Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2
Re: Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2
Paweł, dzięki
Serdeczne wam też dzięki za podpowiedź z tym Brosem. Kupie sobie jak będę u rodziców w wakacje. U nas tego nie ma, a ja mam wrażenie, że z tego co sypie, to sie te ślimory już smieją.
Fajnie wam już kwitną. Jak znajdę nowy hosting to wstawię też jakieś zdjęcia. Moje Orange Flame są ładniejsze jak na obrazku
Serdeczne wam też dzięki za podpowiedź z tym Brosem. Kupie sobie jak będę u rodziców w wakacje. U nas tego nie ma, a ja mam wrażenie, że z tego co sypie, to sie te ślimory już smieją.
Fajnie wam już kwitną. Jak znajdę nowy hosting to wstawię też jakieś zdjęcia. Moje Orange Flame są ładniejsze jak na obrazku
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- asta6265
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basiu uwielbiam te żółciutkie słoneczka. To Petite yellow?
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
Tak mi się zdaje, że to Petite yellow . Nasionka własne mam zbierane a pierwsza roślinka kiedyś dawno z jakiegoś bazarku była, no name...
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 kwie 2014, o 16:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy to normalne, ze moje aksamitki maja drobne kwiaty?Wysiewalem 4 rozne gatunki i jak na razie wszystkie to jakies mikrusy:( Czy kolejne kwiaty beda wieksze?
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, to normalne. Pierwsze kwiaty są z reguły o połowę mniejsze, następne kwiaty są już w normie.
Aksamitki pierwszy kwiat tworzą okazały jeśli temperatura w momencie tworzącego się pączku jest w granicach około 15-18 stopni, wtedy rosną znacznie wolniej niż gdy jest ciepło ale więcej uwagi skupiają na pierwszym kwiatostanie. W profesjonalnych szklarniach aksamitkom obniżana jest temperatura po 4-5 tygodniach od wysiewu aby ten pierwszy kwiat zachęcał do zakupu.
W tym roku pogoda spowodowała, że na balkonie niektóre pierwsze kwiaty będą u mnie okazałe
Aksamitki pierwszy kwiat tworzą okazały jeśli temperatura w momencie tworzącego się pączku jest w granicach około 15-18 stopni, wtedy rosną znacznie wolniej niż gdy jest ciepło ale więcej uwagi skupiają na pierwszym kwiatostanie. W profesjonalnych szklarniach aksamitkom obniżana jest temperatura po 4-5 tygodniach od wysiewu aby ten pierwszy kwiat zachęcał do zakupu.
W tym roku pogoda spowodowała, że na balkonie niektóre pierwsze kwiaty będą u mnie okazałe
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 kwie 2014, o 16:46
Dzięki za szybką odpowiedź.
- Pawrzes
- 200p
Jak słoneczko na nie poświeci to potem kwiat świeci Polecam np. odmianę Aurora Red która utrzymuje jaskrawy czerwony kolor w cieniu tak jakby niemal cały czas świeciły na nią promienie słoneczne
Chwila napięcia w miksie czyli ciekawe jakie wylosowałem kolory Zaczęło się od pięknej żarzącej czerwieni w cieniu po wcześniejszym naświetleniu słońcem
Chwila napięcia w miksie czyli ciekawe jakie wylosowałem kolory Zaczęło się od pięknej żarzącej czerwieni w cieniu po wcześniejszym naświetleniu słońcem
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- patusia336
- 1000p
- Od: 31 sty 2011, o 19:42
Niezła różnica, też bym się wkurzyła
- Pawrzes
- 200p
mmax, rozumiem. Sam miałem w ręku tą paczuszkę ale jak przeczytałem co to za odmiana to odłożyłem bo wiedziałem, że na zdjęciu jest inna...
Vilmorin nie pierwszy raz zamieszcza zdjęcie innej odmiany (na niewygodne pytanie dlaczego wprowadzają w błąd nie odpisali), w zeszłym roku dla marki Vita było na opakowaniu zupełnie inne zdjęcie. Dla swoich oficjanych opakowań dali jednak właściwe zdjęcie:
Tak wyglądały u mnie w zeszłym roku:
Vilmorin nie pierwszy raz zamieszcza zdjęcie innej odmiany (na niewygodne pytanie dlaczego wprowadzają w błąd nie odpisali), w zeszłym roku dla marki Vita było na opakowaniu zupełnie inne zdjęcie. Dla swoich oficjanych opakowań dali jednak właściwe zdjęcie:
Tak wyglądały u mnie w zeszłym roku:
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
A ja się cieszę, ponieważ aksamitki mojej "przyszłej niedoszłej" teściowej mają 2-3 cm a moje 15-20 cm
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
Pawrzes, faktycznie te nasiona są z Vilmorinu, teraz dopiero doczytałam. Czyli trzeba zaglądać na forum po prostu. PS Wcale tak źle nie wyglądały te Twoje Cupido, może po prostu muszę się do nich przekonać.