Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
-
- 50p
- Od: 2 lip 2017, o 23:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
Prawdę mówiąc ja mam poważne wątpliwości czy zmiany na II zdjęciu przedstawiają SZW.
pozdrawiam, Iwona
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 wrz 2015, o 13:53
Może jeszcze ktoś z forum mógłby się wypowiedzieć w sprawie zmian na owocach widocznych na zdjęciu?
Jeżeli to jakaś choroba to diagnoza umożliwi mi zastosowanie odpowiednich środków zaradczych - nie chciałbym pożegnać się z pomidorami w tym sezonie.
Jeżeli to jakaś choroba to diagnoza umożliwi mi zastosowanie odpowiednich środków zaradczych - nie chciałbym pożegnać się z pomidorami w tym sezonie.
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam na liściach jednego pomidora dziwne plamy. Krzak rośnie w polu z innymi na których nie ma plam. Czy to może być niedobór żelaza?
Pozdrawiam Krzysiek
Jokaer
foliak na noc zamykane na dzień otwieram. Może po prostu ziemia się nie nadaje, pierwszy raz zająłem się uprawa pomidora
foliak na noc zamykane na dzień otwieram. Może po prostu ziemia się nie nadaje, pierwszy raz zająłem się uprawa pomidora
-
- 50p
- Od: 2 lip 2017, o 23:08
solaris37. nie. To nie może być niedobór żelaza, gdyż ten zupełnie inaczej wygląda. Nie wiem co to jest
pozdrawiam, Iwona
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Radek2705 ja w foliaku wręcz zdjęłam przód, folię z całego szczytu, żeby nie było za dużo wilgoci, może i jest pół stopnia chłodniej w nocy, ale sucho. A brunatne plamistości i pleśnie są od nadmiaru wilgoci i zagęszczenia.
Pozdrawiam Eugenia
Dziękuję , posłucham się i nie będę zamykać foliaka na noc. Pozdrawiam
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Radek2705, a jak doczytałam użyłeś już różnych ŚOR/miedzian - od bakteryjnych i grzybowych zapobiegawczo, Topsin na szarą pleśń i Curzate CU od ZZ, bakteryjnych i też szarej pleśni To wystarczająco dużo, a miedziowych bardzo dużo, teraz zostało wietrzenie solidne, gęsto chyba nie jest, jak widać na foto, tylko wilgoci mnóstwo, aż folia mokra i ziemia zielona. Oberwij chore liście, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś i zrób porządny przewiew. Powodzenia
Pozdrawiam Eugenia
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co jest najskuteczniejsze na ZZ?
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
- Karolina__
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
Proszę o identyfikację problemu:
Wczoraj pryśnięty florowitem, nie widziałam tych zmian wykonując oprysk ale też za bardzo się nie przyglądałam pomidorom. Tylko 1 krzak wykazuje takie objawy.
A to problem z zeszłego roku, powszechny u mnie na koniec sezonu - co było przyczyną zzielenienia pomidorów?
Wczoraj pryśnięty florowitem, nie widziałam tych zmian wykonując oprysk ale też za bardzo się nie przyglądałam pomidorom. Tylko 1 krzak wykazuje takie objawy.
A to problem z zeszłego roku, powszechny u mnie na koniec sezonu - co było przyczyną zzielenienia pomidorów?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
http://ipopom.inhort.pl/ życzę miłej lekturysolaris37 pisze:Mam na liściach jednego pomidora dziwne plamy. Krzak rośnie w polu z innymi na których nie ma plam. Czy to może być niedobór żelaza?
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
KaLo jakby te zdjęcia były wyraźne to może bym coś dopasował. Siedzę już 2 godziny i nic konkretnego nie znalazłemkaLo pisze:http://ipopom.inhort.pl/ życzę miłej lekturysolaris37 pisze:Mam na liściach jednego pomidora dziwne plamy. Krzak rośnie w polu z innymi na których nie ma plam. Czy to może być niedobór żelaza?
Pozdrawiam Krzysiek
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
To stare liście i może być na nich wszystko. Niedobory najczęściej widać na liściach najmłodszych.