Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Hej, witam po urlopie, nie można nadążyć za szybko rozrastającymi się wątkami...
Piękne i dorodne macie papryczki
Moje testowe balkonowe Jalapeno, w ściętej butelce pet, które zrobiło się czarne i było bez smaku, po ciężkich upałach, plagach, przesuszeniach itp. w końcu zaczęło się wybarwiać, najpierw zmieniło kolor na ciemny purpurowy a po 2 tygodniach na czerwony i wreszcie nabrało smaku i ostrości . Krzaczek dał 9 papryczek i po zerwaniu ostatniej niechybnie zakończy swój żywot.
Dwie inne Cayenne rosnące w doniczkach około 2,5L zdecydowanie lepiej sobie radzą. Pierwsza, pryskana na mszyce różnymi specyfikami z przepisów forumowych jest w gorszym stanie ale zawiązała ponad 40 papryczek z czego połowa już się wybarwiła. Jeżeli chodzi o ostrość, mile grzeje japę
Druga która rosła bez żadnych ingerencji trzyma się najlepiej i zaczyna się wybarwiać, wygląda na inną odmianę chociaż nasionka były z jednej paczki z aukcji.
Zaczynam suszenie na słońcu, nie wiem czy dobrze robię ale po prostu nacinam papryczkę po długości żeby dosuszyła się w środku i nabijam kolejno zerwane na nitkę. Czy trzeba je czymś dodatkowo zabezpieczyć, czy takie wysuszone można spokojnie przechowywać?
Piękne i dorodne macie papryczki
Moje testowe balkonowe Jalapeno, w ściętej butelce pet, które zrobiło się czarne i było bez smaku, po ciężkich upałach, plagach, przesuszeniach itp. w końcu zaczęło się wybarwiać, najpierw zmieniło kolor na ciemny purpurowy a po 2 tygodniach na czerwony i wreszcie nabrało smaku i ostrości . Krzaczek dał 9 papryczek i po zerwaniu ostatniej niechybnie zakończy swój żywot.
Dwie inne Cayenne rosnące w doniczkach około 2,5L zdecydowanie lepiej sobie radzą. Pierwsza, pryskana na mszyce różnymi specyfikami z przepisów forumowych jest w gorszym stanie ale zawiązała ponad 40 papryczek z czego połowa już się wybarwiła. Jeżeli chodzi o ostrość, mile grzeje japę
Druga która rosła bez żadnych ingerencji trzyma się najlepiej i zaczyna się wybarwiać, wygląda na inną odmianę chociaż nasionka były z jednej paczki z aukcji.
Zaczynam suszenie na słońcu, nie wiem czy dobrze robię ale po prostu nacinam papryczkę po długości żeby dosuszyła się w środku i nabijam kolejno zerwane na nitkę. Czy trzeba je czymś dodatkowo zabezpieczyć, czy takie wysuszone można spokojnie przechowywać?
Dziwne rzeczy się dzieją - co i rusz jakieś niespodzianki
Filius blue - wydaje mi się, ze u mnie owoce są bardziej stożkowe aniżeli okrągłe - jak na zdjęciach w necie Jakie są u Was?
Explosive ember jest obsypana maleńkimi papryczkami, w środku - a tu tego nie widać - jest ich naprawdę sporo.
Jalapeno orange - zielone powinno kopać, a nie kopie, no i kształt ma dziwny, jakby prostokątny.
Cayenne purple, bardzo plenna - ale dziwna Na 3 roślinki z nasion z tego samego opakowania:
jedna ma owoce zwisające
druga ma owoce sterczące
a trzecia nie ma w ogóle owoców A rosną obok siebie w rządku. Dziunia87, jak owocuje Twoja cayenne purple?
Zbiorę nasionka i zobaczę za rok jak będą rosły owoce, ciekawi mnie to
No i mój fiutek - może nie dosłownie mój ale ze niecierpliwieniem czekam aż podrośnie
Peter Pepper
Filius blue - wydaje mi się, ze u mnie owoce są bardziej stożkowe aniżeli okrągłe - jak na zdjęciach w necie Jakie są u Was?
Explosive ember jest obsypana maleńkimi papryczkami, w środku - a tu tego nie widać - jest ich naprawdę sporo.
Jalapeno orange - zielone powinno kopać, a nie kopie, no i kształt ma dziwny, jakby prostokątny.
Cayenne purple, bardzo plenna - ale dziwna Na 3 roślinki z nasion z tego samego opakowania:
jedna ma owoce zwisające
druga ma owoce sterczące
a trzecia nie ma w ogóle owoców A rosną obok siebie w rządku. Dziunia87, jak owocuje Twoja cayenne purple?
