Petunia z nasion cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Petunia z nasion cz.3
Będę wysiewać pierwszy raz.
czekam na nasionka.
czekam na nasionka.
- Krzysztof81
- 100p
- Od: 19 sty 2014, o 18:07
Jeśli o pokroju wzniesionym to możesz siać pod koniec miesiąca, jeśli zwisająca możesz w połowie lutego. Ja bym to tak zrobiłBeatriceee pisze:Czy petunie pełną też się teraz wysiewa? Trudniejsza jest w uprawie?
W uprawie nie jest trudniejsza, ale często rodzi mniej kwiatków
- Beatriceee
- 200p
- Od: 28 cze 2013, o 01:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A to nie jest tak, ze wszystkie petunie są wzniosłe, a surfinie zwisające?
Pozdrawiam Beata
Mój balkon i rośliny domowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój balkon i rośliny domowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;
- cuxia
- 200p
- Od: 7 maja 2012, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No właśnie tez się nad tym zastanawiałam, ale na nasionach, które kupiłam ewidentnie napisane zostało: Petunia ogrodowa kaskada - Petunia x hybrida pendula. Z tego co znalazłam w necie: Petunia x hybrida pendula - rośliny o pędach długości powyżej 80 cm. Natomiast na moim opakowaniu: roślina jednoroczna o pędach zwisających długości 60cm. Natomiast surfinia to grupa odmian petunii ogrodowej o pędach zwisających, więc nie bardzo potrafie określic czy moja petunia to surfinia, czy też nie... hmmm..
Pozdrawiam, Kamila
-
- 100p
- Od: 21 mar 2014, o 12:32
Moje petunie -te zwykłe jakoś w miarę rosną, a te pełne coś nie bardzo, parę dni temu musiałam dosiewać , bo kiepsko wschodzą. a rosną w tych samych warunkach.
Zielony zakątek Asi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77283" onclick="window.open(this.href);return false;
- Krzysztof81
- 100p
- Od: 19 sty 2014, o 18:07
Każda surfinia jest petunią, ale nie każda petunia jest surfiniąBeatriceee pisze:A to nie jest tak, ze wszystkie petunie są wzniosłe, a surfinie zwisające?
Surfinia to jeden z rodzajów petunii, która ma zwisające pędy. Są też inne grupy petunii, które mają również przewieszające się pędy.
Surfinia nie ma podziału na cm Są to rośliny zwisające i mogą mieć 40cm jak i 100cm. Z tymi długościami co koleżanka pisze też jest różnie.cuxia pisze:Natomiast surfinia to grupa odmian petunii ogrodowej o pędach zwisających, więc nie bardzo potrafie określic czy moja petunia to surfinia, czy też nie... hmmm..
- cuxia
- 200p
Boże świety!!! ja nie wiedziałam że to takie maleństwa będą!!!! mam nadzieję, że one jeszcze podrosną i nie będę musiała takich centymetrowych pikować
Pozdrawiam, Kamila
- Andzia1967
- 200p
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
Perek11 co z precyzja .Petunie pod linijkę. Gratuluje cierpliwości i precyzji. Jestem pod wrażeniem Twoich poczynań i kropki2 pozdrawiam Was serdecznie.
A u mnie posiane petunie w niedzielę zaczynają wschodzić. Mam nadzieję , że też się doczekam tak ładnych jak u was siewek - a na pikowanie zapraszam Was do mnie do Gdańska do pomocy
A u mnie posiane petunie w niedzielę zaczynają wschodzić. Mam nadzieję , że też się doczekam tak ładnych jak u was siewek - a na pikowanie zapraszam Was do mnie do Gdańska do pomocy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Tak kusicie tymi petuniami,
że aż żal serce ściska.
Moje jeszcze w drodze.
że aż żal serce ściska.
Moje jeszcze w drodze.
- cuxia
- 200p
Perek11 wow! Co za precyzja! Gratulacje!! Nasionka chyba otoczkowane, nie? Bo troszkę za duże na zwykłe:) Tych zwykłych to chyba raczej nie byłabym w stanie tak wysiać
Andzia1967 Zmoderowano offtopic./Iwona
Andzia1967 Zmoderowano offtopic./Iwona
Pozdrawiam, Kamila
- Perek11
- 100p
- Od: 10 mar 2013, o 12:41
Tak nasionka otoczkowe ;-) Zobaczymy co z tego wyrośnie .
Linijka nie była potrzebna , wystarczy pochmurne zimowe nudne popołudnie i samo sie tak rozsiewa
Linijka nie była potrzebna , wystarczy pochmurne zimowe nudne popołudnie i samo sie tak rozsiewa
Marcin?