Henryk - moje kaktusy i sukulenty 2
- moritius
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 2
O, widzę kolegę, który sulkami się zajmuje . Leszku - masz może u siebie S. canigueralii v. applanata o czerwono-żółtym kwiecie? A tak w ogóle to witam na forum ;).
Henryku, byłbyś w stanie zidentyfikować hoję, gdybym ci pokazał zdjęcie? Bo moja mama uważa, że jest to H. bella, ale mi coś w niej nie pasuje :P.
Henryku, byłbyś w stanie zidentyfikować hoję, gdybym ci pokazał zdjęcie? Bo moja mama uważa, że jest to H. bella, ale mi coś w niej nie pasuje :P.
Pozdrawiam, Aleksander
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Leszku, dziękuję za (na razie) obietnicę.
Aleksandrze, jeśli z tych bardziej popularnych tak. Jeśli nie to są lepsi spece którzy pomogą.byłbyś w stanie zidentyfikować hoję, gdybym ci pokazał zdjęcie?
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Powiedziałbym, że to właśnie z tych popularniejszych ;). Ale fotkę/-i dam jutro, jak naładuję baterię... powiedzmy, że to aparat .
Pozdrawiam, Aleksander
Planujesz jakieś zakupy ??hen_s pisze:Nie mam jej w kolekcji. Sulko mam tylko kilkanaście gatunków po 1-2 rośliny. Myślę, że już wkrótce będzie ich trochę więcej.a Sulkorebucja hertusi kwitnie ci bez problemów ???
Paweł
- hen_s
Ogromna większość mojej kolekcji pochodzi z wysiewów własnych. Dopiero niedawno przestałem siać - po prostu nie mam już miejsca na nowe rośliny.Planujesz jakieś zakupy ??
Tych kilka na które jeszcze się ewentualnie skuszę to podarunki od przyjaciół - wyżej doczytasz, że Leszek mi obiecuje wiosną kilka sulkorebucji.
Natomiast na pewno wiosną dołączę się do zamówienia na haworcje. Tych mi wciąż kilku ładnych brakuje.
A kto organizuje zamówienie? Może ja też coś bym sobie wybrał.hen_s pisze: Natomiast na pewno wiosną dołączę się do zamówienia na haworcje. Tych mi wciąż kilku ładnych brakuje.
Paweł
- hen_s
Jeśli będzie zamówienie to większe - będę pamiętał, że jesteś zainteresowany i Cię o tym powiadomię.
Oczywiście rozpropagujemy to też po Forum - to nie jest żaden tajny spisek.
Tyle, że ktoś to musi zorganizować a jeszcze nie rozmawiałem z tym "kimś" czy się zgodzi.
Oczywiście rozpropagujemy to też po Forum - to nie jest żaden tajny spisek.
Tyle, że ktoś to musi zorganizować a jeszcze nie rozmawiałem z tym "kimś" czy się zgodzi.
- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
Henryk potrafi zaskoczyć (jeszcze sulki bardzo ładne podobają mi się) dopóki do niego nie pojechałem to tak lekko sceptycznie podchodziłem, bo o co się nie zapytałem to ma lub miał i fakt oczopląsu można dostać. A sulki to nie widziałem choć się wpatrywałem mocnohen_s pisze:Ogromna większość mojej kolekcji pochodzi z wysiewów własnych. Dopiero niedawno przestałem siać - po prostu nie mam już miejsca na nowe rośliny.Planujesz jakieś zakupy ??
Tych kilka na które jeszcze się ewentualnie skuszę to podarunki od przyjaciół - wyżej doczytasz, że Leszek mi obiecuje wiosną kilka sulkorebucji.
Natomiast na pewno wiosną dołączę się do zamówienia na haworcje. Tych mi wciąż kilku ładnych brakuje.
Ładne rośliny dobrze, że nie dla mnie, w haworsjach żeś brat
Pozdrawiam Krzysiek
- gnet
- 500p
- Od: 13 wrz 2010, o 23:02
- Kontakt:
hen_s pisze:Przyznam, że nie wiem o co chodzi.proponuję zmienić nazwę na hoja cv. Malhilde
Dla mnie jest to hoja cv. Mathildae.
Wszędzie są to (H. mathildade i H. chouke) krzyżówki serpens i carnosy. Na stronie którą podałeś też. Poszukałem też w necie... I dalej nie wiem...
O to a mi właśnie chodzi. Prawidłowa nazwa tej hoi to hoja cv. Mathilde a nie Mathildae. Nie to żebym się czepiałarlet3 pisze:Henryku śliczna Mathilde.
Ps. gnet chyba chodziło o to 'a' między literkami 'd' a 'e', choć dziś zauważyłam, że sam zrobił błąd i zamiast Mathilde napisał Malhilde.
- hen_s
Krzysztofie - widać nie patrzyłeś gdzie trzeba. One stoją na odkrytym balkonie podczas kiedy Ty najwięcej uwagi poświęcałeś haworcjom rosnącym w szklarence. :PA sulki to nie widziałem choć się wpatrywałem mocno
No i nie byłeś u mnie w czasie ich kwitnienia kiedy to te niepozorne z wyglądu roślinki wyróżniają się swoimi ślicznie kolorowymi kwiatami pomiędzy wszystkimi kaktusami.
Jacku - teraz wiem o co chodzi.
Jestem o tyle zdziwiony, że nazwa (i roślina) pochodzi z innego, tematycznego Forum. Dlatego nazwę bez dodatkowego sprawdzania zaakceptowałem.
Dziękuję.
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
Henryku czy w messa warto zamówić nasiona Parodi?
- hen_s
Kiedyś w Mesa Garden zamawiałem wszystko - ale to już przeszło 20 lat temu. Mam z tego okresu sporo parodii bo wychodziły nieźle.
Obecnie generalnie polecam Mesa dla miłośników roślin A. Północnej bo tam zwyczajnie mają bliżej i pełniejszą od innych ofertę.
Obecnie generalnie polecam Mesa dla miłośników roślin A. Północnej bo tam zwyczajnie mają bliżej i pełniejszą od innych ofertę.
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
Chciałem zamawiać w SuccSeed ale tam drożej a nie zamawiam tylko Parodi ,wiec robi mi to ze stówkę różnicy. No i mam nadzieję że te nasiona Parodi nie są zbierane w tym okresie co ty kupowałeś