Fikus Benjamina - choroby i szkodniki
Re: Fikus Benjamina - choroby i szkodniki
Witam wszystkich,
mam problem z moim beniaminem. Otóż od około miesiąca traci liście, a dzisiaj się dokładnie przyjrzałem i na liściach jest jakieś "coś", natomiast w ziemi biegają dosłownie milimetrowe, ciemne ale błyszczące "cosie".
Zrobiłem zdjęcia dwóch liści od spodu.
Powiedzcie co to za dziadostwo i jak się tego pozbyć???
nagrałem też filmik z doniczki, ale nie wiem czy mogę tu wrzucić.
https://megawrzuta.pl/download/3f0c5e6d ... 1cf86.html
mam problem z moim beniaminem. Otóż od około miesiąca traci liście, a dzisiaj się dokładnie przyjrzałem i na liściach jest jakieś "coś", natomiast w ziemi biegają dosłownie milimetrowe, ciemne ale błyszczące "cosie".
Zrobiłem zdjęcia dwóch liści od spodu.
Powiedzcie co to za dziadostwo i jak się tego pozbyć???
nagrałem też filmik z doniczki, ale nie wiem czy mogę tu wrzucić.
https://megawrzuta.pl/download/3f0c5e6d ... 1cf86.html
- Katarzyna260
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 lis 2022, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wygląda na kauczuk,kallus, czyli naturalna wydzielina u fikusów.
Co do tych "cosiów" mogą to być skoczkonogi.
Szkodliwe nie są, jeśli nie jest to armia
Generalnie problem tkwi w podłożu, bo te "cosie" lubują się w wilgotnej ziemi, którą to za często nawadniasz i/lub doniczka bez odpływu.
Co do tych "cosiów" mogą to być skoczkonogi.
Szkodliwe nie są, jeśli nie jest to armia
Generalnie problem tkwi w podłożu, bo te "cosie" lubują się w wilgotnej ziemi, którą to za często nawadniasz i/lub doniczka bez odpływu.
"To nie wiek decyduje o tym, kto jest wredną świnią, tylko osobowość."-Natasza Socha
- lidkal8
- 100p
- Od: 15 lut 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich . Nie wiem co mam zrobić z rośliną. Ma taką narośl. Po za tym nie zrzuca liści i nic złe go nie widać , żeby się działo. Co to jest i co z tym robić?
https://i.postimg.cc/MGVDLbzr/Fikus-choroba-1.jpg
https://i.postimg.cc/MGVDLbzr/Fikus-choroba-1.jpg
Pozdrawiam
Lidka
Lidka
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czy zrobiłaś coś z tą naroślą na swoim fikusie?
Wg. mnie to rak drzewa i wcześniej lub później doprowadzi do zamarcia rośliny.
Można by spróbować oderwać to zrogowacenie, odciąć - wycinając głęboko z tkanki rośliny a ranę zasmarować skoncentrowanym środkiem grzybobójczym. Jest szansa na uratowanie fikusa.
Może jednak już sama podjęłaś jakieś kroki, napisz proszę.
Wg. mnie to rak drzewa i wcześniej lub później doprowadzi do zamarcia rośliny.
Można by spróbować oderwać to zrogowacenie, odciąć - wycinając głęboko z tkanki rośliny a ranę zasmarować skoncentrowanym środkiem grzybobójczym. Jest szansa na uratowanie fikusa.
Może jednak już sama podjęłaś jakieś kroki, napisz proszę.
Witam mam problem z moimi beniaminkami. Od pewnego momentu zrzucają wszystkie liście. Przesadziłam je do nowych doniczek ale to nic nie pomogło. Przestawiłam je w bardziej nasłonecznione miejsce i próbują wypuścić nowe listki ale one tez odpadają. Ostatnio zauważyła ze wypuszcza kropelki wody z miejsca z których odpadają listki. Proszę o pomoc i proszę nie śmiać się z moich roślinek
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Ludzie, nie sadzi się roślin do samej ziemi uniwersalnej! To nie są rośliny ogrodowe.
Wystarczy poczytać specjalistyczne strony poświęcone danym roślinom.
Takie podłoże to beton. Rośliny sadzi się do mieszanki ziemi i rozluźniacza, perlitu albo żwirku kwarcowego, w przypadku Fikusów około 3:1.
Dwa, jeśli dopiero teraz dałaś na parapet, to wcześniej stały w ciemnym kącie, co przy obecnej porze roku nie zapewnia w ogóle światła potrzebnego do przeprowadzenia procesu fotosyntezy. Światło to najważniejszy czynnik w uprawie roślin.
Trzy, do tego dochodzi kwestia podlewania, jak często podlewasz?
Cztery, stoi w pobliżu włączonego grzejnika?
Podsumowując, za choroby roślin w zdecydowanej większości przypadków odpowiadają błędy uprawowe, jak w tym wypadku...
Przesadź, sprawdź stan korzeni.
Podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Nie może stać przy włączonym grzejniku, musisz go przykręcić do minimum, względnie zainwestować w nawilżacz powietrza.
Wystarczy poczytać specjalistyczne strony poświęcone danym roślinom.
Takie podłoże to beton. Rośliny sadzi się do mieszanki ziemi i rozluźniacza, perlitu albo żwirku kwarcowego, w przypadku Fikusów około 3:1.
Dwa, jeśli dopiero teraz dałaś na parapet, to wcześniej stały w ciemnym kącie, co przy obecnej porze roku nie zapewnia w ogóle światła potrzebnego do przeprowadzenia procesu fotosyntezy. Światło to najważniejszy czynnik w uprawie roślin.
Trzy, do tego dochodzi kwestia podlewania, jak często podlewasz?
Cztery, stoi w pobliżu włączonego grzejnika?
Podsumowując, za choroby roślin w zdecydowanej większości przypadków odpowiadają błędy uprawowe, jak w tym wypadku...
Przesadź, sprawdź stan korzeni.
Podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Nie może stać przy włączonym grzejniku, musisz go przykręcić do minimum, względnie zainwestować w nawilżacz powietrza.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Przesadziłam roślinki w mieszankę ziemi uniwersalnej z perlitem. Tak fikusy stoją nad grzejnikiem postaram się przykręcić grzejnik na maksa. Okej zobaczymy czy zmieni coś grzejnik najwyżej przesadze jeszcze raz. Dziekuje za szybka odpowiedź
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Nie, tego perlitu jest zdecydowanie za mało, efekt zbite podłoże - korzenie muszą oddychać. Musisz od razu przesadzić dając do nowej mieszanki więcej rozluźniacza. To jest pierwszy powód, a drugi to grzejnik, plus za ciemne stanowisko na samym początku.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta