Domowe orchidarium

Zablokowany
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Domowe orchidarium

Post »

Aniu ;:196

Muszę się pochwalić - znalazłam nazwę tej pokazywanej cambrii :tan Vuylstekeara bert white x Odontoglossum rossi. Trochę długa i dziwaczna ale poczytałam sobie,że wuylstekeara pochodzi od nazwiska belgijskiego szkółkarza, Charlesa Vuylsteke.

Przy okazji znalazłam fajną stronę ze zdjęciami różnych krzyżówek i znalazłam nazwę jeszcze jednej mojej cambrii. :D
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu,Twój wątek zostawiłem sobie na deser i jak to przy dobrym deserze,najprzyjemniej jest pomilczeć i tylko delektować się.
Ale być zaproszonym ;:180 i nie odezwać się?!Nie wypada. :)

Piękny kwiat,piękna sesja.Ilość fotek absolutnie uzasadniona.
------
Korzystając z odwiedzin,dwa słowa do tego:
Dzisiaj przesadziłąm jednego sabotka, niedawno wyczytałam,że nie lubią być one zbyt płytko posadzone a ten zbytnio wystawał z doniczki i...może dlatego do tej pory nie kwitł. Mam nadzieję,że teraz go troszkę zmobilizuję tym zakopaniem w podłoże?
To fragment Twojego wpisu u mnie.
Ja mojego Sabotka miałem "zakopanego" bardzo głęboko,po koniuszki korzeni.Teraz,przy okazji jego kwitnienia,zauważyłem,że wyższe rozetki są zdrowe,zielone a tym przykrytym prawie do kącików liści zbrązowiały i teraz obumarły zewnętrzne liście.Lekko również zbrązowiał z jednej strony trzon najstarszej rozetki.
Mam zwyczaj moczenia kwiatów b.wysoko,tak aby całe podłoże było zalane i tak sobie myślę,że to mogło być przyczyną uszkodzeń.Jakieś chyba niezauważone resztki wody pozostawały w kącikach liści i stad taki efekt.A jeżeli jeszcze do tego dołożyć zraszanie,nijaką zimę?!/ot,efekty braku doswiadczenia/
Teraz ta część trzony jest odsłonięta,sucha.Zczernienie nie powiększa się.Obserwuję je ale nic z tym chwilowo nie robię. :oops:
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Henryku za ostrzeżenie :D Ja wsadziłam głębiej bo było niemalże na wierzchu. Poza tym od jakiegoś czasu, zgodnie z podpowiedzią Joasi raczej namaczam od spodu - teraz podlewam na podstawek a latem będę wstawiać do miedniczki i samo będzie sobie pić na ile będzie miało ochotę. Ten system podlewania wprowadziłam też do oncidiowatych i bulbophyllum i jak na razie się sprawdza a ja mam przynajmniej pewność,że czegoś nie zalałam.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja cambriowata pozostanie bezimienna lecz by ją odróżnić od innych znalazłam w necie zdjęcie najbardziej zbliżone do jej wyglądu i jest to Odontoglossum Remember Violetta a nie jak wcześniej napisałam Vuylstekeara... Będzie więc potem nazywana cambria NOID w typie odontoglossum...
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

witam :wit
W końcu znalazłam "trochę" czasu aby poczytać Twój wątek.
Rany, jak ja chciałabym mieć tyle miejsca dla swoich ulubieńców co Ty ;:108
Kolekcja zachwyca, jest taka różnorodna!
Widać że masz rączkę do pielęgnacji a rośliny Ci to wynagradzają swym pięknem ;:63
Urzekła mnie Twoja przepiękna Vanda. Może kiedyś się na odważę i sobie vandzię sprawię :lol:

Strasznie podobają mi się kosze na parapecie ;:167 Przyznam się że parę dni temu zaczęłam się rozglądać za odpowiednimi na mój parapet :tan Z tym że na razie nie odważę się na posadzenie wszystkich razem tylko poukładam w koszach doniczki koło siebie.

Teraz w dodatku nie wiem jakie mam oncidium :shock: byłam przekonana że to sharry baby - bo tak mi się kojarzyły jego kwiatuszki, ale teraz się zastanawiam czy to nie jest takie jak Twoje Mieke von Holm. No nic pozostaje tylko czekać aż wykaże chęć kwitnienia ;:65

i prosiłabym o poradę u mnie w wątku :oops:
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aniu ;:196 Cieszę się,że podpowiedziałam co nieco jak zagospodarować parapety. A vandy wcale nie są trudne w uprawie, jak dla mnie są najmniej obsługowe.

