ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1
- Margo_margo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: ABC- cebula z rozsady
U mnie cebula od 26 marca na balkonie w mini- szklarence razem z sałatą. Od razu widzę różnicę: jędrna, sztywniejsza, bardziej wyprostowana. Zastanawiam się tylko czy wnosić ją na noc do domu skoro na najbliższe noce zapowiadają -2, -3 stopnie?
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli jest przykryta to takie temperatury im nie zaszkodzą,gdyby zanosiło się na dużo większe spadki to lepiej schowaj albo dodatkowo okryj.Jak u Ciebie jest taka wichura jak u mnie to lepiej sprawdź czy one tam jeszcze są.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
A wiesz, że od razu poleciałam sprawdzić
Balkon mam lekko obudowany ale dla pewności wstawię coś dla obciążenia bo sałata jej nie utrzyma
Balkon mam lekko obudowany ale dla pewności wstawię coś dla obciążenia bo sałata jej nie utrzyma
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja tu się skupiam na pomidorach i paprykach, patrzę, a moja rozsada cebuli łodygowej Feast leży. Przeniosłem do nieogrzewanej szklarni. Mam nadzieję, że szybko wstanie, niczym konar z reklamy.
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
Ale bezpośrednio po pikowaniu chyba należałoby ją potrzymać w cieple prawda? Moja miała w trakcie pikowania jakieś 10cm no i oczywiście się wyłożyła bo to takie niteczki, ale pomału już wstaje.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
- Faworyt
Pięć dni od wschodów wyniosłem dziś do mnożarki w chłodniejsze klimaty ostatnie skrzynki z trzeciego terminu siania.Teraz już im nic nie pozostaje jak przyrastać i czekać na sadzenie w pole ok.20 kwietnia, jednak wszystko zależeć będzie od pogody.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Aiss
- 200p
- Od: 20 sty 2012, o 21:16
Oj, po tym co tu czytam jutro wiozę swoją do tunelu, może też powstanie .W tunelu na drzwiach zrobiłam dodatkową zawieszkę z foli ( drzwi się trochę wypaczyły ), teraz jest o niebo cieplej!
Faworyt, jak będziesz wysadzał swoją cebulkę, daj znać, to i ja swoją też zasadzę, mam nadzieję, że pogoda w drugiej połowie miesiąca będzie o niebo lepsza
Faworyt, jak będziesz wysadzał swoją cebulkę, daj znać, to i ja swoją też zasadzę, mam nadzieję, że pogoda w drugiej połowie miesiąca będzie o niebo lepsza
- Faworyt
Będzie miała chłodniej to wstanie i oczywiście światło ze wszystkich stron.Jak będę sadził to nie omieszkam się odezwać.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
Moje nasiona cebuli Scarlet czerwonej w ogóle nie chcą wzejść, trzymam na wacikach i w ziemi i nic. Mija 3 tydzień może inaczej ją zmusić? jest jakiś sposób?
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
A ja wam coś opowiem: Kupiłem nasiona cebuli Supry niezaprawione i pod koniec lutego postanowiłem ją wysiać. Na początku zaprawiłem nasiona i 1/3 nasion posiałem na waciki, a resztę zaprawionych przesypałem z powrotem do paczki. Siedziały 2 tygodnie na wacikach i nic, to samo pory (też zaprawione przeze mnie). Za to Exhibition kupiona już zaprawiona na zielono pięknie powschodziła. Pomyślałem że problem może być w zaprawie. Te nasiona Supry z wacików wylądowały w koszy, a pozostałą część nasion która mi została (jednak też zaprawiłem je wcześniej) wrzuciłem do wody i mieszałem, odlewałem wodę z zaprawą dotąd aż nasiona będą czyste. Po wymyciu nasion z zaprawy posiałem od razu do ziemi i pięknie powschodziły.
Pozdrawiam Paweł
Ja niczym nie zaprawiłam, one chyba nie były w ogóle zaprawiane. A Ailsa Craig w otoczce powschodziła już dawno
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Czy ta Exhibition to była z paczki 1 g czy większej? Już 2 rok i mam z małej paczki po 2 - 3 cebulki. Natomiast otoczkowana Ailsa Craig, wolska pięknie powschodziłapawelp1320 pisze:A ja wam coś opowiem: Kupiłem nasiona cebuli Supry niezaprawione i pod koniec lutego postanowiłem ją wysiać. Na początku zaprawiłem nasiona i 1/3 nasion posiałem na waciki, a resztę zaprawionych przesypałem z powrotem do paczki. Siedziały 2 tygodnie na wacikach i nic, to samo pory (też zaprawione przeze mnie). Za to Exhibition kupiona już zaprawiona na zielono pięknie powschodziła. Pomyślałem że problem może być w zaprawie. Te nasiona Supry z wacików wylądowały w koszy, a pozostałą część nasion która mi została (jednak też zaprawiłem je wcześniej) wrzuciłem do wody i mieszałem, odlewałem wodę z zaprawą dotąd aż nasiona będą czyste. Po wymyciu nasion z zaprawy posiałem od razu do ziemi i pięknie powschodziły.