Mój ogród - lawenda i coś jeszcze
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród - lawenda i coś jeszcze
elsi Elu, dziękuje Ci za piękne zdjęcia, jeszcze nie podziękowałam ? fotografowanie chyba nie jest moją pasją, ale jutro biorę aparat bo zakwitły irysy kupione 3 lata temu, takie małe dostałam sadzonki ze jeszcze nie wszystkie zakwitną w tym roku
LaViol Wiolu, jak Ty byś mi się przydała tu na miejscu, zrobiłam wczoraj rabatę i już mi się odpodobała trzeba pomyśleć, narysować, prawda?
igiełka78 witaj igiełko, ciesze się ze do mnie zawitałaś, zapraszam
AniaZ azalie dają radę i w słońcu i w cieniu, polecam do Twojego ogrodu, szybko rosną, nie widzę zadnych chorób ani szkodników
Margo. udały nam się buczki, widzę ze mają wzięcie mam już trzy, a miałam już liściastych nie kupować ale one nie mają dużo liści
Drozd, Januszu zapraszam serdecznie jak tylko będzie okazja, a jak nie będzie to trzeba ją znaleźć. Chciałam wstawić zdjęcie floksa kanadyjskiego, którego mam od ciebie ale ciągle mi pisze, że jakieś wtyczki nie działają w kazdym razie kwitnie bardzo ładnie, dziękuję
e-Geniu, zaraz przyjdę zobaczyć Twoje irysy, buczka kupisz. Ja po drodze do sklepu ogrodniczego widziałam wczoraj duży egzemplarz, oj ładny
Wandziu, widzimy się u Joli, jak się cieszę może będzie więcej czasu..orliki jakieś mam, musi mi wystarczyć, dziękuję bardzo Coś mnie wzięło na buczki, mam jeszcze tricolor, powolutku jakoś rośnie ale kolorki ma najładniejsze
Zenku, witaj. Jeszcze nie posadziłam buczka bo nie wiem jak rośnie od północnej strony, czy zauważyłeś może różnicę w wyglądzie od strony północnej i południowej, bo wypada mi go tak posadzić ze będę go widziała od strony pólnocnej właśnie
LaViol Wiolu, jak Ty byś mi się przydała tu na miejscu, zrobiłam wczoraj rabatę i już mi się odpodobała trzeba pomyśleć, narysować, prawda?
igiełka78 witaj igiełko, ciesze się ze do mnie zawitałaś, zapraszam
AniaZ azalie dają radę i w słońcu i w cieniu, polecam do Twojego ogrodu, szybko rosną, nie widzę zadnych chorób ani szkodników
Margo. udały nam się buczki, widzę ze mają wzięcie mam już trzy, a miałam już liściastych nie kupować ale one nie mają dużo liści
Drozd, Januszu zapraszam serdecznie jak tylko będzie okazja, a jak nie będzie to trzeba ją znaleźć. Chciałam wstawić zdjęcie floksa kanadyjskiego, którego mam od ciebie ale ciągle mi pisze, że jakieś wtyczki nie działają w kazdym razie kwitnie bardzo ładnie, dziękuję
e-Geniu, zaraz przyjdę zobaczyć Twoje irysy, buczka kupisz. Ja po drodze do sklepu ogrodniczego widziałam wczoraj duży egzemplarz, oj ładny
Wandziu, widzimy się u Joli, jak się cieszę może będzie więcej czasu..orliki jakieś mam, musi mi wystarczyć, dziękuję bardzo Coś mnie wzięło na buczki, mam jeszcze tricolor, powolutku jakoś rośnie ale kolorki ma najładniejsze
Zenku, witaj. Jeszcze nie posadziłam buczka bo nie wiem jak rośnie od północnej strony, czy zauważyłeś może różnicę w wyglądzie od strony północnej i południowej, bo wypada mi go tak posadzić ze będę go widziała od strony pólnocnej właśnie
-
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