Jak na razie kosze sprawują się nieźle. Phalaenopsisy rozkwitają jeden za drugim. Trochę Was pomęczę znów zdjęciami jednego z koszy ale cieszy mnie to,że pomimo pąków i pędów kwiatowych przy przesadzaniu nawet tego nie zauważyły.
Obrazek

Obrazek

A to z lotu ptakaObrazek

Rozkwitła też kolejna miniaturka hybryda phalaenopsis - czekałam na jej ponowne kwitnienie od marca 2010 (wtedy kupiłam ją kwitnącą) :shock:
Najpierw pączkiObrazek

I kwiatyObrazek

Obrazek

Natomiast ta miniaturka jest chętna do kwitnienia - w ciągu niecałego roku to już drugie jej kwitnienie
Obrazek

Poza tym puszcza się wiele zieleniny
Obrazek
Bulb. Wilbur Chang

Obrazek
Dendrobium Stardust Chyiomi

Obrazek
Dendrobium kinganium

Obrazek
Dendrobium typu nobile

Obrazek
Dendrobium typu phalaenopsis - w końcu, może uprawa s/h mu pasuje. Czekam na jakiś ruch u trzech pozostałych.

A to moja wielka radość - myślałam,że stracę na zawsze Paph. maudiae vinicolor. Przez moją głupotę i nadmierne podlewanie straciło prawie wszystkie korzenie. W lipcu 2011 zaczęłam reanimację w korze z domieszką spagnum, chipsów kokosowych i wermikulitu. Dodałam też troszeczkę skorupek wapiennych. Przesadziłam też do mniejszej doniczki glinianej i zaczęłam podlewać do podstawka a teraz niedawno zobaczyłam najpierw zaczątek jednej rozety - to było ogromne szczęście a tydzień później drugiej - fruwałam z radości pod sufitem. Chyba będzie podwójne kwitnienieObrazek

I na razie będzie przerwa aż nie zakwitną następne hybrydy...
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

;:7
ooo ale wiosennie już u Ciebie ;:138 pędziki i pączusie ;:138
Masz miniaturkę mojego pierwszego storczyka, cudnie wygląda w wersji mini :tan
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Ale wiosennie u ciebie :wit
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Pięknie się dzieje u ciebie:). Brawa dla chyomi:).
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Małgosiu,po lekturze Twojego wątku już wiem,ze gdy zaświeci mi się Twoje pomarańczowe światełko,to do lektury konieczny jest notesik. :oops: Tak jest i tym razem-reanimacja do zapamiętania.No i balsam dla moich oczu:te wszystkie "szpice" na dendrobiach.U mnie nie takie ładne jak u Ciebie ale może pójdą tak pięknie jak Twoje.
Koszyki już znam i już podziwiałem,o kwitnieniach pisali inni,więc tylko przyłączam się do pochwał.

Wiosenne pozdrowienia! :D
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Kontakt:

Post »

Ale Małgosiu masz wiosny na parapecie. Gratuluje cierpliwości przy miniaturce. Czekanie od 2010 na kwitnienie to wielki sukces, że to wytrzymałaś. ;:138
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo dziękuję wszystkim za odwiedziny ;:3

Tym razem, Henryku, możesz spokojnie oglądać bez notesika :wink: Będą dzisiaj tylko same zdjęcia gdyż wzięłam się za porządki wiosenne. Sporo naprzesadzałam się roślin tarasowych (pelargonii, fuksji i innych tworząc nowe kompozycje na balkon i do ogrodu) ale jednocześnie postanowiłam zrobić toaletę mojemu koszykowi i zobaczyć czy coś brzydkiego się nie zaplątało. Poza tym rozkwitł w nim następny Phal. hybryda peloric więc powinnam to udokumentować. Kwitnie na nowym pędzie, który pojawił się u mnie a jednocześnie będzie przedłużał stary pęd. Kwiaty są większe od kwitnienia sklepowego co bardzo mnie ucieszyło. A oto i on:
Obrazek

Obrazek
Niestety padły mi baterie więc sesja w słoneczku została odłożona na inny dzień.

A tak się prezentuje teraz wspomniany kosz...
Obrazek

(?)oraz pozostałe Phalaenopsisy
Obrazekdrugi pęd Phal.Philadelphii

Obrazekmoja ulubiona hybrydka nazywana equestrisową, pęd się rozgałęzia więc będzie jeszcze obfitsze kwitnienie.

Obrazeki jeden z pędów pelorica - kwitnie chętnie i na wielu pędach, które będą się jeszcze dodatkowo rozgałęziać.

Patrycjo wolałabym kwiaty zamiast keiki ;:224

Rosarito, niedługo zakwitnie następna miniaturka, na którą czekam podobny okres czasu. Już zapomniałąm jak powinna kwitnąć. W tym samym koszu już zakwitła inna, pachnąca ale na razie brak baterii oraz moje bolące korzonki, które uniemożliwiają wspinanie po drabince przekreślił robienie zdjęć :(
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Małgosiu, peloric ma ciekawy kolor (zwłaszcza śliczna tęczowa warżka).

Porządki przedwiosenne i przegląd, pewnie dały świeży 'oddech' Twoim storczykom i będą wspaniale rosły i kwitły. To zawsze skutkuje pozytywnie ;:108

Koszyk prezentuje sie wyśmienicie ;:63 A poszczególne kwitnienia pięknie dopasowały sie kolorystycznie :)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”