Nic nie korygujesz. Postępujesz tak, jak gdyby wódka miała 40 %. Problem jest ale przy większych stężeniach.jpionka pisze:Chciałbym wykonać preparat HT w oparciu o najtańszy alk. o mocy 38%.
Czy mogę taki użyć bez zmiany proporcji , czy należy ją skorygować..?
Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jaki problem? Bo Ja zrobiłem z 55%forumowicz pisze:Nic nie korygujesz. Postępujesz tak, jak gdyby wódka miała 40 %. Problem jest ale przy większych stężeniach.jpionka pisze:Chciałbym wykonać preparat HT w oparciu o najtańszy alk. o mocy 38%.
Czy mogę taki użyć bez zmiany proporcji , czy należy ją skorygować..?
Błażej
Nie będę z Tobą dyskutował na temat przepisu. Chcesz robić na swoją rękę- Twoja sprawa.
Nie będę z Tobą dyskutował na temat przepisu. Chcesz robić na swoją rękę- Twoja sprawa.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zrobiłam HT z wódki 40% chociaż była też 38% Zgodnie z przepisem.Błażej chyba przedobrzył z %
Proszę Cię forumowicz o wyjaśnienie.W/g mnie chyba za silne stężenie i może spowodować poparzenia.
Zgodnie z powiedzeniem:
Co za dużo to niezdrowo!
Pewnie trzeba dać więcej wody!
Co to znaczy rozmaić?Maj już minął!
Proszę Cię forumowicz o wyjaśnienie.W/g mnie chyba za silne stężenie i może spowodować poparzenia.
Zgodnie z powiedzeniem:
Co za dużo to niezdrowo!
Pewnie trzeba dać więcej wody!
Co to znaczy rozmaić?Maj już minął!
Dzis poooooszło moje pierwsze OW juz wiem, że co 7-10 dni naprzemiennie aleeee do kiedy się robi opryski?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Nie chodziło mi o żadne kombinowanie Stała taka w barku i nikt pić nie chciał to wykorzystałem. Nie widzę problemu aby zrobić nowy. Jestem jednym z ostatnich który by kombinował i sam nieraz pisałem do poszczególnych osób aby trzymali się przepisu Pytanie było czyste, bez żadnych podtekstów. Czy w związku z większym % wzrasta fitotoksyczność? Pytanie w takim wypadku brzmiało: A Ja zrobiłem HT z 55% alk, czy w związku z tym oprysk nie nadaje się do użycia i mam zrobić nowy? :wink
Rozpuszczalność tymolu w alkoholu jest tak duża, że nie ma potrzeby używania wysokoprocentowych alkoholi. Żeby zrozumieć o co chodzi wystarczy zwilżyć skórę spirytusem. Co czujemy ?. Chłód. Otóż przy wysokiej zawartości alkoholu w cieczy do oprysku może dojść do szoku termicznego opryskiwanej rośliny zwłaszcza przy wysokiej temperaturze powietrza i wietrze. Druga rzecz, że alkohol z powierzchni nie wyparowuje sam. Tworzy tzw. mieszaninę azeotropową i paruje razem z wodą. Jeśli ilość wody na powierzchni liści będzie za mała parujący alkohol zabierze wodę z liści i doprowadzi roślinę do przesuszenia.
To, że wyjaśniam sprawę czynię to wyjątkowo na Twoją prośbę - Mario
To, że wyjaśniam sprawę czynię to wyjątkowo na Twoją prośbę - Mario
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jondia będę jeszcze pryskał OW,po zbiorze na przechowanie(zerwane przed przymrozkami).
Na pewno przedłuży to okres przechowywania,bez strat.
Na pewno przedłuży to okres przechowywania,bez strat.
Bez wątpienia - Józiu.
aha!Dzięki! Mąż, gdy zobaczył że opryskuje wszystko jak leci krzyknął " nieeee po owocach!!!" trochę mnie zastopował ale mam nadzieję, że dobrze zrobiłam go olewając?:).
- legina
- 1000p
A ja cały czas mam takie wrażenie,że stosowanie OW powoduje ,czy może spowodować
lepszy smak wszystkich owoców,jakie będę opryskiwał.Z tym,że opryski będę robił regularnie.Ale to przyszłość.
lepszy smak wszystkich owoców,jakie będę opryskiwał.Z tym,że opryski będę robił regularnie.Ale to przyszłość.
A dlaczego tak sądzisz? Znasz do już z doświadczenia czy to tylko przeczucie?
- legina
- 1000p
To raczej takie przeczucie.