Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Zapomniałam dopisać, że nazwa: Rouge vif d'Etampes bardzo ładna ale nasza dynia olbrzymia... to nie arystokratka, to jakaś swojska, polska, zaściankowa odmiana.
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Loeb świetna ta Triamble. Dużo miąższu ma. A jaka jest w smaku? Będziesz mieć z niej nasionka?
Tu moje dynie:
Uploaded with ImageShack.us
Moja Bambino ta mała jasnopomarańczowa. Waga 2,5 kg. Ostatnia z 5 które już są przetworzone.
Resztę dostałam od kuzynki, nawet nie wiem co to za rodzaje. Pomożecie w identyfikacji?
Tu moje dynie:
Uploaded with ImageShack.us
Moja Bambino ta mała jasnopomarańczowa. Waga 2,5 kg. Ostatnia z 5 które już są przetworzone.
Resztę dostałam od kuzynki, nawet nie wiem co to za rodzaje. Pomożecie w identyfikacji?
Pozdrawiam Kaśka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Minia to są ozdobne dynie, te w górnym koszyczku może będą jadalne. Te w dolnym raczej nie. To z prawej na dole wygląda jak kabaczki różnych odmian, ale może to tez ozdobne? Nasiona z Triamble wyjmuję, będą. Dla mnie taka hm, bez wyraźnego smaku własnego. Mi niespecjalnie podeszła, bo ja lubię wyraziste smaki i mało przyprawiam, ale może komuś by przypasowało. Fakt że ma bardzo ładnie grubo miąższu i jest bardzo płodna.
DorkaS-66: fajne te twoje dynie, a pestki duże? Nie miałabyś kilku na zbyciu?;)
Dziś w testach Burgess Buttercup, waży tak niecały kilogram, dla mnie wygodne. Skórka ciemnozielona cienka, upiekłam i zjadłam ze skórką bo w ogóle mi nie przeszkadzała, w smaku dobra! Miąższ ciemnopomarańczowy, zapach surowego delikatnie ogórkowaty, nie narzucający się, ma więcej soku niż Hokkaido, bo po upieczeniu delikatnie wilgotny miąższ, smaczny. Wada jest taka, że z całej rośliny miałam 1 sztukę owocu. Więc albo ta linia jest taka marna, albo źle znosi duże zagęszczenie pędów. Zobaczymy, zostanie myślę na następny rok.
DorkaS-66: fajne te twoje dynie, a pestki duże? Nie miałabyś kilku na zbyciu?;)
Dziś w testach Burgess Buttercup, waży tak niecały kilogram, dla mnie wygodne. Skórka ciemnozielona cienka, upiekłam i zjadłam ze skórką bo w ogóle mi nie przeszkadzała, w smaku dobra! Miąższ ciemnopomarańczowy, zapach surowego delikatnie ogórkowaty, nie narzucający się, ma więcej soku niż Hokkaido, bo po upieczeniu delikatnie wilgotny miąższ, smaczny. Wada jest taka, że z całej rośliny miałam 1 sztukę owocu. Więc albo ta linia jest taka marna, albo źle znosi duże zagęszczenie pędów. Zobaczymy, zostanie myślę na następny rok.
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
Czy ktoś uprawiał Dynię piżmową? Zaciekawiła mnie, ma dużo miąższu i podobno jest smaczna.
Jak się spisywała?
Jak się spisywała?
Aśka
- hancik30
- 50p
- Od: 3 sie 2011, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W tym roku miałam po raz pierwszy dynię piżmową.
Na początku nie byłam z niej zadowolona bo bardzo wolno "startowała", inne dynie już owocowały od miesiąca a ta dopiero zaczynała kwitnąć. Myślałam, że z tego ślimaczenia będę miała może z 2 owoce. Ale skubana przyspieszyła po koniec i mam z 8 owoców z jednego krzaczka. Zbierałam ją 2 tygodnie temu- chciałam by wszystko ładnie dojrzało. Nie wiem jak smakuje- jeszcze nie tknięta leży w spiżarni. W przyszłym roku na pewno wysieje ją o 2 tyg wcześniej przed innymi dyniami. Pozdrawiam
Na początku nie byłam z niej zadowolona bo bardzo wolno "startowała", inne dynie już owocowały od miesiąca a ta dopiero zaczynała kwitnąć. Myślałam, że z tego ślimaczenia będę miała może z 2 owoce. Ale skubana przyspieszyła po koniec i mam z 8 owoców z jednego krzaczka. Zbierałam ją 2 tygodnie temu- chciałam by wszystko ładnie dojrzało. Nie wiem jak smakuje- jeszcze nie tknięta leży w spiżarni. W przyszłym roku na pewno wysieje ją o 2 tyg wcześniej przed innymi dyniami. Pozdrawiam
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Na blogu Bei organizowany jest od kilku lat Festiwal Dyni. Można tam znaleźć dziesiątki przepisów z dynia w roli głównej .
