Męczennica,Passiflora - cz.1 uprawa,pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Passiflora

Post »

No chyba właśnie tak zrobię, że wsadzę i zobaczę co będzie. Wolałbym jednak usłyszeć zdanie kogoś kto już próbował, mógłbym sobie oszczędzić roboty ;)
MirkaSotgiu
50p
50p
Od: 26 cze 2009, o 16:49

Post »

Farel pisze:Czy ktoś robił sadzonki z pędów po jesiennym cięciu? Jest szansa, że się coś ukorzeni, czy od razu na kompost je wywalić?

Hej, ja moje passiflory wyhodowalam wlasnie z 4 pedow po jesiennym cieciu, zostaly mi przeslane poczta ;)
Wlozylam je bezpisrednio do ziemi, jakies 15 cm bylo w doniczce reszta nad, i przykrylam folia. Podlewalam przez cala zime i w kwietniu po sciagnieciu folii (czasami je wietrzylam) roslinki zaczely puszczac listki :)
Tak wiec da sie. Nie dodawalam ukorzeniacza, nie mieszlalam ani nawozilam gleby. Staly w jasnym miejscu..
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

O takie informację mi chodziło. Dzięki Mirka.
MirkaSotgiu
50p
50p
Od: 26 cze 2009, o 16:49

Post »

Szczerze sie przyznam, że najpierw "posadziłam" te pędy, a potem zabralam się za czytanie jak to zrobić prawidłowo :)
Ja po prostu urwałam 3-4 najniższe listki i wsadziłam w ziemię, a części nadziemnej nie skracałam i nie obrywałam listków ani starych kwiatów (dostałam je chyba z 3 pączkami, ktore u mnie sie otworzyły :P ). Na doniczki nałożyłam plastikowe woreczki z kilkoma dziurkami i to wszystko :) I jak pisałam, stały w raczej jasnym miejscu - na parapecie i podlewałam je żeby korzonki miały się jak utworzyć :)

Życzę powodzenia ;)
Awatar użytkownika
Mysz_ka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 wrz 2010, o 19:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nikt nie odpowiedział na moje pytanie więc ponawiam je czy zimujecie passiflory? Czy można zostawić roślinkę w mieszkaniu w tem 20-25 st C
Awatar użytkownika
polanka
100p
100p
Od: 19 gru 2009, o 14:40

Post »

Swoje passiflory zimuję na słabo ogrzewanej werandzie, jakieś 10-15 stopni. Myślę, że można przetrzymać rośliny w domu, ale czy będą obwicie kwitły? Nie wiem
Kiedy człowiek zabije ostatnie zwierzę i spali ostatnie drzewo - przekona się, że pieniędzy nie można zjeść.

Wątek wymienny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67891" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Czy nie możesz przeczytać kilka postów wstecz Mysz_ka? :wink:
Wszystko jest w tym wątku...a ostatni mój wpis na ten temat jest tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p1820983
Odpowiem więc ,zimujemy ale w chłodnych pomieszczeniach,w pokojach,garażach, szklarniach,na klatkach schodowych...
Moja nadal na balkonie

Obrazek
Awatar użytkownika
polanka
100p
100p
Od: 19 gru 2009, o 14:40

Post »

KaRo wielki szacunek, ale olbrzymka ;:138, jaka wykarmiona . Moje na zimowisku razem z resztą tarasowców, bywały już niezłe przymrozki.
Kiedy człowiek zabije ostatnie zwierzę i spali ostatnie drzewo - przekona się, że pieniędzy nie można zjeść.

Wątek wymienny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67891" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Mysz_ka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 wrz 2010, o 19:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Oczywiście, że mogę - obiecuję poprawę ;) niemniej w najbliższym czasie nie mam na tyle czasu żeby wertować ponad 70 stron zaczęłam od początku i poprzestałam na 20_ej bo były tam głównie posty - przedstawiamy się więc zrezygnowana zadałam pytanie:) a tu od razu ochrzan buu;)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

eeeee tam ochrzan :wink: coś Ty....
zapytałam i dalej odpowiedziałam czy to ochrzan? eeeee nie .... :roll:
Awatar użytkownika
KONdzio1156
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

po ilu dniach od wysiania kiełkuję passiflora?
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Różnie. Zależy od odmiany, świeżości nasion i warunków. Careuela kiełkowała mi jakieś 1-2 tygodni, ale już np. Vitifolia i Edulis kiełkowały około dwóch miesięcy.
Awatar użytkownika
KONdzio1156
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:33

Post »

ja mam odmianę taką normalną najzwyklejszą i ona mi z miesiąc nie kiełkuję i się zaczynam już martwić
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”