Ogród działkowy w Maksie
- Helios
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród działkowy w Maksie
I od razu pytanie: w jaki sposób usuwać przekwitłe kwiaty róży? Czy tylko płatki, czy również przekwitły pąk?
Bardzo u Ciebie wszystko uporządkowane. Wręcz emanuje ład i porządek, to moje odczucie za każdym razem, jak oglądam Twój wątek.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- manenka71
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
MIRKO dowiedzialam sie jak nazywa sie ta 1 roslinka na twoim zdjeciu co przesłałam to godecja,ona sie rozsiewa u Małgosi jest na zdjeciach kwitnaca
- imer
- 1000p
- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Kontakt:
Helenko - usuwam zawsze całe paki, a nie tylko płatki. Nie wiem czy słusznie, ale na "chłopski" rozum, jeśli nie chcę nasion, to lepiej niechaj róża nie męczy się z ich wytwarzaniem. Ale nie wiem czy jest to słuszne.
- Lusia 57
- 1000p
- Od: 8 sty 2011, o 13:42
Remi, słusznie, słusznie. Jeżeli chcemy mieć silną roślinkę to nie możemy dopuścić do zawiązywania nasion.
Malinki, jabłuszka wszystko od nowa muszę sadzić. Ale pochwalę się, mam jedną borówkę w doniczce cała obsypana owocami. No i leśne poziomki przywędrowały do mnie na skraj działki. Mireczko szykujesz się do następnej uroczystości?
Malinki, jabłuszka wszystko od nowa muszę sadzić. Ale pochwalę się, mam jedną borówkę w doniczce cała obsypana owocami. No i leśne poziomki przywędrowały do mnie na skraj działki. Mireczko szykujesz się do następnej uroczystości?
- manenka71
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
Mirko na 5 zdjeciu to kwiat ZŁOCIEŃ MIRUNA
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
Dzięki za rady. Muszę zrobić przegląd i pousuwać wszędzie przekwitłe pąki.
Ogród w całej krasie. Moje malinki i malino-jeżyny dojrzewają błyskawicznie. Pierwsze konfiturki zrobione.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- justyna_gl
- Od: 10 lut 2011, o 09:38
Mireczko, 15 lipca jest spotkanie u Małgosi. Sprawdź na wątku kujawskim. Może będziecie mogli przyjechać z mężem.
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mireczko....ciekawe roślinki dostałaś. Czy moje już doszły. . Ja cały czas na działce...dziś tylko na jedną noc wpadłam do domu a jutro z powrotem. Pogoda dopisuje...wręcz za gorąco, ale to nic wtedy leniuchuję.
-
- 1000p
- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Kontakt:
mogłabyś mi podrzucić troszke tych czereśni wyglądają baaaardzo smakowicie a ja jestem łasa na nie jak pies na kiełbase
U mnie dwu letnia czereśnia miała kwiaty ale przez te mrozy szlag wszystkie trafił, a potem jeszcze mszyca zaatakowala i owocków nie ma, a miałam nadzieję że pierwsze jakieś owoce skosztuję
U mnie dwu letnia czereśnia miała kwiaty ale przez te mrozy szlag wszystkie trafił, a potem jeszcze mszyca zaatakowala i owocków nie ma, a miałam nadzieję że pierwsze jakieś owoce skosztuję
- Mirabela
- 1000p
- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Elizo , a ja miałam szczęście z czereśniami. Trochę ich moja młoda czereśnia obrodziła i na dwie osoby wystarczyło, aby je skosztować. W ogóle, to był urodzaj na czereśnie i były zdrowe, nie słyszałam, aby miały robaczki w tym sezonie. Na straganach są bardzo wysokie ceny jak na taki urodzaj.
Helenko, właściwe postępowanie z przekwitłymi różami, ścinać pąki przekwitłe nad dwoma małymi listkami pod pąkiem, który chcesz usunąć.
Marzenko , dziękuję za podpowiedzi.
Róże, które posadziłam w tym roku. Jestem bardzo mile zaskoczona ich wyglądem. Tak samo wyglądają jak na opakowaniach. Piękny różany i silny zapach. Jeszcze czekam na pozostałe kwitnięcia. I znowu spotkała mnie niespodzianka, następna róża podmarzła, odżyła. Nie wiem czy zdąży w tym sezonie zakwitnąć?
I moje zerwane wszystkie czereśnie. Oby dopisały w przyszłym roku.Były słodkie, co ja mówię, tak słodkie jak miód i bardzo duże. Cieszę się, że trafiłam na porządny gatunek.
I coraz większe papierówki.
pomidorki koktajlowe
Helenko, właściwe postępowanie z przekwitłymi różami, ścinać pąki przekwitłe nad dwoma małymi listkami pod pąkiem, który chcesz usunąć.
Marzenko , dziękuję za podpowiedzi.
Róże, które posadziłam w tym roku. Jestem bardzo mile zaskoczona ich wyglądem. Tak samo wyglądają jak na opakowaniach. Piękny różany i silny zapach. Jeszcze czekam na pozostałe kwitnięcia. I znowu spotkała mnie niespodzianka, następna róża podmarzła, odżyła. Nie wiem czy zdąży w tym sezonie zakwitnąć?
I moje zerwane wszystkie czereśnie. Oby dopisały w przyszłym roku.Były słodkie, co ja mówię, tak słodkie jak miód i bardzo duże. Cieszę się, że trafiłam na porządny gatunek.
I coraz większe papierówki.
pomidorki koktajlowe
- imer
- 1000p
- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Kontakt:
Mireczko ja z mojej czereśni zebrałem 3 (trzy) owoce! Także wczoraj na straganie kupiłem 2kg i w pół godzinki Rodzina "opędzlowała" Wiśnia mimo iż chorowała to jednak ma dosyć sporo owoców. A tymi papierówkami kusisz hihi. Różyczki śliczne, powojniki pięknie kwitną. Lato... czegoż chcieć więcej ;)
Witaj ;)
Ja jestem łasa na czereśnie jak pies na kiełbasę. wręcz uwielbiam. To samo dotyczy gruszek. Niestety w naszym ogrodzie nie ma jeszcze ani gruszy ani czreśni. Podpowiedz mi proszę jak szybko o zasadzeniu powinny dawać owoce i jaką odmianę czereśni masz u siebie? Ja myślałąm o Burlat (takie ciemne).
Ja jestem łasa na czereśnie jak pies na kiełbasę. wręcz uwielbiam. To samo dotyczy gruszek. Niestety w naszym ogrodzie nie ma jeszcze ani gruszy ani czreśni. Podpowiedz mi proszę jak szybko o zasadzeniu powinny dawać owoce i jaką odmianę czereśni masz u siebie? Ja myślałąm o Burlat (takie ciemne).
- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
czereśnie to chyba mamy takie same - tak samo wyglądają i ... słodkie jak miód.
Drzewo mam młode, ale w tym roku już zebrałem wiaderko 5 l. (w ub.r. dwie garstki)
Pozdrawiam.
Drzewo mam młode, ale w tym roku już zebrałem wiaderko 5 l. (w ub.r. dwie garstki)
Pozdrawiam.