Marpy kwiatki i rabatki cz.IV
- marpa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Marpy kwiatki i rabatki cz.IV
Agnieszko,Aniu - miło mi Was gościć . za odwiedziny!
Wczoraj u mnie znowu burza przeszła w innym rejonie miasta z gradem .. mam nadzieję,że u mnie na działkę nie zawitał.Uciekaliśmy pośpiesznie ale pod blokiem chwilę przeczekać trzeba było w aucie bo taka była ulewa...U mnie ziemia przepuszczalna ale wczoraj nie bardzo dawało się grzebać w ziemi a po południu dolało...dzisiaj ma być cd.. Na rabatach ...busz , chwasty i rośliny zadowolone , mniej te kwitnące o dużych kwiatach jak piwonie .Choroby grzybowe będą szaleć ...wilgoć i ciepło czego im potrzeba więcej ?
piwonie z bliska
różyczkowe cukiereczki
pachnie u sąsiadki za miedzą
cdn..
Wczoraj u mnie znowu burza przeszła w innym rejonie miasta z gradem .. mam nadzieję,że u mnie na działkę nie zawitał.Uciekaliśmy pośpiesznie ale pod blokiem chwilę przeczekać trzeba było w aucie bo taka była ulewa...U mnie ziemia przepuszczalna ale wczoraj nie bardzo dawało się grzebać w ziemi a po południu dolało...dzisiaj ma być cd.. Na rabatach ...busz , chwasty i rośliny zadowolone , mniej te kwitnące o dużych kwiatach jak piwonie .Choroby grzybowe będą szaleć ...wilgoć i ciepło czego im potrzeba więcej ?
piwonie z bliska
różyczkowe cukiereczki
pachnie u sąsiadki za miedzą
cdn..
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
mMaryniu,twoje hosty nawet po odchudzeniu sa piekne.Nie mam słów,zabrakło mi jezyka w gębie,zeby opisac piękno i róznorodność twoich roslin.U ciebie nawet róze zaczęły swój spektakl.Piękne widoki na początek dnia,cudo prawdziwe.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Maryniu piękne masz piwonijki i róze cuuudne
orliki też śliczniutkie
orliki też śliczniutkie
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakie cudne piwonie Moje dopiero rozkwitły i pojawiają się nowe-z ubiegłorocznych i tegorocznych zakupów.
Podoba mi się strzępiasta begonia Mam taką żółtą od pięciu lat Co roku więcej kwiatów. I chyba żadnego zdjęcia nie zrobiłam
U mnie z kolei sucho-dziś rano trochę popadało, ale po trawie można już chodzić w klapkach Warzywnik na pewno został podlany, inne rośliny też, ale to mało.
Podoba mi się strzępiasta begonia Mam taką żółtą od pięciu lat Co roku więcej kwiatów. I chyba żadnego zdjęcia nie zrobiłam
U mnie z kolei sucho-dziś rano trochę popadało, ale po trawie można już chodzić w klapkach Warzywnik na pewno został podlany, inne rośliny też, ale to mało.
- marpa
Maryniu jak zwykle pięknie, a podpowiedz proszę czym traktujesz swoje roślinki przeciw chorobom grzybowym.
pozdrawiam Ela
- marpa
Elu miło mi,że zaglądasz do mnie . Oprysków w zasadzie nie robię , czasem sporadycznie jak mąż opryskuje pomidory lub ogórki a zostaje mu środek nawet nie wiem jaki? to pryśnie na róże.Jakoś nie widzę potrzeby oprysków , może nie mam takich podatnych roślin ?Latem podlewam rośliny rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw od kilku lat to czynię i rośliny mam zdrowe jak jakiś listek się pokaże chory to go obrywam czy coś tam przytnę i palę.Oszczędnie też używam nawozów sztucznych coś tam wiosną sypnę ale nie kilogramami...,używam też gnojówki z gołębnika , bo mnie czasem koleżanka uraczy tym dobrem...Natomiast sypię proszkiem mrowiska i sprayem traktuję mszyce jak się za bardzo rozpanoszą i za dużo liści by trzeba było oberwać. Ostatnio użyłam Mospilan /owadobójczy/ na róże i lilie bo M został oprysk bo coś mi obgryzało róże i lilie... Wiem ,że im więcej używa się chemicznych oprysków tym częściej trzeba to robić bo rośliny się wydelikacają i nie walczą same ze szkodnikami ale rozumiem też,że czasem trzeba im w tym pomóc i wzmacniać je.
