Ogród działkowy w Maksie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród działkowy w Maksie

Post »

;:3

I od razu pytanie: w jaki sposób usuwać przekwitłe kwiaty róży? Czy tylko płatki, czy również przekwitły pąk?

Bardzo u Ciebie wszystko uporządkowane. Wręcz emanuje ład i porządek, to moje odczucie za każdym razem, jak oglądam Twój wątek.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

MIRKO dowiedzialam sie jak nazywa sie ta 1 roslinka na twoim zdjeciu co przesłałam to godecja,ona sie rozsiewa u Małgosi jest na zdjeciach kwitnaca
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Helenko - usuwam zawsze całe paki, a nie tylko płatki. Nie wiem czy słusznie, ale na "chłopski" rozum, jeśli nie chcę nasion, to lepiej niechaj róża nie męczy się z ich wytwarzaniem. Ale nie wiem czy jest to słuszne.
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Remi, słusznie, słusznie. Jeżeli chcemy mieć silną roślinkę to nie możemy dopuścić do zawiązywania nasion.
Malinki, jabłuszka wszystko od nowa muszę sadzić. Ale pochwalę się, mam jedną borówkę w doniczce cała obsypana owocami. No i leśne poziomki przywędrowały do mnie na skraj działki. Mireczko szykujesz się do następnej uroczystości?
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45

Post »

Mirko na 5 zdjeciu to kwiat ZŁOCIEŃ MIRUNA
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3

Dzięki za rady. Muszę zrobić przegląd i pousuwać wszędzie przekwitłe pąki.
Ogród w całej krasie. Moje malinki i malino-jeżyny dojrzewają błyskawicznie. Pierwsze konfiturki zrobione. :lol:
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Mireczko, 15 lipca jest spotkanie u Małgosi. Sprawdź na wątku kujawskim. Może będziecie mogli przyjechać z mężem.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mireczko....ciekawe roślinki dostałaś. Czy moje już doszły. :?: . Ja cały czas na działce...dziś tylko na jedną noc wpadłam do domu a jutro z powrotem. Pogoda dopisuje...wręcz za gorąco, ale to nic wtedy leniuchuję. ;:oj
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

mogłabyś mi podrzucić troszke tych czereśni :lol: wyglądają baaaardzo smakowicie a ja jestem łasa na nie jak pies na kiełbase :;230
U mnie dwu letnia czereśnia miała kwiaty ale przez te mrozy szlag wszystkie trafił, a potem jeszcze mszyca zaatakowala i owocków nie ma, a miałam nadzieję że pierwsze jakieś owoce skosztuję :twisted:
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Elizo , a ja miałam szczęście z czereśniami. Trochę ich moja młoda czereśnia obrodziła i na dwie osoby wystarczyło, aby je skosztować. W ogóle, to był urodzaj na czereśnie i były zdrowe, nie słyszałam, aby miały robaczki w tym sezonie. Na straganach są bardzo wysokie ceny jak na taki urodzaj.

Helenko, właściwe postępowanie z przekwitłymi różami, ścinać pąki przekwitłe nad dwoma małymi listkami pod pąkiem, który chcesz usunąć.

Marzenko , dziękuję za podpowiedzi.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Róże, które posadziłam w tym roku. Jestem bardzo mile zaskoczona ich wyglądem. Tak samo wyglądają jak na opakowaniach. Piękny różany i silny zapach. Jeszcze czekam na pozostałe kwitnięcia. I znowu spotkała mnie niespodzianka, następna róża podmarzła, odżyła. Nie wiem czy zdąży w tym sezonie zakwitnąć?

Obrazek

I moje zerwane wszystkie czereśnie. Oby dopisały w przyszłym roku.Były słodkie, co ja mówię, tak słodkie jak miód i bardzo duże. Cieszę się, że trafiłam na porządny gatunek.

Obrazek

I coraz większe papierówki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek pomidorki koktajlowe

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Mireczko ja z mojej czereśni zebrałem 3 (trzy) owoce! Także wczoraj na straganie kupiłem 2kg i w pół godzinki Rodzina "opędzlowała" :;230 :) Wiśnia mimo iż chorowała to jednak ma dosyć sporo owoców. A tymi papierówkami kusisz hihi. Różyczki śliczne, powojniki pięknie kwitną. Lato... czegoż chcieć więcej ;)
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Post »

Witaj ;)
Ja jestem łasa na czereśnie jak pies na kiełbasę. wręcz uwielbiam. To samo dotyczy gruszek. Niestety w naszym ogrodzie nie ma jeszcze ani gruszy ani czreśni. Podpowiedz mi proszę jak szybko o zasadzeniu powinny dawać owoce i jaką odmianę czereśni masz u siebie? Ja myślałąm o Burlat (takie ciemne).
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

czereśnie to chyba mamy takie same - tak samo wyglądają i ... słodkie jak miód.
Drzewo mam młode, ale w tym roku już zebrałem wiaderko 5 l. (w ub.r. dwie garstki)
Pozdrawiam.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”