MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.7
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.7
Mam zbudowany dla murarek domek 50x30cm.
Zbudowałem większy z myśla o przyszłości. W tej chwili mam przygotowane 600 rurek (w domku zmieści się jeszcze drugie tyle) które miałem sukcesywnie wkładać jak będą pojawiać się lokatorzy. Więc u mnie nie ma problemu z dołożeniem odpowiedniej ilości rurek pod ilość kokonów które mi podarujesz, każda ilość znajdzie odpowiednie mieszkanie.
Mam już zakupioną gorczyce i facelię do posiania z jednej strony na poplon a z drugiej strony właśnie dla pszczółek. Zresztą niedaleko mnie jest niewielki sad wiśniowy a na jednej granicy rośnie żywopłot z dzikiej róży, plus sporo nieużytków.
Zbudowałem większy z myśla o przyszłości. W tej chwili mam przygotowane 600 rurek (w domku zmieści się jeszcze drugie tyle) które miałem sukcesywnie wkładać jak będą pojawiać się lokatorzy. Więc u mnie nie ma problemu z dołożeniem odpowiedniej ilości rurek pod ilość kokonów które mi podarujesz, każda ilość znajdzie odpowiednie mieszkanie.
Mam już zakupioną gorczyce i facelię do posiania z jednej strony na poplon a z drugiej strony właśnie dla pszczółek. Zresztą niedaleko mnie jest niewielki sad wiśniowy a na jednej granicy rośnie żywopłot z dzikiej róży, plus sporo nieużytków.
Pozdrawiam Paweł
-
- 200p
- Od: 11 cze 2018, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dobra jest też lucerna.
-
O lucernie nie pomyślałem. Dziękuje za podpowiedź
Pozdrawiam Paweł
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja dla swoich murarek mam nasadzone wiosenne byliny. Sasanki są w sam raz na pierwsze danie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 1000p
- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
seedkris Sasanki mówisz? Dla samców? Roślina, która nie wytwarza nektaru? Masz tak długo kwitnące sasanki , że samice jeszcze się na pyłek załapią?
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Tak dla samców, by nie odlatywały zbyt daleko. Mam specyficzny ogród - sadek i bardzo zależy mi na utrzymaniu murarek blisko krzewów jagody kamczackiej, borówki niskiej i jabłoni.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 1000p
Nie wiem, ale jakoś sasanki do mnie nie przemawiają jako żarcie dla ogrodowej.
Jedną z najlepszych roślin kwitnących wczesną wiosną jest jasnota purpurowa. Jest oblatywana przez mnóstwo gatunków pszczół w tym porobnice i trzmiele. Kwitnie strasznie długo. Zimę mamy taką , że u mnie w tej chwili kwitnie w najlepsze - masakra. Warto nie traktować jej jako chwaścisko, tylko gdzieniegdzie pozwolić jej się wysiać i rosnąć.
Jedną z najlepszych roślin kwitnących wczesną wiosną jest jasnota purpurowa. Jest oblatywana przez mnóstwo gatunków pszczół w tym porobnice i trzmiele. Kwitnie strasznie długo. Zimę mamy taką , że u mnie w tej chwili kwitnie w najlepsze - masakra. Warto nie traktować jej jako chwaścisko, tylko gdzieniegdzie pozwolić jej się wysiać i rosnąć.
-
Poszukam tej jasnoty i wydziele dla niej jakiś kąt na działce.
Podpowiedzcie mi czy jak ustawie domek dla pszczółek to można go przestawić w inne miejsce.
Chodzi mi o to że na wiosnę ustawiłbym w pełnym słońcu a w lato przestawił w lekki cień żeby się nie przegrzały.
Podpowiedzcie mi czy jak ustawie domek dla pszczółek to można go przestawić w inne miejsce.
Chodzi mi o to że na wiosnę ustawiłbym w pełnym słońcu a w lato przestawił w lekki cień żeby się nie przegrzały.
