Ogród Orinoko
- Ewakora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Orinoko
Taaa byłoby smutno A ja byłam ostatnio i widziałam na żywo ,, płonący,, ogród Marka Pięknie tam i szumiąco
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
- Gencjana
- Od: 27 sty 2010, o 22:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No nareszcie się tu ożywiło. Dobrze, Marku, że się z nami dzielisz tymi wspaniałościami. Film obejrzałam po raz drugi. Nie ostatni.
Piękne są też płomienne fotki. Zapytam jutro Ewę, co sądzi o jakimś nalocie póki taka piękna pogoda.
Ja też obcinam większość łodyg bylin, widzę, że słusznie.
Piękne są też płomienne fotki. Zapytam jutro Ewę, co sądzi o jakimś nalocie póki taka piękna pogoda.
Ja też obcinam większość łodyg bylin, widzę, że słusznie.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Umiem sobie wyobrazić ten szum traw przy silniejszym wietrze...umiem? a może nie umiem
Warto posłuchać na żywo.
Może kiedyś i ja będę miała taka okazję
Marku ,dziękuję,odpiszę
Warto posłuchać na żywo.
Może kiedyś i ja będę miała taka okazję
Marku ,dziękuję,odpiszę
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Miałam to szczęście i wśród tego szumu traw piłam kawkę.
Piękną muzykę dobrałeś do filmiku o trawach. Jeszcze opieram się wysokim trawom...
Piękną muzykę dobrałeś do filmiku o trawach. Jeszcze opieram się wysokim trawom...
-
- 1000p
- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Kontakt:
ŁŁŁŁaaaaałłłłłłłłł te motyle sa boskie, i te na wczesniejszych stronach takze zwlaszcza ten niebieski, nigdy takiego nie widzialam - przesliczne sa, gratuluje ujeciaorinoko01 pisze:Grzesiu ?tak, tak projektując altankę wzorowałem się na chińskim pawilonie herbacianym?podobnie jak stylistyka ogrodzeniem na które już mam większość potrzebnych elementów. Jednak unikam nazywania mojego ogrodu ogrodem japońskim. Bardziej jest to ogród angielski z akcentem japońskim.
W necie kiedyś znalazłem fajną opowieści o dumnym właścicielu, który pochwalił się swym nowo założonym ogrodem japońskim przed gościem, Japończykiem.
Gość zachwycił się dziełem i powiedział: ?Nie mamy nic podobnego w Japonii?.
Mambo Styl najlepiej nadać samemu?nie ma sensu przenosić ogrodu japońskiego pełnego symboliki i wierzeń do własnego ogródka bo można w najlepszym wypadku stworzyć kiczowaty efekt końcowy hihiii. Jest jednak kilka uniwersalnych zasad zaczerpniętych z ogrodów azjatyckich które staram się stosować np. sadzić drzewa nie na obrzeżach a na środku ogrodu co ma na celu stworzenie głębi a nie zamkniętej powierzchni. Warto też sadzić rodzime gatunki roślin, które powolutku zaczynam wprowadzać do siebie.
Tamaryszku Zapraszam jak najczęściej i pozdrawiam milutko!
Marzenko Jak byś miała ochotkę oglądnąć ogród w wiosenno-letnio-jesiennej scenerii to linki do filmików są na poprzednich stronach wątku.
...aaa to motyle z filmu który teraz montuje...tak na rozświetlenie i ocieplenie strony.
-- 15 lis 2011, o 14:35 --
przebrnełam przez cały watek i jeszcze musze napisac ze strumyczek wraz z stawikiem - rewelacja
-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Marku zaczęłam pieknie niedzielę...bo w Twoim ogrodzie , jest przepiekny i tyle w nim inspiracji....filmiki fantastyczne miłej niedzieli
-
Marku jak tam wiosna u Ciebie ...pokaż coś, u Ciebie cieplej....
- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Marku, obejrzałam wszystko. Na filmach ogród jak żywy, faluje, ugina się, dyga w ukłonach, pięknie.
Po obejrzeniu wreszcie zrozumiałam, że kwiaty mające oprawę w trawach i innych bylinach wypełniających
to jest to, co stwarza klimat, muszę u siebie to zmienić.
Dotąd bałam się sadzić razem, wszystko mam osobno.
Serdecznie pozdrawiam.
Po obejrzeniu wreszcie zrozumiałam, że kwiaty mające oprawę w trawach i innych bylinach wypełniających
to jest to, co stwarza klimat, muszę u siebie to zmienić.
Dotąd bałam się sadzić razem, wszystko mam osobno.
Serdecznie pozdrawiam.
- orinoko01
- 200p
- Od: 21 cze 2009, o 22:39
Witajcie Kochani po mojej dłuuuugggiiej nieobecności.
Zima zleciała?wiosna trwa?a ja nie wiem czym was zainteresować. Rośliny bardzo ładnie przezimowały, strat praktycznie nie widzę żadnych?jedyne co to liczyłem na wyjątkowe kwitnienie magnolii, ale niestety wszystkie pąki przemarzły.
Za to pierwszy raz mam tak obfite kwitnienie Kaliny japońskiej ?.jestem nią zauroczony.
Jesienią też musiałem przesadzić 5-6 metrową śliwę wiśniową w inne miejsce , bo w tym w którym rosła postawiłem wiatę. Nie było to łatwe zadanie, podkop pod korzeniami robiłem od świtu do zmierzchu. Dodatkowo siłowało się z nią 5 chłopa, ale opłacało się. Pięknie się przyjęła i z małym opóźnieniem , ale wypuszcza listki.
