Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III
Dokładnie miałem ten sam film wrzucić bociankrasna
NOWY 83 jak poszły tegoroczne szczepienia? Jeszcze mały offtopic udało mi się miniaturową różyczkę zaokulizować na dzikiej R. canina i w tej chwili kwitnie
NOWY 83 jak poszły tegoroczne szczepienia? Jeszcze mały offtopic udało mi się miniaturową różyczkę zaokulizować na dzikiej R. canina i w tej chwili kwitnie
- mathun
- 200p
- Od: 6 maja 2016, o 08:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chcesz coś udowodnić to proponuję umieścić kilka zdjęć swojego drzewa, z uwzględnieniem ran jakie posiada. Później pokażesz nam co z tym drzewem będziesz robił, a na koniec zobaczymy co z tego wyjdzie. Zdjęcia rób z jakimś konkretnym tłem, żebyśmy mogli później porównać czy na owych zdjęciach jest to samo drzewo. pozdrawiam i trzymam kciukiKorneliusz pisze:Radiestezja w Polsce jest zawodem jak każdy inny , wpisany na listę zawodów PL.
A to nie Ty pisałeś że i tak wszystko Ci przez zimę przemarza? chyba się pomyliłem, albo źle zrozumiałemKamilK02 pisze:jeszcze nie zdarzyło się mi się, żeby tarczka która się zrosła ruszyła przed zimą, zawsze ruszały ładnie na wiosnę przyszłego roku, jedynie te które się nie zrosły nie startowały.
Pozdrawiam serdecznie, Mateusz
"Kiedy w ogrodzie zwiędły już najpiękniejsze kwiaty
i chwasty wydają się urocze." Sokrates
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
KamilK02 , przy odwijaniu pasków wszystko wyglądało na zrośnięte czas pokaże , sczepiłem też w namiociku gruszę zrazem bo były tylko krótkopędy , wygląda na to że się przyjęły i pokazały się pąki śpiące nowe . Co do wyrastania pąków śpiących przed wiosną to myślę że powodów jest kilka ,
- za wczesne okulizowanie
- brak wody w czasie okulizacji i obfite opady/podlanie po okulizacji pobudza drzewko do intensywnego wzrostu
- zbyt mocne przycinanie podkładki w czasie okulizacji co też pobudza do wzrostu .
Planuję przesadzić drzewa 4 letnie Uleny na Ałyczy (wyrośnięte ) w sierpniu wyciąłem 80-90 % gałęzi a te co zostały zakwitły teraz .
- za wczesne okulizowanie
- brak wody w czasie okulizacji i obfite opady/podlanie po okulizacji pobudza drzewko do intensywnego wzrostu
- zbyt mocne przycinanie podkładki w czasie okulizacji co też pobudza do wzrostu .
Planuję przesadzić drzewa 4 letnie Uleny na Ałyczy (wyrośnięte ) w sierpniu wyciąłem 80-90 % gałęzi a te co zostały zakwitły teraz .
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Zafundowałeś im szok. W krajach tropikalnych gdzie nie wystepują pory roku umożliwiające spoczynek drzew , po owocowaniu , ręcznie lub chemicznie usuwane są wszystkie liście i w ten sposób są one zmuszane do ponownego kwitnienia i owocowania. Dotyczy to oczywiście drzew pochodzących z chłodniejszego klimatu bo te miejscowe to kwitną, mają zawiązki, zielone i dojrzałe owoce jednocześnie.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 wrz 2016, o 09:51
Drodzy Forumowicze, chciałbym prosić Was o poradę. Mianowicie mam jabłoń wieloodmianową, przeszczepiona na nieudanym Glosterze. Ale ostatnio z rany na pniu wycieka żółtizielony płyn (rzadki jak woda), a w środku rany jest gnijące drewno i strasznie śmierdzi. Nie da się tego oczyścić bo jest już głęboko
I chcę uratować te odmiany na tym zaszczepione i planuje podzielić to na dwa drzewka : na jednym odmiany letnie Julia i Oliwka czerwona, na drugim późne Wealthy, Topaz i Melfree. Wszystko na podkładce P14.
Teraz pytanie czy lepiej szczepić piętrowo czy poprowadzić na dwóch pniach jak to mają w ofercie niektóre szkółki (tzw. Duo)? Dodam że w późnych odmianach myślałem o zaczepieniu Topaz i Melfree jako duo a weathy później na melfree (jak urośnie). Chyba że próbować jako trio
I chcę uratować te odmiany na tym zaszczepione i planuje podzielić to na dwa drzewka : na jednym odmiany letnie Julia i Oliwka czerwona, na drugim późne Wealthy, Topaz i Melfree. Wszystko na podkładce P14.
