Zabezpieczanie drzewek owocowych na zimę
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Zima a młode drzewka owocowe
Ja maluję 1 raz na 2-3 lata fasadową farbą lateksową. Nic jej nie zmywa, jak drzewo rośnie to trochę popęka, ale kora dalej zachowuje jasną barwę. Tak sobie radzą Amerykanie, jak pisze autor książki o ogrodnictwie "Sekrety doświadczonego ogrodnika" Jerry Baker.
ania1590
-
- 100p
- Od: 1 maja 2016, o 12:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Za rok spróbuje Twój sposób. Drzewka na razie są małe to mi szybko poszło, 35 drzew owocowych niecałą godzinę
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Kiedyś wyczytałam w artykule o uprawie orzechów włoskich, że młodych drzewek z cienką korą nie maluje się wapnem, bo może ją uszkodzić. Proponowano tam, żeby malować białą farbą akrylową z dodatkiem Topsinu. W zeszłym roku tak zrobiłam na wszystkich moich drzewkach i jestem zadowolona. Farba z czasem się złuszczyła i odpadła. Najszybciej z tej strony pnia gdzie zacinał deszcz, ale znowu nie tak szybko. Raz malowane wytrzymały do wiosny. W tym roku zabieg powtórzyłam.
Wady: farba jest dosyć gęsta i się chlapie.
Wady: farba jest dosyć gęsta i się chlapie.
Pozdrawiam Lucyna
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Łyko w przemrożonych korzeniach jest brązowe? Pytam tylko dla potwierdzenia, gdyż psy sąsiadów podczas zabawy wyrwały zeszłoroczną okulizowaną siewkę gruszy kaukaskiej, ja tego nie zauważyłem i leżała kilka dni na mrozie z gołym korzeniem
- animus
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 mar 2015, o 14:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
zabezpieczenie drzewek owocowych workiem po kartoflach?
Witam,
czy mozna zabezpieczyc drzewka owocowe przed mrozem zuzytymi workami po kartoflach? Sa ona z tworzywa sztucznego o dobrej przepuszczalnosci powietrza koloru zielonego. Drzewka nie powinny sie zaparzyć.
Drzew mam 70x a worków mam ze 100x więc nie musialbym ponosic zadnych kosztów.
Prosze specjalistow o pomoc
Prosimy o poprawną pisownię na forum .(Regulamin § 3.2 pkt.a)
Następne, napisane niechlujnie będą usuwane z forum/Administr.
czy mozna zabezpieczyc drzewka owocowe przed mrozem zuzytymi workami po kartoflach? Sa ona z tworzywa sztucznego o dobrej przepuszczalnosci powietrza koloru zielonego. Drzewka nie powinny sie zaparzyć.
Drzew mam 70x a worków mam ze 100x więc nie musialbym ponosic zadnych kosztów.
Prosze specjalistow o pomoc
Prosimy o poprawną pisownię na forum .(Regulamin § 3.2 pkt.a)
Następne, napisane niechlujnie będą usuwane z forum/Administr.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Re: Zabezpieczanie drzewek owocowych na zimę
Łyko brązowe to łyko martwe, albo przemrożone albo martwe z innych powodów.
Takie worki można założyć, ale trzeba odpowiednio wcześnie zdjąć. Ważne, żeby okryć drzewka głównie na okres <-10 st.C.
Takie worki można założyć, ale trzeba odpowiednio wcześnie zdjąć. Ważne, żeby okryć drzewka głównie na okres <-10 st.C.
-
- 100p
- Od: 1 maja 2016, o 12:00
Byłem zobaczyć, jak tam mój tunel foliowy, w którym rosną winorośle. Krzewy są przykryte kopczykiem ziemi i jeszcze przed tygodniem ziemia była miękka, teraz już twardo w tunelu. Śniegu na nim było tylko trochę mimo dość dużych opadów. Lekko potrząsnąłem folię i wszystko spadło. Trzeba uważać, bo koledze śnieg zawalił konstrukcję tunelu
Co do malowania młodych orzechów farbą potwierdzam spostrzeżenia Kozuli. Praktycznie po jednym sezonie nie ma po niej śladu. Na orzechu pod pływem wibracji po jakimś czasie farba się łuszczy i odpada płatami. Na innych drzewkach owocowych lubi się trzymać, więc raczej nie polecam. Ale jeśli amerykanie twierdzą że nie szkodzi to czemu nie
Natomiast przestałem stosować agrowłókninę. Właśnie gdzieś czytałem że może być wręcz szkodliwa. U mnie jakoś jeden orzech nie przetrzymał poprzedniej łagodnej zimy.