Może sie przyda? http://www.beawkuchni.com/2011/10/festi ... zenie.html
Może sie przyda? http://www.beawkuchni.com/2011/10/festi ... zenie.html
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
Mała Rybko, Bea to nasze dyniowe guru kulinarne Co roku czekam na jej relacje z farm dyniowych
Forumowiczka Kasia...;)
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
Też mam w tym roku dynię piżmową, dziś znów zrobiłam z niej zupkę i w tej wersji bardzo mi smakuje. Niestety nie mam zabardzo porównania jeżeli chodzi o inne smaki dyń (w tym roku zadebiutowałam z nimi).
Ania
- wujeksam
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 cze 2005, o 12:53
Ja również w tym roku pierwszy raz miałem dynię i była to piżmowa. Zjadłem pieczoną, smakowała Porównania nie mam do innych dyni, ja wiem smakowała coś jak bataty . Nie ma zbyt zdecydowanego smaku. Nie mniej całkiem plenna jest, ale jak było mówione wyżej powoli startuje. U mnie bezproblemowa.
Jaką odmianę polecacie o bardziej wyrazistym smaku?
Jaką odmianę polecacie o bardziej wyrazistym smaku?
- Mlody_Ogrodnik
- 100p
- Od: 17 wrz 2011, o 19:19
Najlepsza jest chyba Hokkaido ;)
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
Powoli zaczynam pisać o moich wrażeniach z degustacji dyń. Na razie dynie testujemy jedząc je na surowo, gotowane na parze, potem pieczone z curry i niektóre jako pokrojone warzywo w zupie. Potem będziemy smakować je w innych potrawach. Bywało, że dynia, która smakowała nam ugotowana na parze nie sprawdziła się w pieczeniu, lub była bardzo smaczna upieczona, ale słabsza ugotowana albo najlepsza była na surowo. W sumie do każdej dyni trzeba dobrać sobie samemu sposób jej spożycia, który będzie najbardziej nam odpowiadał.
Zacznę od Burgess Buttercup. Podchodziłam do niej tak sobie, sądziłam, że to taka średnia dynia, a bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Bardzo mi smakowała, bo najbardziej lubię dynie o bogatymi smaku i ciekawym aromacie, a ta właśnie taka jest. Nie lubię dyń nijakich, a ta ma swój zdecydowany charakter. Pokrojona w kawałki sprawdza się badzo dobrze w zupie, ma wyraźny smak. Jest słodka, ale mi smakowała pieczona z curry. Jest też bardzo plenna, z dwóch krzaków mamy sporo owoców. Na pewno wejdzie do naszego stałego kanony dyń, które siejemy co roku.
Drugą taką odmianą, która na pewno u nas zostanie jest Triamble. Bardzo plenna. Wybraliśmy ją do posadzenia, bo szukałam odmiany, która może długo leżeć. Triamble do takich należy. Ma bardzo grubą i twardą skórę, która chroni miąższ, dzięki niej owoc może leżeć podobno do dwóch lat. Jak nie zjemy wszystkich owoców z tej odmiany, to sprawdzę . Miąsz jest suchy, zwarty, dobrej jakości. Bardzo smakowała mi pokrojona w kawałki w zupie (zamiast marchewki). Podobnie jak Butternut nieco później zawiązuje owoce, ale jak pisałam, jest ich dużo.
Trudno jest opisać smak, bo podaje się swoje wrażenia. Wszystkie dynie testujemy z mężem i bywa, że nasze opinie nie pokrywają się. Czasem jakiś gatunek mi smakuje, mężowi nie - lub jest odwrotnie. W sumie jedyną dynią, które mi zdecydowanie nie odpowiada jest Meruhen (ale dla męża była smaczna).
Zacznę od Burgess Buttercup. Podchodziłam do niej tak sobie, sądziłam, że to taka średnia dynia, a bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Bardzo mi smakowała, bo najbardziej lubię dynie o bogatymi smaku i ciekawym aromacie, a ta właśnie taka jest. Nie lubię dyń nijakich, a ta ma swój zdecydowany charakter. Pokrojona w kawałki sprawdza się badzo dobrze w zupie, ma wyraźny smak. Jest słodka, ale mi smakowała pieczona z curry. Jest też bardzo plenna, z dwóch krzaków mamy sporo owoców. Na pewno wejdzie do naszego stałego kanony dyń, które siejemy co roku.