santia, nie znam odmiany zawilca, kupiłam chyba na targu, bardzo ładnie się rozsiewa, nie obcinaj uschniętych kwiatów to w przyszłym roku będziesz miała już całą kępkę
nirali, była u mnie Ela i razem pojechałyśmy wesołym autobusem na zlot. Kasiu mamy czas i odrobimy
Zyta witaj, miętę już masz, pw
Robinia połamana od ciężaru kwiatów ale zostawiam patyki jako podpórki do clematisa
zaczynają już kwitnąć żurawki
nirali, była u mnie Ela i razem pojechałyśmy wesołym autobusem na zlot. Kasiu mamy czas i odrobimy
Zyta witaj, miętę już masz, pw
Robinia połamana od ciężaru kwiatów ale zostawiam patyki jako podpórki do clematisa
zaczynają już kwitnąć żurawki
- LaViol
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ulu, mnie się twoje rabaty podobają Ne wiem czy byłabym taka pomocna jak Ci się wydaje.... chyba powinnam zostać krytykiem czyli takim co sam nie umie, ale wie jak powinno być
A na pielęgnowaniu lawendy znasz się jak mało kto
Ta z Lidla (widziałam dziś) to lawenda francuska. Wytrzymuje tylko kilka stopni mrozu i to okryta. Trzeba ją zimować w domu lub traktować jako jednoroczną.
Te białe zawilce to Anemone sylvestris
A na pielęgnowaniu lawendy znasz się jak mało kto
Ta z Lidla (widziałam dziś) to lawenda francuska. Wytrzymuje tylko kilka stopni mrozu i to okryta. Trzeba ją zimować w domu lub traktować jako jednoroczną.
Te białe zawilce to Anemone sylvestris
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ula , To teraz u Ciebie ogród wedle trzech buczków Lawenda do tej pory dobrze zimowała, w tym roku ledwie przeżyła. Miałem wykopywać ,a jednak wypuściła liście. Buczki mnie nie biorą , ale jak zobaczyłem ,,dwa w jednym'' to mało brakowało i byłby mój. Tylko ta cenaMargo. udały nam się buczki, widzę ze mają wzięcie mam już trzy, a miałam już liściastych nie kupować ale one nie mają dużo liści
- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Witaj Ula mój buk purpurowy rośnie w pełnym słońcu i pięknie się wybarwia.
Pozdrawiam Zenek
- lemka77
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
Piękne te buczki. Ale bujnie kwitnie u Ciebie dąbrówka- moja zimą dostała po uszacha le mam nadzieję, że się zregeneruje - tyle ze już pewnie nie zakwitnie?
Azalie cudne- takie obsypane kwiatami.
Azalie cudne- takie obsypane kwiatami.
Pozdrawiam Ida
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Ulka wzięło Cię na buczki - pochwalam to bardzo wdzięczne w uprawie roślinki i bezproblemowe.
Twoja piwonia drzewiasta pięknie zakwitła, moje kiepściutko akurat ta najpiękniejsza wymarzła.
Twoja piwonia drzewiasta pięknie zakwitła, moje kiepściutko akurat ta najpiękniejsza wymarzła.
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Uleczko zdjęcia naprawdę zjawiskowe.
Buki to wspaniały zakup.
Ja mam jednego- Purpurea Pendula, ale nawet u mnie dobrze sobie radzi i mocno wystrzelił w górę, zupełnie nie przemarza.
Robinia pięknie u Ciebie kwitnie, ja niestety po którejś zimie pożegnałam się z nią.
Mięty sadzoneczkę poproszę, jeśli możesz.
Wymyśliłam sobie dla niej miejsce nad oczkiem.
Powiedz, co mogę Tobie przywieźć oprócz floksa.
Buki to wspaniały zakup.
Ja mam jednego- Purpurea Pendula, ale nawet u mnie dobrze sobie radzi i mocno wystrzelił w górę, zupełnie nie przemarza.
