Moja działeczka ROD zielony domek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja działeczka ROD zielony domek

Post »

Alu, zarówno jeżówki i sasanki rozsiewam wprost do gruntu w sąsiedztwie roślin matecznych, dzięki czemu wiosną wiem, jakie siałam. ;:108
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie kochani :wit
Dziś pojechałam na zakupy, a ze centrum ogrodnicze jest obok gdzie sklep z wędlinami to nie było mocnych żebym tam nie weszła miałam tylko pooglądać. to co na zewnątrz to pooglądałam a potem mój małżonek powiedział mi czy jeszcze nie idę do środka bo mamy trochu czasu więc poszłam. Zaraz od drzwi zobaczyłam tulipany i krokusy, a że tulipany mam zamówione i czekam na dostawę to poszłam na krokusy i od razu zapakowałam
żółte,
białe w paski,
niebieskie,
białe,
tricolor,
Whitewell purple,
Creaum beauty.
Obok była półka z irysami żyłkowatymi no i kupiłam po 10 sztuk z każdego
George,
J.S. Dijt,
Danfordiae,
Harmony.
no i skusiłam się tez na zawilce były śliczne.
Lord lieutenant - pełny
Mount everest - pełny
Admiral - pełny
Po przyjściu do domu okazało się że przyszła paczka na która czekałam z tulipanami i lilią drzewiastą.

Obrazek

Z tulipanów przyszło mi Yellow,Canasta,Candy corner, Carnaval de nice, Flaming flag, Hemisphere, Miranda, Negrita, Blue, Orange, Shirley Mascotte - strzępiasty, Suncatcher, Angelique.

Z szafirków Siberian Tiger, Armeński,
Z lili drzewiastych Miss feya, Robert Swanson, Altari, Beijing Moon, lavon, On Stage, Oronia, Pretty Women, Puple Prince, Red Morning.
Lilia tygrysia hite Tiger, Lilia złotogłów Żółta Yellow, Lilia Tiger Babies, lilia azjatycka Linda i pełna Trgrinum.

To tyle z moich zakupów zobaczymy na wiosnę co z tego wyjdzie i jakie to będzie. Jutro i w niedziele ma byc pogoda oby sie sprawdziła prognoza bo chciałabym to posadzić i niech rośnie.

Witaj Iwonko dziękuje za miłe słowa. Drewno przygotowane na strychu sie suszy ognisko zrobione teraz tylko dokończyć miejsce gdzie ma stanąć ten komplecik i będzie super.
Witaj Lucynko dziękuję za rady oplewię i posieję niech rośnie.

Obrazek

Obrazek

To już po wykopani jednego drzewa skróceniu brzozy i śliwy.

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich życzę słoneczka i udanego weekendu

Obrazek
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit Zimno się dziś zrobiło, ale skorzystałam z pięknego weekendu i w altanie mam zrobione no może nie całkiem bo zostało szlifowanie i malowanie nowe kontakty i lampa oraz powieszenie półek jednej nad komodę i jednej jeszcze do kuchni i dokończenie kafelek na podłogę. Ale cieszy mnie to już bo widać efekty i zrobiło się przyjemniej. Pamiętam jak dwa lata temu miałam jeden kontakt i to na kablach aluminiowych strach było go używać, a teraz to zastanawiam się nad kupnem grzejnika do altany by mieć cieplutko jak przyjdę z ogrodu.

to zdjęcia z przed remontu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a to zdjęcia już po

Obrazek

Obrazek

Obrazek

było sporo pracy. W tym roku czekam na babie lato i pogodę chciałabym wymalować jeszcze dach bo w zeszłym roku zrobiłam to tylko raz Na ogrodzie tez muszę już zacząć pracę, ale myślę że pójdzie to raz dwa.

To jesień w moim ogrodzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam życzę miłego dnia :)
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Wyrzucenie tego niebieskiego zrobiło dobrze dla wnętrza. Przytulniej. Masz bardzo ciekawy kominek, zwraca uwagę.

A kociołek ...ślinka cieknie. Szczeg?lnie w takie zimno ciepłe jedzonko kusi.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Fajnie, ze ten niebieski zniknął.
Dużo lepiej, ładniej już po. ;:108
Ach kociołek chyba był najlepszy :wink:
Piękne kwitnienia, marcinki, jeżówki, no super. ;:333
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
Pogoda zrobiła się jesienna liście opadają i już wczoraj trzeba było rozpocząć grabienie, ale nie na dużo się to zdało bo wieje i liście lecą, a lecą. Już coraz to zimniej się robi. Dobrze, że zdążyłam z altaną i dachem. To było malowanie :wink: jeden pracuje reszta siedziała i patrzyła oraz podziwiała.

