Borówka amerykańska - 10 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 10 cz.

Post »

kaLo może to być Brigitta Blue. Moja Brigitta okazała się Earliblue. W zeszłym roku kupiłem trzy Earliblue i ta moja Brigitta ma owoce identyczne w wyglądzie i smaku. Do tego owocuje jako pierwsza więc na pewno nie jest to Brigitta a Earliblue jest jedną z najwcześniej owocujących odmian więc wszystko się zgadza.
Już widzę ze Elizbeth która tez kupiłem w zeszłym sezonie to nie jest Elizabeth bo ma mocno spłaszczone owoce a Elizabeth ma kuliste. Pomieszanie z poplątaniem.
Na dwa KazPliszka jeden jest tą odmianą a drugi na pewno nie. Tu akurat bardzo łatwo odróżnić bo KazPliszka jest odmianą wyróżniająca się wyraźnie wyglądem i smakiem owoców bo to mieszaniec z borówką niską.

tmf30 w obliczu tego co się wyprawia ze zgodnością odmian z etykietą- nie wiem. Mam 4 Toro. Dwa wyglądają na zwykłe Bluecropy a dwa są na pewno inne. Maja duże i bardzo duże spłaszczone owoce i krzew też się różni wyglądem od Bluecropa. W poprzednim sezonie ta odmiana dawała owoce które zaraz po wybarwieniu były kwaskowate ale za to dobrze trzymały się krzewu i nadawały się do przetrzymania i zbioru na raz. Po takim porządnym dojrzeniu pozostawały dosyć twarde i rewelacyjne w smaku. Na prawdę warto było czekać dłużej. Nie wiem jak smakuje Bluegold, nigdy tej odmiany nie kupowałem bo słyszałem że ma nie specjalne owoce ale to tez nie jest pewne czy osoba wystawiająca recenzję miała na pewno Bluegolda ;)
Przydały by się jakieś konkretne opisy odmian ze zdjęciami owoców i krzewów bo zdjęcia w internecie tak samo jak na etykietach to też często przypadkowe zdjęcia borówek. Mam etykietę od Chandlera i od Brigitty i to są te same zdjęcia tylko Brigitta jest odbita w poziomie(odbicie lustrzane) :)
tmf30
200p
200p
Od: 17 cze 2013, o 10:01

Post »

Tomala3D. Więc ja mam na pewno Bluegolda. I powiem ci że owoce są duże, dużo bardziej wyrównane niż Bluecrop, jest ich mnóstwo, równomiernie rozłożone na krzewie i bardzo dobre w smaku, ale muszą powisieć. To jedyny minus. Krzak niski, zagęszczone liście takie matowe.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki Tomala. Gdyby nie to, ze producenci zafundowali taki galimatias z odmianami to nie było by o czym rozmawiać i wątek by umarł a tak jest ciekawie i pouczająco . Niech żyją bałaganiarze ze szkółek roślin. :D
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05

Post »

kaLo pisze:Tomala a czy może to być Brigitta Blue bo coś takiego sobie przypominam.
Moim zdaniem za wcześnie dojrzewa na Brigittę Blue i u mnie krzewy wyglądają na bardziej wzniesione niż na tym zdjęciu co kilka postów wyżej zamieściłeś.
Awatar użytkownika
toolpusher
500p
500p
Od: 5 maja 2017, o 12:52

Post »

KaLo - wątek o borówce jest najdynamiczniejszym wątkiem w dziale owocowym. Nie wiem jak wypada na tle całego forum
Bea_znad_morza
200p
200p
Od: 10 gru 2014, o 12:46

Post »

Bo ciągle są te same problemy z borówkami, te same pytania padają i te same odpowiedzi ;:306

Ale w sumie to fajnie :D Jest z kim pogadać w gronie borówkowozakręconych :wit

Chciałabym, żeby wątki o brusznicy i żurawinie też tak ożyły. Tam się mało kto udziela a i w literaturze dostępnej w internecie jest mało informacji.

Rafik jak dawno temu dałeś ten oprysk z siarczanu magnezu?
Pozdrawiam
Beata
Tomala3d
500p
500p

Post »

Ja już jadłem Darrow więc nie wiem czy za wcześnie na Brigittę.

Porównanie kilku odmian z tym moim Toro:

Obrazek

A tutaj KazPliszka, moim zdaniem najbardziej podobna do jagody leśnej jeśli chodzi o smak chociaż jak nie jest dobrze dojrzała to ma taki dziwny do porównania aromat niespotykany u innych borówek:

Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odnalazłem swoja pierwszą czytankę, czyli książeczkę K. Pliszki "Borówka amerykańska" i tam mam zapisane - (Bluetta, Brygitta) ? To może Bluetta bardziej pasuje?
Są zapiski, że posiadam jeszcze odmianę Nelson, Chandler i Concord. Ponadto są jeszcze jakieś dwie bezimienne. Kojarzą mi się dwie nazwy Diuk i Herbert. Wszystkie jednak mają b. marne miejscówki i tyle, że żyją.
Awatar użytkownika
toolpusher
500p
500p
Od: 5 maja 2017, o 12:52

Post »

Super porównanie Tomala ;:63
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Tomala3d

Tomala zachodzi teraz pytanie czy tylko wyjątkowo w tym roku owocowanie darrowa się przesunęło na wcześniejszy termin. Czy pomylili w szkółce i darrow nie jest darrowem :D
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W ogrodnictwie też są mody a trudno przewidziec jaka odmiana będzie popularna za 2 czy za 3 lata. Co ma zrobić producent, który ma całe tunele odmiany X a po wizycie p. M. w jakimś ogrodzie wszyscy chcą mieć odmianę Y, która jest naj, naj naj...Przecież nie wywali czy nie sprzeda za pół ceny, tylko wydrukuje nowe zawieszki a ludzie i tak się nie zorientują.
Tomala3d
500p
500p

Post »

Waśnie tak był z Chandlerem w ciągu ostatnich lat. Stał się bardzo "modny" ze względu na wielkie owoce. Na 6 chandlerów mam jednego a reszta to Bluecropy a kupowane z różnych źródeł.

Co do Darrow to tej odmiany jestem pewien na 100% że moje Darrow'y to Doarrow'y :)
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

To może po prostu w tym sezonie są wcześniej. To i Brigitta Blue może być wcześniej w tym roku. Ogólnie w poprzednich latach owocuje dużo później zobaczymy w tym roku jak będzie.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”