Drugą taką odmianą, która na pewno u nas zostanie jest Triamble. Bardzo plenna. Wybraliśmy ją do posadzenia, bo szukałam odmiany, która może długo leżeć. Triamble do takich należy. Ma bardzo grubą i twardą skórę, która chroni miąższ, dzięki niej owoc może leżeć podobno do dwóch lat. Jak nie zjemy wszystkich owoców z tej odmiany, to sprawdzę . Miąsz jest suchy, zwarty, dobrej jakości. Bardzo smakowała mi pokrojona w kawałki w zupie (zamiast marchewki). Podobnie jak Butternut nieco później zawiązuje owoce, ale jak pisałam, jest ich dużo.
Trudno jest opisać smak, bo podaje się swoje wrażenia. Wszystkie dynie testujemy z mężem i bywa, że nasze opinie nie pokrywają się. Czasem jakiś gatunek mi smakuje, mężowi nie - lub jest odwrotnie. W sumie jedyną dynią, które mi zdecydowanie nie odpowiada jest Meruhen (ale dla męża była smaczna).
-
- 100p
- Od: 18 mar 2011, o 11:54
Witam i dyniowo
co dzień tu zaglądam żeby pooglądać wasze śliczne okazy
dla wszystkich dumnych posiadaczy dyniek gromkie
jak się nanie patrzy to nawet w najbardziej pochmurny dzien świeci
w tym roku pierwszy raz w życiu posadziłam dynie(melonowa)
i jestem po prostu zauroczona zarówno samą roślinką
jak i różnorodnością dań-nawet dla mego warzywnego niejadka da się coś znaleźć a jak jeszcze poczytałam jaka jest zdrowa
to na wiosnę całe ogrodzenie obsadzę dyniami
już wykopałam dołki które zapełniam kompostownikiem potem trochę kurzego złotka i myślę że będą zadowolone
tylko nigdzie nie mogę znaleźć polecanych przez was odmian
Burgess Buttercup,Triamble,Jumbo Pink Banana,Zucca di Marmellata,Australian Butter
a tak bardzo mi się podobają i np Zucca di Marmellata mam nadzięję że będzie można jeść ją na surowo sądząc po nazwie
a może podpowiedzcie mi jaki gatunek właśnie pasuje do chrupania na surowo przed telewizorem,
chcę dzieciom chipsy zamienić na dynie
proszę pomóżcie gdzie mogę kupić te nasionka
DorkaS-66piękne te twoje dynieczki a może pamiętasz z ilu sadzonek masz taki ładny plon
loeb pozdrawiam i cierpliwie czekam na może zdjęcie przekroju i relację po degustacji Jumbo Pink Banana ciekawe czy ma coś wspólnego z bananem
co dzień tu zaglądam żeby pooglądać wasze śliczne okazy
dla wszystkich dumnych posiadaczy dyniek gromkie
jak się nanie patrzy to nawet w najbardziej pochmurny dzien świeci
w tym roku pierwszy raz w życiu posadziłam dynie(melonowa)
i jestem po prostu zauroczona zarówno samą roślinką
jak i różnorodnością dań-nawet dla mego warzywnego niejadka da się coś znaleźć a jak jeszcze poczytałam jaka jest zdrowa
to na wiosnę całe ogrodzenie obsadzę dyniami
już wykopałam dołki które zapełniam kompostownikiem potem trochę kurzego złotka i myślę że będą zadowolone
tylko nigdzie nie mogę znaleźć polecanych przez was odmian
Burgess Buttercup,Triamble,Jumbo Pink Banana,Zucca di Marmellata,Australian Butter
a tak bardzo mi się podobają i np Zucca di Marmellata mam nadzięję że będzie można jeść ją na surowo sądząc po nazwie
a może podpowiedzcie mi jaki gatunek właśnie pasuje do chrupania na surowo przed telewizorem,
chcę dzieciom chipsy zamienić na dynie
proszę pomóżcie gdzie mogę kupić te nasionka
DorkaS-66piękne te twoje dynieczki a może pamiętasz z ilu sadzonek masz taki ładny plon
loeb pozdrawiam i cierpliwie czekam na może zdjęcie przekroju i relację po degustacji Jumbo Pink Banana ciekawe czy ma coś wspólnego z bananem
pozdrawiam
elżunia
elżunia