Sojusz starego z nowym cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sojusz starego z nowym cz.2

Post »

Kasiu, no to jeszcze porcja zabawy z aparatem :) Zdjęcia robione na ustawieniach balansu bieli dla światła słonecznego ale w różnych ustawieniach dominacji kolorystycznej. Ponieważ wybierałam najniższe wartości czułości ISO , to zdjęcia są ciemne, ale ... mają swój urok (chyba ), a przynajmniej rośliny wyglądają nieco inaczej.

Jak zwykle zaczynamy od róż.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na tych zdjęciach poniżej spróbuję pokazać, co daje zmiana czułości. A przy okazji, jak pięknie rozkwita nn-ka przy pergoli :)

Obrazek

Obrazek

Flammentanz czulej i mniej czule :)

Obrazek

Obrazek

I różowa nn-ka okrywowa.

Obrazek

Obrazek

Na innych rabatach byliny i krzewy też pięknie wyglądają

Obrazek

To jedna z nowych host. Chyba ogród przeradza się w jakąś monokulturę...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to żółciutka lilia, która w świetle lampy błyskowej wychodziła okropnie

Obrazek

I na deser moja kochana lilia złotogłów, na której przetrwały tylko dwa kwiaty, ale jak na pierwszy rok po posadzeniu maluśkiej cebuli, nie jest źle.

Obrazek

Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A ja uratowałam hosty od Ciebie, bo sypnęłam od niechcenia niebieskich kryształków i nazbierało się strasznie dużo okazów, a tak zjadłyby niechybnie hosty :shock:
Zebrała dzisiaj trochę łebków róż i stwierdziłam, że nie mam mocnych barw, bo łebka Barkarole nie ścięłam, a innych czerwonych nie mam ;:131 chyba, że wśród jeszcze nie kwitnący nabytków :?
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

Zuziu jak oglądam Twoje zdjęcia ogrom pytań mi się ciśnie. Na koniec siedzę oniemiała i nic. Prawie zawsze nic nie piszę.
No ale dzisiaj leciutko przesadziłaś. 8-)
Pokazujesz różyce i nawet słowem ich imienia nie zdradzisz a ja jestem na etapie szukania róż do mojego ogródka. Łaknę wiedzy na ich temat jak dżdżownica dżdżu. I co ja mam teraz z tym obrazem przed oczami zdrobić?
I tymi zdjęciami też przesadziłaś :roll: . Zmusiałaś mnie do tego, że jutro zmuszę eMa do odnalezienia instrukcji do lustrzanki, która robiła od lat u nas za 'fotoidiotę'.
Niech i tak bedzie.

Oj. Potrafisz inspirować. ;:333
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Cudne zdjęcia, ja też eksperymentowałam z balansem bieli...zdjęcia sa ciekawsze...głębsze kolory ;:215
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Maryś, te ciepłe pastele czy szlachetne bladości wśród Twoich róż są wspaniałe. A masz jeszcze Tuscany przecież. Moja Barkarole już przekwitła, tzn. pierworodny kwiat się osypał. Mam nadzieję, że będzie jeszcze szansa zobaczyć ją kwitnącą w tym sezonie.
Beatko tomaszkowa no toż gadaj kobieto, jak Ci się coś ciśnie :D Róże zidentyfikowane podpisane są, zerknij no do wcześniejszych postów, bo prawdą jest, że nie za każdym razem umieszczam nazwę. Ale nn-ek mam też kilka.
Pobaw się aparatem, lustrzanka daje sporo możliwości i nie ma co poprzestawać na full auto :) To prawdziwe błogosławieństwo, że są te cyfrówki i o kliszę nie trzeba się martwić, no nie ? :)
Kasiu prawda, że warto poeksperymentować? Nawet niech jedno zdjęcie na 20 będzie fajne to i tak super.

Niewiele mam na razie do pokazania, ogródek wymaga trochę pracy , przede wszystkim koszenia trawników!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zuziu a co to za lilia pajączek w sensie cieniutkie gałązki ma... ta żółta?
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Marysiu, to jakiś liliowiec jest, nie mam pojęcia jaki, chyba z grupy botanicznych. Po zdjęciach wygląda mi na l. Thunberga, ale to jedynie moje przypuszczenie. Ma niewielkie kwiaty w porównaniu do tych odmianowych, za to sporo pędów kwiatowych i znacznie węższe liście.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Właśnie, właśnie tak go odebrałam i nie znam takiego. Moja Ascot ma inny kształt kwiatu, a właściwie pączka, bo w pączku jest już drugi tydzień. Poczekam i zobaczę co pokaże po rozkwitnięciu.
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Marysiu, dziś zakwitł drugi podobny, tylko bardziej żółty, to może być l.żółty, także botaniczny. O taki:

Obrazek

U mnie Ascot w pełni kwitnienia, wszystkie pąki na raz.

A poza tym wśród róż:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A ogólnie tak:

Obrazek

Skosiłam dziś trawę, zatem mogę zaprezentować kilka widoczków z szerokiego kadru

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zazdroszcząc nieprzytomnie koryt Patowych, przysposobiłam jak co roku stare balijki

Obrazek

Hortensja (upieram się, że Anabelle) na rabacie przewodniej. Widać, jaki postęp w zwiększaniu rozmiarów. W ubiegłym roku tawułki mieszały się z jej dolnymi kwiatami a teraz pętają się przy nogach.

Obrazek

I sama rabata przewodnia

Obrazek
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Ajaj znowu dałaś po oczach, cudnie!!!!!

PS Twoje grudniki dojrzały do wysyłki, proszę o adres na PW to w poniedziałek pójdą do Wa-wy :)
Obrazek
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

No tak, co zdjęcie, to wali o glebę. Nic tylko położyć się na torach i czekać na pociąg.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zuziu moja Ascot pierwszy rok , więc i pierwszy kwiat, ale dzisiaj mocniej rozkwitnięty podobny do Twojej ;:333
Wolę te jaśniejsze zdjęcia, bo jakoś mroczne te róże wychodzą :wink:
Taką balię (moją wanienkę) gwizdnęli mi złodzieje kiedyś z działki ;:131 muszę gdzieś sobie odkupić, bo jakoś sentymentalnie mnie bierze :oops:
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zuzia jestem pod takim wrażeniem ,że szczęka nie chce wrócić na swoje miejsce ;:oj Pięknie po prostu pięknie ;:138 W takim ogrodzie można odpoczywać ;:173 no pod warunkiem jak ma się na to czas :D
Cudnie obsadziłaś balijki :!:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”