Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
U mnie dokładnie taka sama pogoda
Trochę mnie pocieszyłeś bo już sie wystraszyłam
Trochę mnie pocieszyłeś bo już sie wystraszyłam
Ewa
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wśród moich roślin, dwa Adenium zakupione w Tajlandii szykują się do zakwitnięcia. Jedna roślina powtarza kwitnienie:
- bardzo jestem ciekaw, jakie będą te następne kwiaty, tz. zgodne z ofertą czy kopia pierwszego kwiatu ?
- przy tym Adenium, kolor raczej będzie zgodny z ofertą, a "budowa" kwiatu, to jeszcze spora niewiadoma:
Nie są to jeszcze ostatnie zapowiedzi na kwiaty na moich Adenium.
- bardzo jestem ciekaw, jakie będą te następne kwiaty, tz. zgodne z ofertą czy kopia pierwszego kwiatu ?
- przy tym Adenium, kolor raczej będzie zgodny z ofertą, a "budowa" kwiatu, to jeszcze spora niewiadoma:
Nie są to jeszcze ostatnie zapowiedzi na kwiaty na moich Adenium.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Jerzy, Jan - bardzo dziękuję za odpowiedź.
Żarówka LED 10W doświetlanie roślin lampa GROW 27,
38 LED lampa GROW plant, do upraw, wzrostu roślin,
80 LED lampa GROW, plant, do upraw, wzrostu roślin,
lampa żarówka LED GROW do uprawy roślin,
żarówka LED GROW 3W do uprawy roślin,
12V żarówka uprawy roślin plant LED GROW PAR
żarówka do uprawy roślin profesional LED GROW PAR
Która z tych będzie najbardziej odpowiednia dla kilkumiesięcznych roślinek?
Żarówka LED 10W doświetlanie roślin lampa GROW 27,
38 LED lampa GROW plant, do upraw, wzrostu roślin,
80 LED lampa GROW, plant, do upraw, wzrostu roślin,
lampa żarówka LED GROW do uprawy roślin,
żarówka LED GROW 3W do uprawy roślin,
12V żarówka uprawy roślin plant LED GROW PAR
żarówka do uprawy roślin profesional LED GROW PAR
Która z tych będzie najbardziej odpowiednia dla kilkumiesięcznych roślinek?
Kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno
Pozdrawiam
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
- jang
- 500p
- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mieczysław , mam nadzieję, że pokażesz nam w pełni rozwinięte kwiaty
Justynko, przykro mi, żadna...
Wszystkie mają więcej czerwonego aniżeli niebieskiego więc roślinki będą się tylko wydłużały. Gdybyś miała dorosłą roślinkę to może dzięki tym LEDom które zaproponowałaś może coś by Ci zakwitło wcześniej aniżeli bez tego doświetlenia ale roślinka i tak by się przy okazji wydłużała...
Popatrz na zdjęcie Jerzyka
Napisał też w tym poście, że jedna lampa ma tylko niebieskie ledy (z tyłu po lewej), druga ma czerwone : niebieskie w stosunku 4 : 5 (ta po prawej) czyli też więcej niebieskiego a trzecia 7 niebieskich i 5 czerwonych... czyli niebieskiego światła jest zdecydowanie więcej aniżeli czerwonego a też przecież Jerzykowi pięknie kwitną roślinki, ot po prostu adenium potrzebuje więcej niebieskiego aniżeli czerwonego aby ładnie rosło i kwitnęło.
Na forum od ostrych papryk chili ktoś zrobił sobie oświetlenie z żarówek LED 5W 6500K (białe zimne) z oprawką GU10 (są to b. małe oprawki, zajmują mało miejsca i podobno te żarówki są tańsze od tych z normalnym gwintem) i wszyscy stwierdzili, że bardzo fajne pod tym oświetleniem miał roślinki które się rozkrzewiały i miały fajne ciemnozielone listki.
Jedna ew. dwie takie żarówki i masz dobre oświetlenie za ok. 15 zł (1 kpl.) Podpina się je oczywiście pod 240V.