_______________________________________________________________tak wygląda na dzień dzisiejszy
i kilka innych fotek
Zima zleciała?wiosna trwa?a ja nie wiem czym was zainteresować. Rośliny bardzo ładnie przezimowały, strat praktycznie nie widzę żadnych?jedyne co to liczyłem na wyjątkowe kwitnienie magnolii, ale niestety wszystkie pąki przemarzły.
Za to pierwszy raz mam tak obfite kwitnienie Kaliny japońskiej ?.jestem nią zauroczony.
Jesienią też musiałem przesadzić 5-6 metrową śliwę wiśniową w inne miejsce , bo w tym w którym rosła postawiłem wiatę. Nie było to łatwe zadanie, podkop pod korzeniami robiłem od świtu do zmierzchu. Dodatkowo siłowało się z nią 5 chłopa, ale opłacało się. Pięknie się przyjęła i z małym opóźnieniem , ale wypuszcza listki.
_______________________________________________________________tak wygląda na dzień dzisiejszy
i kilka innych fotek
-
Fajnie ze znowu pokazujesz swój piekny ogród
Wiesz mam u siebie motyla takiego jakiego widziałam u Ciebie...z rudą końcówką skrzydełek
Wiesz mam u siebie motyla takiego jakiego widziałam u Ciebie...z rudą końcówką skrzydełek
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Marku
Nieżle się naharowałeś z tą ałyczą.
Fajnie, ze się przyjęła.
Rozebrałeś ta komórkę, gdzie był motor i tam postawiłeś wiatę ?
Czosnki masz jak zwykle zjawiskowe.
Nieżle się naharowałeś z tą ałyczą.
Fajnie, ze się przyjęła.
Rozebrałeś ta komórkę, gdzie był motor i tam postawiłeś wiatę ?
Czosnki masz jak zwykle zjawiskowe.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Marku szkoda ze tak rzadko się odzywasz . W przeciwieństwie do Ciebie w moim ogrodzie strat dużo ,jeszcze po żadnej zimie tak nie było
Wymarzły mi tej zimy chryzantemy od Ciebie a takie były piękne kule żółta ,biała i bordowa miałam je 2 lata .
Właściwie to wymarzły wszystkie chryzantemy nawet te moje stare odmiany które miałam z 20 lat , Część żurawek ,nawet kilka host , brunery , piwonie drzewiaste ,część jeżówek, liliowców , irysów ,floksów,ciemierniki ,róże,żonkile ,hiacynty, zawilce japońskie , a u Ciebie nie wymarzły zawilce ?
Cały czas jeszcze zauważam następne roślinki które powinny być a nie ma
Rzeczywiście czosnki piękne , Ty je co rok wykopujesz?
Wymarzły mi tej zimy chryzantemy od Ciebie a takie były piękne kule żółta ,biała i bordowa miałam je 2 lata .
Właściwie to wymarzły wszystkie chryzantemy nawet te moje stare odmiany które miałam z 20 lat , Część żurawek ,nawet kilka host , brunery , piwonie drzewiaste ,część jeżówek, liliowców , irysów ,floksów,ciemierniki ,róże,żonkile ,hiacynty, zawilce japońskie , a u Ciebie nie wymarzły zawilce ?
Cały czas jeszcze zauważam następne roślinki które powinny być a nie ma
Rzeczywiście czosnki piękne , Ty je co rok wykopujesz?
- orinoko01
- 200p
- Od: 21 cze 2009, o 22:39
Witam!
Dorotko, w ogrodzie na razie nic nowego nie sadzę?.rośnie to co było, więc nie mam za bardzo co pokazywać.
Motylek o którym piszesz to pewnie Zorzynek rzeżuchowiec, jest piękny, a ciekawostką jest to, że rude zakończenia skrzydełek maja tylko samce.
Pell, dokładnie o tą komórkę chodzi. Przez miesiąc to miejsce wyglądało jak po zrzucie bomby, ale już stoi nowa wiata?plus składzik na narzędzia ogrodowe.
P.S. Tulipanki od Ciebie nie zawiodły i pięknie zakwitły
Geniu, ja zawilców w ogrodzie nie wsadzałem?.to siostra miała?miała?bo już nie ma?.zmarzły.
Czosnki wyjątkowo w tym sezonie wykopywałem, bo zmieniłem im lokalizacje?..dodatkowo strasznie się nasiały i chciałem pozyskać młode cebulki.
Dorotko, w ogrodzie na razie nic nowego nie sadzę?.rośnie to co było, więc nie mam za bardzo co pokazywać.
Motylek o którym piszesz to pewnie Zorzynek rzeżuchowiec, jest piękny, a ciekawostką jest to, że rude zakończenia skrzydełek maja tylko samce.
Pell, dokładnie o tą komórkę chodzi. Przez miesiąc to miejsce wyglądało jak po zrzucie bomby, ale już stoi nowa wiata?plus składzik na narzędzia ogrodowe.
P.S. Tulipanki od Ciebie nie zawiodły i pięknie zakwitły
Geniu, ja zawilców w ogrodzie nie wsadzałem?.to siostra miała?miała?bo już nie ma?.zmarzły.
Czosnki wyjątkowo w tym sezonie wykopywałem, bo zmieniłem im lokalizacje?..dodatkowo strasznie się nasiały i chciałem pozyskać młode cebulki.