Chleb żytni domowy na zakwasie
-
- 50p
- Posty: 74
- Od: 3 cze 2013, o 06:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Forumowicze czy da się jakoś przyśpieszyć dojrzewanie zakwasu aby można było upiec chleb na nim samym bez dodatku drożdży?
Mam zakwas już od jakiegoś miesiąca kilka razy piekłem chlem z zakwasem i drożdżamu wychodzi w miarę dobry ,ale mój zakwas nie bąbelkuje zbyt mocno trochę po dokarmieniu podrośnie i potem opadnie ale nie wyobrażam sobie aby miał mieć taką siłę jak drożdże,chyba że zbyt wiele od niego oczekuję.Mam zakwas z mąki żytniej i trochę żurkowej ostatnio dodałem troszkę zakwasu na barszcz biały z Biedronki sądząc nie wiem czemu że go trochę podpędzę. Mój zakwas ma około miesiąca.
Mam zakwas już od jakiegoś miesiąca kilka razy piekłem chlem z zakwasem i drożdżamu wychodzi w miarę dobry ,ale mój zakwas nie bąbelkuje zbyt mocno trochę po dokarmieniu podrośnie i potem opadnie ale nie wyobrażam sobie aby miał mieć taką siłę jak drożdże,chyba że zbyt wiele od niego oczekuję.Mam zakwas z mąki żytniej i trochę żurkowej ostatnio dodałem troszkę zakwasu na barszcz biały z Biedronki sądząc nie wiem czemu że go trochę podpędzę. Mój zakwas ma około miesiąca.
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1772
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Warszawa (Chomiczówka)
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Chyba dobrze robisz. Mój zakwas nie bąbelkuje (nie zauażyłem), a mimo to dobry i wyrośnięty chleb wychodzi. Mam zakwas od ponad trzech miesięcy, i nie dodawałem drożdży.
pozdrawiam, Gunnar
- image
- 200p
- Posty: 273
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Myszków/ Śląskie
- Kontakt:
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Mój zakwas ma 8 miesięcy, co tydzień robię chleb i odkładam porcję zakwasu ( dokarmionego ) na następne pieczenie. Przez tydzień zakwas odpoczywa w lodówce ( szczelnie przykryty folią ) w sobotę wieczorem wyciągam go , dodaję mąki żytniej , pszennej i letniej wody , wyrabiam i odstawiam na noc. Rano odkładam porcję zaczynu a do reszty dodaję mąkę pszenną białą i pszenną razową no i oczywiście sól. Chlebek wychodzi super , ostatnie kromki zjadamy w piątek, świeży czy kilkudniowy jest tak samo smaczny.
Pozdrawiam! Róża
-
- 50p
- Posty: 74
- Od: 3 cze 2013, o 06:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Tzn że nic a nic drożdży do tego chlebka nie dodajesz i ładnie rośnie?Po jakim czasie Twój zakwas nadaawał się do pieczenia chleba bez drożdży?
- image
- 200p
- Posty: 273
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Myszków/ Śląskie
- Kontakt:
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Nie dodaję drożdży, piekę na samym zakwasie . Zakwas jest dobry po tygodniu dokarmiania i dojrzewania ( po raz pierwszy) . Potem to jest coraz lepszy
Spróbuj , na pewno nie będziesz żałować czasu poświęconego na zrobienie swojego zakwasu. Chlebek jest pyszny, zdrowy i można go jeść przez cały tydzień .
Mój jest bez dodatków ale można dołożyć różne ziarna.
Spróbuj , na pewno nie będziesz żałować czasu poświęconego na zrobienie swojego zakwasu. Chlebek jest pyszny, zdrowy i można go jeść przez cały tydzień .
Mój jest bez dodatków ale można dołożyć różne ziarna.
