Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
AleksandraBdg

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Post »

Aniu,
kupiłam kiedyś roślinę, która miała już malutkie nasienniki. Musiała zostać zapylona przez resztę roślin z którymi kwitła jednocześnie.
U mnie tylko te nasienniki dojrzały.
Nasiona są bardzo dobrej jakości, sieweczki bardzo pulchne. Wykiełkowało już ponad 40 roślin.
Aniakak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 sie 2013, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mi się marzy kilka nasion tej rośliny
Pozdrawiam Anna
AleksandraBdg

Post »

Szkoda, że nie napisałaś wcześniej. Niestety wysiałam juz wszystkie nasiona.
Trzymam kciuki za Twoje, pochwal się gdy już będziesz je miała.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Wykiełkowało już ponad 40 roślin.
- super wiadomość, trzymam kciuki za prawidłowy wzrost i rozwój maluchów. Takie wiadomości w tym wątku bardzo cieszą = własne nasiona i wyhodowane z tych nasion własne rośliny. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie, będziemy mogli oglądać fotki "przedszkolaków".
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Aniakak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 sie 2013, o 08:57

Post »

Mam nadzieję że pochwalisz się swoimi maluchami , mam tylko jedno adenium. I chyba tyle na razie zostanie
Pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
Pola22
100p
100p
Od: 8 lip 2013, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, miesiąc czasu już nie podlewałam swojego adeniaczka dzisiaj zauważyłam ze z jednej strony się pomarszczył a kaudeks jest lekko miękki, czy muszę go podlać?
Pozdrawiam Paula
Awatar użytkownika
Ewaczarownica
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 paź 2014, o 08:40

Post »

Doczekałam się :tan
Moja Pani jeszcze zmęczona po podróży, ale moim zdaniem jest cudna.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zdjęcia trochę kiepsko wyglądają, ale dziś u mnie zero słońca i w domu ćmok.???
I poproszę o poradę, tych co mają doświadczenie. Podłoże wygląda ok, ale może jednak przesadzić? Nie chcę robić jej za dużego szoku zwłaszcza, że to połowa grudnia, więc w sumie pora na spanie.
Oj coś czuję, że na wiosnę będzie spore sadzenie, jedną odmianą na pewno się nie zadowolę, no i razy kilka na wypadek strat....hmmm ;:224 Macie patent na rozciąganie parapetów?
AleksandraBdg

Post »

Ewo,
śliczna Tajka ;) Niestety ta choroba szybko postępuję a lekarstwa na nią nie ma :)
Powodzenia w uprawie, i jeśli mogę coś doradzić- do wiosny nic z nią nie rób. Wiosną przesadzisz i będzie ok.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podłoże wygląda ok, / ... /
- tz. możesz określić z czego się składa ?
Po pokroju rośliny, jakości podłoża, wyglądzie doniczki wnioskuję, chociaż mogę się mylić, że roślina pochodzi z tego samego "źródła" w którym i ja nabyłem dwa bardzo ładne Adenium thai socotranum, dlatego zaleciłbym bezzwłoczne opryskanie środkiem na przędziorki, bo z takim niezamówionym "prezentem" przybyły do mnie zakupione rośliny. Na pierwszy "rzut okiem" nic podejrzanego nie było widać. "Niezamówiony prezent" ujawnił się po kilku dniach. W Twoim przypadku może to nie być potrzebny oprysk, ale na wszelki "wypadek" podpowiadam, bo z późno zauważonymi - wykrytymi przędziorkami "wojna" jest długa i trudna.
Mieczysław
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy ja dobrze widzę na ostatniej fotce pajęczynkę??? ;:202
Bądź czujna!

Bo okaz piękny! ;:215
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Ewaczarownica
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 paź 2014, o 08:40

Post »

To mnie zastrzeliliście. Widać przy listkach kłaczki ale to na bank jakaś ''włóknina'' grzewcza którą były owinięte na czas podróży. No ale wzięłam lupę i światło i poleciałam z inspekcją. Jakiś jakby biały nalot na liściach jest, trochę jak kurz czy pył po podróży ale pieron wie. Poszły na samotną noc do kuchni a jutro zakupy to i ogrodnika trzeba będzie nawiedzić. Mieczysławie jeśli chodzi o podłoże to jest żwirek i ten biały to jak kojarzę jest perlit i trochę włókna kokosowego i ziemi. Ogólnie luźne i dość sypkie bez smrodku. Nie chce się narazić moderatorom więc nazwy sklepu może nie podam, ale zakupy były na znaaaanym portalu aaukcyjnym w sklepie na dio... Kupiłam cztery roślinki i wszystkie wyglądają naprawdę ładnie, dobrze zabezpieczone i dotarły w 24 godziny od zamówienia, więc byłam pod wrażeniem. Mam nadzieję, że sklep który zrobił tak dobre wrażenie nie dołożył mi świni w gratisie. Ale za rady jak najbardziej dziękuję, oprysk jutro pójdzie. I z przesadzeniem też raczej wytrzymam do wiosny, upoluję jej specjalną doniczkę. Że lekarstwa nie ma też do mnie dotarło, mąż próbuje ;:14 ale kompletnie bez efektu.
Pozdrawiam cieplutko
Ewa
Awatar użytkownika
Fabian2
100p
100p
Od: 24 lis 2014, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trzymajcie kciuki, jak na razie idzie wszystko po mojej myśli i zgodnie z czasem, 3 i 5 dniowe wysiewy.

http://i62.tinypic.com/2i78jyf.jpg

Arabica

http://i61.tinypic.com/21449cp.jpg

Obesum

Czekam na resztę grubasków i oby do wiosny przeżyły.

Za duże wstawiłeś zdjęcia - regulamin, zamieniłem na linki/norbert76.

---21 gru 2014, o 12:58 ---

Aktualizacja farmy :D
7/8 wzeszło już, jeden coś milczy, ale i tak duży sukces, dobre nasiona dostałem.

Obrazek-----
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rośliny, podobnie jak my, nie wiedzą jak się zachować, co mają "robić" w taką pogodę. Powinno być zimno, sucho i biało, a jest mokro, szaro, dość ciepło, na dodatek bardzo krótki dzień. Pogoda fatalna, a nawet bardzo, bardzo fatalna. Przy "pomocy" różnych źródeł światła zrobiłem kilka fotek moim zimującym Adenium:

Adenium thai socotranum śpią w najlepsze:

Obrazek

Obrazek

Wśród starających się przetrwać ten trudny czas Adenium obesum, jest spore zróżnicowanie w zachowaniu i wyglądzie poszczególnych roślin:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podobna sytuacja jest wśród Adenium arabicum, które uprawiam w podłożu organicznym jak i te uprawiane w mineralnym granulacie - "namiastce" hydroponiki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Adenium obesum i arabicum chciałyby rosnąć, niestety warunki oświetleniowe i cieplne, hamują ich zapędy go wzrostu.
Mieczysław
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”