Żarówka LED GU10 5W 240V - jak zapytasz w pierwszym lepszym elektrycznym sklepie bądź markecie na pewno będą mieć. Musisz sobie oczywiście dokupić oprawkę i kabelek ale to już w sklepie Ci doradzą.
Justynko, przykro mi, żadna...
Wszystkie mają więcej czerwonego aniżeli niebieskiego więc roślinki będą się tylko wydłużały. Gdybyś miała dorosłą roślinkę to może dzięki tym LEDom które zaproponowałaś może coś by Ci zakwitło wcześniej aniżeli bez tego doświetlenia ale roślinka i tak by się przy okazji wydłużała...
Popatrz na zdjęcie Jerzyka
Napisał też w tym poście, że jedna lampa ma tylko niebieskie ledy (z tyłu po lewej), druga ma czerwone : niebieskie w stosunku 4 : 5 (ta po prawej) czyli też więcej niebieskiego a trzecia 7 niebieskich i 5 czerwonych... czyli niebieskiego światła jest zdecydowanie więcej aniżeli czerwonego a też przecież Jerzykowi pięknie kwitną roślinki, ot po prostu adenium potrzebuje więcej niebieskiego aniżeli czerwonego aby ładnie rosło i kwitnęło.
Na forum od ostrych papryk chili ktoś zrobił sobie oświetlenie z żarówek LED 5W 6500K (białe zimne) z oprawką GU10 (są to b. małe oprawki, zajmują mało miejsca i podobno te żarówki są tańsze od tych z normalnym gwintem) i wszyscy stwierdzili, że bardzo fajne pod tym oświetleniem miał roślinki które się rozkrzewiały i miały fajne ciemnozielone listki.
Jedna ew. dwie takie żarówki i masz dobre oświetlenie za ok. 15 zł (1 kpl.) Podpina się je oczywiście pod 240V.
Żarówka LED GU10 5W 240V - jak zapytasz w pierwszym lepszym elektrycznym sklepie bądź markecie na pewno będą mieć. Musisz sobie oczywiście dokupić oprawkę i kabelek ale to już w sklepie Ci doradzą.
Pozdrawiam, Jan
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
- Akwelan_2009
- niech tylko "bezpiecznie" rozkwitną, to na 100% pokażę, to należy do "obowiązku" wszystkich hobbystów tej rośliny, którzy na swoich parapetach mają te wspaniałe i ciekawe rośliny. Szkoda, że "nasze" lato zbyt krótko trwa ./ ... / mam nadzieję, że pokażesz nam w pełni rozwinięte kwiaty
Na dzień dzisiejszy pąki kwiatowe wyglądają na "prawie gotowe" do rozchylenia płatków i pokazania co ukrywa się pod nimi:
- wzrost pąków kwiatowych następuje dość powolnie, już płatki kwiatów nie przylegają tak ściśle do siebie. Sam bardzo się niecierpliwię i czekam, ale mam nadzieję, że już w najbliższym czasie będę mógł zobaczyć jak wyglądają rozkwitnięte pąki i oczywiście pokazać na Forum, jak wyglądają kwiaty. Ciekawi mnie jakie będą drugie kwiaty na Adenium obesum Vasana, tz. pełne czy z cechami takimi jak pierwsze kwiaty na tej roślinie.
Na "pierwszy rzut okiem" widać, że kwiat na Adenium Snow White, jest bardziej "puszysty", tak jakby jeszcze coś dodatkowego kryło się pod zewnętrznymi płatkami. Za kilka dni zapewne już będzie wiadomo co, oby to czego się spodziewam .
---23 paź 2015, o 12:12---
Niezbyt dobrze się ułożyło, będzie wpis pod wpisem, trochę niezbyt zgodnie z Regulaminem Forum - może nie będzie "kary" - ale "przestępstwem byłoby, nie pokazać takiego kwiatuszka w wątku poświęconym tym roślinom:
Możliwe, że dzisiejszego popołudnia lub wieczorem, może jeszcze nie w pełni, ale ten pąk rozkwitnie:
- godz: 7.34:
- drugie Adenium również już jest "gotowe" na pokazanie jak wygląda kwiat w pełnym rozkwicie, chociaż to jeszcze potrwa kilkadziesiąt godzin:
- po "gabarytach" białego pąka sądzę (oby prawidłowo), że kwiat powinien być zbliżony do wyglądu kwiatu z oferty.
