Górale z Andów - blabla cz. 3
- ejacek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Górale z Andów - blabla cz. 3
Wysiewy OK , ale ja jestem ciekaw fotek z zapełnionego foliaka
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Kiełkowalność super To chyba trochę jak nałóg bo wiosna bez wysiewów to sezon stracony
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na razie to mi się sporo roślin przypaliło. Późno je wyniosłem no i pogoda strasznie dziwna - albo ciemno, pochmurno i zimno, albo pełne, ostre słonko i gorąco. Rośliny nie zdążyły się do słonka przyzwyczaić.ejacek pisze:Wysiewy OK , ale ja jestem ciekaw fotek z zapełnionego foliaka
Zatem jak rośliny się napiją i to, co się spaliło z kolekcji wyrzucę to pewnie jakieś fotki wrzucę. Mimo takiej dziwnej pogody powoli zaczynam dostrzegać pąki i to niemało. Liczę na trochę kwiatów w tym roku.
Czy ja wiem? Dla mnie to chyba bardziej przyjemność. Samo wysianie nie jest jakoś wyjątkowo pracochłonne a obserwować, jak nasionka kiełkują to dla mnie prawdziwa frajda. Nie lubię tylko kiełkowania i chyba to już się nigdy nie zmieni.PiotrAPD pisze:To chyba trochę jak nałóg bo wiosna bez wysiewów to sezon stracony
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- gracesz
- 500p
- Od: 28 sie 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tomek tak się rozmarzyłeś przy tym kiełkowaniu, że chyba pikowanie z kiełkowaniem pomyliłeś.... Ale ja też dostaje gęsiej skórki na samo to słowo piko... to może lepiej zamiennie pisać o "kiełkowaniu" ;-)
A maluszki pierwsza klasa i pokaż ten foliak z większej perspektywy tych poparzonych nie będzie widać...
A maluszki pierwsza klasa i pokaż ten foliak z większej perspektywy tych poparzonych nie będzie widać...
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Dziś drugi raz podlałem roślinki. Powoli kaktusy nabierają wody i zaczynają rosnąć. Niestety dużo kaktusów w tym roku mocno mi się przypaliło, w tym niektóre zupełnie się ugotowały. Wyjątkowo dziwna ta pogoda. W kwietniu praktycznie nie było słońca i było zimno a od początku maja pełne słońce jest codziennie i do tego jeszcze upały. Jakby po zimie było od razu lato, bez wiosny.
Na szczęście zaczynają pojawiać się pąki i jest ich całkiem sporo. Sporo roślinek zakwitnie u mnie po raz pierwszy.
A teraz trochę nie na temat. Poniżej fotka mojego synka Adasia, bohatera wczorajszego dnia.
Na szczęście zaczynają pojawiać się pąki i jest ich całkiem sporo. Sporo roślinek zakwitnie u mnie po raz pierwszy.
A teraz trochę nie na temat. Poniżej fotka mojego synka Adasia, bohatera wczorajszego dnia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
GRATULACJE! Niech się zdrowo chowa i dla Was dużo zdrowia i spokoju.
Przede wszystkim gratuluję potomka! Wszystkiego najlepszego dla całej rodziny.
Problem z poparzeniami roślin przez tę pogodę wystąpił i u mnie. Kilka sztuk na kompost. Ale co dziwne szczęśliwie udało mi się nic nie wykończyć pierwszym podlaniem. Nawet mimo tego, że gdy podlałem nadeszła fala przymrozków.
Obowiązków masz teraz więcej, więc cierpliwie będziemy czekać na jakieś fotorelacje z nowego foliaka.
Problem z poparzeniami roślin przez tę pogodę wystąpił i u mnie. Kilka sztuk na kompost. Ale co dziwne szczęśliwie udało mi się nic nie wykończyć pierwszym podlaniem. Nawet mimo tego, że gdy podlałem nadeszła fala przymrozków.
Obowiązków masz teraz więcej, więc cierpliwie będziemy czekać na jakieś fotorelacje z nowego foliaka.
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Witam nowego, małego kaktusiarza i gratuluje głównie mamie, ale tacie także!
U mnie słońce też nieźle przygrzewało, ale mniej więcej byłem zabezpieczony. Lekko przypaliło się tylko 3-4 kaktusy, które stały w miejscu gdzie była luka w cieniowaniu. Co ciekawe podejrzewam, że przypaliło mi tuje szmaragd, na których pojawiły się zbrązowienia od strony pd.
U mnie słońce też nieźle przygrzewało, ale mniej więcej byłem zabezpieczony. Lekko przypaliło się tylko 3-4 kaktusy, które stały w miejscu gdzie była luka w cieniowaniu. Co ciekawe podejrzewam, że przypaliło mi tuje szmaragd, na których pojawiły się zbrązowienia od strony pd.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Następne pokolenie wielbicieli sukulentów rośnie, niech zdrowo chowa się, żeby Tata miał komu przekazać "pałeczkę" opieki nad piękną i bogata kolekcją. Będzie miał od kogo uczyć się prawidłowej opieki. Gratuluję Rodzicom, wspaniałego Dzidziusia .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Mały superbohater, gratuluję !
Tomku, jak się domyślam to nic nowego, przecież przy ilościach które wysiewasz i coraz to nowych nasionach które przywozisz musi się tak dziać co roku ! nie zmienia to faktu że czekam aby te kwiaty zobaczyć, choć pewnie i tak nie da rady sfotografować wszystkiego, tym bardziej teraz gdy doszły nowe obowiązkiblabla pisze: Sporo roślinek zakwitnie u mnie po raz pierwszy.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Serdecznie gratuluję Syna. Oby był radością, pociechą i podporą dla rodziców. No i również pokochał kaktusy jak Tata.
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Gratuluje Tomku
Teraz to już czasu na nic nie będziesz miał. A jeszcze każdy chce żebyś coś pokazał.
Je się przypominam o zdjęcia innych rodzajów jakie u Ciebie rosną.
Przypominam bo obiecałem, że to zrobię ale w tych okolicznościach rozumiem, że krucho z czasem
Jeszcze raz gratuluje
Teraz to już czasu na nic nie będziesz miał. A jeszcze każdy chce żebyś coś pokazał.
Je się przypominam o zdjęcia innych rodzajów jakie u Ciebie rosną.
Przypominam bo obiecałem, że to zrobię ale w tych okolicznościach rozumiem, że krucho z czasem
Jeszcze raz gratuluje
blabla pisze:A jakie rodzaje Was interesują? Mam trochę parodii, nieco rebucjowatych, jakieś trichocereusy, chyba komplet orojek, kilka stanowisk Matucana hainei, trochę pojedynczych patyków w tym Pygmaeocereus. Musicie mi dać znać gdzieś w okolicach maja. Wtedy wrzucę nieco fotek.
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Również moje gratulacje