Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1
- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..
Zasiana tydzień temu gorcyca juz zazieleniła moje grządki 

Pozdrawiam. Ania
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A zasiane teraz żyto ozime zdążyłoby zazielenić grządki? Mam przekopany kawałek działki i szkoda byłoby zostawić gołą ziemię. Na wiosnę w tym miejscu będę siała cokolwiek pewnie w drugiej połowie kwietnia i na początku maja.
Zastanawiam się też nad odkupieniem od jakiegoś rolnika paru snopków słomy i rozłożeniu jej na przekopanej ziemi. Zdąży się ona jako tako rozłożyć do wiosny?
Zastanawiam się też nad odkupieniem od jakiegoś rolnika paru snopków słomy i rozłożeniu jej na przekopanej ziemi. Zdąży się ona jako tako rozłożyć do wiosny?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Żyto powinno być wysiane do 10 wrześnie, tak plus minus.
Słoma w ten sposób to wg mnie nie najlepszy pomysł. Lepiej gdyby była pocięta i przykopana.
I wg mnie trzeba by jeszcze zrobić oprysk roztworem mocznika, bo do rozkładu materii potrzeba dużo azotu.
Słoma w ten sposób to wg mnie nie najlepszy pomysł. Lepiej gdyby była pocięta i przykopana.
I wg mnie trzeba by jeszcze zrobić oprysk roztworem mocznika, bo do rozkładu materii potrzeba dużo azotu.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Elfia
- 500p
- Kontakt:
No właśnie o pocięciu jej też myślałam. Mam na stanie stare urządzenie, które dziadek kiedyś wykorzystywał do rozdrabniania zieleniny. Muszę je reanimować przez zimę, bo do takich prac będzie idealne.
Elfia, słoma nie rozłoży się jeśli nie przekopiesz jak radzi jokaer ale jeśli stosujesz ściółkowanie (domyślam się, że nie) możesz rozłożyć w całości.
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Ja za analize zapłaciłam ok.47zł. i zaznaczyłam ,że ma być wykonana metodą uniwersalną,bo na nasze działki podobno jest najlepsza.
Pozdrawiam Teresa

-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
Potwierdzam 47 z groszami.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Ja za analizę metodą uniwersalną zapłaciilam ponad osiemdziesiąt złoty,ale oznaczałam też chlorek potasu i chciałam zalecenia pod pomidory.
Wydaje mi się, że każde województwo ma swoją stację chemiczno/rolniczą, ale o to trzeba pytać kol. forumowicz, on ma to w jednym paluszku
Wydaje mi się, że każde województwo ma swoją stację chemiczno/rolniczą, ale o to trzeba pytać kol. forumowicz, on ma to w jednym paluszku

Irena
Nie oznaczałaś chlorku potasu, a pH w chlorku potasu.Dla potrzeb wapnowania bardziej miarodajne niż oznaczenie pH w wodzie.
Nie oznaczałaś chlorku potasu, a pH w chlorku potasu.Dla potrzeb wapnowania bardziej miarodajne niż oznaczenie pH w wodzie.
- Elfia
- 500p
- Kontakt:
Miałam zamiar pozwolić jej się trochę rozłożyć przez zimę, a wczesną wiosną przekopać, żeby dopełniła dzieła, ale skoro rozkłada się słabo to jako ochrona gleby nie będzie najlepszym pomysłem.Vamila pisze:Elfia, słoma nie rozłoży się jeśli nie przekopiesz jak radzi jokaer ale jeśli stosujesz ściółkowanie (domyślam się, że nie) możesz rozłożyć w całości.
Ściółkowanie chciałabym zacząć w przyszłym roku po wycięciu leszczyny i zbudowaniu grządek podniesionych. Myślałam o tym, by spróbować na nich permakultury i pouprawiać na początek dyniowate, może jeszcze coś, jeśli miejsca wystarczy. Tam ściółkowanie słomą byłoby w sam raz.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Właśnie dlatego jestem wdzięczna, że jest Ktoś taki na forum, dla mnie to i tak podobnie brzmi, ważne, ze zastosowałam się literalnie do Twoich zaleceń
Moje umiejętności oscylują w innych dziedzinach, ale po jakimś czasie, kto wie...
Przepraszam, że wprowadziłam kol. Sajmona w błąd
Moje umiejętności oscylują w innych dziedzinach, ale po jakimś czasie, kto wie...

Przepraszam, że wprowadziłam kol. Sajmona w błąd

Proszę, podpowiedzcie, co należałoby jeszcze zrobić przed zimą, gdy działka została właśnie nawożona obornikiem i skopana. Czy coś jeszcze siać (jako nawóz do skoszenia na wiosnę)? Czy zwapnować? Co mogę jeszcze przed zimą zdziałać, aby mieć dobrą glebę na wiosnę?
Zostało mi sporo gnojówki z pokrzyw, czy można to rozlać jako nawóz na skopaną ziemię? (dostała obornik) Jak inaczej tę gnojówkę wykorzystać?
Zostało mi sporo gnojówki z pokrzyw, czy można to rozlać jako nawóz na skopaną ziemię? (dostała obornik) Jak inaczej tę gnojówkę wykorzystać?
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
W tym roku, dwa tygodnie temu, po raz pierwszy wysiałem żyto jako poplon.jokaer pisze:Żyto powinno być wysiane do 10 wrześnie, tak plus minus.
Na grządkach jest teraz pięknie zielono...
Według tej strony:
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... zy_zielone
można siać do połowy października, pewnie zleży tak od pogody jak i regionu bo dla pszenżyta jest podobno tak:
http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna ... 46244.html
Przy okazji - czy pszenżyto nadaje się na poplon równie dobrze jak żyto ?
Jak próbowałem zdobyć nasiona u znajomych mieszkających na wsi okazało się że żyta nikt nie uprawia, pszenżyto owszem.
W końcu udało mi się kupić żyto na wagę w małym centrum ogrodniczym...
pozdrawiam, Tomek
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
U nas co roku sprzedaje żyto do siewu na poplon jedno ze stoisk warzywniczych na ryneczku osiedlowym. W tym roku - po 1,50 PLN/kg. To raczej własnej uprawy właściciela stoiska (albo jego rodziny czy znajomych).
W centrum handlowym natomiast pojawiły się kilogramowe woreczki żyta na poplon po ok 3 PLN/kg. Znaczy - jak jest popyt to i produkt się znajdzie.
W centrum handlowym natomiast pojawiły się kilogramowe woreczki żyta na poplon po ok 3 PLN/kg. Znaczy - jak jest popyt to i produkt się znajdzie.
Zielonym do góry!!!
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Mnie się wydaje,że te utarte terminy siewów są mocno przestarzałe. Klimat się ociepla. Jesień już nie taka jak 20 lat temu.
Pozdrawiam. Ania