Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie, problemy
Myszce
Witam, od razu zwracam się do grona szanownych forumowiczów z prosbą o pomoc. Mam muchołówkę, i problem polega na tym, że pojawiły się na niej mszyce. Nie wiem skąd się to paskudztwo wzięło, ale faktem jest że mszyc jest dosyć dużo. Chciałam się w związku z tym zapytać co mogę zastosować żeby te mszyce wytępić. Mam jeszcze z owadożernych kapturnicę, ale ona nie jest "zainfekowana" (oglądałam ją bardzo dokładnie, pomagając sobie szkłem powiększającym). Jeśli mój post umieściłam w złym miejscu, to bardzo przepraszam, i proszę o przeniesienie do właściwego działu. Pozdrawiam
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie, choroby
Tutaj masz wątek poświęcony zwalczaniu mszyc:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... lit=mszyce
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... lit=mszyce
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam. Niestety nie zdążyłam zaopatrzyć mojej rośliny.
Otóż poszłam do sklepu, a w międzyczasie przyszła znajoma i postanowiła pomóc mojej roślince, traktując ją środkiem na .... komary i kleszcze (środek nazywa się "moskitex"). Dowiedziałam się jak zobaczyłam że na niej pojawiły się brązowe kropki i roślinka zaczyna więdnąć. Wzięłam ją pod wodę, ale chyba to nic nie dało, bo pędy które wyrastały oraz pączek kwiat sczerniały. I chciałam się zapytać, czy ona podniesie się jeszcze, czy raczej już nic z niej nie będzie
.
![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
Może się z tego wyliże. Przesadź ją do nowego podłoża i dużo
nie zapominaj też o podlewaniu, szczególnie teraz kiedy jest tak gorąco.
Czy pozwoliłaś jej kwitnąć? Ajj, nie dobrze
kwitnienie bardzo osłabia muchołówki, niektóre okazy w gorszej kondycji mogą nawet zmarnieć. Powinnaś uciąć pęd kwiatowy.
![;:3](./images/smiles/slonko2.gif)
Czy pozwoliłaś jej kwitnąć? Ajj, nie dobrze
![nie ! ;:185](./images/smiles/no.gif)
![Obrazek](http://orig07.deviantart.net/b024/f/2013/343/4/3/terrariums_by_pinkpprince-d6xcxfp.gif)
Nie, nie zakwitła. Pęd dopiero wyrastał, miał około 1 centymetra a pączuś był mniej więcej wielkości główki od szpilki. Ma cały czas wodę w podstawce, i ziemia też jest wilgotna, tak więc wydaje mi się że raczej jeśli chodzi o suchość czy nadmiar to nie ma takiej opcji, tym bardziej że pięknie i szybko mi rosła i wypuszczała nowe liście z "pyszczkami". A co powinnam zrobić z tymi listkami które są, ale mają lekko zbrązowiałe końcówki i "pyszczki" (generalnie z tego co obserwuję to powoli też usychają)? Czy powinnam wszystkie je obciąć i zostawić jedynie sam korzeń, czy też obcinać systematycznie w miarę usychania? Czy może pozostawić żeby całkiem uschły i dopiero odciąć?
Poczekaj aż całkiem uschną i wtedy utnij.
![Obrazek](http://orig07.deviantart.net/b024/f/2013/343/4/3/terrariums_by_pinkpprince-d6xcxfp.gif)
Poczekam aż uschną, ale z tego co obserwuję, to one raczej gniją (?), w sensie że robią się czarne. Ale zauważyłam że moja "bidunia" wypuszcza dwa
listki.
![brawo ! ;:138](./images/smiles/clap.gif)
Re: Muchołówka traci liście
Witam
Ostatnio kupiłam muchołówkę, niestety dziś zauważyłam ze liść z całą ,,paszą,, zrobił się czarny i widać na nim biały nalot. Pierwszy raz mam tą roślinę i nie bardzo wiem co się dzieje stoi w oknie południowym a gleba jest wilgotna nie wiem co powinnam z nia teraz zrobić .
Ostatnio kupiłam muchołówkę, niestety dziś zauważyłam ze liść z całą ,,paszą,, zrobił się czarny i widać na nim biały nalot. Pierwszy raz mam tą roślinę i nie bardzo wiem co się dzieje stoi w oknie południowym a gleba jest wilgotna nie wiem co powinnam z nia teraz zrobić .
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przeniosłem Twój post do właściwszego wątku, polecam jego lekturę, znajdziesz w nim wszystkie podstawowe informacje na temat uprawy i najczęstszych związanych z nią problemów. ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
eahwolil- to normalne że stare liście gniją po jakimś czasie, gorzej jakby czerniały młode jeszcze nierozwinięte. Poza tym, muchołówka wchodzi teraz w okres zimowego spoczynku, przez co będzie wyglądać marnie, ale na wiosnę odżyje. Musisz umieścić ją w chłodnym (5- 10*C) i jasnym pomieszczeniu, a także ograniczyć podlewanie tak aby torf był tylko lekko wilgotny.
Re: Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie, problemy
Witam, roślina potrzebuje drenażu?
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie
Czy mogę pokusić się jutro wreszcie o rozsadzenie mojej muchołówki? Myślę o tym już od bardzo dawna, roślina wypuszcza odrosty korzeniowe i właściwie już przerosła doniczkę. :/
Co myślicie?
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
Co myślicie?
Jeszcze raz odświeżę, czy muchołówki potrzebują drenażu? ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)