Pozdrawiam! Róża
-
- 50p
- Posty: 74
- Od: 3 cze 2013, o 06:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Mój zakwas ma około miesiąca wczoraj zrobiłam z drożdżami i jeden bez i wyszedł jedyna wada mojego chlebka to ma bardzo spieczona górę i taką twardą może źle ustawiam piekarnik na początku na maxa i chwilkę tak trzymam chleb a potem zmniejszam na ok 180stopni piekę ok godziny i 10 min,boję się zawsze żeby nie był surowy w środku.A jak Wy pieczecie swoje chlebki w jakich temp i ijak długo? w jakich foremkach bo ja w keksówkach i mam problem z wyjęciem chleba.
- santana51
- 500p
- Posty: 633
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, działka za Wyszogrodem
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Przesuszasz 45min - 50 wystarcza i jest upieczony
- Pozdrawiam Jurek
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1772
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Warszawa (Chomiczówka)
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Ja stawiam na 200 stopni, i po 40 minutach całkowicie wyłączam. Wtedy chleb może zostać w piekarniku do wystygnięcia, i jest dopieczony i suchy w środku. Keksówkę zawsze smaruję olejem przed pieczeniem, bo inaczej też miałbym problem z wyjmowaniem.nowicjuszek pisze:Mój zakwas ma około miesiąca wczoraj zrobiłam z drożdżami i jeden bez i wyszedł jedyna wada mojego chlebka to ma bardzo spieczona górę i taką twardą może źle ustawiam piekarnik na początku na maxa i chwilkę tak trzymam chleb a potem zmniejszam na ok 180stopni piekę ok godziny i 10 min,boję się zawsze żeby nie był surowy w środku.A jak Wy pieczecie swoje chlebki w jakich temp i ijak długo? w jakich foremkach bo ja w keksówkach i mam problem z wyjęciem chleba.
pozdrawiam, Gunnar
-
- 50p
- Posty: 74
- Od: 3 cze 2013, o 06:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Co sądzicie o rzymskich garnkach formach do pieczenia chleba?
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1772
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Warszawa (Chomiczówka)
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Nie znam rzymskich garnkach wcale, więc też nie do pieczenia chleba. Ostatnio zauważyłem, że mleko pasteryzowane jest dużo lepsze od UHT. To chyba wynika z tego, że surowiec musi być lepszy. Takie mleko jest bardziej zbliżone do "mleka od krowy", chociaż nim nie jest. W Danii standardowo się sprzedaje mleko pasteryzowane ważne 5 dni w supermarketach, a UHT istnieje tylko w dyscountach typu Netto i Aldi. Moja już nie żyjąca ciocia z Finlandii (z własnym gospodarstwem) ztwierdziła, że nie jest w stanie pić "gotowane" (pasteryzowane) mleko.
pozdrawiam, Gunnar
-
- 50p
- Posty: 74
- Od: 3 cze 2013, o 06:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Forumowicze a może wie ktoś czym się różni mąka żurkowa od mąki do pieczenia chleba żytniej?Czy można upiec chleb z samej mąki zurkowej?
Kupuję obie mąki w Kauflandzie i różnica w cenie jest na korzyść żurkowej 1,30zł.
Kupuję obie mąki w Kauflandzie i różnica w cenie jest na korzyść żurkowej 1,30zł.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Stosuję mąkę żurkową w proporcji 1 kilogram pszennej biedronkowej,około 25 deka żurkowej oraz trzy młynki zmielonego orkisza, 0,9 litra maślanki ,siemie lniane garść ,otręby,szczypta cukru,1 łyżka soli,słonecznik,0,2 litra oleju pół kostki drożdży,to jest porcja na trzy keksówki. właśnie wyjęłam z z piekarnika ale zapach
Piekę w 180 stopni 55 minut,na dolnej półce stawiam miskę z wodą.
Piekę w 180 stopni 55 minut,na dolnej półce stawiam miskę z wodą.
-
- 50p
- Posty: 74
- Od: 3 cze 2013, o 06:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
U mnie niestety wyrzuca korki jak mam postawione naczynie z wodą w piekarniku i już tak nie eksperymentuję.