Canna-Paciorecznik cz.5

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
_dorota_
100p
100p
Od: 4 lut 2013, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Canna-Paciorecznik cz.5

Post »

Oglądam te kanny i oczy mi z orbit wychodzą. Piękne. Ja mam zwykłe czerwone z zielonymi liśćmi, dostałam od znajomej. Jeszcze nie kwitną. Część kłączy podarowałam mojej mamie. Ona o nich zapomniała i wczoraj przerażona dzwoni, że kiełkują jej w piwnicy. Powiedziałam, żeby je posadziła, może nie doczeka się kwiatów, ale kłącza przetrwają. Chyba dobrze poradziłam?
Dorota
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Post »

Chyba siewka Q.Ch. będzie moją ulubioną ;:333

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

monikaa podsychanie dolnych liści jest naturalne.

Janusz ja również kupiłam tą ziemię za Twoim przykładem.

_dorota_dobrze poradziłaś, choć przyznaję, że to strasznie późno.

Dla mnie najcudowniejsza to Cleopatra, ogromnie się cieszę, że tyle osób zakupiło ją w Lidlu.
Ja jeszcze muszę na jej kwiat trochę poczekać.
Teraz kwitnie President i na drugiej fotce Evening Star (Czy tą może ktoś potwierdzić?)

Obrazek Obrazek

Tropical Rose, moja ulubiona z tych malutkich.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

O rózowych marzę. Cos przez kilka lat nie mam szczęścia :-(

Czy ktoś rozpoznaje, co to poniżej (jest niska)?
Dziwna historia. Jak wysadzałam kanny przed domem, byłam pewna, że sadzę indica ;:306 Wszystkie gatunkowe miałam ww skrzyniach, te były luzem w kartonie :roll: wysadziłam takich z 5 sztuk + 2 Wyomingi, które zakwitły na wysokości 1m ;:306

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
henryka
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 15:50

Post »

Wasze kanny są przecudne. Nacieszę się Waszymi, bo moje doświadczenia (pierwsze w życiu) są strasznie marne. Kupione na all (tropicana) mają liście kolorowe a kwiatki 2 - 3 cm. Siewki z Legutko, którymi tak się cieszyłam, bo ślicznie rosły, mają jeszcze mniejsze pąki niż poprzednie. Nie umiem jeszcze pokazywać zdjęć więc wybaczcie, że żalę się tylko słowami.
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Moja Cleopatra i Minerva z Lidl'a też szykują się do kwitnięcia :D
Obrazek Obrazek
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Jerome
100p
100p
Od: 30 sie 2012, o 19:05

Post »

Jako ze sezon w pelni tez sie dopisze.
Pink sunburst dlugo wyczekiwany i pieleszony jak niemowle wyrösl pieknie, zdrowo i okazal sie byc miniaturkä. Pieknie zakwitl...........tyle ze na zölto. ;:oj Czyli pinka nie mam. :? Juz od poczätku wiedzialem po lisciach ze nie jest to ta odmiana, ale jeszcze sie ludzilem, ze moze na rözowo zakwitnie, ze liscie sie wybarwiä, ze stanie sie cud i pewnego poranka pojawiä sie na brudnobordowo-bräzowych lisciach jasne paski i nad tymi liscmi rözowe kwiaty. Nic takiego sie nie stalo. Koniec zludzen. :wink:
Zlozylem reklamacje i ze sklepu odpowiedzieli ze im przykro i takie tam duperele na odwal sie, ale uprzejmie. Pinka nie majä ani w donicach, ani co zrozumiale w kläczach , wiec dostalem rabat na dalsze zakupy w wysokosci ceny jakä za kläcza zaplacilem. Niby nie powinienem sie czepiac, ale sie czepiam. Sklep nazywa sie Baldur-Garten i w dziale "Raitäten" jedynie cena jest wyzsza niz za odmiany w tym dziale nie bedäce.

Z kläczy kupionych na Gardenii i w jednym ze szczecinskich sklepöw ogrodniczych wyrosly najprzerözniejsze odmiany, w kilku przypadkach calkiem ladne, ale nie majäce wiele wspölnego z nazwä na opakowaniu. W przypadku kilku odmian to co w opakowaniu okazalo sie byc tym samym co na opakowaniu. Natomiast niezmiernie sie ciesze z tego, ze na "nowych"29 odmian jakie kupilem zimä i na wiosne, jedynie trzy okazaly sie byc podstawowä formä Canna indica, ktörej to calkiem pokazny zagon i tak mam w ogrödku.

Teraz sprawa siewek z nasion od Janusza.