Obrazek

U mnie już na ogrodzie jesień. Warzywnik mam przekopany, nawożony i przykryty agro w razie czego jakby trawa miała ochotę rosnąć. Wzdłuż chodnika po jednej stronie gdzie są róże będą przed nimi na początku pierwiosnki, krokusy, żonkile, narcyz, hiacynty potem tulipany i lilie tak będą kwitnąc od wiosny do zimy. Po drugiej stronie chodnika będą kwiaty tez narcyze, szafirki krokusy i niskie jednoroczne i trochu bylin wieloletnich chcę też posadzić między nimi mieczyki. Zrobiłam sobie z boku altany ogródek wiosenny bo zaczyna mi brakować miejsca więc trzeba robić nowe grządki. Posadziłam krokusy, pierwiosnki, iryski te niskie i tulipany jak przekwitną to zaczną później kwitnąć mi serduszka i hortensja biała różowa i niebieska. Częściowo mam już przygotowaną działkę do zimy zostało mi tylko posprzątać koło kompostownika, oplewić przed zimą wzdłuż płotu i jedna stronę chodnika. Zastanawiam się też czy nie będę jeszcze kosiła to znaczy jak pogoda pozwoli to jeszcze tak koło połowy października.
Kochani ostatnio walczę z kretem bo szanowny pan co ja zasypie dziurę zaraz zrobi mi następną w tym samym miejscu jakiś strasznie upierdliwy. Kupiłam karbit na krety, ale chyba na razie go nie będę używała bo po ostatnim eksperymencie jest cisza. Miałam węża z wodą bo prawie myłam narzędzia i wpadłam na pomysł zalać mu norkę. Lałam tam wodę dość chwilę potem zasypałam i już dwa dni jak szanowny pan się nie pokazał może miał za mokro i sobie poszedł do sąsiadki hahaha :).
Kupiłam też lepy na drzewka nie wiem czy to faktycznie się stosuje, ale wyczytałam, że własnie teraz powinno sie owijać drzewka by wyłapać szkodniki, które chcą dostać się do korony drzew jeśli pogoda pozwoli to jutro pojadę na działkę pozakładać te lepy potem poczekamy zobaczymy.

To moja jesień na ogrodzie w którym robi się pusto choć przybywa kolorów żółci i czerwieni.
To ostatnia kwitnąca lilia w tym roku, a za nią mój kochany wnusiu patrzy co ta babcia tak lata i robi zdjęcia :)

Obrazek

Jeżówka Flamingo
Obrazek

To kwitnąca Aphrodite
Obrazek

To nieznajoma
Obrazek

Hot papaya
Obrazek

To reszta mojego kwiecia:)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To jeszcze Supreme cantaloupe
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Azalie też pięknie zmieniają kolory
Obrazek

Oraz Aronia. Sporo oberwałam i jeszcze drugie tyle na krzakach soki dżemy zrobione na razie nie wiem co jeszcze można zrobić brak pomysłu

Obrazek

Zakwitła mi też trawa co posadziłam w tym roku jest piękna, Piórkówka japońska Magic Pennisetum Zastanawiam się czy ja ścinać i jak zabezpieczyć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Maju Dziękuję ;:196 jak drapaliśmy tę farbę to pomagałam mojemu ja nie mogłam już patrzeć na ten kolor. Wolę obecne choć to gładź to lepiej wygląda :)
Aniu Dziękuję ;:196 ten kolor od początku mnie drażnił cieszę się że go już nie ma.

Obrazek

Życzę wszystkim udanego ciepłego tygodnia i przyjemnej pracy ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

Zakupy udane, odwdzięczą się w przyszłym sezonie. ;:63
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Przyszłam za tą trawą... faktycznie podobne.
Ale ja nie wiem co to za trawa.Sama jestem ciekawa jak ona się nazywa .
Piękne kolorki aksamitek.Takie inne.
Floksy i rudbekie wciąż ładnie kwitną. ;:215
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Jestem zaskoczona że masz jeszcze tyle aronii. U mnie już dawno pustka na krzaku - sporo zerwaliśmy a ptaki też zżarły.