Zbiorę nasionka i zobaczę za rok jak będą rosły owoce, ciekawi mnie to
No i mój fiutek - może nie dosłownie mój ale ze niecierpliwieniem czekam aż podrośnie
Peter Pepper
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na 2 z 3 krzaczków od Ciebie są już owoce. Po pracy zerkne dokładnie na której odmianie. Postaram sie tez cyknąć jakieś fotki, ale nie obiecuję czy trafia tu dziś... sami wiecie ile roboty latem w ogrodzie..
Dziunia, mni ciekawi w którą stronę rosną owoce Twojej cayennki
- Dziunia87
Amanita Sprawdziłam i Cayenne Purple rosną w dół
Wielbiciele ostrości, w Castoramie widziałam kilka ciekawych odmian chilli
- Dziunia87
Wczorajsza sesja moich Trochę tego będzie, mam nadzieję ze nie zanudzę
Bolivian Rainbow (ktoś z Was wie, kiedy są dojrzałe?)
Yamaican Hot Yellow
Obsypane owocami czerwone Chili
Red Long Slim Cayenne
Cayenne Purple
Explosive Ember
Blac Cuban jeszcze nie ma owoców, ale ma piękne czarne listki od góry i ciemno zielone od dołu
Thai Hot Culinary
Tu NN, bo wypadła mi karteczka na początku hodowania rozsady... Ktoś z Was jest w stanie zidentyfikować?
I moja 2-letnia perełka Piri-piri (z bratkami u podstawy )
Bolivian Rainbow (ktoś z Was wie, kiedy są dojrzałe?)
Yamaican Hot Yellow
Obsypane owocami czerwone Chili
Red Long Slim Cayenne
Cayenne Purple
Explosive Ember
Blac Cuban jeszcze nie ma owoców, ale ma piękne czarne listki od góry i ciemno zielone od dołu
Thai Hot Culinary
Tu NN, bo wypadła mi karteczka na początku hodowania rozsady... Ktoś z Was jest w stanie zidentyfikować?
I moja 2-letnia perełka Piri-piri (z bratkami u podstawy )
Ale cudeńka!
Bolivian Rainbow jest czerwone gdy dojrzałe Od razu zapisuję się na nasionka
No i ta chili! Obsypana owocami robi niesamowite wrażenie! Piękne krzaczysko!
A ta jedna cayenne long slim to widać, że jest pozytywnie zakręcona Super wygląda!
Sylwia, jednym słowem, super!
Bolivian Rainbow jest czerwone gdy dojrzałe Od razu zapisuję się na nasionka
No i ta chili! Obsypana owocami robi niesamowite wrażenie! Piękne krzaczysko!
A ta jedna cayenne long slim to widać, że jest pozytywnie zakręcona Super wygląda!
Sylwia, jednym słowem, super!
- Dziunia87
Dziękuję
A która odmiana ode mnie najbardziej Ci zasmakowała?
A która odmiana ode mnie najbardziej Ci zasmakowała?
Najbardziej mi smakowała piri piri, bo mała a dała czadu I Jamaican Hot Yellow, bo miała taki jakby owocowy aromat, no i piekła nieźle Natomiast mój brat chciał zjeść tę długą NN żółto-pomarańczową, zjadł pół i powiedział, że za mocna
Ja wczoraj zerwałam kilka Filius Blue na bierzący użytek
Piękne, małe, fioletowe papryczki, choć niedojrzałe są dosyć ostre Gdy zrobią się czerwone, to lekko spada im ostrość.
Ja wczoraj zerwałam kilka Filius Blue na bierzący użytek
Piękne, małe, fioletowe papryczki, choć niedojrzałe są dosyć ostre Gdy zrobią się czerwone, to lekko spada im ostrość.
- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Wow ja nie mogę można liczyć na jakieś nasionka ?
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
W tych Dziuni piri-piri to będzie pestek a pestek Jakby tak wszystkie powyciągać
Papryczki malutkie to i nasionka maleńkie są - ciut większe od łebka od szpilki. Jak jadłam te piri piri, to z ciekawości patrzyłam ile w każdej nasionek, było tak 10-15 szt. w każdej.
Papryczki malutkie to i nasionka maleńkie są - ciut większe od łebka od szpilki. Jak jadłam te piri piri, to z ciekawości patrzyłam ile w każdej nasionek, było tak 10-15 szt. w każdej.