Wszystko o pomidorach cz. 12
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 12
Ginka!
Jeszcze możesz kupić w aptece sól gorzką.
Zarówno siarczan magnezu jak i sól gorzką rozcieńczamy z wodą i opryskujemy rośliny.
Sypanie dolomitu pod krzaki mija się z celem.
Tak samo użycie miedzianu na owocujące pomidory to nieporozumienie.
Jeszcze możesz kupić w aptece sól gorzką.
Zarówno siarczan magnezu jak i sól gorzką rozcieńczamy z wodą i opryskujemy rośliny.
Sypanie dolomitu pod krzaki mija się z celem.
Tak samo użycie miedzianu na owocujące pomidory to nieporozumienie.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dobrze wiedzieć w poniedziałek skoczę i zobaczę czy mają sól , mam gotowy oprysk IF także czekam jedynie aż słońce się schowa lub chociaż skryje za drzewami i będę pryskać bo ogórki znowu po tych deszczach grzyba złapały, a po oprysku jak ręką odjął.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- Maraga
Chyba lepiej poczekać z opryskiem do wieczora,aż temperatura spadnie.Też będę pryskać dzisiaj pomidory i ogórki preparatem IF.
Do tej pory użyłam tylko po jednym razie IF i PW.
Ale u nas deszczu było tyle co kot napłakał.
Wczoraj pomidorki gruntowe podlałam deszczówką.A dziś rano zasiliłam pod korzeń saletrą potasową,oczywiście rozpuszczoną w deszczówce.
Poobrywałam niepotrzebne pędy,a także liście od dołu krzaka,takie zestarzałe, z pojedynczymi plamami.
Ginka!
A skąd wiesz,że masz braki magnezu?
Wczoraj pomidorki gruntowe podlałam deszczówką.A dziś rano zasiliłam pod korzeń saletrą potasową,oczywiście rozpuszczoną w deszczówce.
Poobrywałam niepotrzebne pędy,a także liście od dołu krzaka,takie zestarzałe, z pojedynczymi plamami.
Ginka!
Podbijam pytanie, proszę o szybką odpowiedźMamena pisze:Mam pytanie odnośnie nawożenia. Moje pomidory wykazują braki potasu, magnezu i wapna. Potas i magnez dostarczę dolistnie. Czy mogę jednocześnie podlać kredą pod nogi? Mam kredę malarską jak ją rozcieńczyć?
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Maraga pisze:Chyba lepiej poczekać z opryskiem do wieczora,aż temperatura spadnie.Też będę pryskać dzisiaj pomidory i ogórki preparatem IF.
Ginka!
Nie rozumiem co to za preparaty IF i PW ?
Grażyna
- Maraga
Mamena!
Jeśli masz SZW to najszybciej opryskasz zainfekowane owoce CW. Robi się go z kredy malarskiej i kwasku cytrynowego.
Samą kredą malarską to pewnie nic nie wskórasz.Przynajmniej ja nie pamiętam żeby ktoś tu na forum podlewał nią pomidory.
Chyba,że coś przeoczyłam.
grafi26!
Wysłałam Ci pw.
Jeśli masz SZW to najszybciej opryskasz zainfekowane owoce CW. Robi się go z kredy malarskiej i kwasku cytrynowego.
Samą kredą malarską to pewnie nic nie wskórasz.Przynajmniej ja nie pamiętam żeby ktoś tu na forum podlewał nią pomidory.
Chyba,że coś przeoczyłam.
grafi26!
Wysłałam Ci pw.
-
- 50p
- Od: 13 kwie 2015, o 17:04
Na SZW najlepszy jest oprysk saletrą wapniową. Można pryskać nawet w największe upały i to w słońcu, bo nie poparzy (w przypadku SZW każda minuta się liczy). Do tego jest łatwo dostępna i mamy pewność, że dajemy tyle wapnia, ile chcemy dać. Stężenie 0,5% (5g/1l). Po trzech dniach powtórka.
pozdrawiam. Ania
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mamena ! Pamiętasz jak pięknie się różniliśmy w sprawie nawożenia? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=8&t=85273
Nie robię tego ze złośliwości. I wcale Cię nie prowokuję , jak to kiedyś raczyłaś powiedzieć
Jak mogłaś dopuścić do takiej katastrofy, stosując tak przemyślane i zrównoważone nawożenie?
Nie robię tego ze złośliwości. I wcale Cię nie prowokuję , jak to kiedyś raczyłaś powiedzieć
Mamena pisze:Mam pytanie odnośnie nawożenia. Moje pomidory wykazują braki potasu, magnezu i wapna. Potas i magnez dostarczę dolistnie. Czy mogę jednocześnie podlać kredą pod nogi? Mam kredę malarską jak ją rozcieńczyć?
Jak mogłaś dopuścić do takiej katastrofy, stosując tak przemyślane i zrównoważone nawożenie?
Nie będę nic doradzał, bo nie mam pojęcia co stosowałaś i w jakich ilościach, czy zagłodziłas krzaczki ,czy je przenawoziłaś. Pewnie nawet nie wiesz czy masz kwaśną czy alkaliczną glebę a chcesz sypać kredę. Po prostu żal mi Twoich pomidorów. Mogly trafić lepiejMamena pisze:Rozumiem, że smak pomidorów zależy od odpowiedniej ilości magnezu i potasu.
A jak w takim razie zapewnić pomidorom te proporcje, stosując naturalne źródła składników? Co do potasu to do każdego rowka włożyłam po skórce po bananie i garść pokrzyw. Do ziemi poszedł obornik i wszystko podlewałam raz na jakiś czas gnojówką z pokrzyw 1:10. Co jeszcze mogę zrobić?
