Kamienne ścieżki pod dębem Czesławem. Cz.12 - wspomnieniowa

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Kamienne ścieżki pod dębem Czesławem. Cz.12 - wspomnieniowa

Post »

Witaj Wanda, ile u ciebie będzie tulipanków! Ciesze się, że porządnie popadało, szybciej się zazieleni wszystko! Chociaż z przykrością muszę stwierdzić, że chwasty też rosną w ekspresowym tempie ;:173 ;:124
Pozdrowienia :wit
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzien dobry Wandziu :wit
Czy mogłabyś mi polecić jakies fajne bodziszki, ktore przy okazji kwitłyby długo? Niestety te, ktore mam, to takie najzwyklejsze, rozłażące się.... A chciałabym wprowadzić ze dwie odmiany w nowe miejsce u mnie....
Upatrzyłaś sobie roślinki w Ziel.Pr.?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Bardzo ładnie wygląda ta żurawka w wiaderku , dziękuje za informację w sprawie ścieżki, była w dalekich planach ale okazuje się że szybciej będę mogła ją robić niż myślałam :tan
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ilonko, masz rację, po pewnym czasie żurawki są jakby wyniesione ponad normalny poziom i dlatego trzeba je mniej więcej co trzy lata odmładzać albo zakopywać głębiej. Ot, taka niedogodność. Natomiast plusem tej operacji jest to, że najczęściej uzyskujemy z jednej sztuki kilka młodych sadzonek, które posłużą nam do zapełniania pustych dziur. U mnie żurawki rosną wyjątkowo dobrze w porównaniu do innych roślin. Są jednak miejsca w ogrodzie, gdzie wyglądają gorzej. Ja zawsze pilnuję, żeby mieć co najmniej dwie jednakowe żurawki w różnych miejscach, tak aby nie stracić danej odmiany. Lubię te byliny i zawsze będą u mnie obecne :)

Monika-Sz. Z pewnością nic twojej żurawce nie zaszkodzi. Chyba że to jakaś wyjątkowo kapryśna odmiana. Na przykład taka Electra nie chce rosnąć w byle jakim miejscu, ma swoje wymagania i jest przez to denerwująca. Mam nadzieję, że u ciebie to nie jest ona, bo gdyby ci się z nią nie udało, miałabym wyrzuty sumienia.

123katex, ja bodziszki zakupiłam w zeszłym roku. Przedtem zupełnie mnie nie kręciły, bo miałam jedną zwykła odmianę, która nie za bardzo mi się podobała, bo kiepsko kwitła i tylko się rozrastala na boki. A tak w ogóle, to bodziszki są bardzo wdzięcznymi kwiatuszkami. Byle tylko nie były za wysokie i nie rozkładały się po rabatach.

Magenta, tulipanków Kasiu będzie u mnie rzeczywiście sporo, bo jesienią nakupowałam bardzo dużo cebulek. Teraz po deszczu ruszyły w górę i stoją w szeregach jak żołnierzyki ;:173

justi177, witaj Justynko! Moim ulubionym bodziszkiem jest z pewnością Summer Skies. Błękitny i niektórymi białymi kwiatkami. Śliczny po prostu. I nie rozkłada się. A drugi, trochę wyższy to Kendall Clark (na fotce jest błąd w podpisie). Mam go razem z Pastellami. Wklejam ci oba niżej, a także dwa inne. Poza nimi mam jeszcze inne, ale w kolorystyce różowej, i chyba te by ciebie już mniej interesowały.
Justynko, listę roślinek już mam ustaloną. Jakby co, to daj cynk. Na razie do poniedziałku wyjeżdżam w góry, ale potem... hulaj dusza.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak dla mnie piękny jest też biały bodziszek Laura. No ale ten to ma długie pędy plączące się po rabacie i trzeba go jakoś tam podpierać i utrzymywać w ryzach.
Obrazek

Ten z kolei to tzw. bodziszek wspaniały. On jest z tych zwyklejszych, ale kolor ma obłędny
Obrazek

Steasi, mnie też się podobała ta czerwona żurawka (Cherry Cola) właśnie w białym wiaderku. W tym roku też jakąś do wiadereczka wsadzę, żeby mi umilała czas spędzany na tarasie.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Wandziu, bodziszki uwielbiam ponad wszystko!
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Kasiu, doskonale pamiętam, że lubisz bodziszki, bo udzielałaś się na wątku bodziszkowym. A gdybyś miała wybrać swojego faworyta, to który by to był?