Zresztą zobaczymy czy przeżyje posadzona na jesień czereśnia i jabłoń. Tylko pomalowane farbą. Resztę starszych drzewek pomalowałem wapnem.
Oczywiście kopczyki przy tych dwóch drzewkach są. Na szczęście u mnie jest też dużo śniegu, więc reszta drzewek chyba powinna przetrzymać te mrozy.
Natomiast przestałem stosować agrowłókninę. Właśnie gdzieś czytałem że może być wręcz szkodliwa. U mnie jakoś jeden orzech nie przetrzymał poprzedniej łagodnej zimy.
Zresztą zobaczymy czy przeżyje posadzona na jesień czereśnia i jabłoń. Tylko pomalowane farbą. Resztę starszych drzewek pomalowałem wapnem.
Oczywiście kopczyki przy tych dwóch drzewkach są. Na szczęście u mnie jest też dużo śniegu, więc reszta drzewek chyba powinna przetrzymać te mrozy.
- ERNRUD
Tylko zwróćmy uwagę na jedną rzecz. Są dwa podstawowe rodzaje uszkodzeń mrozowych drzew - zgorzele mrozowe oraz głębokie pęknięcia pnia. Bielenie chroni tylko przed tymi pierwszymi. Natomiast sam problem przemarzania całych drzew wiąże się z tym, czy temperatura spadnie do krytycznego minimum. Jeśli tak się tanie, to resztki wody pozostające w komórkach rozsadzają je po zwiększeniu objętości cząsteczek, a to czy kora będzie biała, czarna czy zielona niewiele pomoże.
No zobaczymy na wiosnę, bo u mnie ok. -25 stopni
Co ciekawe po poprzedniej całkiem łagodnej zimie zauważyłem dopiero w okresie letnim na jednej z młodych jabłonek pęknięcia pnia. A drzewko było wtedy cw zimie okrywane agrowłókniną (co prawda nie zimową ale było przynajmniej z dwie warstwy )
Co ciekawe po poprzedniej całkiem łagodnej zimie zauważyłem dopiero w okresie letnim na jednej z młodych jabłonek pęknięcia pnia. A drzewko było wtedy cw zimie okrywane agrowłókniną (co prawda nie zimową ale było przynajmniej z dwie warstwy )
Wysokie mrozy - ile dni przetrwa drzewko
Witam
Jak sobie radzą drzewka owocowe z wysokimi krótkotrwałymi mrozami - 22 stopni C?
Wystarczy jeden , dwa czy 3 dni i dochodzi do uszkodzenia ?
Jak sobie radzą drzewka owocowe z wysokimi krótkotrwałymi mrozami - 22 stopni C?
Wystarczy jeden , dwa czy 3 dni i dochodzi do uszkodzenia ?
- ERNRUD
Nie chodzi o liczbę dni, a o to jak nisko spadnie temperatura, a właściwie w jak szybkim tempie.
-22st. C nawet przy krótkotrwałym spadku temperatury są groźne dla brzoskwiń, moreli i orzechów włoskich.
-22st. C nawet przy krótkotrwałym spadku temperatury są groźne dla brzoskwiń, moreli i orzechów włoskich.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to zobaczymy wiosną bo mam tu siewki brzoskwiń, morele i orzecha włoskiego. Temperatura oczywiście była poniżej -22 i sam jestem ciekaw co z tego wyniknie. Do testu dołączyły też grusze japońskie i mirabelka z nancy.
Dzisiaj upał, -5! ;)
Dzisiaj upał, -5! ;)