-
- 50p
W przypadku SZW nawożenie odgrywa drugorzędną rolę. Faktyczny brak wapnia objawia się plamą na boku owocu lub zaschniętą, czarną grudą w jego środku.
pozdrawiam. Ania
KaLo to może ja pokaże moje "biedne pomidorki".
Tak na marginesie, to mam glebę piaszczystą, bardzo przepuszczalną, odczyn kwaśny 5. Klasa ziemi V.
Ziemia nigdy nie uprawiana po pastwiskach.
Uprawiam dopiero drugi rok więc szukam pomocy, ale w zeszłym roku miałam tylko 100szt a w tym mam 600szt, 35 odmian.
Sucha zgnilizna jest u mnie czymś oczywistym.
Braki potasu i magnezu wykazują odmiany czarne i malinowe.
Nawożenie rzędowe obornikiem krowim rocznym i raz gnojówką z pokrzywy i skrzypu.
W związku z nie przygotowaną glebą jest za dużo azotu i muszę uzupełnić inne składniki a nie zrobię tego obornikiem czy gnojówką.
Niestety skórek od banana mi nie wystarczyło
Oprysk tylko naturalne preparaty: CW, polyversum, grevit.
Mam wszystko do uzupełnienia braków, tylko nie wiem czy mogę zastosować to jednocześnie i w jakich proporcjach.
Tak na marginesie, to mam glebę piaszczystą, bardzo przepuszczalną, odczyn kwaśny 5. Klasa ziemi V.
Ziemia nigdy nie uprawiana po pastwiskach.
Uprawiam dopiero drugi rok więc szukam pomocy, ale w zeszłym roku miałam tylko 100szt a w tym mam 600szt, 35 odmian.
Sucha zgnilizna jest u mnie czymś oczywistym.
Braki potasu i magnezu wykazują odmiany czarne i malinowe.
Nawożenie rzędowe obornikiem krowim rocznym i raz gnojówką z pokrzywy i skrzypu.
W związku z nie przygotowaną glebą jest za dużo azotu i muszę uzupełnić inne składniki a nie zrobię tego obornikiem czy gnojówką.
Niestety skórek od banana mi nie wystarczyło
Oprysk tylko naturalne preparaty: CW, polyversum, grevit.
Mam wszystko do uzupełnienia braków, tylko nie wiem czy mogę zastosować to jednocześnie i w jakich proporcjach.
- Maraga
Mamena!
Tutaj masz wszystko napisane!
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2881430
Życzę udanej lektury!
A swoją drogą to przy takiej ilości krzaków pomidorowych można dostać zawrotu głowy!
Musisz kupić tę saletrę wapniową i nią opryskać.
Jeśli widzisz duże ilości SZW.
A saletrę magnezową podać po kilku dniach.
Nie jednocześnie!
Tutaj masz wszystko napisane!
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2881430
Życzę udanej lektury!
A swoją drogą to przy takiej ilości krzaków pomidorowych można dostać zawrotu głowy!
Musisz kupić tę saletrę wapniową i nią opryskać.
Jeśli widzisz duże ilości SZW.
A saletrę magnezową podać po kilku dniach.
Nie jednocześnie!
Maraga dziękuję za odpowiedź.
Oj można dostać
Wątek, który przytoczyłaś znam już prawie na pamięć.
Dzięki tej wiedzy to wszystko rośnie.
Saletry to znów azot a tego ja mam za dużo.
SZW nie mam wiele, bo pryskałam CW, ale muszę stale uzupełniać wapń.
Do tego muszę uzupełnić jeszcze potas i magnez.
Myślałam, zeby dać siarczan magnezu i azotan potasu (żeby nie zasolic)razem w oprysku. A kredą podlać korzenie.
Ktoś na forum tak robił.
Poradźcie czy mogę dać wszystko na raz i w jakich proporcjach.
Oj można dostać
Wątek, który przytoczyłaś znam już prawie na pamięć.
Dzięki tej wiedzy to wszystko rośnie.
Saletry to znów azot a tego ja mam za dużo.
SZW nie mam wiele, bo pryskałam CW, ale muszę stale uzupełniać wapń.
Do tego muszę uzupełnić jeszcze potas i magnez.
Myślałam, zeby dać siarczan magnezu i azotan potasu (żeby nie zasolic)razem w oprysku. A kredą podlać korzenie.
Ktoś na forum tak robił.
Poradźcie czy mogę dać wszystko na raz i w jakich proporcjach.
-
- 50p
Mamena, w jednym oprysku możesz dać siarczan magnezu z siarczanem potasu 1:1.
Podlewanie czymkolwiek wapniowym nie bardzo ma sens, gdyż ten pierwiastek bardzo wolno przemieszcza się w roślinie (stąd problemy odmian o wydłużonych owocach z SZW). Dlatego też zalecane są opryski samych gron, a nie całych krzaków. Jeśli musisz uzupełnić wszystkie te pierwiastki, to siarczanami podlej a wapń daj w oprysku.
Podlewanie czymkolwiek wapniowym nie bardzo ma sens, gdyż ten pierwiastek bardzo wolno przemieszcza się w roślinie (stąd problemy odmian o wydłużonych owocach z SZW). Dlatego też zalecane są opryski samych gron, a nie całych krzaków. Jeśli musisz uzupełnić wszystkie te pierwiastki, to siarczanami podlej a wapń daj w oprysku.
pozdrawiam. Ania