Pozdrawiam Paweł
Larwa murarki po złożeniu przechodzi proces przepoczwarzania, w tym czasie nie wolno ruszać rurek aby nie zakłócić tego procesu. Jak już ustawisz, to przez lato tego nie ruszaj. Też tak rozważałem co z tym słońcem i po prostu przykryję domek w jakiś sposób białym starym prześcieradłem lub coś w tym stylu, aby zrobić cień. Ja dzisiaj pożyczyłem od kolegi wędkarza wodery i naciąłem kolejnych 200 szt. trzciny takiej grubszej od strony jeziora i nie muszę już czekać na mrozy. Teraz mam już 500 szt. i wystawie je dla pszczółek, które dostanę od użytkownika zagiel.
Polska język, trudna język. Ja nie znać tak dobrze.
-
- 1000p
Loko_Poko To są legendy. Dawno, dawno temu za siedmioma górami, za siedmioma rzekami jednemu panu doktorowi sikorka wywaliła trzcinki z chatki.Po sezonie pan doktor nie znalazł w nich kokonów. Wymyślił, więc teorię, że nie można ruszać gniazd. Heroldowie przy dźwięku trąb obwieścili to całemu ludowi tej krainy mlekiem i miodem płynącej.
Problem w tym , że pan doktor zdaje się nie zrobił z tym nic dalej. Pan doktor traktuje to co robi jako pracę , my jako pasję. Siły są nierówne . Ja przestawiałem kiedyś gniazda w lipcu z innym gatunkiem murarki,trzymałem je w domu na półce, bo mi się nie podobała ilość M. obscurus jaka kręciła się wokół gniazd. pasjon przestawiał w zeszłym roku. Miałem świetne kokony w tych gniazdach, pasjon jeżeli mu się zechce to pewnie też potwierdzi, że nic się z pszczołami nie dzieje jak się im przestawi gniazda latem.
Chcę sprawdzić w tym roku kolejny mit, tzn. że gniazd nie można przestawiać w trakcie lotu ogrodowych, bo się nie połapią i nie znajdą gniazd w nowej lokalizacji tylko będą wracać do starej. Zrobię mini chatę na powiedzmy 500 rurek i w trakcie lotów przestawię ją w nocy ze wschodniej strony budynku na zachodnią. Zobaczymy co będzie.
Problem w tym , że pan doktor zdaje się nie zrobił z tym nic dalej. Pan doktor traktuje to co robi jako pracę , my jako pasję. Siły są nierówne . Ja przestawiałem kiedyś gniazda w lipcu z innym gatunkiem murarki,trzymałem je w domu na półce, bo mi się nie podobała ilość M. obscurus jaka kręciła się wokół gniazd. pasjon przestawiał w zeszłym roku. Miałem świetne kokony w tych gniazdach, pasjon jeżeli mu się zechce to pewnie też potwierdzi, że nic się z pszczołami nie dzieje jak się im przestawi gniazda latem.
Chcę sprawdzić w tym roku kolejny mit, tzn. że gniazd nie można przestawiać w trakcie lotu ogrodowych, bo się nie połapią i nie znajdą gniazd w nowej lokalizacji tylko będą wracać do starej. Zrobię mini chatę na powiedzmy 500 rurek i w trakcie lotów przestawię ją w nocy ze wschodniej strony budynku na zachodnią. Zobaczymy co będzie.
Tak tylko wyczytałem, jak jest w rzeczywistości życie pokaże. Ja nie mam jeszcze żadnego doświadczenia, więc swoją wiedzę opieram o to co wyczytam.
Polska język, trudna język. Ja nie znać tak dobrze.
-
- 1000p
No to już wiesz , że część informacji to są pierdoły, a życie pokazało coś innego u nas nie raz.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Klik i wszystko w temacie
Ja również w trakcie sezonu zmuszony zostałem do przenosin i nic złego się nie stało , może gdyby walnąć pakietem o ziemię to może .....
Tutaj chciałbym przypomnieć film , który sporym nakładem swojego czasu zrobił kolega Leszek ....
https://www.youtube.com/watch?v=DkF8yaT1Sbc
Ja również w trakcie sezonu zmuszony zostałem do przenosin i nic złego się nie stało , może gdyby walnąć pakietem o ziemię to może .....
Tutaj chciałbym przypomnieć film , który sporym nakładem swojego czasu zrobił kolega Leszek ....
https://www.youtube.com/watch?v=DkF8yaT1Sbc