Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2

Post »

javelin, byłam dziś w sklepie ogrodniczym i ogladałam te doniczki. Ażurowa osłonka bardzo szczelnie przylega do właściwej doniczki. Nie miałam czasu, żeby zdejmować i popatrzeć na odległość dna od dna, ale nie będziesz widzieć nadmiaru wody, a korzenie będą się dusić. Lepsza jest zwykła podstawka.
Żeby być pewnym, że roślina się nie przewróci można między liśćmi wbić w ziemię bambus (nawet sprzedają takie w zielonych osłonkach) i obwiązać do czasu rozbudowania systemu korzeniowego. I najbezpieczniejsze dla sansewierii są pojemniki z szerokim spodem, raczej szersze niż wyższe.
To, że dasz dużo keramzytu na dno spowoduje wypłukiwanie gleby między kulki , a także korzenie będą się tam wbijać zamiast zaprzeć się na bokach donicy i produkować nowe liście.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Celna uwaga z tą doniczką Emilia. W takiej sytuacji tym bardziej taka doniczka odpada. W handlu dostaniesz estetyczne i stabilne doniczki ceramiczne z odpływem. Taką kup.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
javelin
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 wrz 2018, o 16:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja chciałem do pokoju donicę, którą mogę postawić na drewnianą podłogę, ta mi też kolorystycznie pasowała. A do tych tradycyjnych z podstawką to chyba trzeba jeszcze dać pod spód jakiś kwietnik, albo osłonkę, tak przynajmniej słyszałem. Spróbuję znaleźć coś bardziej płaskiego :)

A powiedzcie jeszcze, czy te wszystkie sansewierie idą zawsze w górę ? Czy są jakieś odmiany na parapet, co idą w bok ? :)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Dużo jest takich, np. Sansevieria kirkii v.pulchra, u mnie zupełnie na boki. Cóż za marnotrawstwo miejsca :) .
Obrazek

Zainteresuj się grupą Hahnii, na parapet idealne.
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

javelin, przecież do ceramicznej donicy możesz dobrać plastikową podstawkę pasującą kolorem. Przesadzałam u syna ogromną dracenę do terakotowej donicy i kupiłam podstawkę w kolorze matowej tarakoty, bo roślina stanęła na półpiętrze na podłodze z jakiegoś egzotycznego drewna. Estetycznie to wygląda i podłoga bezpieczna.
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
piekara114
200p
200p
Od: 29 sty 2016, o 17:21

Post »

Moja s.hahni (podobno) została przesadzona i rośnie sobie na poł-zach. oknie. Czego się mogę po niej spodziewać? Dużo w górę urośnie czy mocno na boki? I jak szybko one rosną? Oddzielając ją w pracy od innych rosły w ziemi ogrodowej bardzo bardzi dużo takich małych sadzonek w małej doniczce, a ziemia to jak bagno była....
Obrazek
Awatar użytkownika
dalisbea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2016, o 22:52

Post »

To raczej mała odmiana , szybciej na boki się rozrośnie niż vv górę :D u mnie z dwóch roślin w ciągu 1,5 roku mam około 10-12 sztuk :)
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piekara114, jeśli mogę, to poradziłabym wycięcie tych żółtych i suchych liści. Może dałoby się wyłamać, ale raczej ostrożnie wyciąć nożykiem papeciarskim. Roślina wysila się na ratowanie tych pożółkłych liści, a z nich już nic nie będzie :(
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Emilia, możesz rozwinąć jak roślina może ratować żółte liście?
Wg mojej wiedzy u sukulentów nie powinno odcinać się liści dopóki nie uschną (dotyczy to najstarszych). Oczywiście jeśli nie są zarażone np. grzybem. Chodzi oto, że z tych żółknących liści, roślina pobiera składniki odżywcze. Zbliżony nieco proces masz w naturze, kiedy na jesieni liście zmieniają kolor z zielonego na żółty i czerwony. Wtedy składniki odżywcze ściągane z liści do korzeni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
piekara114
200p
200p

Post »

Emilia - to zdj. z momentu przyniesienia sadzonki z pracy i czekała w szklance aż lekko podeschnie (no w błotku sobie rosła), zżółkiniete listki przy przesadzaniu usunięte. Teraz już jest w docelowej doniczce w ziemi wymieszanej z rozluźniaczem (kurcze nie pamiętam co kupiłam, białe i lekkie jak styropian)...
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Białe kulki to agroperlit.
Posadź do całkowicie suchego podłoża, nie podlewaj po tym przez jakieś dwa tygodnie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
piekara114
200p
200p

Post »

Rośnie już ze 2 tyg. w docelowej doniczce i ładnie do góry się podciągnęła :D
javelin
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 wrz 2018, o 16:24

Post »

takie cuda przyniosłem wczoraj z Lidla, po 10 zł za szt :D czy to będzie odmiana gwinejska ? inne były jakieś karłowate.
to z lewej ma nawet 2 kwiatki w ziemi, myślicie, że mogę go rozsadzić i zrobić z tego w sumie 3 sansevierie ? donica 11.5 cm, ale kupię pewnie kilka cm większe. czy one rzeczywiście tak dobrze oczyszczają powietrze, jak to wszędzie piszą ?

Obrazek

Pisz poprawnie po polsku/mod.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”