Pomidory pod folią cz. 5
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 5
Zielona piętka to może być brak potasu albo cecha tej odmiany.
Pozdrawiam Krzysiek
U mnie to trochę za szybko urosły niektóre odmiany do foliaka Za dobrze chyba miały i dałem je teraz do chłodniejszego pomieszczenia niż miały...jak myślicie zaczną troszkę wolniej rosnąć? Posiałem razem kilka odmian ale tylko 4 tak szybko ruszyły .
Pozdrawiam-Bogusław
"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę.
Jak Pan może,Panie pomidorze?!" J. Brzechwa
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Spore masz te krzaczki. Jeszcze trochę i można je pod folią sadzić
Ja swoje do spiżarni na parapet wynosiłem. Tam mam ok 13-15 *C. Zatrzymują się ze wzrostem. Ale nie wiem czy to dobre dla pomidorów
Teraz sieję później i nie trzeba nigdzie ich wynosić.
Ja swoje do spiżarni na parapet wynosiłem. Tam mam ok 13-15 *C. Zatrzymują się ze wzrostem. Ale nie wiem czy to dobre dla pomidorów
Teraz sieję później i nie trzeba nigdzie ich wynosić.
Pozdrawiam Krzysiek
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Większość pomyślała że jak w ubiegłym roku od razu szybko zamiast wiosny zrobiło się prawie lato i wszystko rosło jak na przysłowiowych drożdżach w tym będzie podobnie,więc może tak wysiewać jeszcze wcześniej.Nic bardziej mylnego i nic nie powtarza się dwa razy.Także termin jaki przyjąłem czyli 24 luty jest względnie dobry.Piszę względnie bo od czasu pikowania,czyli osiem dni temu i przenosinach do mnożarki pomidory trafiły na niezbyt dobre warunki.Noc w noc przymrozki,ale jakoś sobie radzą z pomocą pieca.Przyzwyczaiły się do huśtawki pogodowej na zewnątrz.Po niedzieli kolejny zjazd temperatury w dół,kilka dni i poprawa.Zapewne to ślimaczenie jeszcze trochę potrwa.
Marna góra mnie nie martwi,póki co rośliny rozbudowują korzenie które zaczynają przerastać spodem opasek.Gdy już wytworzą spory oplot a nie potrwa to długo,część nadziemna urośnie bardzo szybko.
Przykładowa odmiana - Kievlianka.
Termin wysiewu pomidorów z przeznaczeniem pod drugi tunel w tym roku przesunąłem jeszcze bardziej niż w zeszłym sezonie i wysiew będzie we wtorek 26 marca a to dlatego że rok temu pomimo różnicy między jedynką a dwójką i tak w pewnym momencie pełnia owocowania w obydwóch wypadła jednocześnie.
Marna góra mnie nie martwi,póki co rośliny rozbudowują korzenie które zaczynają przerastać spodem opasek.Gdy już wytworzą spory oplot a nie potrwa to długo,część nadziemna urośnie bardzo szybko.
Przykładowa odmiana - Kievlianka.
Termin wysiewu pomidorów z przeznaczeniem pod drugi tunel w tym roku przesunąłem jeszcze bardziej niż w zeszłym sezonie i wysiew będzie we wtorek 26 marca a to dlatego że rok temu pomimo różnicy między jedynką a dwójką i tak w pewnym momencie pełnia owocowania w obydwóch wypadła jednocześnie.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niezmiennie od siewu poprzez pikowanie do sadzenia to 6 tygodni na parapetach. Potem tylko kłopot, wydatki albo bieganie.
Tak wychodzi amatorom.
Tak wychodzi amatorom.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Popieram w 100%. Lepiej nawet kilka dni później zasiać niż się męczyć z nimi . Swoje do gruntu wysiewam ok 5 - 6 kwietnia
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Wystarczy że po rozłożeniu liścieni,albo pikowaniu siewki trafią na wyższe temperatury na zewnątrz i jako żywe stworzonka zaczynają rosnąć jak szalone i wtedy bez zaplecza (szklarenki) jest spory kłopot.Wystarczy te terminy wypośrodkować i jeśli nawet na wczesnym etapie sadzonki będą nawet spóźnione,gdy przyjdą odpowiednie temperatury pomidory nadrobią stracony czas z nawiązką.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
Olga, a kiedy siałaś swoje pomidorki?
Moje wyglądają podobnie, siałam 8 marca, tydzień później niż w ubiegłym roku. Zobaczymy kiedy będą pierwsze czerwone, pewnie podobnie.
Pogoda jest słoneczna i rosną jak na drożdżach, a mi trochę brak weny do opieki nad nimi.
Moje wyglądają podobnie, siałam 8 marca, tydzień później niż w ubiegłym roku. Zobaczymy kiedy będą pierwsze czerwone, pewnie podobnie.
Pogoda jest słoneczna i rosną jak na drożdżach, a mi trochę brak weny do opieki nad nimi.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to Twoje rosną jak na drożdżach bo ja swoje wysiałam 24 lutego . Wczoraj poprzesadzałam a od soboty "biegam" z nimi do tunelu i na noc do domuela151 pisze:Olga, a kiedy siałaś swoje pomidorki?
Moje na parapecie i 15 szt w foliaku ,oby jak najszybciej prawdziwa wiosna ,bo coś za szybko rosną i przy wysadzaniu większość może mieć kwiaty. To chyba normalne bo te wcześniejsze odmiany bardzo szybko rosną,mam 70 odmian siane w różnych terminach,ale nawet 2 tygodni nie robi różnicy bo wszystkie się równają oprócz od tych najwczśniejszych .
Pozdrawiam-Bogusław
Bo w domu mają cały czas ciepło, nawet się trochę od słońca przypaliły.chudziak pisze:No to Twoje rosną jak na drożdżach bo ja swoje wysiałam 24 lutego . Wczoraj poprzesadzałam a od soboty "biegam" z nimi do tunelu i na noc do domuela151 pisze:Olga, a kiedy siałaś swoje pomidorki?
Niektóre wzeszły b późno I są takie.
A inne wzeszły piorunem
Chyba muszę już pikować.
Nie ma to jak parapetowa mnożarka.
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
U mnie jest chroniczny brak słońca z kolei i moja parapetowa mnożarka to raczej parapetowa nędza
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2