Okazalo sie ze wyrosly silne, wielopedowe rosliny przecudnie kwitnäce. Mimo tego ze nie mozna o nich powiedziec z pewnosciä ze to jest odmiana X, a to Y to i tak najbardziej cieszä oko moje i rodziny, a niektöre egzemplarze wywolujä u mojej sliczniejszej polowy wrecz zachwyt. Oznaczyla sobie niektöre siewki i stwierdzila ze na jesieni osobiscie je wykopie, przechowa i stworzy z nich swojä rabatke w przyszlym roku. Poniewaz sama jest rozmiaröw miniaturowych, wybrala same miniaturki krzyczäce kwiatami na caly swiat. Nie wiem co to oznacza, ale na wszelki wypadek juz na wiosne przyszlego roku zamierzam sobie kupic zatyczki do uszu. :D

Okazalo sie ze zakupy u Janusza sprawily nam najwiecej zadowolenia, bo opröcz satysfakcji z samodzielnie wyhodowanych kilkudziesieciu roslin, dostarczyly nam wspanialych niespodzianek gdy zaczely kwitnäc. A poniewaz jest mi dokladnie obojetne czy roslina jaka mi sie podoba nazywa sie tak czy inaczej, zamierzam jeśli Janusz bedzie mial w tym roku nasiona w sprzedazy (przy cenie jakä proponuje czytaj: "praktycznie do rozdania" :D ) powtörzyc zakup ( czytaj: wziecie). :wink:

Prosze o wybaczenie ze relacja nie jest okraszona zdjeciami, ale cörka ruszyla na wakacyjny podböj wszechswiata i okolic zabierajäc ze sobä möj aparat, bo podobno jej nie dziala. Po sprawdzeniu okazuje sie ze nie dziala faktycznie, ale wkur...nie pozostaje. Mogla chociaz powiedziec.
Usilowalem pofocic telefonem, ale jakosc delikatnie möwiäc jest niezadawalajäca. Dlatego tez zaraz po jej powrocie planowanym na polowe lub koniec nastepnego tygodnia, niezwlocznie uwiecznie dla potomnosci to co jeszcze nie przekwitlo i uzupelnie relacje. Tym bardziej ze w przypadku siewek z nasion Janusza, naprawde warto.

Sprawa kläczy kupowanych od zapalencöw z Polski i Niemiec.
Wszystkie kläcza zgodne odmianowo i rosliny ladnie rosnä. Nuuuuda. :wink:

No i jeszcze jedna sprawa.
Otöz przez dwa tygodnie bawila u mnie starsza cörka z synem. Pomijajäc fakt ze dwie canny idealnie nadawaly sie do deptania, wnuk gdy go postanowilem obsztorcowac mial mine pod tytulem " no ale dziadek, one byla naprawde wzorcowe do zadeptania, ksiäzkowy przypadek". Wnuk ma pöltora roku, wiec mu wybaczam. Nie wiedzial co czyni, a nieswiadomosc zwalnia od odpowiedzialnosci. To opröcz tego okazalo sie, ze znaczniki z zaluzji jakie mialem powbijane przy nowych odmianach, idealnie nadajä sie do rysowania po piasku. I tak pietnastu odmian nie będę w stanie rozszyfrowac.

Dlatego tez po odzyskaniu aparatu będę mial do Panstwa prosbe. Ja to pofotografuje i bardzo prosilbym bardziej doswiadczonych o pomoc w nazwaniu tych odmian. Pewnym ulatwieniem moze byc fakt ze wszystkie odmiany mam spisane. Pewnym utrudnieniem moze byc fakt ze niekoniecznie wyroslo to, co jest zapisane.

Pozdrawiam, Piotr.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Piotrze Twoje kany są powalające .Aż mi wstyd pokazać moją ,. ale zakwitła i byłbym wdzięczny za nazwanie jej .

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Nie wiem, czy to nie taka jak moja :-)

Obrazek

Obrazek

Mam kilka typów, ale nie mogę się zdecydować. Najbardziej prawdopodobne to Golden Lucifer, znalazłam również podobne: Moonbeam i La Source, ale to mało prawdopodobne ;:185
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko kwiaty podobne ,liście też . Może Piotr albo Iwonka coś nam powiedzą
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Olek Twoja przypomina tą co pokazał Janusz czyli Mango Punch a ta Miłki ma inny odcień.
Wybaczcie ale ja nie podejmuję się ich nazwać. :oops:
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko trudna decyzja ,dochodzą przekłamania kolorów z aparatu foto . Mango Punch -ładna nazwa-to moją tak podpiszę :tan
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”