Pogoda taka głupia u mnie,że nie wiadomo co robić bo chwilami wieje bardzo mocno i chmurzy się ale nie pada przynajmniej na razie ,chyba się jednak wybiorę na działkę po obiedzie..
Tak wiało,że zabrałam lilię z balkonu bo juz lada moment zakwitnie w obawie przed złamaniem mimo,że przywiązana była do balustrady..
Pogoda taka głupia u mnie,że nie wiadomo co robić bo chwilami wieje bardzo mocno i chmurzy się ale nie pada przynajmniej na razie ,chyba się jednak wybiorę na działkę po obiedzie..
Tak wiało,że zabrałam lilię z balkonu bo juz lada moment zakwitnie w obawie przed złamaniem mimo,że przywiązana była do balustrady..
- marpa
Lilia w nocy zakwitła ale na fotce u ulicznego sprzedawcy wyglądała oczywiście lepiej nawet nie chce mi się aparatu wyciągać bo nic szczególnego ,zwykła pospolita w brązowe kropki środkiem...no ale to moja pierwsza kwitnąca w tym sezonie ...
Róże zaczynają kwitnąć , oczywiście moje pospolite ...
aksamitna chrysler imperial
dr Ruppel
zawilec
pasion
iceberg
słodka regensberg
casanova
cdn...
Róże zaczynają kwitnąć , oczywiście moje pospolite ...
aksamitna chrysler imperial
dr Ruppel
zawilec
pasion
iceberg
słodka regensberg
casanova
cdn...
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Maryniu widzę, że róże już cudnie u Ciebie kwitną. U mnie z różami i klematisami słabiutko, oj słabiutko.
Lilia przepiękna, tylko patrzeć, jak zakwitnie.
Będziesz ja wysadzała w ogrodzie?
Lilia przepiękna, tylko patrzeć, jak zakwitnie.
Będziesz ja wysadzała w ogrodzie?
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Znowu napatrzyłam się na piwonie,ta biała z purpurowymi smugami to "Festiva Maxima, mam ją ma olbrzymie kwiaty
- marpa
Tajko- lilia zakwitła wyrosła wysoka i już jej nie zabierałam na działkę , powędruje po kwitnieniu na działkę.
begonia balkonowa uprawiam ją od 4 lat chyba druga jeszcze nie kwitnie powinna być biała albo żółta, jedna wyschła...
Pojechałam na działkę w południe po 3 godz.przegoniła nas burza i po działce...teraz świeci słońce...
W tym roku piwonie kwitną wszędzie obficie tylko deszcze obijają im kwiaty . Miło mi , że do mnie wpadłaś Martuś!
Fotki mimo wszystko zdążyłam zrobić a jakże...odwiedzających pozdrawiam serdecznie dzięki Wam chce mi się wklejać kolejne !
kolejna kępa irysów zakwitła
eiffel tower
violetta
cdn...
begonia balkonowa uprawiam ją od 4 lat chyba druga jeszcze nie kwitnie powinna być biała albo żółta, jedna wyschła...
Pojechałam na działkę w południe po 3 godz.przegoniła nas burza i po działce...teraz świeci słońce...
W tym roku piwonie kwitną wszędzie obficie tylko deszcze obijają im kwiaty . Miło mi , że do mnie wpadłaś Martuś!
Fotki mimo wszystko zdążyłam zrobić a jakże...odwiedzających pozdrawiam serdecznie dzięki Wam chce mi się wklejać kolejne !
kolejna kępa irysów zakwitła
eiffel tower
violetta
cdn...
- ewa_rozalka
- 1000p
- Od: 10 cze 2012, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Maryniu ,u Ciebie pełnia lata.Ja jestem 100 lat za Tobą .Moje lilie dopiero mają pączki ,jednak ten brak słońca swoje robi .Ale i moje w końcu muszą zakwitnąć ,a na razie będę oglądać u Ciebie bajkowe roślinki .