Moje marzenia -maniusika część IV
- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje marzenia -maniusika część IV
Zeniu będę truskawki przesadzać na nową rabatę bo na tej już mają za gęsto bo nie wycinałam nowych sadzonek . Miała wziąć je córka ale poszła do pracy i powiedziała że te co ma to jej wystarczą , A jak wnuki chcą podjeść do ich przywiezie do babci aby sobie pojadły i nie tylko truskawek ale i malin, poziomek które owocują do samej zimy .. U mnie nadal biało i słonecznie ..
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Janko, moje roślinki nareszcie przykrył śnieg.Miejmy nadzieję,na przezimowanie naszych roślin w dobrej
kondycji. Do wiosny coraz bliżej.
kondycji. Do wiosny coraz bliżej.
- Zuzia111
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
U mnie także właśnie zaczął padać śnieżek. Może do rana utworzy się choć mała pierzynka, do tej pory było bez niej i mroziło.
- maniusika
U mnie też pada i śnieżek ciągle leży nawet go sporo . Też ładnie przykrył roślinki i ich zabezpiecza przed mroźnym wiatrem ,który zawsze u mnie hula i on najwięcej robi szkód ..
Przyszły mi nasionka , teraz tylko dokupię ziemi specjalnej do siewu i na początku lutego posieję begonię , gazanie i niecierpka .. Te nasionka długo siedzą w ziemi i aby zdążyły ładnie zakwitnąć trzeba ich przynajmniej dwa razy flancować . Flancowanie będzie już w szklarni jak będzie cieplej ..
Przyszły mi nasionka , teraz tylko dokupię ziemi specjalnej do siewu i na początku lutego posieję begonię , gazanie i niecierpka .. Te nasionka długo siedzą w ziemi i aby zdążyły ładnie zakwitnąć trzeba ich przynajmniej dwa razy flancować . Flancowanie będzie już w szklarni jak będzie cieplej ..
- Zuzia111
Janeczko..z chwilą siania poczujesz już wiosnę. . Ja niestety nic nie sieję z braku miejsca na parapetach a i szklarni nie mam. . Trudno..na wiosnę poczekam ciut dłużej a w między czasie pocieszę się jakimiś zakupami w sklepach bądż w szkółkach. . Korcą mnie chryzantemy od Zbi_41 tylko z tego co wiem one póżno kwitną, wtedy kiedy już nie mieszkam na działce. Czy więc warto.
- maniusika
Zeniu warto bo jak będziesz ostatni raz na działce możesz ich ściąć do wazonu i będziesz widziała jak kwitną . Też mam takie późne i mimo że mam ogród wokół domu one ładniej wyglądają w wazonie ..Na rabatce mało kiedy się rozwijają ,chyba że jesień jest długa jak w tamtym roku .
- Zuzia111
Janeczko..racja, warto choćby do wazonu. Tylko..nigdy nie kupowałam z tego żródła, to pewnie nie zimujące. . Czy z małej sadzonki, bo taka pewnie będzie do jesieni urośnie duża kępa jak u niektórych widzę na zdjęciach. Dziś byłam zajrzeć na swoją działeczkę, smutno tam teraz. . Pozdrawiam.
- maniusika
Zeniu urosną szybko ,ja swoje gdy podrosną urywam z kilkoma listkami i ukorzeniam a z pozostałych robią się już rozgałęzienia i piękny bukiet ..
Tak wyglądała dwuletnia sadzonka białej chryzantemy ..W pierwszym roku przycięłam ją nisko zostawiając kilka listków od dołu , Na drugi rok też tak zrobiłam i zrobiła się ładna kępka . Teraz ma kilka białych sadzonek .W tym roku mam kilkanaście różnych chryzantem które muszę ich od wiosny ładnie formować ..
Tak wyglądała dwuletnia sadzonka białej chryzantemy ..W pierwszym roku przycięłam ją nisko zostawiając kilka listków od dołu , Na drugi rok też tak zrobiłam i zrobiła się ładna kępka . Teraz ma kilka białych sadzonek .W tym roku mam kilkanaście różnych chryzantem które muszę ich od wiosny ładnie formować ..
- lanceta
Moje drogie,u Zybiego kupuję od kilku lat.Miałam zawsze przepiękne krzaczory co roku na działce.Niektóre ,już w pąkach przesadzam do donic.Są ozdobą wejścia do domu, do pierwszych większych przymrozków.Niektóre, wykorzystuję na Wszystkich Świętych.
- maniusika
U nas na bazarze też już pokazują się sadzonki tylko szybko znikają . Może w tym roku uda mi się kupić jakąś piękną odmianę której jeszcze nie mam w swoim ogrodzie ..
- maniusika
- Zuzia111
Janeczko...piękne zimowe widoki, u mnie podobnie i niech tak zostanie. Oby mrozu większego nie było no i dzieci nareszcie mają frajdę.
- lanceta
Zuziu, Janko - pokażę Wam moje chryzantemy,które posadzone wiosną do gruntu jako malutkie sadzonki,jesienią wyglądały tak, po przesadzeniu do donic.Takie mam co roku.W przyszłym tygodniu,zamawiam dla siebie i 2 koleżanek.Zuzia111 pisze:Janeczko..racja, warto choćby do wazonu. Tylko..nigdy nie kupowałam z tego żródła, to pewnie nie zimujące. . Czy z małej sadzonki, bo taka pewnie będzie do jesieni urośnie duża kępa jak u niektórych widzę na zdjęciach. Dziś byłam zajrzeć na swoją działeczkę, smutno tam teraz. . Pozdrawiam.
Trzeba,oczywiscie uważać na ślimaki , zasilać i dbać, jak o wszystkie inne rośliny.
Janko,przepraszam,że się porządziłam w Twoim wątku, tak najlepiej mogę rozwiać Wasze wątpliwości.