- tak wygląda kwiat o godz. 11.50, doczekałem się, bardzo pozytywnie mnie zaskoczył :
- sprawdziły się słowa Forumowiczów: "drugie" kwiaty mają 100% cech kwiatów z oferty sprzedaży. Trzeba uznać "fachowość" w osiąganiu pięknych kwiatów, dla ich umiejętności i doświadczenia w uprawie tych roślin.
Mieczysław
Mieczysław
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Kontakt:
Akwelan_2009
Piękny kolor kwiatu.
Dwa miesiące temu (15 sierpnia) zakwitły moje pierwsze kwiaty.
Miały po dziesięć kwiatów i dużo małych paków.
Roślina zatrzymała swoje kwiaty na dwa miesiące, zaczął rosnąć każdy pęd, które podrosły około 15 cm i oprócz nowych dolnych pączków kwiatowych zaczęła wytwarzać drugie nowe pączki kwiatowe. Połowa pędów rośliny ma podwójne pączki. Dolne gubią część pąków, nie wiem czy one zakwitną.
Całą roślinę od początku września doświetlam, jej rozmiar to 80 X 80 X 80 cm. Rozłożone pędy są w taką szerokość i wysokość. Do tego dochodzi wysokość doniczki 20 cm.
Zdjęcie z doświetloną rośliną, są już pączki, które jutro będą kwitły.
Druga trzyletnia roślina KHZ, przycięta w zeszłym roku celem rozrastania się.
Kwiat stoi pod lampami i niedługo zakwitnie.
Ta roślina o białych kwiatach stoi też pod lampami.
Z drugiej strony ładniej wygląda.
Piękny kolor kwiatu.
Dwa miesiące temu (15 sierpnia) zakwitły moje pierwsze kwiaty.
Miały po dziesięć kwiatów i dużo małych paków.
Roślina zatrzymała swoje kwiaty na dwa miesiące, zaczął rosnąć każdy pęd, które podrosły około 15 cm i oprócz nowych dolnych pączków kwiatowych zaczęła wytwarzać drugie nowe pączki kwiatowe. Połowa pędów rośliny ma podwójne pączki. Dolne gubią część pąków, nie wiem czy one zakwitną.
Całą roślinę od początku września doświetlam, jej rozmiar to 80 X 80 X 80 cm. Rozłożone pędy są w taką szerokość i wysokość. Do tego dochodzi wysokość doniczki 20 cm.
Zdjęcie z doświetloną rośliną, są już pączki, które jutro będą kwitły.
Druga trzyletnia roślina KHZ, przycięta w zeszłym roku celem rozrastania się.
Kwiat stoi pod lampami i niedługo zakwitnie.
Ta roślina o białych kwiatach stoi też pod lampami.
Z drugiej strony ładniej wygląda.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
- Akwelan_2009
Jerzy - bardzo gratuluję pięknie i obficie kwitnących Adenium.
Mam pytanie:
Mam pytanie:
- tą roślinę uprawiasz w "typowej" hydroponice, tz w czystym jednorodnym granulacie mineralnym, czy jest to granulat składający się z różnych składników ? Zapytałem, ponieważ z fotki nie mogę wywnioskować. Z dotychczasowego stosowania tej metody, możesz polecić ją do uprawy Adenium, czy raczej można ja stosować, mając tylko do dyspozycji "odpowiednie" warunki - pomieszczenie typu szklarnia, tunel foliowy ? Przez jaki okres to Adenium uprawiałeś tą metodą ?Jerzyk pisze:.
- czy do wytwarzania takiej podwójnej ilości pąków, stymulowałeś roślinę specjalistycznymi nawozami na tworzenie pąków czy roślina wytworzyła je samoistnie ?Połowa pędów rośliny ma podwójne pączki. Dolne gubią część pąków, nie wiem czy one zakwitną.
Mieczysław
Mieczysław
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 lis 2014, o 15:02
Jerzy masz piękne kwitnące w te pochmurne dni rośliny.