Przepiękne kwiaty. Trawa urocza, oby ładnie rosła. Bardzo mi się trawki podobają i też zaczęlam sadzić. Teraz na jesień zrobiły się takie puchate kwiaty na niej i co przechodzę to muszę je pogłaskać, takie są miłe jak jakieś puchate zwierzątko :;230

Jak wnusio rośnie! <3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Alu, myślałam, że jestem szalona, szarżując z zakupami cebul kwiatowych. :lol: Już nie myślę. ;:185
Widzę bowiem, że Ty zaszalałaś jeszcze bardziej, więc siebie rozgrzeszyłam. ;:306 Piękne zakupy poczyniłaś. ;:215 Oj, będzie się działo! :tan
A Twoja działka ciągle jeszcze kwitnie jak latem. ;:333 Przepięknie! ;:433 ;:433
No i domek zarówno wewnątrz i zewnątrz odnowiony! ;:138
Zaś kociołka zazdraszczam, jeszcze się takiego dobra nie dorobiłam. :oops:
Wnusio oczkami za babunią wodzi i ślicznie zza lilii wygląda. ;:303
Słoneczka Ci życzę i cieplejszych dni. ;:3 ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie kochani :wit Zimno zimniej i dziś najzimniej u mnie na termometrze na czwartym piętrze zero stopni auta do skrobania się nadają mrozi oj biedne te moje kwiaty ;:145

Obrazek

mam nadzieję, że te zimno nie długo potrwa i jeszcze będzie ciepło. Na działce czeka mnie jeszcze trochu roboty.
Choć większość mam zrobione została mi jedna grządka kwiatowa do plewienia i kilka sztuk tulipanów jeszcze do posadzenia, ale tylko kilka sztuk bo reszta już w ziemi. Warzywniak też zrobiony na całe szczęście. Cos mi się wydaje że zima w tym roku przyjdzie szybko.

Aniu kwitły ładnie dziękuje, ale teraz ciekawe co zastanę na działce przypuszczam, że nadają się do obcięcia.
Maju nie mam co robić już z aronii niech skorzystają ptaszki.
Lucynko zaszalałam bo wszystkie mi się podobały nie mogłam sie zdecydować, ale potem problem gdzie to posadzić ;:306

Pozdrawiam życzę miłego tygodnia ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hejka :wit Babie lato u mnie. Super pogoda sprawiła, że na działce sąsiadka dziś w stroju paradowała czekałam kiedy basen rozłoży ;:306 , a tak na poważnie to prace idą do przodu dach wymalowany, działka oplewiona, tulipany hiacynty, zawilce, szafirki, lilie posadzone, mieczyki super się wysuszyły na słoneczku no i palec przybity boli jak diabli bo chciałam wypróbować łapkę na myszy,a zamiast myszy złapał się mój palec oby tylko paznokieć nie schodził. Jaki człowiek stary i głupi, ale chciałam zobaczyć jak to się zakłada nigdy z tym nie miałam kontaktu nie było mi to potrzebne. Kupiłam łapkę bo koło kompostownika widziałam mysz już drugi dzień tam była, a mam tam drewno poukładane jeszcze od byłego właściciela i boje się żeby mi się tam myszy nie zalęgły. Jutro do południa wyjazd na działkę w planie mam koszenie bo nie wiem czy dam radę plewić z powodu palucha. Na działce robi się pusto coraz mniej kwiatów kwitnie tylko moje róże trzymają się dzielnie i kwitną
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Borówka dalej na krzaku i w dodatku smaczna jest co podjadać

Obrazek

Dziś dzień spędzony z rodzinką przy ognisku zajadalismy się kiełbaską i pieczonymi ziemniaczkami mniam.

Obrazek

Jutro znów poniedziałek więc koniec dobrego szkoda ;:145
Na ten nowy tydzień życzę słoneczka i przyjemniej pracy.
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alicja ale Ci się trafiło z palcem ;:oj A myszka dalej sobie lata ;:224
U Ciebie jeszcze ładnie kwitną wszelakie rośliny.U mnie po daliach, jak zajechałam ostatnio to zastałam smutny widok.Pelargonie aż czarne.Nieźle mróz je potraktował.
Pieczone kiełbaski na ognisku musiały być pycha. Dobrze, że mamy swoje działki :D

Pozdrawiam :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”