Teraz pytanie czy lepiej szczepić piętrowo czy poprowadzić na dwóch pniach jak to mają w ofercie niektóre szkółki (tzw. Duo)? Dodam że w późnych odmianach myślałem o zaczepieniu Topaz i Melfree jako duo a weathy później na melfree (jak urośnie). Chyba że próbować jako trio
Pozdrawiam, Szymon
-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W "rok w ogrodzie" tydzień temu wspominali o drzewkach dwuodmianowych polecam obejrzeć.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
Pierwszy raz szczepiłem drzewo na małej wykopanej podkładce wstawiając do wilgotnego piasku. Chciałem żeby zaraz się szybciej zrósł więc dałem do ciepłego pokoju zamiast do chłodnego. I puścił po dłuższym czasie pąk na zrazie. Teraz moje pytanie. Oberwać go i dać roślinę do chłodnego pomieszczenia czy jest szansa żeby to urosło i przeżyło do wiosny?
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Są dwie możliwości. Można podchować oczko jakiś miesiąc i potem wstawić roślinę do widnego i chłodnego pomieszczenia. Druga możliwość od razu wstawić do chłodnego i jasnego pomieszczenia. W tym roku oczkowałam w domu na początku listopada morelę i śliwkę. Śliwka wybiła i rośnie w tunelu choć jest już chłodno. Pewnie ją wezmą do domu na podrośnięcie i dopiero potem wymuszę spoczynek w chłodnym pomieszczeniu. Liczyłam na spowolnienie wzrostu, a że nic z tego to niech urośnie więcej, żeby oczko miało jakiś zapas energii. Kasztany jadalne przeżywają z pobudzonymi oczkami, to inne owocowe też powinny, aczkolwiek do tej pory nie próbowałam.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 lis 2019, o 20:46
Szczepienie drzew
Dzień dobry, chcę poruszyć temat 1000 i jednej nocy, eksperymentowania przy szczepieniu. Kto z pasjonatów napisze, zrazy jakich drzewek owocowych można zaszczepić na drzewach nie owocowych potocznie znanych lub szczepil. Na przykład na brzozie, leszczynie, topoli, olszy?
-
Ja słyszałem o gruszkach na wierzbie ale tak się mówi o rzeczach niemożliwych do wykonania. Słyszałeś może coś o genach i o niezgodnościach genetycznych przeszczepów nawet w obrębie tego samego gatunku? Jeżeli nie, to masz nawet niezłe widoki na Nobla bo jak to mówią : przyjdzie taki co to nie wie, że się nie da i zrobi.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 lis 2019, o 20:46
... taki Miczurin samozwańczy (takie krzyzowanie jeża i dzdzowniczy). Z wierzbą to fakt, da się. Mój ś.p dziadek miał duże pojęcie w szczepieniu. Takie eksperymenty nic nie kosztują a pomyślałem właśnie o zaszczepieniu czegoś na orzechu włoskim. Według mojego dziadka pełnia miała pomagać w szczepieniu (coś tam z sokami było lepiej). Po kilku latach przypomniałem sobie o tym i śliwe zaszczepilem w pełni i wyszło.
-
Śliwa rośnie i owocuje na orzechu . No to moje gratulacje.
- mathun
- 200p
- Od: 6 maja 2016, o 08:09
Re: Szczepienie drzew
Z tych co wymieniłeś, to udało mi się w tym roku po raz pierwszy zaszczepić leszczynę na leszczynie (próbowałem kilka lat).triltps pisze:Dzień dobry, chcę poruszyć temat 1000 i jednej nocy, eksperymentowania przy szczepieniu. Kto z pasjonatów napisze, zrazy jakich drzewek owocowych można zaszczepić na drzewach nie owocowych potocznie znanych lub szczepil. Na przykład na brzozie, leszczynie, topoli, olszy?
Z innych ciekawych podkładek potocznie znanych (ale mimo wszystko owocowych) mogą być np:
jarząb pospolity pod aronię, pigwa pod gruszę, ałycza lub tarnina pod śliwę, czereśnia ptasia pod czereśnię.
Pozdrawiam serdecznie, Mateusz