Mieczysławie, nie warto tak szybko się zniechęcać. Cudowna Vasana.
Gratulacje dla obojga, piękne.
Mariola
Mieczysławie, nie warto tak szybko się zniechęcać. Cudowna Vasana.
Gratulacje dla obojga, piękne.
Mariola
- Akwelan_2009
- ja do moich Adenium nigdy nie zniechęcę się, jedynie byłem w pierwszej chwili trochę zawiedziony wyglądem pierwszego kwiatu , ale to już mam wszystko za sobą, bo wiem na co stać moją roślinę./ ... / nie warto tak szybko się zniechęcać. / ... /
Mieczysław
Mieczysław
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Kontakt:
Akwelan_2009
Do hydroponiki użyłem typowe podłoże mineralne złożone z
bimis drobny
wermikulit
keramzyt
zeolit
skała wulkaniczna czerwona
perlit
Zastosowałem również ziemię do bonsai i przefermentowany krowi nawóz. Doniczka hydroponiczna jest dosyć duża, ta mieszanka była zastosowana tylko w tej doniczce, moja jedyna dzisiaj doniczka hydroponiczna, inne kwiaty adenium zostały przesadzone z hydroponiki do podłoża tylko mineralnego, bez innych dodatków. Kiedy zaczęły tworzyć się pączki kwiatowe na tej dużej roślinie zacząłem stosować roztwór nawozu "Fertisal" - niemiecki, i roztwór Bio Bloom, nawóz na kwitnienie, w 100% organiczny, działa dobrze na małe pączki.
Drugi raz w hydroponice zastosowałbym podłoże tylko mineralne, ponieważ przy stosowaniu ziemi i nawozu niektóre rośliny chorowały, miały raka.
Przykład. Ta roślina nie przeżyła.
Do hydroponiki użyłem typowe podłoże mineralne złożone z
bimis drobny
wermikulit
keramzyt
zeolit
skała wulkaniczna czerwona
perlit
Zastosowałem również ziemię do bonsai i przefermentowany krowi nawóz. Doniczka hydroponiczna jest dosyć duża, ta mieszanka była zastosowana tylko w tej doniczce, moja jedyna dzisiaj doniczka hydroponiczna, inne kwiaty adenium zostały przesadzone z hydroponiki do podłoża tylko mineralnego, bez innych dodatków. Kiedy zaczęły tworzyć się pączki kwiatowe na tej dużej roślinie zacząłem stosować roztwór nawozu "Fertisal" - niemiecki, i roztwór Bio Bloom, nawóz na kwitnienie, w 100% organiczny, działa dobrze na małe pączki.
Drugi raz w hydroponice zastosowałbym podłoże tylko mineralne, ponieważ przy stosowaniu ziemi i nawozu niektóre rośliny chorowały, miały raka.
Przykład. Ta roślina nie przeżyła.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
- Akwelan_2009
Moje Adenium, które teraz kwitnie również musiało przejść poważny zabieg "chirurgiczny" w celu ratowania jego "życia":
- przy podlewaniu muszę bardzo uważać, żeby zbytnio nie przelać rośliny. Obawiam się zamoczyć jej wewnętrzną część, która nie ma jeszcze zgrubiałej "typowej" zewnętrznej otuliny - "naskórka".
- kwiat już jest całkowicie rozkwitnięty"
- przy podlewaniu muszę bardzo uważać, żeby zbytnio nie przelać rośliny. Obawiam się zamoczyć jej wewnętrzną część, która nie ma jeszcze zgrubiałej "typowej" zewnętrznej otuliny - "naskórka".
- kwiat już jest całkowicie rozkwitnięty"
Mieczysław
Mieczysław
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 lis 2014, o 15:02
Mieczysławie czy Vasana jest szczepiona podwójnie ? Dwa zrazy obok siebie czy tylko tak mi się wydaje.
Mariola
Mariola
- Akwelan_2009
- tak, na podkładce są zaszczepione dwa zrazy./ ... / Vasana jest szczepiona podwójnie ?
Mieczysław
Mieczysław