeszcze raz jak zobaczyłam zaczątek listka to się bardzo ucieszyłam ... bo to moja pierwsza miniatruka i musimy sie razem dotrzeć
oto moja miniaturka i jej malutki listek
a tomój upaciuch - już bardzo długi czas ma pączek i trochę rozwkitł ale dalej mu się nie spieszy..... (kolor na zdjęciach się różni ale najbardziej podobny jest na zdjęciu pierwszym)
oraz mój obecnie kwitnący..
Niestety u mojego pieknisia (tego od znajomych) co wygląda jak malowany i jeszcze u jednego zobaczyłam w ziemi to
przesadziłam do nowego podłoża i zobaczymy. Myślę, że to może larwy ziemiórek (chyba), bo jak tam zajrzałam to ziemiórka wyleciała na zewnątrz i patrzyła na mnie spode łba... A ja do niej i tu się "pałka przegła..." WOJNA
a tomój upaciuch - już bardzo długi czas ma pączek i trochę rozwkitł ale dalej mu się nie spieszy..... (kolor na zdjęciach się różni ale najbardziej podobny jest na zdjęciu pierwszym)
oraz mój obecnie kwitnący..
Niestety u mojego pieknisia (tego od znajomych) co wygląda jak malowany i jeszcze u jednego zobaczyłam w ziemi to
przesadziłam do nowego podłoża i zobaczymy. Myślę, że to może larwy ziemiórek (chyba), bo jak tam zajrzałam to ziemiórka wyleciała na zewnątrz i patrzyła na mnie spode łba... A ja do niej i tu się "pałka przegła..." WOJNA
-
- 1000p
Gosiu widzę że mamy takiego samego peorlica ,mój bardzo chętny do kwitnięcia nawet teraz jak niedomaga .No widzisz śliczny maleńki listeczek jest jej dobrze w sklepie była przelana a u Ciebie ma świetne warunki .No wiesz takie coś ,walcz bo szkoda by była takiego pięknego storczyka .Ale się uśmiałam z hasła
Gosiu, larwy ziemiórek są przezroczyste z widocznym przewodem pokarmowym (porównaj tutaj ). U mnie w kilku doniczkach pojawiło się coś podobnego (choć mniej jest pajęczynki) i doszłam do wniosku ze to grzybnia, z którą storczyki potrafią żyć w symbiozie. Może być nawet pożyteczna dla nich. Jej pojawieniu się sprzyja ponoć wolniej przesychające podłoże - wilgotność. W jednym storczyku mam ją może od ponad roku i nic złego się nie dzieje, w dwóch innych zauważyłam niedawno i raczej też nic (poza wzmożoną obserwacją) nie będę robić.
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Moje storczykowe skarby
nieinna no widzisz może masz racje bo jak wysypałam podłoże to było jeszcze mocno wilgotne.... i pachniało grzybnią.... Podłoże w tym przypadku wolniej przesycha. Ja przesadziłam, bo i tak widziałam ziemiórkę jak wyłazi z podłoża... ale dzięki za info to będę obserwować... A już myślałam, że jakieś paskudztwo....Chociaż na jednym znalazłam tarczniki.... ale co, powiedziałam nie ze mną te numery..... i poszła najpierw mamusia a potem dzieciaczki do miazgi ...
katarzynka575 jeżlei chodzi o mojego uparciucha - to znaczy, że on swoich płatków już dalej nie rozwinie, bo to peloric?
No widzisz a ja bym czekała.... U mnie bardzo chętnie kwitnie ale ostatnio pączki mu opadły. Zobaczymy teraz, bo ma bardzo dużo pączków
katarzynka575 jeżlei chodzi o mojego uparciucha - to znaczy, że on swoich płatków już dalej nie rozwinie, bo to peloric?
No widzisz a ja bym czekała.... U mnie bardzo chętnie kwitnie ale ostatnio pączki mu opadły. Zobaczymy teraz, bo ma bardzo dużo pączków
Gosiu
przeglądnęłam Twój wątek i w końcu zostawiam ślad masz ciekawe egzemplarze podoba mi się Twój żółty sabotek i phal.z maziami
przeglądnęłam Twój wątek i w końcu zostawiam ślad masz ciekawe egzemplarze podoba mi się Twój żółty sabotek i phal.z maziami
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne storczysie i ich kwiatuszki ;)
Peloric...do schrupania
Peloric...do schrupania
-
- 1000p
Tak ,tak Gosiu on już taki jest, patrz nie zorientowałam się że Tobie chodzi o to że on bardziej nie rozwinie płatków
- arlet3
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gosiu miniaturce widać bardzo dobrze u Ciebie
Peloric śliczny i ten piegusek także
Peloric śliczny i ten piegusek także
Venus9 cieszę się, że mnie odwiedziłaś
justus27
katarzynka575 no włąsnie myślalam, że on taki upaciuch a tu proszę...
arlet3
justus27
katarzynka575 no włąsnie myślalam, że on taki upaciuch a tu proszę...
arlet3
- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Miniaturka się nieźle u ciebie rozpędziła i jeszcze trochę to i pędzik będzie
Peloric i ten '' normalny '' piękne
Ja tą grzybnie już od roku hoduję w doniczkach i jest OK
Peloric i ten '' normalny '' piękne
Ja tą grzybnie już od roku hoduję w doniczkach i jest OK