Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2
javelin, byłam dziś w sklepie ogrodniczym i ogladałam te doniczki. Ażurowa osłonka bardzo szczelnie przylega do właściwej doniczki. Nie miałam czasu, żeby zdejmować i popatrzeć na odległość dna od dna, ale nie będziesz widzieć nadmiaru wody, a korzenie będą się dusić. Lepsza jest zwykła podstawka.
Żeby być pewnym, że roślina się nie przewróci można między liśćmi wbić w ziemię bambus (nawet sprzedają takie w zielonych osłonkach) i obwiązać do czasu rozbudowania systemu korzeniowego. I najbezpieczniejsze dla sansewierii są pojemniki z szerokim spodem, raczej szersze niż wyższe.
To, że dasz dużo keramzytu na dno spowoduje wypłukiwanie gleby między kulki , a także korzenie będą się tam wbijać zamiast zaprzeć się na bokach donicy i produkować nowe liście.
Żeby być pewnym, że roślina się nie przewróci można między liśćmi wbić w ziemię bambus (nawet sprzedają takie w zielonych osłonkach) i obwiązać do czasu rozbudowania systemu korzeniowego. I najbezpieczniejsze dla sansewierii są pojemniki z szerokim spodem, raczej szersze niż wyższe.
To, że dasz dużo keramzytu na dno spowoduje wypłukiwanie gleby między kulki , a także korzenie będą się tam wbijać zamiast zaprzeć się na bokach donicy i produkować nowe liście.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Celna uwaga z tą doniczką Emilia. W takiej sytuacji tym bardziej taka doniczka odpada. W handlu dostaniesz estetyczne i stabilne doniczki ceramiczne z odpływem. Taką kup.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ja chciałem do pokoju donicę, którą mogę postawić na drewnianą podłogę, ta mi też kolorystycznie pasowała. A do tych tradycyjnych z podstawką to chyba trzeba jeszcze dać pod spód jakiś kwietnik, albo osłonkę, tak przynajmniej słyszałem. Spróbuję znaleźć coś bardziej płaskiego
A powiedzcie jeszcze, czy te wszystkie sansewierie idą zawsze w górę ? Czy są jakieś odmiany na parapet, co idą w bok ?
A powiedzcie jeszcze, czy te wszystkie sansewierie idą zawsze w górę ? Czy są jakieś odmiany na parapet, co idą w bok ?
Dużo jest takich, np. Sansevieria kirkii v.pulchra, u mnie zupełnie na boki. Cóż za marnotrawstwo miejsca .
Zainteresuj się grupą Hahnii, na parapet idealne.
Zainteresuj się grupą Hahnii, na parapet idealne.
-
javelin, przecież do ceramicznej donicy możesz dobrać plastikową podstawkę pasującą kolorem. Przesadzałam u syna ogromną dracenę do terakotowej donicy i kupiłam podstawkę w kolorze matowej tarakoty, bo roślina stanęła na półpiętrze na podłodze z jakiegoś egzotycznego drewna. Estetycznie to wygląda i podłoga bezpieczna.
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja s.hahni (podobno) została przesadzona i rośnie sobie na poł-zach. oknie. Czego się mogę po niej spodziewać? Dużo w górę urośnie czy mocno na boki? I jak szybko one rosną? Oddzielając ją w pracy od innych rosły w ziemi ogrodowej bardzo bardzi dużo takich małych sadzonek w małej doniczce, a ziemia to jak bagno była....
- dalisbea
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
To raczej mała odmiana , szybciej na boki się rozrośnie niż vv górę u mnie z dwóch roślin w ciągu 1,5 roku mam około 10-12 sztuk
-
piekara114, jeśli mogę, to poradziłabym wycięcie tych żółtych i suchych liści. Może dałoby się wyłamać, ale raczej ostrożnie wyciąć nożykiem papeciarskim. Roślina wysila się na ratowanie tych pożółkłych liści, a z nich już nic nie będzie
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
- norbert76
Emilia, możesz rozwinąć jak roślina może ratować żółte liście?
Wg mojej wiedzy u sukulentów nie powinno odcinać się liści dopóki nie uschną (dotyczy to najstarszych). Oczywiście jeśli nie są zarażone np. grzybem. Chodzi oto, że z tych żółknących liści, roślina pobiera składniki odżywcze. Zbliżony nieco proces masz w naturze, kiedy na jesieni liście zmieniają kolor z zielonego na żółty i czerwony. Wtedy składniki odżywcze ściągane z liści do korzeni.
Wg mojej wiedzy u sukulentów nie powinno odcinać się liści dopóki nie uschną (dotyczy to najstarszych). Oczywiście jeśli nie są zarażone np. grzybem. Chodzi oto, że z tych żółknących liści, roślina pobiera składniki odżywcze. Zbliżony nieco proces masz w naturze, kiedy na jesieni liście zmieniają kolor z zielonego na żółty i czerwony. Wtedy składniki odżywcze ściągane z liści do korzeni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- piekara114
- 200p
Emilia - to zdj. z momentu przyniesienia sadzonki z pracy i czekała w szklance aż lekko podeschnie (no w błotku sobie rosła), zżółkiniete listki przy przesadzaniu usunięte. Teraz już jest w docelowej doniczce w ziemi wymieszanej z rozluźniaczem (kurcze nie pamiętam co kupiłam, białe i lekkie jak styropian)...
- norbert76
Białe kulki to agroperlit.
Posadź do całkowicie suchego podłoża, nie podlewaj po tym przez jakieś dwa tygodnie.
Posadź do całkowicie suchego podłoża, nie podlewaj po tym przez jakieś dwa tygodnie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- piekara114
- 200p
Rośnie już ze 2 tyg. w docelowej doniczce i ładnie do góry się podciągnęła
takie cuda przyniosłem wczoraj z Lidla, po 10 zł za szt czy to będzie odmiana gwinejska ? inne były jakieś karłowate.
to z lewej ma nawet 2 kwiatki w ziemi, myślicie, że mogę go rozsadzić i zrobić z tego w sumie 3 sansevierie ? donica 11.5 cm, ale kupię pewnie kilka cm większe. czy one rzeczywiście tak dobrze oczyszczają powietrze, jak to wszędzie piszą ?
Pisz poprawnie po polsku/mod.
to z lewej ma nawet 2 kwiatki w ziemi, myślicie, że mogę go rozsadzić i zrobić z tego w sumie 3 sansevierie ? donica 11.5 cm, ale kupię pewnie kilka cm większe. czy one rzeczywiście tak dobrze oczyszczają powietrze, jak to wszędzie piszą ?
Pisz poprawnie po polsku/mod.