Specjalnie dla ciebie rarytasik Midnight Clouds.
Obrazek
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Hahahahahahahahaa,
Właśnie tego bodziszka razem kupiłyśmy w ZP, śliczny jest ;:167 ja wtedy jeszcze kupiłam 'Purple Pillow', wyleciał mi - jakby zniknął. Teraz go jeszcze raz zamówię, jest przecudowny.
Dziękuję Wandziu za twoje typy. Zapisałam... jeden tam jest. Wezmę go.
Prześlij mi swoją listę, koniecznie ;:173
Pojedziemy po twoim powrocie ;:173
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu z prawdziwą przyjemnością obejrzałam bodziszkowe wspomnienia.... uwielbiam te delikatne kwiatuszki :D Uważam, ze wszędzie pasuję i pięknie ożywiają różne zakamarki w ogrodzie :D
Również co do żurawek zgadzają sie się nasze gusta.... nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich i wytkam gdzie tylko się da 8-) :lol:
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Bodziszki to kwiaty, z którymi w tym roku zamierzam rozpocząć przygodę, z tego co widzę na Twoich zdjęciach- decyzja dobra!

Wandziu- nie miej wyrzutów, gdyby się z żurawka mi nie udało.. Jest brzydka- rośnie na coraz większym pieńku i w dodatku jakaś taka rozklapciana jest.. Podobno to może w ogóle nie być żurawka, tylko żuraweczka..? Jest większa, niż inne żurawki, które mam- ma większe liście i nie jest taka zwarta. Poza tym wszystkie przez zimę były piękne, a tej padły wszystkie liście- jak nie przeżyje eksperymentu- płaczu nie będzie.. :uszy
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Bodziszki są zwiewne i niezwykle wdzięczne :D I tak na moje oko niekłopotliwe. Na razie mam ich niewiele, ale zdecydowanie zaostrzyłaś mój apetyt ;:173
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Wandziu, piękne bodziszki, może powinnam o nich pomyśleć jako towarzystwie do róż? Życzę Ci Wandziu przyjemnego pobytu w górach. Na Kasprowym można jeszcze jeździć.
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Wando - znalazłam u siebie tylko zdjęcia turzycy po wypaleniu randapem - zobacz tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=658
(jestem w trakcie przenoszenia danych z starego komputera na nowy i nie do końca panuję nad tym procesem, część zdjęć jakby czort ogonem zakrył).

Mam też pytanie odnośnie podziału żurawek - jak je rozmnażać - wykopać i rozdzielić po prostu kępę ? uciąć nożem, czy po prostu rozerwać ? a potem co sadzić do doniczek czy do gruntu? (jakoś nie mam ręki do rozmnażania wegetatywnego i zawsze z dużą dozą niepokoju się do tego zabieram, a moje kępy aż proszą się o podzielenie...)
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wandziu zamówiałam własnie Summer Skies Mam nadzieje, że to będzie on, bo jest śliczny.
Inne bodziszki też mnie ujęły. Dlaczego ja ich wcześniej nie zauważałam?
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Wandziu, Summer Skies jest obłędny! Ostatnio przeglądałam bodziszki i też zawiesiłam na nim oko. Podobał mi się też żałobny. Chciałabym mieć oba, ale nie mam już miejsca... Żurawki dzielę tak jak Ty ;:333 Najpierw do donicy, potem do gruntu. Niektóre odmiany dają radę od razu w gruncie, ale dużo jest wrażliwców, co to najpierw do doniczki, pogłaskać, przytulić i dopiero się przyjmują :wink: Moje żurawki w tym roku jakieś mizerne, niby zimy prawie nie było, a one takie chucherka. Nie wszystkie, ale większość.
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Wandziu wcale się nie dziwie, że tak lubisz bodziszka 'Summer Skies' .Prześliczny jest. Jejku ile Ty ich masz, w życiu nie powiedziałabym, że masz taka pokaźna kolekcję.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”