Robinia pięknie u Ciebie kwitnie, ja niestety po którejś zimie pożegnałam się z nią.
Mięty sadzoneczkę poproszę, jeśli możesz.
Wymyśliłam sobie dla niej miejsce nad oczkiem.
Powiedz, co mogę Tobie przywieźć oprócz floksa.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Jak mi się to pierwsze zdjęcie podoba.
Uwielbiam takie duże plamy koloru. Tylko u siebie nie potrafię tego zastosować.
Jakoś mi szkoda miejsca, bo jeszcze bardziej lubię kupować, a przy takim sadzeniu potrzeba mniej roślin. Te same się rozejdą
Uwielbiam takie duże plamy koloru. Tylko u siebie nie potrafię tego zastosować.
Jakoś mi szkoda miejsca, bo jeszcze bardziej lubię kupować, a przy takim sadzeniu potrzeba mniej roślin. Te same się rozejdą
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Robinię złamał mi październikowy śnieg sprzed dwóch lat i nie będę już jej sadzić,
skora taka krucha i delikatna.
Może pochwal się tą rabatą, z której nie jesteś zadowolona.
Masz tak dużo tej mięty meksykańskiej? mam nasiona i miałam ją siać, ale jeśli już są sadzonki ..........
Teraz żałuję, że nie kupiłam tej cytrynowej, tam, gdzie buczki - znalazłaś im już docelowe miejsce?
Z moich tegorocznych zakupów irysów syberyjskich, z 22 odmian zakwitnie 5, z ubiegłorocznych 6 - też pięć .
W dużych ogrodach dobrze sadzić rośliny grupami, choćby to były rośliny pospolite, ale jakieś ciągotki kolekcjonerskie odzywają się.
Za zdjęcia dziękowałaś, ale skoro dziękujesz jeszcze raz to wstawię dodatkowe .
A wiesz, chyba poziomkówka na skarpie przemarzła, niby niemożliwe, prawda? A może tylko przepadła pod sosonowymi igłami.
Jakby nie było, co za ulga .
skora taka krucha i delikatna.
Może pochwal się tą rabatą, z której nie jesteś zadowolona.
Masz tak dużo tej mięty meksykańskiej? mam nasiona i miałam ją siać, ale jeśli już są sadzonki ..........
Teraz żałuję, że nie kupiłam tej cytrynowej, tam, gdzie buczki - znalazłaś im już docelowe miejsce?
Z moich tegorocznych zakupów irysów syberyjskich, z 22 odmian zakwitnie 5, z ubiegłorocznych 6 - też pięć .
W dużych ogrodach dobrze sadzić rośliny grupami, choćby to były rośliny pospolite, ale jakieś ciągotki kolekcjonerskie odzywają się.
Za zdjęcia dziękowałaś, ale skoro dziękujesz jeszcze raz to wstawię dodatkowe .
A wiesz, chyba poziomkówka na skarpie przemarzła, niby niemożliwe, prawda? A może tylko przepadła pod sosonowymi igłami.
Jakby nie było, co za ulga .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Elu, masz świętą rację z tym sadzeniem w grupach.
No, ale ja mam średniej wielkośći ogród z bardzo dużym trawnikiem nie do ruszenia.
A tyle chciejstw. Muszę każdą miejscówkę znajdować z wielkim trudem. Gdzie tu miejsce na rozmach?
Dlatego podziwiam Wasze ogrody
No, ale ja mam średniej wielkośći ogród z bardzo dużym trawnikiem nie do ruszenia.
A tyle chciejstw. Muszę każdą miejscówkę znajdować z wielkim trudem. Gdzie tu miejsce na rozmach?
Dlatego podziwiam Wasze ogrody
- IWONA1311
- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Witaj Ula zajrzałam do Ciebie bo będę miała przyjemnośc poznać Cię u Joli w niedzielę, a przy okazji popodziwiałam Twój ogród. Masz piękną tą białą piwonię krzewiastą i inne roslinki również.
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Ulcia bardzo dziękuję