Borówka amerykańska - 2cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 2cz

Post »

Ja nie wyrobiłam się z ogrodzeniem ,w związku z tym borówki czeka przeprowadzka dopiero po owocowaniu :wink:
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
terika
50p
50p
Od: 3 lut 2011, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A czy spotkaliście się może z odmianą borówki - emblue? Wie ktoś może cokolwiek na jej temat??? ;:218
Pozdrawiam! Tereska :)
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Skąd masz info ? bo na rynku w ostatnim czasie pojawiło się sporo nowości.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
terika
50p
50p

Post »

Kupiłam taką odmianę ...w markecie... ;:oj To był pełen spontan, ale powstrzymać się nie mogłam, bo kosztowała 0,99 zł (troszkę zdechlaczek, ale go uratuję) ;:124
Elefant
50p
50p
Od: 17 lip 2008, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Borówki, pH ziemi poniżej skali, chorobowy wygląd rośliny.

Post »

Mam taki miernik pH gleby https://growbox.pl/admin/zdjecia/623.jpg
Pomiar pH gleby borówki (kilku krzewów) wskazuje na LOW, czyli poniżej skali.
Liście wykazują chyba objawy chlorozy, mają jasno zielone liście z czerwonymi brzegami.
Na powierzchni ziemi jest kora sosnowa.
W poprzednim sezonie wskazania pH były dobre, po podsypaniu korą w tym roku, wskazania pH uległy pogorszeniu.

Proszę o jakieś rady jak poprawić stan borówek.
Czym podnieść i ustabilizować pH ziemi?

Zdjęcie dodam przy najbliższej okazji.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Szukam szukam i znaleźć nie mogę :roll: Może rzeczywiście nowość a moze po prostu oszustwo.Co by nie było niech zdrowo rośnie ,tam dla mnie to może się nazywać i Hiacynta Żakiet :D Z nowości przeze mnie przetestowanych mam Chandlera ,dobrze owocuje,ma większą jak inne liczbę zawiązków owocowych,jedno co trochę bardziej ciepłolubny a u mnie no cóż..... ;:oj .W sklepach przeważnie sprzedają te same odmiany od lat,w szkółkach coś można wyszukać z nowszych.Chociażby nie taka nowość ale mało gdzie spotykana w sprzedaży szerokiej Sierra-(moim zdaniem najsmaczniejsze owoce :) ale o gustach się nie dyskutuje.)łatwo je poznać,bo nie rosną w formie słupa ale rozkładają się na boki krzaki.Dobra jest też Brigitta .Darrow też niezły.A Spartan tak popularny ma u mnie - ,nie jest rewelacją ,szkoda tylko pieniędzy. :roll:

Nie wiem czy znasz ale poczytać zawsze warto.Z tego co tu czytam co niektóre odmiany to prawdem piszom.
http://www.borowka.pl/pl-opis-borowka-wysoka.html
nie owijaja w bawełnę jak coś lubi ciepło i może przemarzać to może.A nie na etykietkach sama nazwa i jak posadzić :lol: albo napis ,,Borówka wysoka'' i cena ,w sumie to cena największa i najbardziej widoczna jest
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
terika
50p
50p

Post »

Dzięki :wink: Na temat uprawy, to wiem co potrzeba borówce. Zresztą mam już na działce 5 innych odmian, w tym roku jedna z nich po raz pierwszy zaowocuje (Brigitta).
Pozdrawiam :wit
t271828
50p
50p
Od: 14 maja 2012, o 08:39

Post »

Bo-enka pisze:
Space99 pisze:Spartan, Bluejay i Darrow
Którą z tych odmian warto posadzić. ;:oj
Napisz z doświadczenia swojego nie książkowe wiadomości.
Jakie owoce, plenność, smak owoców, jakieś choroby problemy.
To moze ja napisze: spartan dobra odmiana, bluejay rosnie chyba najbujniej ze wszystkich borowek, ale plennosc jest mierna, darrow rosnie i owocuje bardzo dobrze, wiele zrodel pisze ze jest to wrazliwa odmiana, ale ja nie zauwazylem problemow - tak jest u mnie, oczywiscie w innych warunkach klimatycznych i innym sposobie uprawy moze to wygladac inaczej
placid
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 mar 2012, o 07:10

Post »

Zakupiłem najtańszy pH metr na allegro zmierzyłem ziemie przy borówkach i podaje mi pH 5,5-6 i teraz pytanie czy to wskazanie jest wiarygodne , rozrobiłem 10g siarczanu amonu w 10l deszczówki i zmierzyłem tym pH metrem podaje 5 , torf który na opakowaniu jest 3,4- 4,5 podaje 5 co myślicieo tych wynikach ? Deszczówka pH 6,5 u mnie .
teksanski
200p
200p
Od: 22 mar 2009, o 23:18

Post »

Mam pytanie odnośnie czy to normalna barwa liści? czy czegoś brakuje roślinie ?

http://imageshack.us/photo/my-images/84/borowka.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/225/borowka2.jpg/
romekp
200p
200p
Od: 22 lis 2009, o 07:24

Post »

Witaj Placid,
dokładne badania gleby; pH, zawartość makro i mikroelementów, potrzeby nawozowe, można zrobić w Wojewódzkiej Stacji Chemiczno-Rolniczej, w sumie za niewielką kwotę :-)
Pozdrawiam. romekp
saymon
100p
100p
Od: 21 gru 2011, o 19:58

Re: Borówki, pH ziemi poniżej skali, chorobowy wygląd rośliny.

Post »

Sam testuję borówkę na swojej działce. Nie jest źle z roślinkami, choć parametry pH mało sprzyjające dla nich. W/g tego co wyczytałem trzeba sporo azotu podsypywać. Osobiście podlewam z siarczanem amonu. Dodatkowo podsypuję siarką o nazwie Vigor S ( właśnie muszę nabyć ) . Może dolistnie zastosuję coś wieloskładnikowego np. florowit.
pozdrawiam
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 :-) )
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08

Post »

Witam. Mam kilka krzaczków borówek. Mają już zawiązki owoców lub kwitną. Niestety na piątek zapowiadają u nas przymrozek. Czy nic im się nie stanie. O krzaczki się nie martwię. Przetrwały zimę. Ale czy nic się nie stanie z owocami i kwiatami?
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”