Katalpa / Surmia - pielęgnacja,rozmnażanie,problemy
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Katalpa / Surmia - pielęgnacja,rozmnażanie,problemy
Drzewko może być spalone za dużą ilością nawozu. W takim przypadku wykopał bym i wymienił ziemię na nową. Już bez nawozu. Ale ekspertem nie jestem. Może ktoś bardziej doświadczony poradzi coś innego. Druga rzecz jaka przychodzi mi do głowy, to czy nie pryskałeś czegoś środkami chwastobójczymi w pobliżu. Ich działanie wyglądałoby bardzo podobnie.
Była pryskana brzoskwinia, stojąca 3m od katalpy. Przeciwko kedzierzawosci liści brzoskwini.
-
- 500p
Od oprysku na kędzierzawość nic by się nie stało. Więc to na pewno nie od tego.
Czy przemoczenie bryły korzeniowej może być przyczyną? Katalpa przed sadzeniem była włożona korzeniem na pół godziny do wody. A potem regularnie podlewana?
-- 6 cze 2022, o 08:41 --
Wykopałem ją wczoraj. Korzeń był mocno mokry. Wymieniłem ziemię na bardziej suchą.
-- 6 cze 2022, o 08:41 --
Wykopałem ją wczoraj. Korzeń był mocno mokry. Wymieniłem ziemię na bardziej suchą.
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja bym w tym przypadku postępowała zgodnie z zasadą ,,mniej znaczy więcej".
Rośliny po przesadzeniu zawsze w mniejszym lub większym stopniu odchorowują.
Moim zdaniem tej katalpie od początku tak na prawdę nic nie było, po prostu tak reagowała na zmianę warunków.
Wszelkie kombinacje typu wykopywanie, zmiana ziemie itp. więcej zaszkodzą, jak pomogą, ponieważ w przypadku roślin nadmiar miłości jest zabójczy.
Zakupioną roślinę należy wsadzić, podlać, nie nawozić w pierwszym roku.
Taki sposób postępowania zapewnia maximum sukcesu.
Rośliny po przesadzeniu zawsze w mniejszym lub większym stopniu odchorowują.
Moim zdaniem tej katalpie od początku tak na prawdę nic nie było, po prostu tak reagowała na zmianę warunków.
Wszelkie kombinacje typu wykopywanie, zmiana ziemie itp. więcej zaszkodzą, jak pomogą, ponieważ w przypadku roślin nadmiar miłości jest zabójczy.
Zakupioną roślinę należy wsadzić, podlać, nie nawozić w pierwszym roku.
Taki sposób postępowania zapewnia maximum sukcesu.
-
- 500p
Zgadzam się jak najbardziej z tym co napisałaś. Za mocne skakanie przy roślinach jest równie szkodliwe co zaniedbanie. W tym przypadku jednak, zmiany na liściach wyglądają mi na przenawożenie. Mam niestety w tym doświadczenie. Sam załatwiłem obornikiem kilka roślin parę lat temu. Chociaż akurat nie surmię. Jej chyba w ogóle nie powinno się za bardzo nawozić? Żeby drewniała przed zimą?
-
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A u mnie w tym roku wreszcie zakwitła surmia wielkokwiatowa i widać tą wielką różnicę pomiędzy nią, a bigoniową
To i owo opuncjowo Marcina
Witam Forumowiczów, jestem totalną amatorką ogrodnictwa ale chce mieć ładna katalpę w ogródku;) kupiłam sobie surmię bigoniową, której sadzonka występowała w formie około 2 metrowego kija bez rozgałęzień;) podczas transportu ułamał mi się czubek, max 5 cm. Wsadziłam do ziemi chyba jakoś w kwietniu. Jest już sezon w którym katalpy puszczają liście i zastanawiam się jak ona powinna wyglądać, bo nic zielonego na niej nie widać. Widać że miała przycinane gałęzie. Czy jest szansa że z niej coś jeszcze będzie jeśli nie zaczęła jeszcze puszczać liści?
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Katalpa późno wypuszcza liście, nieraz dopiero w czerwcu, czekaj cierpliwie.
Witam.
Posadziłem Katalpę wychodowaną przeze mnie od nasiona w zeszłym roku w ogrodzie.
Natchnęło mnie teraz odnośnie systemu korzeniowego. Czy posadzenie jej 3 m od budynku było dobrym pomysłem (działka ma w tym miejscu 4m szerokości do płota)?
Czy system korzeniowy nie będzie mi wchodził pod fundament?
Czy mogę ją jeszcze w tym roku przesadzić?
Pozdrawiam,
Tomek
Posadziłem Katalpę wychodowaną przeze mnie od nasiona w zeszłym roku w ogrodzie.
Natchnęło mnie teraz odnośnie systemu korzeniowego. Czy posadzenie jej 3 m od budynku było dobrym pomysłem (działka ma w tym miejscu 4m szerokości do płota)?
Czy system korzeniowy nie będzie mi wchodził pod fundament?
Czy mogę ją jeszcze w tym roku przesadzić?
Pozdrawiam,
Tomek